REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1690

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:

§ 1.
1. Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku – do dnia 31 grudnia 2002 r., z wyjątkiem pozycji określonej kodem PCN 1001 90, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2002 r.

2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§ 4.
1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 0207, 1001 90, 1101 00, 1102 oraz 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski, po upływie terminów określonych w ust. 2 oraz § 6 ust. 3.

2. Wnioski o wydanie pozwolenia w przypadku pozycji towarowych określonych kodem PCN 0207, 1001 90, 1101 00, 1102, 1107 składa się na każdy kwartał oddzielnie, w terminie 7 dni, licząc od pierwszego dnia roboczego każdego kolejnego kwartału.

3. Pozwolenia na przywóz w przypadku:

1) pozycji towarowej 0203 i 0210 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 725 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami,

2) pozycji towarowej 0405 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 150 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

3) pozycji towarowej 0406 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2 070 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

4) pozycji towarowych 1601 00 oraz 1602 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 230 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.

§ 5.
Wydanie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.
1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 1101 00, 1102, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) kwartał – 25%,

2) II kwartał – 25%,

3) III kwartał – 25%,

4) IV kwartał – 25%.

2. W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 90 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) kwartał – 50%,

2) II kwartał – 50%.

3. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, w przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0210 i 1205, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

4. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w ust. 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.

5. Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.

§ 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ]

Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1690)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

 

34 500
(łącznie z pozycją 0210)

20 EUR/100kg

 

– Świeże lub chłodzone:

 

 

 

0203 11

– – Tusze i półtusze:

 

 

 

0203 11 10 0

– – – Ze świń domowych

0

 

 

0203 12

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

 

 

– – Ze świń domowych:

 

 

 

0203 12 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

 

 

0203 12 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

 

 

0203 19

– – Pozostałe:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

0203 19 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

0203 19 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

 

 

0203 19 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

0203 19 55 0

– – – – – Bez kości

0

 

 

0203 19 59 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– Mrożone:

 

 

 

0203 21

– – Tusze i półtusze:

 

 

 

0203 21 10 0

– – – Ze świń domowych

0

 

 

0203 22

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

0203 22 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

 

 

0203 22 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

 

 

0203 29

– – Pozostałe:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

0203 29 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

0203 29 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

 

 

0203 29 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

0203 29 55 0

– – – – – Bez kości

0

 

 

0203 29 59 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

 

23 000

20 EUR/100kg.

 

– Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

 

 

 

0207 11

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

0207 11 10 0

– – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0

 

 

0207 11 30 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0207 11 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 12

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

0207 12 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

 

 

0207 12 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 13

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

0207 13 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

0207 13 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

0207 13 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 13 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

0207 13 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

0207 13 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

 

 

0207 13 70 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

0207 13 91 0

– – – – Wątroby

0

 

 

0207 13 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0207 14

– – Kawałki i podroby mrożone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

0207 14 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

0207 14 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0.

 

 

0207 14 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 14 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

0207 14 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

0207 14 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

 

 

0207 14 70 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

0207 14 91 0

– – – – Wątroby

0

 

 

0207 14 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

– Z indyków:

 

 

 

0207 24

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

0207 24 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0207 24 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 25

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

0207 25 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

 

 

0207 25 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 26

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

0207 26 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

0207 26 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

0207 26 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 26 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

0207 26 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

0207 26 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

 

 

0207 26 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

0207 26 80 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

0207 26 91 0

– – – – Wątroby

0

 

 

0207 26 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0207 27

– – Kawałki i podroby, mrożone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

0207 27 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

0207 27 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

0207 27 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 27 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

0207 27 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

0207 27 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

 

 

0207 27 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

0207 27 80 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

0207 27 91 0

– – – – Wątroby

0

 

 

0207 27 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

– Z kaczek, gęsi i perliczek:

 

 

 

0207 32

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość (w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

 

– – – Kaczki:

 

 

 

0207 32 11 0

– – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0

 

 

0207 32 15 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

 

 

0207 32 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

– – – Gęsi:

 

 

 

0207 32 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

 

 

0207 32 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 32 90 0

– – – Perliczki

0

 

 

0207 33

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

 

– – – Kaczki:

 

 

 

0207 33 11 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

 

 

0207 33 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

– – – Gęsi:

 

 

 

0207 33 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

 

 

0207 33 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

0207 33 90 0

– – – Perliczki

0

 

 

0207 35

– – Pozostałe, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

– – – – Bez kości:

 

 

 

0207 35 11 0

– – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 35 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

 

0207 35 21 0

– – – – Z kaczek

0

 

 

0207 35 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 35 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

 

 

0207 35 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 35 41 0

– – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość (w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

 

– – – – – Piersi i ich kawałki:

 

 

 

0207 35 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 35 53 0

– – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

0207 35 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 35 63 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

0207 35 71 0

– – Tusze gęsie i kacze

0

 

 

0207 35 79 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

0207 35 91 0

– – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby

0

 

 

0207 35 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0207 36

– – Pozostałe, mrożone:

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

– – – – Bez kości:

 

 

 

0207 36 11 0

– – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 36 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

 

0207 36 21 0

– – – – – – Z kaczek

0

 

 

0207 36 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 36 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

 

 

0207 36 31 0

– – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

0207 36 41 0

– – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

– – – – – Piersi i ich kawałki:

 

 

 

0207 36 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 36 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

0207 36 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

0207 36 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

0207 36 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

0

 

 

0207 36 79 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

– – – – Wątroby:

 

 

 

0207 36 89 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

0207 36 90 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów;

 

34 500
(łącznie z pozycją 0203)

20 EUR/100kg

 

– Mięso wieprzowe:

 

 

 

0210 11

– – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

 

– – – – Solone lub w solance:

 

 

 

0210 11 11 0

Szynki i ich kawałki

0

 

 

0210 11 19 0

Łopatki i ich kawałki

0

 

 

 

– – – – Suszone lub wędzone:

 

 

 

0210 11 31 0

– – – – – Szynki i ich kawałki

0

 

 

0210 11 39 0

– – – – – Łopatki i ich kawałki

0

 

 

0210 12

– – Boczek i jego kawałki:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

0210 12 11 0

– – – – Solony lub w solance

0

 

 

0210 12 19 0

– – – – Suszony lub wędzony

0

 

 

0210 19

– – Pozostałe:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

– – – – Solone lub w solance:

 

 

 

0210 19 10 0

– – – – – Bok bekonowy lub szpencer

0

 

 

0210 19 20 0

– – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki

0

 

 

0210 19 30 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

0210 19 40 0

– – – – – Schaby i ich kawałki

0

 

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

 

0210 19 51 0

– – – – – – Bez kości

0

 

 

0210 19 59 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – – Suszone lub wędzone:

 

 

 

0210 19 60 0

– – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

0210 19 70 0

– – – – – Schaby i ich kawałki

0

 

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

 

 

0210 19 81 0

– – – – – – Bez kości

0

 

 

0210 19 89 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

0405

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

 

5 750

35 EUR/100kg

0405 10

– Masło:

 

 

 

 

– – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:

 

 

 

 

– – – Masło naturalne:

 

 

 

0405 10 11 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

0

 

 

0405 10 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0405 10 30 0

– – – Masło odtwarzane

0

 

 

0405 10 50 0

– – – Masło z serwatki

0

 

 

0405 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

0405 20

– Produkty mleczarskie do smarowania:

 

 

 

0405 20 90 0

– – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 75%, ale mniej niż 80%

0

 

 

0406

Sery i twarogi:

 

10 350

35 EUR/I100kg

0406 10

– Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

 

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0406 10 20 0

– – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%

0

 

 

0406 10 80 0

– – Pozostały

0

 

 

0406 20

– Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:

 

 

 

0406 20 10 0

– – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0

 

 

0406 20 90 0

– – Pozostały

0

 

 

0406 30

– Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

 

 

 

0406 30 10 0

– – Do produkcji, którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy

0

 

 

 

– – Pozostały:

 

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

 

 

 

0406 30 31 0

– – – – Nieprzekraczającej 48%

0

 

 

0406 30 39 0

– – – – Przekraczającej 48%

0

 

 

0406 30 90 0

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36%

0

 

 

0406 40

– Ser z przerostami niebieskiej pleśni:

 

 

 

0406 40 10 0

– – Roquefort

0

 

 

0406 40 50 0

– – Gorgonzola

0

 

 

0406 40 90 0

– – Pozostały

0

 

 

0406 90

– Pozostałe sery:

 

 

 

0406 90 01 0

– – Do przetworzenia (topienia)

0

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

– – – Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:

 

 

 

0406 90 02 0

– – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej

0

 

 

0406 90 03 0

– – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej

0

 

 

0406 90 04 0

– – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja( wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

 

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

 

 

 

0406 90 05 0

– – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0

 

 

0406 90 06 0

– – – – Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta

0

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

0406 90 13 0

– – – – – Emmentaler

0

 

 

0406 90 15 0

– – – – Gruyére, Sbrinz

0

 

 

0406 90 17 0

– – – – – Bergkäse, Appenzell

0

 

 

0406 90 18 0

– – – Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine

0

 

 

0406 90 19 0

– – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0

 

 

0406 90 21 0

– –– Cheddar

0

 

 

0406 90 23 0

– –– Edam

0

 

 

0406 90 25 0

– – –Tilsit

0

 

 

0406 90 27 0

– – – Butterkäse

0

 

 

0406 90 29 0

– – – Kashkaval

0

 

 

 

– – – Feta:

 

 

 

0406 90 31 0

– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0

 

 

0406 90 33 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

0406 90 35 0

– – – Kefalo-Tyri

0

 

 

0406 90 37 0

– – – Finlandia

0

 

 

0406 90 39 0

– – – Jarisberg

0

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

0406 90 50 0

– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

 

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% i o zawartości wody, w masie, w substancji beztłuszczowej:

 

 

 

 

– – – – – – Nieprzekraczającej 47%:

 

 

 

0406 90 61 0

– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano

0

 

 

0406 90 63 0

– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino

0

 

 

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

– – – – – – Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:

 

 

 

0406 90 73 0

– – – – – – – Provolone

0

 

 

0406 90 75 0

– – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

0

 

 

0406 90 76 0

– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø

0

 

 

0406 90 78 0

– – – – – – – Gouda

0

 

 

0406 90 79 0

– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

0

 

 

0406 90 81 0

– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0

 

 

0406 90 82 0

– – – – – – – Camembert

0

 

 

0406 90 84 0

– – – – – – – Brie

0

 

 

0406 90 85 0

– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri

0

 

 

 

– – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej;

 

 

 

0406 90 86 0

– – – – – – – – Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%

0

 

 

0406 90 87 0

– – – – – – – – Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%

0

 

 

0406 90 88 0

– – – – – – – – Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%

0

 

 

0406 90 93 0

– – – – – – Przekraczającej 72%

0

 

 

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

1001

Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

 

230 000

 

1001 90

– Pozostałe:

 

 

 

1001 9010 0

– – Orkisz do siewu

0

 

30 EUR/tonę

 

– – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

 

 

 

1001 90 91

– – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

 

 

 

1001 90 91 1

– – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej

0

 

30 EUR/tonę

1001 90 91 9

– – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)

0

 

30 EUR/tonę

1001 90 99 0

– – – Pozostałe

0

 

30 EUR/tonę

1101 00

Mąka pszenna i żytnio-pszenna:

 

11 500

5 EUR/tonę

 

– Mąka pszenna:

 

 

 

1101 00 11 0

– – Z pszenicy durum

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

1101 00 15 0

– – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza

0

 

 

1101 00 90 0

– Mąka żytnio-pszenna

0

 

 

1102

Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:

 

 

5 EUR/tonę

1102 10 00 0

– Mąka żytnia

0

 

 

1102 20

– Mąka kukurydziana:

 

 

 

1102 20 10 0

– – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%

0

 

 

1102 20 90 0

– – Pozostała

0

 

 

1102 30 00 0

– Mąka ryżowa

0

 

 

1102 90

– Pozostałe:

 

 

 

1102 90 10 0

– – Mąka jęczmienna

0

 

 

1102 90 30 0

– – Mąka owsiana

0

 

 

1102 90 90 0

–– Pozostałe

0

 

 

1107

Słód, nawet palony:

 

45 000

5 EUR/tonę

1107 10

– Niepalony:

 

 

 

 

– – Z pszenicy:

 

 

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

10

 

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

10

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

10

 

 

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

10

 

 

1107 20 00 0

– Palony

10

 

 

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:

 

32 000

5 EUR/tonę

1205 10

– Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego:

 

 

 

1205 10 90 0

– – Pozostałe

15

 

 

1205 90 00

– Pozostałe:

 

 

 

1205 90 00 9

– – Pozostałe

15

 

 

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

 

1 150 (łącznie z poz.1602 41, 42, 49)

20 EUR/100kg

1601 0010 0

– Z wątroby

0

 

 

 

– Pozostałe:

 

 

 

1601 00 91 0

– – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane

0

 

 

1601 00 99 0

– – Pozostałe

0

 

 

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

 

1 150

20 EUR/100 kg

 

– Z drobiu objętego pozycją 0105:

 

 

 

1602 32

– – Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:

 

 

 

 

– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

 

 

 

1602 32 11 0

– – – – Niegotowane

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

1602 32 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

1602 32 30 0

– – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów

0

 

 

1602 32 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

1602 39

– – Pozostałe:

 

 

 

 

– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

 

 

 

1602 39 21 0

– – – – Niegotowane

0

 

 

1602 39 29 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

1602 39 40 0

– – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów

0

 

 

1602 39 80 0

– – – Pozostałe:

0

 

 

 

– Z wieprzowiny

 

1 150 (łącznie z 1601 00)

20 EUR/100 kg

1602 41

– – Szynki i ich części

 

 

 

1602 41 10 0

– – – Ze świń domowych

0

 

 

1602 41 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

1602 42

– – Łopatki i ich części

 

 

 

1602 42 10 0

– – – Ze świń domowych

0

 

 

1602 49 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

1602 42

– – Pozostałe łącznie z mieszankami:

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

– – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

 

 

 

1602 49 11 0

– – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek

0

 

 

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

 

 

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

 

 

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

1602 49 30 0

– – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

 

1602 49 50 0

– – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

 

1602 49 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:

 

4 600

5 EUR/tonę

2302 10

– Kukurydziane:

 

 

 

2302 10 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%

0

 

 

2302 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

2302 20

– Ryżowe:

 

 

 

2302 20 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%

0

 

 

2302 20 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

2302 30

– Pszenne:

 

 

 

230230100

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0

 

 

2302 30 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

2302 40

– Z innych zbóż:

 

 

 

2302 40 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0

 

 

2302 40 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

Załącznik 2. [WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*]

Załącznik nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2001-12-27
  • Data wejścia w życie: 2002-01-01
  • Data obowiązywania: 2002-03-29
  • Dokument traci ważność: 2002-12-31

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA