REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 12 poz. 125

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)

z dnia 28 stycznia 2003 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
1. Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

2. Wykaz państw, o których mowa w ust.1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§ 3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124).
§ 4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 5.
1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych.

2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i dnia 31 sierpnia 2003 r.

3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.

§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2003 r.

Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner

 

 

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 28 stycznia 2003 r. (poz. 125)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Nr kon­tyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Wysokość kaucji

1

2

3

4

5

6

094112

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:

 

9 000

100 EUR/t

 

1704 10

– Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:

 

 

 

 

 

– – Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

 

 

 

 

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

4,2

 

 

 

1704 10 19 0

– – – Pozostała

5,6

 

 

 

 

– – Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

 

 

 

 

1704 10 91 0

– – – Guma w paskach

2,8

 

 

 

1704 10 99 0

– – – Pozostała

5,6

 

 

 

1704 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

1704 90 30 0

– – Biała czekolada

9,1

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1704 90 55 0

– – – Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu

4,2

 

 

 

1704 90 61 0

– – – Wyroby pokryte cukrem

 

 

 

 

ex 1704 90 61 0

Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

24,5*

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1704 90 71 0

– – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem

17,5*

 

 

 

1704 90 75 0

– – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne

17,5*

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

1704 90 99 0

– – – – – Pozostałe

 

 

 

 

ex 1704 90 99 0

Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5*

 

 

094113

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

 

20 000

100 EUR/t

 

1806 10

– Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

 

1806 10 20 0

– – Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

10,5

 

 

 

1806 20

– Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:

 

 

 

 

1806 20 10 0

– – Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

14

 

 

 

1806 20 30 0

– – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31% masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

14

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1806 20 50 0

– – – Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego

14

 

 

 

1806 20 70 0

– – – Okruchy mleczno-czekoladowe

14

 

 

 

1806 20 80 0

– – – Polewa czekoladowa smakowa

14

 

 

 

1806 20 95 0

– – – Pozostałe

15,4*

 

 

 

 

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

 

 

 

 

1806 31 00 0

– – Nadziewane

25,9*

 

 

 

1806 32

– – Bez nadzienia:

 

 

 

 

1806 32 10 0

– – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów

25,9*

 

 

 

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

25,9*

 

 

 

1806 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

 

 

 

 

 

– – – Czekolady, nawet z nadzieniem:

 

 

 

 

1806 90 11 0

– – – – Zawierające alkohol

25,9*

 

 

 

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

25,9*

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1806 90 31 0

– – – – Z nadzieniem

25,9*

 

 

 

1806 90 39 0

– – – – Bez nadzienia

25,9*

 

 

 

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

25,9*

 

 

 

1806 90 60 0

– – Produkty do smarowania zawierające kakao

25,9*

 

 

 

1806 90 70 0

– – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów

25,9*

 

 

 

1806 90 90 0

– – Pozostałe

25,9*

 

 

094114

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

 

10 000

100 EUR/t

 

1905 10 00 0

– Chleb chrupki

19,6

 

 

 

1905 20

– Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:

 

 

 

 

1905 20 10 0

– – Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

 

 

 

1905 20 30 0

– – Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

 

 

 

1905 20 90 0

– – Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

 

 

 

 

– Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

 

 

 

 

1905 31

– – Słodkie herbatniki (biskwity):

 

 

 

 

 

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub Dowleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

 

 

 

 

1905 31 11 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g

23,1*

 

 

 

1905 31 19 0

– – – – Pozostałe

23,1*

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1905 31 30 0

– – – – Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka

23,1*

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

1905 31 91 0

– – – – – Herbatniki kanapkowe (biskwity)

23,1*

 

 

 

1905 31 99 0

– – – – – Pozostałe

23,1*

 

 

 

1905 32

– – Wafle i opłatki:

 

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

1905 32 91 0

– – – – Solone, nawet z nadzieniem

19,6*

 

 

 

1905 32 99 0

– – – – Pozostałe

23,1*

 

 

 

1905 40

– Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:

 

 

 

 

1905 40 10 0

– – Sucharki

19,6*

 

 

 

1905 40 90 0

– – Pozostałe

19,6*

 

 

 

1905 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

1905 90 10 0

– – Mace

14

 

 

 

1905 90 20 0

– – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty

14

 

4

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1905 90 30 0

– – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu

14*

 

 

 

1905 90 40 0

– – – Wafle i opłatki, o zawartości wody przekraczającej 10% masy

19,6*

 

 

 

1905 90 45 0

– – – Herbatniki (biskwity)

14*

 

 

 

1905 90 55 0

– – – Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone

14

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1905 90 60 0

– – – – Z dodatkiem środka słodzącego

23,1*

 

 

 

1905 90 90 0

– – – – Pozostałe

19,6

 

 

094115

2201

Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub Innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:

 

1 500

100 EUR/t

 

2201 10

– Wody mineralne i wody gazowane:

 

 

 

 

 

– – Wody mineralne naturalne:

 

 

 

 

2201 10 11 0

– – – Nienasycone dwutlenkiem węgla

14

 

 

 

2201 10 19 0

– – – Pozostałe

14

 

 

 

2201 10 90 0

– – Pozostałe

14

 

 

 

2201 90 00 0

– Pozostałe

14

 

 

094116

2205

Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

 

4 000

150 EUR/t

 

2205 10

– W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

 

 

 

 

2205 10 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

8,5 minimum
4,5 EUR/hl

 

 

 

2205 10 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

 

 

 

 

2205 10 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

 

 

 

2205 10 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

 

 

 

2205 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

2205 90 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum
5 EUR/hl

 

 

 

2205 90 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

 

 

 

 

2205 90 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

 

 

 

2205 90 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

 

 

 

1

2

3

4

5

6

094117

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:

 

3 000

1000 EUR/t

 

2208 20

– Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

 

 

 

 

 

– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

 

 

 

 

2208 20 12 0

– – – Cognac

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 14 0

– – – Armagnac

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 26 0

– – – Grappa

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 27 0

– – – Brandy de Jerez

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 29 0

– – – Pozostałe

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

 

– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:

 

 

 

 

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

2208 20 62 0

– – – – Cognac

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 86 0

– – – Grappa

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 87 0

– – – – Brandy de Jerez

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 20 89 0

– – – – Pozostałe

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 30

– Whisky:

 

 

 

 

 

– – Whisky burbońskie w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 30 19 0

– – – Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

 

– – Szkocka whisky:

 

 

 

 

 

– – – Whisky "malt", w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 30 32 0

– – – – 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 30 38 0

– – – – Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Whisky "blended", w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 30 52 0

– – – – 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 30 58 0

– – – – Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Pozostałe, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

2208 30 72 0

– – – – 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl +1,4 EUR%/hl

 

 

 

2208 30 78 0

– – – – Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

 

– – Pozostałe, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 30 82 0

– – – 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 30 88 0

– – – Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

 

 

 

2208 40

– Rum i tafia:

 

 

 

 

 

– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

 

 

 

 

2208 40 11 0

– – – Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%)

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

2208 40 31 0

– – – – O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

 

 

 

2208 40 39 0

– – – – Pozostałe

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

 

 

 

 

– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:

 

 

 

 

2208 40 51 0

– – – Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%)

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

2208 40 91 0

– – – – O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 40 99 0

– – – – Pozostałe

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 50

– Giny i gin Geneva:

 

 

 

 

 

– – Gin, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

 

 

 

2208 50 19 0

– – – Większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

 

– – Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 50 91 0

– – – 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

 

 

 

2208 50 99 0

– – – Większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 70

– Likiery i kordiały:

 

 

 

 

2208 70 10 0

– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 70 90 0

– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Arak, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniejszej

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

2208 90 19 0

– – – Większej niż 2 litry

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 90 33 0

– – – 2 litry lub mniejszej

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 38 0

– – – Większej niż 2 litry

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

– – Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

 

– – – 2 litry lub mniejszej:

 

 

 

 

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów):

 

 

 

 

 

– – – – – – Destylowane z owoców:

 

 

 

 

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 48 0

– – – – – – – Pozostałe

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

 

 

 

2208 90 52 0

– – – – – – – Kom

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 54 0

– – – – – – – Tequila

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 56 0

– – – – – – – Pozostałe

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 69

– – – – – Pozostałe napoje spirytusowe:

 

 

 

 

2208 90 69 9

– – – – – – Pozostałe

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

– – – Większej niż 2 litry:

 

 

 

 

 

– – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem kierów):

 

 

 

 

2208 90 71 0

– – – – – Destylowane z owoców

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 75 0

– – – – – Tequila

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 77 0

– – – – – Pozostałe

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 78 0

– – – – Pozostałe napoje spirytusowe

73,5 minimum

 

 

 

 

 

1,75 EUR%/hl

 

 

 

 

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości:

 

 

 

 

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniejszej

187,6 minimum
4,2 EUR%/hl

 

 

 

2208 90 99 0

– – – Większej niż 2 litry

187,6 minimum
4,2 EUR%/hl

 

 

 

* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.

Załącznik 2. [WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*]

Załącznik nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

 

 

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-01-29
  • Data wejścia w życie: 2003-02-01
  • Data obowiązywania: 2003-02-01
  • Dokument traci ważność: 2003-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA