REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1698

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§ 4.
1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowej 2009, dla której rozdysponowanie jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających kompletne wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadku pozycji towarowej 2009, gdy z wniosków złożonych w terminie 21 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia wynika zapotrzebowanie niższe niż wielkości ustanowionego kontyngentu, rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. Pozwolenia na przywóz towaru, w przypadku pozycji towarowej 2009, mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.

§ 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
 z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1698)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

0302

Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304:

– Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

 

2001

0302 69

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Ryby morskie:

 

 

0302 69 61 0

– – – – Leszcz morski (Dentex dentex i Pagellus spp.)

0

 

0302 69 94 0

– – – – Okoń morski (Dicenirarchus labrax)

0

 

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane;

 

500 t

0603 10

– Świeże:

 

 

0603 10 30

– – Orchidee:

 

 

0603 10 30 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

17,5

 

0603 10 30 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

17,5

 

0603 10 40

– – Gladiole:

 

 

0603 10 40 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

17,5

 

0603 10 40 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

17,5

 

0603 10 80

– – Pozostałe:

 

 

0603 10 80 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

17,5

 

0603 10 80 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

17,5

 

0603 90 00 0

– Pozostałe

0

50 t

0604

Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:

 

250 t

0604 10

– Mchy i porosty:

0604 10 10 0

– – Mech reniferowy

0

 

0604 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

– Pozostałe:

 

 

0604 91

– – Świeże:

 

 

 

– – – Choinki gwiazdkowe:

 

 

0604 91 21 0

– – – – Jodła kaukaska [Abies nordmanniana (Stev.) Spach] lub jedna z jodeł amerykańskich (Abies procera Rehd.)

0

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

0604 91 29 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – Gałązki iglaste:

 

 

0604 91 41 0

– – – – Z jodły kaukaskiej [Abies nordmanniana (Stev.) Spach] lub jednej z jodeł amerykańskich (Abies procera Rehd.)

0

 

0604 91 49 0

– – – – Pozostałe

0

 

0604 91 90 0

– – – Pozostałe

0

 

0604 99

– – Pozostałe:

 

 

0604 99 10 0

– – Przygotowane tylko przez suszenie

0

 

0604 99 90 0

– – – Pozostałe

0

 

0701

Ziemniaki, świeże lub chłodzone:

 

 

0701 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

0701 90 50

– – – Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca:

 

 

0701 90 50 1

– – – – Od 1 stycznia do 15 maja

10

500 t

0702 00 00

Pomidory, świeże lub chłodzone:

 

1000 t

0702 00 00 1

– Od 1 stycznia do 31 marca

10

 

0702 00 00 9

– Od 1 listopada do 31 grudnia

10

 

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:

 

 

0703 10

– Cebula i szalotka:

 

– – Cebula:

 

 

0703 10 19 0

– – – Pozostałe

 

 

ex 0703 10 19 0

Szczypiorek

12,5

300 t

0704

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:

 

 

0704 90

– Pozostałe:

0704 90 90 0

– – Pozostałe

 

 

ex 0704 90 90 0

Kapusta pekińska

0

500 t

0709

Inne warzywa, świeże lub chłodzone:

 

 

0709 60

– Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:

 

 

0709 60 100

– – Słodka papryka

4,5

200 t

0709 90

– Pozostałe:

 

 

0709 90 90 0

– Pozostałe

 

 

ex 0709 90 90 0

Świeże zioła od l października do 31 maja

7,5

400 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:

 

 

0710 40 000

– Kukurydza cukrowa

 

 

ex 0710 40 00 0

Kukurydza słodka mrożona

0

250 t

0804

Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże tub suszone:

0

500 t

0804 10 0 0

– Daktyle

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:

 

 

0805 10

– Pomarańcze:

 

20 000t

 

– – Pomarańcze słodkie, świeże:

 

 

0805 10 10 0

– – – Krwiste i półkrwiste

5

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

0805 10 30 0

– – – – Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vemasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny

5

 

0805 10 50 0

– – – – Pozostałe

5

 

0805 20

– – Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;

10

10 000 t

0805 20 10 0

– – Klementynki

0805 20 30 0

– – Monrealesy i satsumas

10

 

0805 20 50 0

– – Mandarynki i wilkingi

10

 

0805 20 70 0

– – Tangeryny

10

 

0805 20 90 0

– – Pozostałe

10

 

0805 50 0

– Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i limy (Citrus awarantifolia, Citrus latifolia):

0

6 000 t

0805 50 10 0

– – Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

0805 50 90 0

– – Limy (Citrus awantifolia, Citrus latifolia)

0

 

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże:

 

 

 

– Melony (włącznie z arbuzami):

 

 

0807 19 00 0

– – Pozostałe

 

 

ex 0807 19 00 0

Melony

5

4 000 t

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

0811 90

– Pozostałe:

 

– – Pozostałe:

 

 

0811 90 85 0

– – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

 

 

ex 0811 90 85 0

Daktyle mrożone

0

500 t

1704

Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao:

 

1000 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1704 10

– Guma do żucia, również pokryta cukrem:

 

 

 

– – Zawierająca w masie mniej niż 60 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

15 + DCC

 

1704 10 19 0

– – – Pozostała

15 + DCC

 

 

– – Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

15+DCC

 

1704 10 91 0

– – – Guma w paskach

1704 10 99 0

– – – Pozostała

15 + DCC

 

1704 90

– Pozostałe:

 

 

1704 90 10 0

– – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji

15 + DCC

 

1704 90 30 0

– – Biała czekolada

17,5 + DCC

 

– – Pozostałe:

 

 

1704 90 51 0

– – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC

 

1704 90 55 0

– – – Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu

17,5 + DCC

1704 90 61 0

– – – Wyroby pokryte cukrem

17,5 + DCC

 

 

– – – Pozostałe;

 

 

1704 90 65 0

– – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC

 

1704 90 71 0

– – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem

17,5 + DCC

1704 90 75 0

– – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne

17,5 + DCC

 

 

– – – – Pozostałe:

17,5 + DCC

 

1704 90 81 0

– – – – – Tabletki prasowane

1704 90 99 0

– – – – – Pozostałe

17,5 + DCC

 

ex 1704 90 99 0

Chałwa

26,3 + DCC1

 

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

 

 

1806 20

– Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg:

 

 

1806 20 10 0

– – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC

1806 20 30 0

– – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC

 

– – Pozostałe

 

1806 20 50 0

– – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego

15 + DCC

 

1806 20 70 0

– – – Okruchy mleczno-czekoladowe

15 + DCC

 

1806 20 80 0

– – – Polewa czekoladowa smakowa

15 + DCC

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1806 20 95 0

– – – Pozostałe

15 + DCC

 

 

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

 

 

1806 31 00 0

– – Nadziewane

22,5 + DCC

 

1806 32

– – Bez nadzienia:

 

 

1806 32 10 0

– – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów

22,5 + DCC

 

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

22,5 + DCC

 

1806 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

 

 

 

– – – Czekolady, nawet z nadzieniem :

 

 

1806 90 11 0

– – – – Zawierające alkohol

22,5 + DCC

 

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

22,5 + DCC

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

1806 90 31 0

– – – – Z nadzieniem

22,5 + DCC

 

1806 90 39 0

– – – – Bez nadzienia

22,5 + DCC

 

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

22,5 + DCC

 

1806 90 60 0

– – Produkty do smarowania, zawierające kakao

22,5 + DCC

1806 90 70 0

– – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów

22,5 + DCC

 

1806 90 90 0

– – Pozostałe

22,5 + DCC

 

ex 1806 90 90 0

Chałwa zawierająca kakao

33,8 + DCC1

 

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

0

200 t

1901 10 00 0

– – Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży detalicznej

1901 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

1901 90 99

– – – Pozostałe:

 

 

1901 90 99 1

– – – – Mieszanki mleczne przeznaczone do produkcji odżywek dla niemowląt

0

 

2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

 

 

2004 90

– Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:

2004 90 10 0

– – Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata)

 

 

ex2004 90 10 0

Kukurydza słodka mrożona

0

250 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

 

 

2005 80 00 0

– Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata)

ex 2005 80 000

Słodka kukurydza zakonserwowana

0

300 t

2008

Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

 

100t

 

– Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet zmieszane razem:

2008 11

– – Orzeszki ziemne:

 

 

200811 10 0

– – – Masło orzechowe

17,5

 

 

– – – Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:

 

 

 

– – – – Powyżej 1 kg:

 

 

2008 11 92 0

– – – – – Prażone

17,5

2008 11 94 0

– – – – – Pozostałe

17,5

 

 

– – – – Nieprzekraczającej 1 kg:

 

 

2008 11 96 0

– – – – – Prażone

17,5

 

2008 11 98 0

– – – – – Pozostałe

17,5

 

 

 

 

 

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

 

8200 t2

 

– Sok pomarańczowy:

2009 11

– – Mrożony:

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

2009 11 11 0

– – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 11 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:

 

 

2009 11 91 0

– – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 11 99 0

–.–.–.– Pozostałe

0

 

2009 19

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

2009 19 11 0

– – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 19 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

2009 19 91 0

– – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 19 98 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– Sok grejpfrutowy:

 

 

2009 21 00 0

– – O liczbie Brixa nieprzekracząjącej 20

0

 

2009 29

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

2009 29 11 0

– – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 29 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekracząjącej 67:

 

 

2009 29 91 0

– – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 29 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:

 

 

2009 31

– – O liczbie Brixa nieprzekracząjącej 20:

 

 

 

– – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

2009 31 11 0

– – – – Zawierający dodatek cukru

0

 

2009 31 19 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

– – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

 

– – – – Sok cytrynowy

 

 

2009 31 51 0

– – – – – Zawierający dodatek cukru

0

 

2009 31 59 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

– – – – Pozostałe soki z owoców cytrusowych:

 

 

2009 31 91 0

– – – – – Zawierające dodatek cukru

0

 

2009 31 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

2009 39

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

2009 39 11 0

– – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 39 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekracząjącej 67:

 

 

 

– – – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

2009 39 31 0

– – – – – Zawierające dodatek cukru

0

 

2009 39 39 0

– – – – – Niezawierąjące dodatku cukru

0

 

 

– – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

 

– – – – – Sok cytrynowy:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

2009 39 51 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 39 55 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%

0

 

2009 39 59 0

– – – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

– – – – – Pozostałe soki z owoców cytrusowych:

 

 

2009 39 91 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 39 95 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%

0

 

2009 39 99 0

– – – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

– Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):

 

 

2009 61

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:

0

 

2009 61 10 0

– – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 61 90 0

– – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 69

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

2009 69 11 0

– – – – O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto

0

 

2009 69 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

 

– – – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

2009 69 51 0

– – – – – Stężony

0

 

2009 69 59 0

– – – – – Pozostały

0

 

 

– – – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

 

– – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

 

 

2009 69 71 0

– – – – – – Stężony

0

 

2009 69 79 0

– – – – – – Pozostały

0

 

2009 69 90 0

– – – – – Pozostałe

0

 

2009 90

– Mieszanki soków:

 

 

 

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

 

– – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:

 

 

2009 90 41 0

– – – – – – Zawierające dodatek cukru

0

 

2009 90 49 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

2009 90 51 0

– – – – – – Zawierające dodatek cukru

0

 

2009 90 59 0

– – – – – – Pozostałe:

0

 

 

– – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto:

 

 

 

– – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:

 

 

2009 90 71 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

0

 

2009 90 73 0

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekracząjącej 30%

0

 

2009 90 79 0

– – – – – – Niezawierające dodatku cukru

0

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

 

– – –– – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%:

 

 

2009 90 92 0

– – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych

0

 

2009 90 94 0

– – – – – – – Pozostałe:

0

 

 

– – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekracząjącej 30%;

 

 

2009 90 95 0

– – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych

0

 

2009 90 96 0

– – – – – – – Pozostałe:

0

 

 

– – – – – – Niezawierające dodatku cukru:

 

 

2009 90 97 0

– – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych

0

 

2009 90 98 0

– – – – – – – Pozostałe:

0

 

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

 

250 t

 

– Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie kawy;

 

 

2101 11

– – Ekstrakty, esencje lub koncentraty:

 

 

2101 11 11 0

– – – O zawartości suchej masy na bazie kawy wynoszącej 95% lub więcej w masie

0

 

2101 11 19 0

– – – Pozostałe

0

 

2101 12

– – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie kawy:

 

 

2101 12 92 0

– – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów kawy

0

 

2101 12 98 0

– – – Pozostałe

0

 

2101 20

– Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej:

 

 

2101 20 20 0

– – Ekstrakty, esencje lub koncentraty

0

 

 

– – Przetwory:

 

 

2101 20 92 0

– – – Na bazie ekstraktów, esencji, koncentratów herbaty lub herbaty paragwajskiej

0

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

2101 20 98 0

– – – Pozostałe

0

 

2101 30

– Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

 

 

 

– – Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:

 

 

2101 30 11 0

– – – Cykoria palona

0

 

2101 30 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

– – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy:

 

 

2101 30 91 0

– – – Z cykorii palonej

0

 

2101 30 99 0

– – – Pozostałe

0

 

2106

Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewlączone:

 

100 t

2106 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

2106 90 92 0

– – – Niezawierąjące tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

10

 

2106 90 98 0

– – – Pozostałe

12,5 minimum 0,11 EUR/kg

 

2204

Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009:

 

20 000 hl

2204 10

– Wino musujące:

 

 

 

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

 

 

2204 10 11

– – – Szampan:

 

 

2204 10 11 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

 

2204 10 19

– – – Pozostałe:

 

 

2204 10 19 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

 

 

– – Pozostałe:

 

 

2204 10 91 0

– – – Asti spumante

15
minimum
21 EUR/hl

 

2204 10 99 0

– – – Pozostałe

15
minimum
21 EUR/hl

 

 

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

 

 

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2204 21 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

 

 

2204 21 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.:

 

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

 

 

 

– – – – – – Białe:

 

 

2204 21 11 0

– – – – – – – Alsace

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 12 0

– – – – – – – Bordeaux

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 13 0

– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 17 0

– – – – – – – Val de Loire (Loire valley)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 18 0

– – – – – – – Mosel-Saar-Ruwer

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 19 0

– – – – – – – Pfalz

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 22 0

– – – – – – – Rheinhessen

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 24 0

– – – – – – – Lazio (Latium)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 26 0

– – – – – – – Toscana (Tuscany)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 27 0

– – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 28 0

– – – – – – – Veneto

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 32 0

– – – – – – – Vinho Verde

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 34 0

– – – – – – – Penedés

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 36 0

– – – – – – – Rioja

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 37 0

– – – – – – –\/alencia

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 38 0

– – – – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

 

2204 21 42 0

– – – – – – – – Bordeaux

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

2204 21 43 0

– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 44 0

– – – – – – – Beaujolais

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 46 0

– – – – – – – Côtes du Rhône

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 47 0

– – – – – – – Languedoc-Rousillon

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 48 0

– – – – – – – Val de Loire (Loire valley)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 62 0

– – – – – – – Piemonte (Piemont)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 66 0

– – – – – – – Toscana (Tuscany)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 67 0

– – – – – – – Trentino i Alto Adige

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 68 0

– – – – – – – Veneto

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 69 0

– – – – – – – Dâo, Bairrada i Douro

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 71 0

– – – – – – – Navarra

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 74 0

– – – – – – – Penedés

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 76 0

– – – – – – – Rioja

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 77 0

– – – – – – – Valdepenas

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 78 0

– – – – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

2204 21 79 0

– – – – – – Białe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 80 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.:

 

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

 

2204 21 81 0

– – – – – – Białe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

2204 21 82 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

2204 21 83 0

– – – – – – Białe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 84 0

– – – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

 

 

2204 21 87 0

– – – – – Marsala

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 88 0

– – – – – Samos i Muscat de Lemnos

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 89 0

– – – – – Port

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 91 0

– – – – – Madeira i Setubal muscatel

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 92 0

– – – – – Sherry

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 93 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 94 0

– – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.:

 

 

2204 21 95 0

– – – – – Port

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 96 0

– – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 97 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 21 98 0

– – – – – Pozostałe

15
minimum 12,5 EUR/hl

 

2204 29

– – Pozostałe:

 

 

2204 29 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

 

 

2204 29 10 1

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

15
minimum
21 EUR/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

 

 

– – – – – – Białe:

 

 

2204 29 12 0

– – – – – – – Bordeaux

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 13 0

– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 17 0

– – – – – – – Val de Loire (Loire valley)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 18 0

– – – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

 

2204 29 42 0

– – – – – – – Bordeaux

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 43 0

– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 44 0

– – – – – – – Beaujolais

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 46 0

– – – – – – – Côtes du Rhône

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 47 0

– – – – – – – Languedoc-Roussillon

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 48 0

– – – – – – – Val de Loire (Loire valley)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 58 0

– – – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – – – Białe:

 

 

2204 29 62 0

– – – – – – – Sicilia (Sicily)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 64 0

– – – – – – – Veneto

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 65 0

– – – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

 

2204 29 71 0

– – – – – – – Puglia (Apuglia)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 72 0

– – – – – – – Sicilia (Sicily)

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

2204 29 75 0

– – – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
2,5 Eur/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.:

 

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

 

2204 29 81 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
3,5 Eur/hl

 

2204 29 82 0

– – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
3,5 Eur/hl

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

2204 29 83 0

– – – – – – Białe

12,5
minimum
3,5 Eur/hl

 

2204 29 84 0

– – – – – – Pozostałe

12,5
minimum
3,5 Eur/hl

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

 

 

2204 29 87 0

– – – – – Marsala

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 88 0

– – – – – Samos i Muscat de Lemnos

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 89 0

– – – – – Port

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 91 0

– – – – – Madeira i Setubal muscatel

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 92 0

– – – – – Sherry

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 93 0

– – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 94 0

– – – – – Pozostałe

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.:

 

 

2204 29 95 0

– – – – – Port

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 96 0

– – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 97 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 29 98 0

– – – – – Pozostałe

12,5
minimum
10,5 Eur/hl

 

2204 30

– Pozostały moszcz winogronowy:

 

 

2204 30 10

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu:

 

 

2204 30 10 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5

 

 

– – Pozostały:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

 

– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj:

 

 

2204 30 92 0

– – – – Skoncentrowany

32,5

 

2204 30 94 0

– – – – Pozostały

32,5

 

 

– – – Pozostały:

 

 

2204 30 96

– – – – Skoncentrowany:

 

 

2204 30 96 1

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 22% obj.

32,5

 

2204 30 98

– – – – Pozostały:

 

 

2204 30 98 1

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 22% obj.

32,5

 

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

 

 

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2205 10 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15
minimum
6,25 EUR/hl

 

2205 10 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

 

 

2205 10 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale nie większej niż 22% obj.

24
minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR/hl

 

2205 90

– Pozostałe:

 

 

2205 90 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15
minimum
5 EUR/hl

 

2205 90 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.

 

 

2205 90 90 1

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale me większej niż 22% obj.

24
minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR/hl

 

 

1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w l kg produktu.

2 W ilości 8 2001, zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla soku z winogron wynosi 2001.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2001-12-27
  • Data wejścia w życie: 2002-01-01
  • Data obowiązywania: 2002-01-01
  • Dokument traci ważność: 2002-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA