REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1696
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1696)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 500 |
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%: |
|
|
| – – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
0402 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
0402 10 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0406 | Sery i twarogi: |
|
|
0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
0406 10 80 0 | – – Pozostały | 0 | 200 |
0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40 %, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
|
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47%: |
|
|
0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 400 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 0 | 5 |
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 660 |
0811 10 | – Truskawki i poziomki: |
|
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0811 10 11 0 | – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | 0 |
|
0811 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0811 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
0811 20 | – Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: |
|
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0811 20 11 0 | – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | 0 |
|
0811 20 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0811 20 31 0 | – – – Maliny | 0 |
|
0811 20 39 0 | – – – Czarne porzeczki | 0 |
|
0811 20 51 0 | – – – Czerwone porzeczki | 0 |
|
0811 20 59 0 | – – – Jeżyny i morwy | 0 |
|
0811 20 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0811 90 | – Pozostałe: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: |
|
|
0811 90 11 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
0811 90 31 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0811 90 50 0 | – – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | 0 |
|
0811 90 70 0 | – – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium | 0 |
|
| – – – Wiśnie i czereśnie: |
|
|
0811 90 75 0 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) | 0 |
|
0811 90 80 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
0811 90 85 0 | – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 95 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: |
|
|
| – Kawa, palona: |
|
|
0901 21 00 0 | – – Niepozbawiona kofeiny | 0 | 400 |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: |
|
|
0910 50 00 0 | – Curry | 0 | 5 |
| – Pozostałe przyprawy korzenne: |
|
|
0910 91 | – – Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu: |
|
|
0910 91 90 | – – – Rozgniatane lub mielone | 0 | 5 |
1107 | Słód, nawet palony: |
| 800 |
1107 10 | – Niepalony: | ||
| – – Z pszenicy: |
|
|
1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki | 3,2 |
|
1107 10 19 0 | – – – Pozostały | 0,08 EUR/kg |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki | 3,2 +maksimum 0,09 EUR/kg |
|
1107 10 99 0 | – – Pozostałe | 0,08 EUR/kg |
|
1107 20 00 0 | – Palony | 0,09 EUR/kg |
|
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
1601 00 99 0 | – – Pozostałe. | 0 | 200 |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
|
| – Z wieprzowiny: |
|
|
1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
| 125 |
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
| – – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów i szynek | 0 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
1602 49 30 0 | – – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
1602 49 50 0 | – – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
1602 50 | – Z wołowiny: |
| 125 |
1602 50 10 0 | – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | 0 |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – W opakowaniach hermetycznych: |
|
|
1602 50 31 0 | – – – – Corned beef (wołowina peklowana) | 0 |
|
1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
1602 50 80 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
|
|
| – Pozostały: |
|
|
1701 91 00 0 | – – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 0 | 8 |
1704 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao: |
|
|
170410 | – Guma do żucia, również pokryta cukrem: |
|
|
| – – Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
1704 10 11 0 | – – – Guma w paskach | 0 | 10 |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
|
1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 0 | 200 |
1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
| – – – Czekolady, z nadzieniem lub bez: |
|
|
1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 0 | 100 |
1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 9 + 0,2 DCC | 25 |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: |
|
|
1901 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Ekstrakt słodowy: |
|
|
1901 90 19 0 | – – – Pozostałe: | 0 | 30 |
| – – Pozostałe |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe | 0 | 100 |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
1905 10 00 0 | – Chleb chrupki | 7 | 20 |
| – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
1905 31 | – – Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
1905 31 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
1905 31 30 0 | – – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka | 0 | 15 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
1905 31 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 30 |
1905 32 | – – Wafle i opłatki: |
|
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
1905 32 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
2001 10 00 0 | – Ogórki i korniszony | 0 | 50 |
2001 90 | – Pozostałe: |
|
|
2001 90 96 0 | – – Pozostałe | 0 | 20 |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
2005 10 00 0 | – Warzywa homogenizowane | 0 | 15 |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
|
2007 10 | – Przetwory homogenizowane: |
|
|
2007 10 10 0 | – – O zawartości cukru w masie przekraczającej 13% | 0 | 10 |
| – Pozostałe: |
|
|
2007 99 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%: |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
2007 99 39 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 15 |
| – – – O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale nieprzekraczającej 30%: |
|
|
2007 99 58 0 | – – – – Pozostałe | 7 | 7 |
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 150 |
| – Sok jabłkowy: |
|
|
2009 71 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | ilość |
| – – – Pozostały: |
|
|
2009 71 99 0 | – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
2009 79 | – – Pozostały: | ||
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: | 0 |
|
2009 79 19 0 | – – – – Pozostały | ||
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
| – – – – Pozostały: |
|
|
2009 79 99 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
2009 80 | – Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa; |
|
|
| – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
| – – – Sok z gruszek: | ||
2009 80 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| – – –Pozostałe: | ||
| – – – – Pozostałe: | ||
2009 80 38 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe |
|
|
2102 30 00 0 | – Gotowe proszki do pieczenia | 0 | 75 |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
|
2103 90 | – Pozostaje: |
|
|
2103 90 90 0 | – – Pozostałe | 0 | 115 |
2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
|
|
2104 10 | – Zupy i buliony i przetwory z nich: |
|
|
2104 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 | 100 |
2104 20 00 0 | – Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0 | 30 |
- Data ogłoszenia: 2001-12-27
- Data wejścia w życie: 2002-01-01
- Data obowiązywania: 2002-01-01
- Dokument traci ważność: 2002-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA