REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1696

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§ 4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
§ 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1696)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

500

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:

 

 

 

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

– – Pozostałe:

 

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

0

 

0406

Sery i twarogi:

 

 

0406 10

– Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

 

 

0406 10 80 0

– – Pozostały

0

200

0406 90

– Pozostałe sery:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40 %, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

 

 

 

– – – – – – Nieprzekraczającej 47%:

 

 

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

0

200

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

0

400

0409 00 00 0

Miód naturalny

0

5

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

660

0811 10

– Truskawki i poziomki:

 

 

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

0811 10 11 0

– – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

 

0811 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

0811 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

0811 20

– Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:

 

 

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

0811 20 11 0

– – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

 

0811 20 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

– – Pozostałe:

 

 

0811 20 31 0

– – – Maliny

0

 

0811 20 39 0

– – – Czarne porzeczki

0

 

0811 20 51 0

– – – Czerwone porzeczki

0

 

0811 20 59 0

– – – Jeżyny i morwy

0

 

0811 20 90 0

– – – Pozostałe

0

 

0811 90

– Pozostałe:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

– – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:

 

 

0811 90 11 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

0811 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

0811 90 31 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

0811 90 39 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – Pozostałe:

 

 

0811 90 50 0

– – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0

 

0811 90 70 0

– – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium

0

 

 

– – – Wiśnie i czereśnie:

 

 

0811 90 75 0

– – – – Wiśnie (Prunus cerasus)

0

 

0811 90 80 0

– – – – Pozostałe

0

 

0811 90 85 0

– – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

0811 90 95 0

– – – Pozostałe

0

 

0901

Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:

 

 

 

– Kawa, palona:

 

 

0901 21 00 0

– – Niepozbawiona kofeiny

0

400

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:

 

 

0910 50 00 0

– Curry

0

5

 

– Pozostałe przyprawy korzenne:

 

 

0910 91

– – Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu:

 

 

0910 91 90

– – – Rozgniatane lub mielone

0

5

1107

Słód, nawet palony:

 

800

1107 10

– Niepalony:

 

– – Z pszenicy:

 

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

3,2
+maksimum
0,09 EUR/kg

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

0,08 EUR/kg

 

 

– – Pozostałe:

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

3,2 +maksimum 0,09 EUR/kg

 

1107 10 99 0

– – Pozostałe

0,08 EUR/kg

 

1107 20 00 0

– Palony

0,09 EUR/kg

 

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

 

 

 

– Pozostałe:

 

 

1601 00 99 0

– – Pozostałe.

0

200

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

 

 

 

– Z wieprzowiny:

 

 

1602 49

– – Pozostałe, włącznie z mieszankami:

 

125

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

– – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

 

 

1602 49 11 0

– – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów i szynek

0

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

 

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

 

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe

0

 

1602 49 30 0

– – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

1602 49 50 0

– – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

1602 49 90 0

– – – Pozostałe

0

 

1602 50

– Z wołowiny:

 

125

1602 50 10 0

– – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – W opakowaniach hermetycznych:

 

 

1602 50 31 0

– – – – Corned beef (wołowina peklowana)

0

 

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

0

 

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

0

 

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

 

 

 

– Pozostały:

 

 

1701 91 00 0

– – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

0

8

1704

Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao:

 

 

170410

– Guma do żucia, również pokryta cukrem:

 

 

 

– – Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

 

 

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

0

10

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

 

 

 

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

 

 

1806 32

– – Bez nadzienia:

 

 

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

0

200

1806 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

 

 

 

– – – Czekolady, z nadzieniem lub bez:

 

 

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

200

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

0

100

1806 90 90 0

– – Pozostałe

9 + 0,2 DCC

25

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

 

 

1901 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Ekstrakt słodowy:

 

 

1901 90 19 0

– – – Pozostałe:

0

30

 

– – Pozostałe

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
 (w tonach)

1901 90 99

– – – Pozostałe:

 

 

1901 90 99 9

– – – – Pozostałe

0

100

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

 

 

1905 10 00 0

– Chleb chrupki

7

20

 

– Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

 

 

1905 31

– – Słodkie herbatniki (biskwity):

 

 

 

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

 

 

1905 31 19 0

– – – – Pozostałe

0

20
(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

 

– – – Pozostałe:

 

 

1905 31 30 0

– – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka

0

15

 

– – – – Pozostałe:

 

 

1905 31 99 0

– – – – – Pozostałe

0

30

1905 32

– – Wafle i opłatki:

 

 

 

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

 

 

1905 32 19 0

– – – – Pozostałe

0

20
(łącznie z poz. 1905 31 19 0)

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

 

 

2001 10 00 0

– Ogórki i korniszony

0

50

2001 90

– Pozostałe:

 

 

2001 90 96 0

– – Pozostałe

0

20

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

 

 

2005 10 00 0

– Warzywa homogenizowane

0

15

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

 

 

2007 10

– Przetwory homogenizowane:

 

 

2007 10 10 0

– – O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%

0

10

 

– Pozostałe:

 

 

2007 99

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

2007 99 39 0

– – – – – Pozostałe

0

15

 

– – – O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale nieprzekraczającej 30%:

 

 

2007 99 58 0

– – – – Pozostałe

7

7

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

 

150

 

– Sok jabłkowy:

 

 

2009 71

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

ilość
(w tonach)

 

– – – Pozostały:

 

 

2009 71 99 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

2009 79

– – Pozostały:

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

0

 

2009 79 19 0

– – – – Pozostały

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

 

– – – – Pozostały:

 

 

2009 79 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

2009 80

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa;

 

 

 

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

– – – Sok z gruszek:

2009 80 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

– – –Pozostałe:

 

– – – – Pozostałe:

2009 80 38 0

– – – – – Pozostałe

0

 

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe
(z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:

 

 

2102 30 00 0

– Gotowe proszki do pieczenia

0

75

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:

 

 

2103 90

– Pozostaje:

 

 

2103 90 90 0

– – Pozostałe

0

115

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

 

 

2104 10

– Zupy i buliony i przetwory z nich:

 

 

2104 10 90 0

– – Pozostałe

0

100

2104 20 00 0

– Złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0

30

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2001-12-27
  • Data wejścia w życie: 2002-01-01
  • Data obowiązywania: 2002-01-01
  • Dokument traci ważność: 2002-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA