REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 161 poz. 1336
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 września 2002 r.
w sprawie szczegółowych zasad dokonywania zakupów interwencyjnych cukru białego.
Na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz. U. z 2001 r. Nr 76, poz. 810 i Nr 122, poz. 1322 oraz z 2002 r. Nr 127, poz. 1086) zarządza się, co następuje:
1) zawartości:
a) sacharozy – nie mniej niż 99,7%,
b) wilgoci – nie więcej niż 0,06%,
c) substancji redukujących – nie więcej niż 0,04%,
d) popiołu – nie więcej niż 0,04%;
2) zabarwienia:
a) roztworu cukru – więcej niż 30 jednostek ICUMSA i nie więcej niż 100 jednostek ICUMSA,
b) kryształków cukru – według stałych wzorców barwnych – nie mniej niż 2 i nie więcej niż 4,5.
1) wyższej o 1,5% od ceny interwencyjnej, jeżeli:
a) zabarwienie roztworu cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. a, jest nie większe niż 30 jednostek ICUMSA,
b) zabarwienie kryształków cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. b, według stałych wzorców barwnych jest mniejsze niż 2;
2) niższej o 20% od ceny interwencyjnej, jeżeli zabarwienie kryształków cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. b, według stałych wzorców barwnych jest większe niż 4,5 i mniejsze niż 5.
2. Partia, o której mowa w ust. 1, zawiera co najmniej 100 ton opakowanego cukru białego o tej samej jakości, magazynowanego w jednym miejscu, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. W razie oferowania do sprzedaży cukru białego w ilości większej niż 100 ton, nadwyżka określona w pełnych dziesiątkach ton również stanowi partię.
2. Przedmiotem przetargu, o którym mowa w ust. 1, jest wybór producentów cukru i ilość kupowanego cukru białego.
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres producenta cukru składającego ofertę;
2) informacje o:
a) wielkości przyznanych limitów A i B cukru na dany rok rozliczeniowy,
b) ilości oraz sposobie opakowania cukru białego oferowanego do zakupu interwencyjnego,
c) rodzaju oraz jakości oferowanego do zakupu interwencyjnego cukru białego z podaniem roku rozliczeniowego, w którym został on wyprodukowany,
d) zdolności wydawania cukru białego z magazynu oraz jego pakowania w zaproponowany rodzaj opakowania jednostkowego,
e) posiadaniu przez producenta cukru składającego ofertę laboratorium, w którym mogą być prowadzone badania jakościowe cukru białego;
3) proponowaną cenę za opakowanie jednostkowe cukru białego wraz z kosztem zapakowania;
4) określenie kosztów i warunków przechowywania cukru białego w magazynie należącym do producenta cukru, zapewniającym zachowanie jakości magazynowanego cukru białego.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).
- Data ogłoszenia: 2002-09-30
- Data wejścia w życie: 2002-10-01
- Data obowiązywania: 2002-10-01
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA