REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1690
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:
2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Wnioski o wydanie pozwolenia w przypadku pozycji towarowych określonych kodem PCN 0207, 1001 90, 1101 00, 1102, 1107 składa się na każdy kwartał oddzielnie, w terminie 7 dni, licząc od pierwszego dnia roboczego każdego kolejnego kwartału.
3. Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1) pozycji towarowej 0203 i 0210 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 725 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami,
2) pozycji towarowej 0405 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 150 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3) pozycji towarowej 0406 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2 070 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4) pozycji towarowych 1601 00 oraz 1602 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 230 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9–cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.
1) kwartał – 25%,
2) II kwartał – 25%,
3) III kwartał – 25%,
4) IV kwartał – 25%.
2. W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 90 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) kwartał – 50%,
2) II kwartał – 50%.
3. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, w przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0210 i 1205, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
4. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w ust. 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.
5. Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1690)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 34 500 | 20 EUR/100kg |
| – Świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – Mrożone: |
|
|
|
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 23 000 | 20 EUR/100kg. |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 |
|
|
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość(w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 12 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
0207 13 91 0 | – – – – Wątroby | 0 |
|
|
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0. |
|
|
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
0207 14 91 0 | – – – – Wątroby | 0 |
|
|
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – Z indyków: |
|
|
|
0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 25 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
0207 26 91 0 | – – – – Wątroby | 0 |
|
|
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
0207 27 91 0 | – – – – Wątroby | 0 |
|
|
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
|
0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| – – – Kaczki: |
|
|
|
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 |
|
|
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 32 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
0207 33 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 33 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
0207 35 21 0 | – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 35 41 0 | – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 53 0 | – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 63 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
0207 35 71 0 | – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
0207 35 79 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
0207 35 91 0 | – – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 0 |
|
|
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
0207 36 31 0 | – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 36 41 0 | – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| – – – – Wątroby: |
|
|
|
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów; |
| 34 500 | 20 EUR/100kg |
| – Mięso wieprzowe: |
|
|
|
0210 11 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| – – – – Solone lub w solance: |
|
|
|
0210 11 11 0 | Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 11 19 0 | Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
|
|
|
0210 11 31 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 11 39 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 12 | – – Boczek i jego kawałki: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
0210 12 11 0 | – – – – Solony lub w solance | 0 |
|
|
0210 12 19 0 | – – – – Suszony lub wędzony | 0 |
|
|
0210 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| – – – – Solone lub w solance: |
|
|
|
0210 19 10 0 | – – – – – Bok bekonowy lub szpencer | 0 |
|
|
0210 19 20 0 | – – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki | 0 |
|
|
0210 19 30 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 19 40 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
0210 19 51 0 | – – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
0210 19 59 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
|
|
|
0210 19 60 0 | – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 19 70 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
0210 19 81 0 | – – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
0210 19 89 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
| 5 750 | 35 EUR/100kg |
0405 10 | – Masło: |
|
|
|
| – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: |
|
|
|
| – – – Masło naturalne: |
|
|
|
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 0 |
|
|
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | 0 |
|
|
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | 0 |
|
|
0405 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 75%, ale mniej niż 80% | 0 |
|
|
0406 | Sery i twarogi: |
| 10 350 | 35 EUR/I100kg |
0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0406 10 20 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% | 0 |
|
|
0406 10 80 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|
|
|
0406 20 10 0 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
0406 20 90 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
|
0406 30 10 0 | – – Do produkcji, którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy | 0 |
|
|
| – – Pozostały: |
|
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
|
0406 30 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 48% | 0 |
|
|
0406 30 39 0 | – – – – Przekraczającej 48% | 0 |
|
|
0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36% | 0 |
|
|
0406 40 | – Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
|
|
|
0406 40 10 0 | – – Roquefort | 0 |
|
|
0406 40 50 0 | – – Gorgonzola | 0 |
|
|
0406 40 90 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
|
0406 90 01 0 | – – Do przetworzenia (topienia) | 0 |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
|
|
|
0406 90 02 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 03 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 04 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja( wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej |
|
|
|
0406 90 05 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 06 0 | – – – – Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
0406 90 13 0 | – – – – – Emmentaler | 0 |
|
|
0406 90 15 0 | – – – – Gruyére, Sbrinz | 0 |
|
|
0406 90 17 0 | – – – – – Bergkäse, Appenzell | 0 |
|
|
0406 90 18 0 | – – – Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine | 0 |
|
|
0406 90 19 0 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
0406 90 21 0 | – –– Cheddar | 0 |
|
|
0406 90 23 0 | – –– Edam | 0 |
|
|
0406 90 25 0 | – – –Tilsit | 0 |
|
|
0406 90 27 0 | – – – Butterkäse | 0 |
|
|
0406 90 29 0 | – – – Kashkaval | 0 |
|
|
| – – – Feta: |
|
|
|
0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri | 0 |
|
|
0406 90 37 0 | – – – Finlandia | 0 |
|
|
0406 90 39 0 | – – – Jarisberg | 0 |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% i o zawartości wody, w masie, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47%: |
|
|
|
0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 |
|
|
0406 90 63 0 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino | 0 |
|
|
0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| – – – – – – Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%: |
|
|
|
0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone | 0 |
|
|
0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 |
|
|
0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø | 0 |
|
|
0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda | 0 |
|
|
0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | 0 |
|
|
0406 90 81 0 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 |
|
|
0406 90 82 0 | – – – – – – – Camembert | 0 |
|
|
0406 90 84 0 | – – – – – – – Brie | 0 |
|
|
0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri | 0 |
|
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej; |
|
|
|
0406 90 86 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52% | 0 |
|
|
0406 90 87 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62% | 0 |
|
|
0406 90 88 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72% | 0 |
|
|
0406 90 93 0 | – – – – – – Przekraczającej 72% | 0 |
|
|
0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
| 230 000 |
|
1001 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
1001 9010 0 | – – Orkisz do siewu | 0 |
| 30 EUR/tonę |
| – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
1001 90 91 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1001 90 91 9 | – – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1001 90 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| 11 500 | 5 EUR/tonę |
| – Mąka pszenna: |
|
|
|
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 0 |
|
|
1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna | 0 |
|
|
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
|
| 5 EUR/tonę |
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia | 0 |
|
|
1102 20 | – Mąka kukurydziana: |
|
|
|
1102 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% | 0 |
|
|
1102 20 90 0 | – – Pozostała | 0 |
|
|
1102 30 00 0 | – Mąka ryżowa | 0 |
|
|
1102 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
1102 90 10 0 | – – Mąka jęczmienna | 0 |
|
|
1102 90 30 0 | – – Mąka owsiana | 0 |
|
|
1102 90 90 0 | –– Pozostałe | 0 |
|
|
1107 | Słód, nawet palony: |
| 45 000 | 5 EUR/tonę |
1107 10 | – Niepalony: |
|
|
|
| – – Z pszenicy: |
|
|
|
1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki | 10 |
|
|
1107 10 19 0 | – – – Pozostały | 10 |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki | 10 |
|
|
1107 10 99 0 | – – – Pozostałe | 10 |
|
|
1107 20 00 0 | – Palony | 10 |
|
|
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
| 32 000 | 5 EUR/tonę |
1205 10 | – Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
|
|
|
1205 10 90 0 | – – Pozostałe | 15 |
|
|
1205 90 00 | – Pozostałe: |
|
|
|
1205 90 00 9 | – – Pozostałe | 15 |
|
|
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
| 1 150 (łącznie z poz.1602 41, 42, 49) | 20 EUR/100kg |
1601 0010 0 | – Z wątroby | 0 |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | 0 |
|
|
1601 00 99 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| 1 150 | 20 EUR/100 kg |
| – Z drobiu objętego pozycją 0105: |
|
|
|
1602 32 | – – Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
| – – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
1602 32 11 0 | – – – – Niegotowane | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1602 32 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 32 30 0 | – – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | 0 |
|
|
1602 32 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 39 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
1602 39 21 0 | – – – – Niegotowane | 0 |
|
|
1602 39 29 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 39 40 0 | – – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | 0 |
|
|
1602 39 80 0 | – – – Pozostałe: | 0 |
|
|
| – Z wieprzowiny |
| 1 150 (łącznie z 1601 00) | 20 EUR/100 kg |
1602 41 | – – Szynki i ich części |
|
|
|
1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
1602 41 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 42 | – – Łopatki i ich części |
|
|
|
1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 42 | – – Pozostałe łącznie z mieszankami: |
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| – – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
|
1602 49 11 0 | – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | 0 |
|
|
1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
|
1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
|
1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
1602 49 30 0 | – – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
1602 49 50 0 | – – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
| 4 600 | 5 EUR/tonę |
2302 10 | – Kukurydziane: |
|
|
|
2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 0 |
|
|
2302 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
2302 20 | – Ryżowe: |
|
|
|
2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 0 |
|
|
2302 20 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
2302 30 | – Pszenne: |
|
|
|
230230100 | – – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
2302 30 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
2302 40 | – Z innych zbóż: |
|
|
|
2302 40 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
2302 40 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
Załącznik nr 2
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
1. Austria
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.
- Data ogłoszenia: 2001-12-27
- Data wejścia w życie: 2002-01-01
- Data obowiązywania: 2002-03-29
- Dokument traci ważność: 2002-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA