REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1698
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:
2. W przypadku pozycji towarowej 2009, gdy z wniosków złożonych w terminie 21 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia wynika zapotrzebowanie niższe niż wielkości ustanowionego kontyngentu, rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. Pozwolenia na przywóz towaru, w przypadku pozycji towarowej 2009, mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1698)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304: – Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: |
| 2001 |
0302 69 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ryby morskie: |
|
|
0302 69 61 0 | – – – – Leszcz morski (Dentex dentex i Pagellus spp.) | 0 |
|
0302 69 94 0 | – – – – Okoń morski (Dicenirarchus labrax) | 0 |
|
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane; |
| 500 t |
0603 10 | – Świeże: |
|
|
0603 10 30 | – – Orchidee: |
|
|
0603 10 30 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | 17,5 |
|
0603 10 30 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | 17,5 |
|
0603 10 40 | – – Gladiole: |
|
|
0603 10 40 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | 17,5 |
|
0603 10 40 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | 17,5 |
|
0603 10 80 | – – Pozostałe: |
|
|
0603 10 80 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | 17,5 |
|
0603 10 80 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | 17,5 |
|
0603 90 00 0 | – Pozostałe | 0 | 50 t |
0604 | Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
| 250 t |
0604 10 | – Mchy i porosty: | ||
0604 10 10 0 | – – Mech reniferowy | 0 |
|
0604 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
| – Pozostałe: |
|
|
0604 91 | – – Świeże: |
|
|
| – – – Choinki gwiazdkowe: |
|
|
0604 91 21 0 | – – – – Jodła kaukaska [Abies nordmanniana (Stev.) Spach] lub jedna z jodeł amerykańskich (Abies procera Rehd.) | 0 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0604 91 29 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – Gałązki iglaste: |
|
|
0604 91 41 0 | – – – – Z jodły kaukaskiej [Abies nordmanniana (Stev.) Spach] lub jednej z jodeł amerykańskich (Abies procera Rehd.) | 0 |
|
0604 91 49 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
0604 91 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0604 99 | – – Pozostałe: |
|
|
0604 99 10 0 | – – Przygotowane tylko przez suszenie | 0 |
|
0604 99 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0701 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0701 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0701 90 50 | – – – Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca: |
|
|
0701 90 50 1 | – – – – Od 1 stycznia do 15 maja | 10 | 500 t |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: |
| 1000 t |
0702 00 00 1 | – Od 1 stycznia do 31 marca | 10 |
|
0702 00 00 9 | – Od 1 listopada do 31 grudnia | 10 |
|
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: |
|
|
0703 10 | – Cebula i szalotka: | ||
| – – Cebula: |
|
|
0703 10 19 0 | – – – Pozostałe |
|
|
ex 0703 10 19 0 | Szczypiorek | 12,5 | 300 t |
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: |
|
|
0704 90 | – Pozostałe: | ||
0704 90 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
ex 0704 90 90 0 | Kapusta pekińska | 0 | 500 t |
0709 | Inne warzywa, świeże lub chłodzone: |
|
|
0709 60 | – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
|
|
0709 60 100 | – – Słodka papryka | 4,5 | 200 t |
0709 90 | – Pozostałe: |
|
|
0709 90 90 0 | – Pozostałe |
|
|
ex 0709 90 90 0 | Świeże zioła od l października do 31 maja | 7,5 | 400 t |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: |
|
|
0710 40 000 | – Kukurydza cukrowa |
|
|
ex 0710 40 00 0 | Kukurydza słodka mrożona | 0 | 250 t |
0804 | Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże tub suszone: | 0 | 500 t |
0804 10 0 0 | – Daktyle | ||
0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone: |
|
|
0805 10 | – Pomarańcze: |
| 20 000t |
| – – Pomarańcze słodkie, świeże: |
|
|
0805 10 10 0 | – – – Krwiste i półkrwiste | 5 |
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
0805 10 30 0 | – – – – Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vemasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny | 5 |
|
0805 10 50 0 | – – – – Pozostałe | 5 |
|
0805 20 | – – Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe; | 10 | 10 000 t |
0805 20 10 0 | – – Klementynki | ||
0805 20 30 0 | – – Monrealesy i satsumas | 10 |
|
0805 20 50 0 | – – Mandarynki i wilkingi | 10 |
|
0805 20 70 0 | – – Tangeryny | 10 |
|
0805 20 90 0 | – – Pozostałe | 10 |
|
0805 50 0 | – Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i limy (Citrus awarantifolia, Citrus latifolia): | 0 | 6 000 t |
0805 50 10 0 | – – Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) | ||
0805 50 90 0 | – – Limy (Citrus awantifolia, Citrus latifolia) | 0 |
|
0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże: |
|
|
| – Melony (włącznie z arbuzami): |
|
|
0807 19 00 0 | – – Pozostałe |
|
|
ex 0807 19 00 0 | Melony | 5 | 4 000 t |
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0811 90 | – Pozostałe: | ||
| – – Pozostałe: |
|
|
0811 90 85 0 | – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne |
|
|
ex 0811 90 85 0 | Daktyle mrożone | 0 | 500 t |
1704 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao: |
| 1000 t |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1704 10 | – Guma do żucia, również pokryta cukrem: |
|
|
| – – Zawierająca w masie mniej niż 60 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | ||
1704 10 11 0 | – – – Guma w paskach | 15 + DCC |
|
1704 10 19 0 | – – – Pozostała | 15 + DCC |
|
| – – Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | 15+DCC |
|
1704 10 91 0 | – – – Guma w paskach | ||
1704 10 99 0 | – – – Pozostała | 15 + DCC |
|
1704 90 | – Pozostałe: |
|
|
1704 90 10 0 | – – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji | 15 + DCC |
|
1704 90 30 0 | – – Biała czekolada | 17,5 + DCC | |
| – – Pozostałe: |
|
|
1704 90 51 0 | – – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej | 17,5 + DCC |
|
1704 90 55 0 | – – – Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | 17,5 + DCC | |
1704 90 61 0 | – – – Wyroby pokryte cukrem | 17,5 + DCC |
|
| – – – Pozostałe; |
|
|
1704 90 65 0 | – – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | 17,5 + DCC |
|
1704 90 71 0 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 17,5 + DCC | |
1704 90 75 0 | – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne | 17,5 + DCC |
|
| – – – – Pozostałe: | 17,5 + DCC |
|
1704 90 81 0 | – – – – – Tabletki prasowane | ||
1704 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 + DCC |
|
ex 1704 90 99 0 | Chałwa | 26,3 + DCC1 |
|
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg: |
|
|
1806 20 10 0 | – – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 15 + DCC | |
1806 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 15 + DCC | |
| – – Pozostałe |
| |
1806 20 50 0 | – – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego | 15 + DCC |
|
1806 20 70 0 | – – – Okruchy mleczno-czekoladowe | 15 + DCC |
|
1806 20 80 0 | – – – Polewa czekoladowa smakowa | 15 + DCC |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1806 20 95 0 | – – – Pozostałe | 15 + DCC |
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
1806 31 00 0 | – – Nadziewane | 22,5 + DCC |
|
1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
|
1806 32 10 0 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 22,5 + DCC |
|
1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 22,5 + DCC |
|
1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
| – – – Czekolady, nawet z nadzieniem : |
|
|
1806 90 11 0 | – – – – Zawierające alkohol | 22,5 + DCC |
|
1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 22,5 + DCC |
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
1806 90 31 0 | – – – – Z nadzieniem | 22,5 + DCC |
|
1806 90 39 0 | – – – – Bez nadzienia | 22,5 + DCC |
|
1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 22,5 + DCC |
|
1806 90 60 0 | – – Produkty do smarowania, zawierające kakao | 22,5 + DCC | |
1806 90 70 0 | – – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | 22,5 + DCC |
|
1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 22,5 + DCC |
|
ex 1806 90 90 0 | Chałwa zawierająca kakao | 33,8 + DCC1 |
|
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | 0 | 200 t |
1901 10 00 0 | – – Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży detalicznej | ||
1901 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 1 | – – – – Mieszanki mleczne przeznaczone do produkcji odżywek dla niemowląt | 0 |
|
2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
2004 90 | – Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | ||
2004 90 10 0 | – – Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata) |
|
|
ex2004 90 10 0 | Kukurydza słodka mrożona | 0 | 250 t |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
2005 80 00 0 | – Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata) | ||
ex 2005 80 000 | Słodka kukurydza zakonserwowana | 0 | 300 t |
2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
| 100t |
| – Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet zmieszane razem: | ||
2008 11 | – – Orzeszki ziemne: |
|
|
200811 10 0 | – – – Masło orzechowe | 17,5 |
|
| – – – Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|
|
| – – – – Powyżej 1 kg: |
|
|
2008 11 92 0 | – – – – – Prażone | 17,5 | |
2008 11 94 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 |
|
| – – – – Nieprzekraczającej 1 kg: |
|
|
2008 11 96 0 | – – – – – Prażone | 17,5 |
|
2008 11 98 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 |
|
|
|
|
|
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 8200 t2 |
| – Sok pomarańczowy: | ||
2009 11 | – – Mrożony: |
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
2009 11 11 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 11 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67: |
|
|
2009 11 91 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 11 99 0 | –.–.–.– Pozostałe | 0 |
|
2009 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
2009 19 11 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 19 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
2009 19 91 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 19 98 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – Sok grejpfrutowy: |
|
|
2009 21 00 0 | – – O liczbie Brixa nieprzekracząjącej 20 | 0 |
|
2009 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
2009 29 11 0 | – – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 29 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekracząjącej 67: |
|
|
2009 29 91 0 | – – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 29 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego: |
|
|
2009 31 | – – O liczbie Brixa nieprzekracząjącej 20: |
|
|
| – – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
2009 31 11 0 | – – – – Zawierający dodatek cukru | 0 |
|
2009 31 19 0 | – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
| – – – – Sok cytrynowy |
|
|
2009 31 51 0 | – – – – – Zawierający dodatek cukru | 0 |
|
2009 31 59 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| – – – – Pozostałe soki z owoców cytrusowych: |
|
|
2009 31 91 0 | – – – – – Zawierające dodatek cukru | 0 |
|
2009 31 99 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
2009 39 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
2009 39 11 0 | – – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 39 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekracząjącej 67: |
|
|
| – – – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
2009 39 31 0 | – – – – – Zawierające dodatek cukru | 0 |
|
2009 39 39 0 | – – – – – Niezawierąjące dodatku cukru | 0 |
|
| – – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
| – – – – – Sok cytrynowy: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2009 39 51 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 39 55 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% | 0 |
|
2009 39 59 0 | – – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| – – – – – Pozostałe soki z owoców cytrusowych: |
|
|
2009 39 91 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 39 95 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% | 0 |
|
2009 39 99 0 | – – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| – Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy): |
|
|
2009 61 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: | 0 |
|
2009 61 10 0 | – – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 61 90 0 | – – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 69 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
2009 69 11 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | 0 |
|
2009 69 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
| – – – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
2009 69 51 0 | – – – – – Stężony | 0 |
|
2009 69 59 0 | – – – – – Pozostały | 0 |
|
| – – – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
| – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% |
|
|
2009 69 71 0 | – – – – – – Stężony | 0 |
|
2009 69 79 0 | – – – – – – Pozostały | 0 |
|
2009 69 90 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
2009 90 | – Mieszanki soków: |
|
|
| – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
| – – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: |
|
|
2009 90 41 0 | – – – – – – Zawierające dodatek cukru | 0 |
|
2009 90 49 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
2009 90 51 0 | – – – – – – Zawierające dodatek cukru | 0 |
|
2009 90 59 0 | – – – – – – Pozostałe: | 0 |
|
| – – – – O wartości nieprzekracząjącej 30 EUR za 100 kg masy netto: |
|
|
| – – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: |
|
|
2009 90 71 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% | 0 |
|
2009 90 73 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekracząjącej 30% | 0 |
|
2009 90 79 0 | – – – – – – Niezawierające dodatku cukru | 0 |
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
| – – –– – – O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%: |
|
|
2009 90 92 0 | – – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 0 |
|
2009 90 94 0 | – – – – – – – Pozostałe: | 0 |
|
| – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekracząjącej 30%; |
|
|
2009 90 95 0 | – – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 0 |
|
2009 90 96 0 | – – – – – – – Pozostałe: | 0 |
|
| – – – – – – Niezawierające dodatku cukru: |
|
|
2009 90 97 0 | – – – – – – – Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 0 |
|
2009 90 98 0 | – – – – – – – Pozostałe: | 0 |
|
2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
| 250 t |
| – Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie kawy; |
|
|
2101 11 | – – Ekstrakty, esencje lub koncentraty: |
|
|
2101 11 11 0 | – – – O zawartości suchej masy na bazie kawy wynoszącej 95% lub więcej w masie | 0 |
|
2101 11 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
2101 12 | – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie kawy: |
|
|
2101 12 92 0 | – – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów kawy | 0 |
|
2101 12 98 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
2101 20 | – Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji, koncentratów lub na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej: |
|
|
2101 20 20 0 | – – Ekstrakty, esencje lub koncentraty | 0 |
|
| – – Przetwory: |
|
|
2101 20 92 0 | – – – Na bazie ekstraktów, esencji, koncentratów herbaty lub herbaty paragwajskiej | 0 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2101 20 98 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
2101 30 | – Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
|
|
| – – Cykoria palona i inne palone namiastki kawy: |
|
|
2101 30 11 0 | – – – Cykoria palona | 0 |
|
2101 30 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy: |
|
|
2101 30 91 0 | – – – Z cykorii palonej | 0 |
|
2101 30 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewlączone: |
| 100 t |
2106 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
2106 90 92 0 | – – – Niezawierąjące tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi | 10 |
|
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe | 12,5 minimum 0,11 EUR/kg |
|
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: |
| 20 000 hl |
2204 10 | – Wino musujące: |
|
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|
|
2204 10 11 | – – – Szampan: |
|
|
2204 10 11 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 |
|
2204 10 19 | – – – Pozostałe: |
|
|
2204 10 19 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
2204 10 91 0 | – – – Asti spumante | 15 |
|
2204 10 99 0 | – – – Pozostałe | 15 |
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|
|
2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
|
|
2204 21 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
2204 21 11 0 | – – – – – – – Alsace | 15 |
|
2204 21 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 15 |
|
2204 21 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 15 |
|
2204 21 17 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 15 |
|
2204 21 18 0 | – – – – – – – Mosel-Saar-Ruwer | 15 |
|
2204 21 19 0 | – – – – – – – Pfalz | 15 |
|
2204 21 22 0 | – – – – – – – Rheinhessen | 15 |
|
2204 21 24 0 | – – – – – – – Lazio (Latium) | 15 |
|
2204 21 26 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 15 |
|
2204 21 27 0 | – – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 |
|
2204 21 28 0 | – – – – – – – Veneto | 15 |
|
2204 21 32 0 | – – – – – – – Vinho Verde | 15 |
|
2204 21 34 0 | – – – – – – – Penedés | 15 |
|
2204 21 36 0 | – – – – – – – Rioja | 15 |
|
2204 21 37 0 | – – – – – – –\/alencia | 15 |
|
2204 21 38 0 | – – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 21 42 0 | – – – – – – – – Bordeaux | 15 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2204 21 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 15 |
|
2204 21 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 15 |
|
2204 21 46 0 | – – – – – – – Côtes du Rhône | 15 |
|
2204 21 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Rousillon | 15 |
|
2204 21 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 15 |
|
2204 21 62 0 | – – – – – – – Piemonte (Piemont) | 15 |
|
2204 21 66 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 15 |
|
2204 21 67 0 | – – – – – – – Trentino i Alto Adige | 15 |
|
2204 21 68 0 | – – – – – – – Veneto | 15 |
|
2204 21 69 0 | – – – – – – – Dâo, Bairrada i Douro | 15 |
|
2204 21 71 0 | – – – – – – – Navarra | 15 |
|
2204 21 74 0 | – – – – – – – Penedés | 15 |
|
2204 21 76 0 | – – – – – – – Rioja | 15 |
|
2204 21 77 0 | – – – – – – – Valdepenas | 15 |
|
2204 21 78 0 | – – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 21 79 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
2204 21 80 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
2204 21 81 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2204 21 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 21 83 0 | – – – – – – Białe | 15 |
|
2204 21 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|
|
2204 21 87 0 | – – – – – Marsala | 15 |
|
2204 21 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 15 |
|
2204 21 89 0 | – – – – – Port | 15 |
|
2204 21 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 15 |
|
2204 21 92 0 | – – – – – Sherry | 15 |
|
2204 21 93 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 15 |
|
2204 21 94 0 | – – – – – Pozostałe | 15 |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|
|
2204 21 95 0 | – – – – – Port | 15 |
|
2204 21 96 0 | – – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel | 15 |
|
2204 21 97 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 15 |
|
2204 21 98 0 | – – – – – Pozostałe | 15 |
|
2204 29 | – – Pozostałe: |
|
|
2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: |
|
|
2204 29 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 |
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
2204 29 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 12,5 |
|
2204 29 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 12,5 |
|
2204 29 17 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 12,5 |
|
2204 29 18 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 29 42 0 | – – – – – – – Bordeaux | 12,5 |
|
2204 29 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 12,5 |
|
2204 29 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 12,5 |
|
2204 29 46 0 | – – – – – – – Côtes du Rhône | 12,5 |
|
2204 29 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Roussillon | 12,5 |
|
2204 29 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 12,5 |
|
2204 29 58 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
2204 29 62 0 | – – – – – – – Sicilia (Sicily) | 12,5 |
|
2204 29 64 0 | – – – – – – – Veneto | 12,5 |
|
2204 29 65 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 29 71 0 | – – – – – – – Puglia (Apuglia) | 12,5 |
|
2204 29 72 0 | – – – – – – – Sicilia (Sicily) | 12,5 |
|
2204 29 75 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
2204 29 81 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
2204 29 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
2204 29 83 0 | – – – – – – Białe | 12,5 |
|
2204 29 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|
|
2204 29 87 0 | – – – – – Marsala | 12,5 |
|
2204 29 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 |
|
2204 29 89 0 | – – – – – Port | 12,5 |
|
2204 29 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 12,5 |
|
2204 29 92 0 | – – – – – Sherry | 12,5 |
|
2204 29 93 0 | – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 |
|
2204 29 94 0 | – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|
|
2204 29 95 0 | – – – – – Port | 12,5 |
|
2204 29 96 0 | – – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel | 12,5 |
|
2204 29 97 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 |
|
2204 29 98 0 | – – – – – Pozostałe | 12,5 |
|
2204 30 | – Pozostały moszcz winogronowy: |
|
|
2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: |
|
|
2204 30 10 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 22,5 |
|
| – – Pozostały: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj: |
|
|
2204 30 92 0 | – – – – Skoncentrowany | 32,5 |
|
2204 30 94 0 | – – – – Pozostały | 32,5 |
|
| – – – Pozostały: |
|
|
2204 30 96 | – – – – Skoncentrowany: |
|
|
2204 30 96 1 | – – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 |
|
2204 30 98 | – – – – Pozostały: |
|
|
2204 30 98 1 | – – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 |
|
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
|
|
2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
|
2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 |
|
2205 10 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: |
|
|
2205 10 90 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale nie większej niż 22% obj. | 24 |
|
2205 90 | – Pozostałe: |
|
|
2205 90 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 |
|
2205 90 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj. |
|
|
2205 90 90 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale me większej niż 22% obj. | 24 |
|
1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w l kg produktu.
2 W ilości 8 2001, zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla soku z winogron wynosi 2001.
- Data ogłoszenia: 2001-12-27
- Data wejścia w życie: 2002-01-01
- Data obowiązywania: 2002-01-01
- Dokument traci ważność: 2002-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA