REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 151 poz. 1688

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§ 3.
1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 1107, 1701 i 2403 oraz pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski.

2. Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1701, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

3. Wydanie pozwolenia na przywóz towaru, o którym mowa w ust. 2, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji w wysokości 3 EUR/100 kg netto towaru.

4. Wnioski o przydział kontyngentów, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0 i pozycji towarowych określonych kodem PCN 1107 i 2403, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia oraz w terminie 14 dni, licząc od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2002 r.

5. Pozwolenia na przywóz, w przypadku:

1) pozycji towarowej 0105 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

2) pozycji towarowej 0203 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

3) pozycji towarowej 0207 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

4) pozycji towarowej 0405 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

5) pozycji towarowej określonej kodem PCN 0910 40 90 0 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 7 ton towaru,

6) pozycji towarowej 1001 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

7) pozycji towarowej 1108 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

8) pozycji towarowej 1205 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

9) pozycji towarowej 1702 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

10) pozycji towarowej 2002 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

11) pozycji towarowej 2106 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.

§ 4.
1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0105, 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) l kwartał

– 25%,

2) II kwartał

– 25%,

3) III kwartał

– 25%,

4) IV kwartał

– 25%.

2. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem postanowień § 3 ust. 2.

§ 5.
Wnioski o przydział kontyngentów, z wyjątkiem pozycji towarowych wymienionych w § 3 ust. 2 i 4 oraz w § 4 ust. 1, składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1688)

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0105

Drób domowy żywy – to znaczy ptactwo z gatunków Ga//us domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:–

 

 

– O masie nieprzekraczającej 185 g:

0105 11

– – Ptactwo z gatunku Ga//us domesticus:

– – – Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:

 

340 t

0105 11 11 0

– – – – Nioski

10

 

0105 11 19 0

– – – – Pozostałe

– – – Pozostałe:

10

 

0105 11 91 0

– – – – Nioski

10

 

0105 11 99 0

– – – – Pozostałe

10

 

0201

Mięso wolowe świeże lub chłodzone:

 

5 650 t

0201 10 00 0

– Tusze i półtusze

30

 

0201 20

– Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:

 

 

0201 20 20 0

– – Ćwierci "kompensowane"

30

 

0201 20 30 0

– – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone

30

 

0201 20 50 0

– – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone

30

 

0201 20 90 0

– – Pozostałe

30

 

0201 30 00 0

– Bez kości

30

 

0202

Mięso wolowe mrożone:

 

17 545 t

0202 10 00 0

– Tusze i półtusze

30

 

0202 20

– Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:

 

 

0202 20 10 0

– – Ćwierci "kompensowane"

30

 

0202 20 30 0

– – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone

30

 

0202 20 50 0

– – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone

30

 

0202 20 90 0

– – Pozostałe

30

 

0202 30

– Bez kości:

 

 

0202 30 10 0

– – Ćwierci przednie cale lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy

30

 

0202 30 50 0

– – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki

30

 

0202 30 90 0

– – Pozostałe

30

 

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

 

46 480 t

 

– Świeże lub chłodzone:

 

 

0203 11

– – Tusze i półtusze:

 

 

0203 11 10 0

– – – Ze świń domowych

30

 

0203 12

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

0203 12 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

30

 

0203 12 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

30

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0203 19

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

0203 19 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

30

 

0203 19 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

30

 

0203 19 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

30

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

0203 19 55 0

– – – – – Bez kości

30

 

0203 19 59 0

– – – – – Pozostałe

30

 

 

– Mrożone:

 

 

0203 21

– – Tusze i półtusze:

 

 

0203 21 10 0

– – – Ze świń domowych

30

 

0203 22

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi;

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

0203 22 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

30

 

0203 22 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

30

 

0203 29

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

0203 29 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

30

 

0203 29 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

30

 

0203 29 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

30

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

0203 29 55 0

– – – – – Bez kości

30

 

0203 29 59 0

– – – – – Pozostałe

30

 

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

 

47 736 t

 

– Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

 

 

0207 11

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

0207 11 10 0

– – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 11 30 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 11 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 12

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

0207 12 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 12 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

0207 13 10 0

– – – – Bez kości

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

Kod PC N

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0207 13 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 30 0

– – – – – całe skrzydła, nawet z końcami

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 40 0

– – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 70 0

– – – – – Pozostałe

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

0207 13 91 0

– – – – Wątroby

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 13 99 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 14

– – Kawałki i podroby mrożone:

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

0207 14 10 0

– – – – Bez kości

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

0207 14 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

30
minimumj
0,3 EUR/kg

 

0207 14 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 14 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 14 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 14 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 14 70 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

0207 14 91 0

– – – – Wątroby

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Kod PC N

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0207 14 99 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– Z indyków:

 

 

0207 24

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

0207 24 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 24 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 25

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

0207 25 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 25 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 26

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

0207 26 10 0

– – – – Bez kości

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

0207 26 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

30
minimum 0,3 EUR/kg

 

0207 26 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 26 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 26 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

0207 26 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

30
minimum
 0,3 EUR/kg

 

0207 26 70 0

– – – – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 26 80 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum
 0,3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

0207 26 91 0

– – – – Wątroby

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 26 99 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0207 27

– – Kawałki i podroby, mrożone:

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

0207 27 10 0

– – – – Bez kości

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

0207 27 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

30
 minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

0207 27 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 70 0

– – – – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 80 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

0207 27 91 0

– – – – Wątroby

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 27 99 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– Z kaczek, gęsi i perliczek:

 

 

0207 32

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

– – – Kaczki:

 

 

0207 32 11 0

– – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 32 15 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami. wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 32 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
 0,3 EUR/kg

 

 

– – – Gęsi:

 

 

0207 32 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0207 32 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i tąp, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 32 90 0

– – – Perliczki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 33

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

– – – Kaczki:

 

 

0207 33 11 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 33 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – Gęsi:

 

 

0207 33 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 33 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 33 90 0

– – – Perliczki

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 34

– – Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone;

 

 

0207 34 10 0

– – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 34 90 0

– – – Z kaczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35

– – Pozostałe, świeże lub chłodzone:

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

– – – – Bez kości:

 

 

0207 35 11 0

– – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

0207 35 21 0

– – – – – – Z kaczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 23 0

– – – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 25 0

– – – – – – Z perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Kod PC N

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0207 35 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

30
minimum
0,3
EUR/kg

 

0207 35 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

– – – – – Piersi i ich kawałki:

30
minimum
0,3
EUR/kg

 

0207 35 51 0

– – – – – – Z gęsi

30

 

 

 

minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Nogi i ich kawałki:

 

 

0207 35 61 0

– – – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 79 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum
0.3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

0207 35 91 0

– – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 35 99 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36

– – Pozostałe, mrożone:

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

– – – – Bez kości

 

 

0207 36 11 0

– – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

0207 36 21 0

– – – – – – Z kaczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 23 0

– – – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 25 0

– – – – – – Z perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

(fość

1

2

3

4

0207 36 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – – Piersi i ich kawałki:

 

 

0207 36 51 0

– – – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

0207 36 61 0

– – – – – – Z gęsi

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 79 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum 0,3 EUR/kg

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

– – – – Wątroby:

 

 

0207 36 81 0

– – – – – Otłuszczone wątroby gęsie

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 85 0

– – – – – Otłuszczone wątroby kacze

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 89 0

– – – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0207 36 90 0

– – – – Pozostałe

30
minimum
0,3 EUR/kg

 

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

4 750 t

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%;

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

30

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

30

 

 

– – Pozostałe:

 

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

30

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

30

 

 

– W proszku, granulkach lub w inne) stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

 

 

 

Kod PC N

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0402 21

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:

 

 

0402 21 11

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5.kg:

 

 

0402 21 11 9

– – – – – Pozostałe

40

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

0402 21 17

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%:

 

 

0402 21 17 9

– – – – – – Pozostałe

40

 

0402 21 19

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 11%, ale

 

-—

 

nieprzekraczającej 27%:

 

 

0402 21 19 9

– – – – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 27%:

 

 

0402 21 91

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

 

 

0402 21 91 9

– – – – – Pozostałe

40

 

0402 21 99

– – – – Pozostałe:

 

 

0402 21 99 9

– – – – – Pozostałe

40

 

 

– Pozostałe:

 

 

0402 91

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%:

 

 

0402 91 11 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 91 19 0

– – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 8%, ale nieprzekraczającej 10%:

 

 

0402 91 31 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 91 39 0

– – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:

 

 

0402 91 51 0

W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 91 59 0

– – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%:

 

 

0402 91 91 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 91 99 0

– – – – Pozostałe

40

 

0402 99

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%:

 

 

0402 99 11 0

W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 99 19 0

– – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%:

 

 

0402 99 31 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 99 39 0

– – – – Pozostałe

40

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%:

 

 

0402 99 91 0

– – – –W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

40

 

0402 99 99 0

– – – – Pozostałe

40

 

0405

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

 

 

040510

– Masło:

 

 

 

– – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:

 

 

 

– – – Masło naturalne:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0405 10 11 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

40

1 661,51

0405 10 19 0

– – – – Pozostałe

40

1 717,7t

0405 10 30 0

– – – Masło odtwarzane

40

1 739,1 t

0405 10 50 0

– – – Masło z serwatki

40

1 739,1 t

0405 10 90 0

– – Pozostałe

40

1 730,2 t

0405 20

– Produkty mleczarskie do smarowania:

 

 

0405 20 10 0

– – O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60%

40

1 739,1 t

0405 20 30 0

– – O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 %

40

1 649,6 t

0405 20 90 0

– – O zawartości tłuszczu w masie większej niż 75%, ale mniej niż 80%

40

1 739,1 t

0405 90

– Pozostałe:

 

 

0405 90 10 0

– – O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie nieprzekraczającej 0,5%

40

1 489. 0 t

0405 90 90 0

– – Pozostałe

40

1 695,5 t

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:

 

 

 

– Żółtka jaj;

 

 

0408 11

– – Suszone;

 

4 t

0408 11 20 0

– – – Nienadające się do spożycia przez ludzi

25
minimum
2 EUR/kg

 

0408 11 80 0

– – – Pozostałe

25
 minimum
2 EUR/kg

 

0408 19

– – Pozostałe:

 

9,2 t

0408 19 20 0

– – – Nienadające się do spożycia przez ludzi

25
minimum
2 EUR/kg

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

0408 19 81 0

– – – – Ciekłe

25
minimum
2 EUR/kg

 

0408 19 89 0

– – – – Pozostałe, włącznie 2 mrożonymi

25
minimum
2 EUR/kg

 

 

– Pozostałe:

 

 

0408 91

– – Suszone:

 

46 t

0408 91 20 0

– – – Nienadające się do spożycia przez ludzi

35
minimum
2 EUR/kg

 

0408 91 80 0

– – – Pozostałe

35
minimum
2 EUR/kg

 

0408 99

– – Pozostałe:

 

63,4 t

0408 99 20 0

– – – Nienadające się do spożycia przez ludzi

35

 

0408 99 80 0

– – – Pozostałe

35

 

0409 00 00 0

Miód naturalny

35

340 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

 

 

0504 00 00 1

– Żołądki drobiowe

15

335 t

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:

 

 

0603 10

– Świeże:

 

 

0603 10 10

– – Róże:

 

 

0603 10 10 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

35

83 t

0603 10 10 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

35

83 t

0603 10 20

– – Goździki:

 

 

0603 10 20 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

35

159 t

0603 10 20 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

35

159 t

0603 10 50

– – Chryzantemy:

 

 

0603 10 50 1

– – – Od 1 czerwca do 31 października

35

84 t

0603 10 50 9

– – – Od 1 listopada do 31 maja

35

159 t

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:

 

 

0707 00 05

– Ogórki:

 

 

0707 00 05 3

– – Od 1 marca do 30 kwietnia

60

289 t

0707 00 05 5

– –Od 1 do 15 maja

60

73 t

0707 00 05 7

– – Od 1 do 31 października

60

796 t

0707 00 90 0

– Korniszony

60

4612 t

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:

 

 

0808 10

– Jabłka:

 

 

0808 10 10 0

– – Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia

60

12 346 t

 

– – Pozostałe:

 

 

0808 10 20

– – – Odmiany Golden Delicious:

 

 

0808 10 20 1

– – – – Od 1 stycznia do 31 marca

60

1 710 t

0808 10 20 3

– – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca

20

1 710 t

0808 10 20 7

– – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia

60

2 850 t

0808 10 50

– – – Odmiany Granny Smith:

 

 

0808 10 50 1

– – – – Od 1 stycznia do 31 marca

60

1 710 t

0808 10 50 3

– – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca

20

1 710 t

0808 10 50 7

– – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia

60

2 850 t

0808 10 90

– – – Pozostałe:

 

 

0808 10 90 1

– – – – Od 1 stycznia do 31 marca

60

2 654 t

0808 10 90 3

– – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca

20

2 654 t

0808 10 90 7

– – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia

60

4 422 t

0810

Pozostałe owoce, świeże:

 

 

0810 10 00

– Truskawki i poziomki:

 

 

0810 10 00 3

– – Od 1 maja do 31 lipca

20

19 t

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:

 

41,6 t

0910 10 00 0

– Imbir

10

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

0910 20

– Szafran:

 

 

0910 20 10 0

– – Nierozgniatany ani niemielony

10

 

0910 20 90 0

– – Rozgniatany lub mielony

10

 

0910 30 00 0

– Kurkuma

10

 

0910 40

– Tymianek; liście laurowe:

 

3,7 t

 

– – Tymianek:

 

 

 

– – – Nierozgniatany ani niemielony:

 

 

0910 40 11 0

– – – –Tymianek dziki {Thymus serpyllum)

10

 

0910 40 13 0

– – – – Pozostały

10

 

0910 40 19 0 0910 40 90 0

– – – Rozgniatany lub mielony

10

 

– – Liście laurowe

10

33 t

0910 50 00 0

– Curry

10

 

 

– Pozostałe przyprawy korzenne:

 

 

0910 91

– – Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu:

 

 

0910 91 10 0

– – – Nierozgniatane ani niemielone

10

 

0910 91 90 0

– – – Rozgniatane lub mielone

10

 

0910 99

– – Pozostałe:

 

 

0910 99 10 0

– – – Nasiona kozieradki

10

0,3 t

– – – Pozostałe:

 

7,4 t

0910 99 91 0

– – – – Nierozgniatane ani niemielone

10

 

0910 99 99 0

– – – – Rozgniatane lub mielone

10

 

1001

Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

 

388 000 t

1001 10 00 0

– Pszenica durum

20

 

1001 90

– Pozostałe:

 

 

1001 90 10 0

– – Orkisz do siewu

25

 

 

– – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

 

 

1001 90 91

– – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

 

 

1001 90 91 1

– – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej

25

 

1001 90 91 9

– – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)

25

 

1001 90 99 0

– – – Pozostałe

25

 

1101 00

Mąka pszenna i żytnio-pszenna:

 

9 718 t

 

– Mąka pszenna:

 

 

1101 00 11 0

– – Z pszenicy durum

25

 

1101 00 15 0

– – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza

25

 

1101 00 90 0

– Mąka żytnio-pszenna

25

 

1102

Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:

 

 

1102 10 00 0

– Mąka żytnia

25

1 683 t

1102 20

– Mąka kukurydziana:

 

130 t

1102 20 10 0

– – O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%

25

 

1102 20 90 0

– – Pozostała

25

 

1102 90

– Pozostałe:

 

48 t

1102 90 10 0

– – Mąka jęczmienna

25

 

1102 90 30 0

– – Mąka owsiana

25

 

1102 90 90 0

– – Pozostałe

25

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane:

 

634,8 t

1105 10 00 0

– Mąka, mączka i proszek

25
minimum
0,2 EUR/kg

 

1105 20 00 0

– Płatki i granulki

25
minimum
0,2 EUR/kg

 

1107

Słód nawet palony:

 

9 000 t

1107 10

– Niepalony:

 

 

 

– – Z pszenicy:

 

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

10

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

10

 

 

– – Pozostałe:

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

10

 

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

10

 

1107 20 00 0

– Palony

10

 

1108

Skrobie; inulina:

 

2 500 t

 

– Skrobie:

 

 

1108 11 00 0

– –Skrobia pszenna

30
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 12 00 0

– – Skrobia kukurydziana

30
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 13 00 0

– – Skrobia ziemniaczana

30
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 14 00 0

– – Skrobia z manioku (cassava)

30
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 19

– – Pozostałe skrobie:

 

 

1108 19 10 0

– – – Skrobia z ryżu

20
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 19 90 0

– – – Pozostałe

35
minimum
0,2 EUR/kg

 

1108 20 00 0

– Inulina

35
minimum
0,2 EUR/kg

 

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:

 

29 235 t

1205 10

– Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego:

 

 

1205 10 90 0

– – Pozostałe

15

 

1205 90 00

– Pozostałe:

 

 

1205 90 00 9

– – Pozostałe

15

 

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

1209 10 00 0

– Nasiona buraków cukrowych

10

3,48 t

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:

 

 

1210 20

– Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, lupulina:

 

 

1210 20 10 0

– – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina

20
minimum
1,5 EUR/kg

14t

1210 20 90 0

– – Pozostałe

20
minimum
1,5 EUR/kg

271

1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:

 

 

 

– Soki i ekstrakty roślinne:

 

 

1302 13 00 0

– – Z chmielu

20

2,22 t

1302 19

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

1302 19 98 0

– – – – Pozostałe

20

4,47 t

1302 20

– Substancje pektynowe, pektyniany i pektany:

 

13,4t

1302 20 90 0

– – Pozostałe

40

 

 

– Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:

 

 

1302 31 00 0

– – Agar-agar

15

 

1514

Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

 

7 400 t

 

– Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje:

 

 

1514 11

– – Olej surowy:

 

 

1514 11 10 0

– – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

35

 

1514 11 90 0

– – – Pozostały

35

 

1514 19

– – Pozostały:

 

 

1514 19 10 0

– – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

35

 

1514 19 90

– – – Pozostały:

 

 

1514 19 90 1

– – – – Rafinowany, konfekcjonowany

45

 

1514 19 90 9

– – – – Pozostały

40

 

 

– Pozostały:

 

 

1514 91

– – Olej surowy:

 

 

1514 91 10 0

– – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

35

 

1514 91 90 0

– – – Pozostały

35

 

1514 99

– – Pozostały:

 

 

1514 99 10 0

– – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

35

 

1514 99 90

– – – Pozostały:

 

600 t

1514 99 90 1

– – – – Rafinowany, konfekcjonowany

45

 

1514 99 90 9

– – – – Pozostały

40

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

 

65 285 t(*)

 

– Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:

 

 

1701 11

– – Cukier trzcinowy:

 

 

1701 11 10 0

– – – Do rafinacji

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1701 11 90 0

– – – Pozostały

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1701 12

– – Cukier buraczany:

 

 

1701 12 10 0

– – – Do rafinacji

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1701 12 90 0

– – – Pozostały

40
minimum 0,17EUR/kg

 

 

– Pozostały:

 

 

1701 91 00 0

– – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1701 99

– – Pozostały:

 

 

1701 99 10 0

– – – Cukier biały

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1701 99 90 0

– – – Pozostały

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702

Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany nawet z miodem naturalnym; karmel:

 

317,7 t

1702 30

– Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:

 

 

1702 30 10 0

– – Izoglukoza

40
 minimum
0,17 EUR/kg

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

– – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:

 

 

1702 30 51 0

– – – – W postaci białego krystalicznego proszku, nawet scalonego

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702 30 59 0

– – – – Pozostałe

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

1702 30 91 0

– – – – W postaci białego krystalicznego proszku, nawet scalonego

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702 30 99 0

– – – – Pozostałe

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

1702 40

– Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w masie, w stanie suchym, co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:

 

 

1702 40 10 0

– – Izoglukoza

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702 40 90 0

– – Pozostałe

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702 90

– Pozostałe, łącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w masie, w stanie suchym, 50% fruktozy:

 

 

1702 90 50 0

– – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

 

– – Karmel:

 

 

1702 90 71 0

– – – Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

 

– – – Pozostały:

 

 

1702 90 75 0

– – – – W postaci proszku, nawet scalonego

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1702 90 79 0

– – – – Pozostały

40
minimum
0,17 EUR/kg

 

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

 

 

1901 90

– Pozostałe:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

1901 90 99

– – – Pozostałe:

 

 

1901 90 99 9

– – – – Pozostałe

30

130 t

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:

 

3460 t

2002 90

– Pozostałe:

 

– – O zawartości suchej masy mniej niż 12%:

 

 

2002 90 11

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:

 

 

2002 90 11 1

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

2002 90 11 9

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg

25
minimum
0,3 EUR/kg

 

2002 90 19 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

 

– – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej niż 30%

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2002 90 31

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:

 

 

2002 90 31 1

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

2002 90 31 9

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg

25
minimum
0,3 EUR/kg

 

2002 90 39 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

 

– – O zawartości suchej masy większej niż 30%:

 

 

2002 90 91

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:

 

 

2002 90 91 1

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

2002 90 91 9

– – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg

25
minimum
0,3 EUR/kg

 

2002 90 99 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

30
minimum
0,35 EUR/kg

 

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2 006:

 

119,6 t

2005 20

– Ziemniaki:

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

2005 20 20 0

– – – Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia

50

 

2005 20 80 0

– – – Pozostałe

50

 

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:

 

690 400 l 100% alk.

2103 90

– Pozostałe:

 

 

2103 90 30 0

– – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

35
minimum
0,35 EUR/kg

 

2106

Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

 

 

2106 90

– Pozostałe:

 

 

2106 90 20 0

– – Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów

55
+ 2,5 EUR %/hl

 

– – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:

 

74 t

2106 90 30 0

– – – Syropy izoglukozowe

20
mminimum
 0,17 EUR/kg

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2106 90 55 0

– – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny

20
mminimum
0,17 EUR/kg

 

2106 90 59 0

– – – – Pozostałe

20

195 t

 

– – Pozostałe:

 

 

2106 90 98 0

– – – Pozostałe

20

921 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2204

Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009:

 

8 340 hl

2204 10

– Wino musujące:

 

 

 

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

 

 

2204 10 11

– – – Szampan:

 

 

2204 10 11 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)
minimum
42 EUR/hl

 

2204 10 19

– – – Pozostałe:

 

 

2204 10 19 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)
minimum 42 EUR/hl

 

 

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

 

 

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2204 21 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

 

 

2204 21 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)
minimum 42 EUR/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2204 21 99 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

75(b)
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

2204 29

– – Pozostałe:

 

 

2204 29 10

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

 

 

2204 29 10 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

25
minimum
 42 EUR/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2204 29 99 0

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

75
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

2204 30

– Pozostały moszcz winogronowy:

 

 

2204 30 10

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu:

 

 

2204 30 10 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

45(c)

 

 

– – Pozostały:

 

 

 

– – – Pozostały:

 

 

2204 30 96

– – – – Skoncentrowany:

 

 

2204 30 96 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

65(d)

 

2204 30 98

– – – – Pozostały:

 

 

2204 30 98 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

65(d)

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

 

690 400 l 100% alk.

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2205 10 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

 

 

2205 10 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

75
 minimum
17 EUR/hl
 +1,7 EUR %/hl

 

2205 90

– Pozostałe:

 

 

2205 90 90

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj:

 

 

2205 90 90 9

– – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

75
 minimum
17 EUR/hl +1,7EUR %/hl

 

2206 00

Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani nie–włączone gdzie indziej:

 

 

2206 00 10

– Wzbudzone:

 

 

2206 00 10 9

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

 

– Pozostałe:

 

 

 

– – Musujące:

 

 

2206 00 31 9

– – – Z jabłek lub gruszek:

 

 

2206 00 31 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

2206 00 39

– – – Pozostałe:

 

 

2206 00 39 9

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj

45
minimum
14 EUR/hl

 

 

– – Spokojne, w pojemnikach zawierających:

 

 

 

– – – 2 litry lub mniej:

 

 

2206 00 51

– – – – Z jabłek lub gruszek:

 

 

2206 00 51 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

2206 00 59

– – – – Pozostałe:

 

 

2206 00 59 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

 

– – – Więcej niż 2 litry:

 

 

2206 00 81

– – – – Z jabłek lub gruszek:

 

 

2206 00 81 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

2206 00 89

– – – – Pozostałe

 

 

2206 00 89 9

– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45
minimum
14 EUR/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:

 

 

2207 10 00 0

– Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub wiecej

105
minimum
58 EUR/hl

230 000 l

2207 20 00 0

– Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone

65
minimum
50 EUR/hl

11 500 l

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe:

 

 

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

 

3 830 000 l 100% alk.

 

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2208 20 12 0

– – – Cognac

75
minimum
21 EUR/hl
+ 2 EUR %/hl

 

2208 20 14 0

– – – Armagnac

75 minimum
21 EUR/hl
+ 2 EUR %/hl

 

2208 20 26 0

– – – Grappa

75
minimum
21 EUR/hl
+ 2 EUR %/hl

 

2208 20 27 0

– – – Brandy de Jerez

75
minimum
21 EUR/hl
+ 2 EUR %/hl

 

2208 20 29 0

– – – Pozostałe

75
minimum
21 EUR/hl
 + 2 EUR %/hl

 

 

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

 

 

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

75
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2208 20 62 0

– – – – Cognac

75
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

75
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

2208 20 86 0

– – – – Grappa

75
minimum
17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2208 20 87 0

– – – – Brandy de Jerez

75

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

 

2208 20 89 0

– – – – Pozostałe

75

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

2208 30

– Whisky:

 

1 330 000 l 100% alk.

 

– – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

21 EUR/hl

 

 

 

+ 2 EUR %/hl

 

2208 30 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

 

– – Szkocka whisky:

 

 

 

– – – Whisky "malt", w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 30 32 0

– – – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

21 EUR/hl

 

 

 

+2 EUR %/hl

 

2208 30 38 0

– więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

 

– – – Whisky "blended", w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 30 52 0

– – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

21 EUR/hl

 

 

 

+ 2 EUR %/hl

 

2208 30 58 0

– – – – Więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

 

– – – Pozostałe, w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 30 72 0

– – – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

21 EUR/hl

 

 

 

+ 2 EUR %/hl

 

 

 

85

 

2208 30 78 0

– – – – Więcej niż 2 litry

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

 

– – Pozostałe, w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 30 82 0

– – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

21 EUR/hl

 

 

 

+ 2 EUR %/hl

 

2208 30 88 0

– – – Więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

17 EUR/hl

 

 

 

+ 1,7 EUR %/hl

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2208 40

– Rum i tafia:

 

352400 l 100% alk.

 

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

 

2208 40 11 0

– – – Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją10%)

80

 

 

minimum

 

 

12,5 EUR/hl

 

 

 

+ 1,3 EUR %/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2208 40 31 0

– – – – O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu

80

 

 

 

minimum

 

 

 

12,5 EUR/hl

 

 

 

+ 1,3 EUR %/hl

 

2208 40 39 0

– – – – Pozostałe

80

 

 

 

minimum

 

 

 

12,5 EUR/hl

 

 

 

+ 1,3 EUR %/hl

 

 

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

 

 

2208 40 51 0

– – – Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%)

80

 

 

minimum

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

2208 40 91 0

– – – – O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu

80

 

 

minimum

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

2208 40 99 0

– – – – Pozostałe

80

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

2208 50

– Giny i gin Geneva:

 

695 200 l100% alk.

 

– – Gin w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

12,5 EUR/hl

 

 

 

+ 1,3 EUR %/hl

 

2208 50 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

 

– – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 50 91 0

– – –2 litry lub mniej

85

 

 

 

minimum

 

 

 

12,5 EUR/hl

 

 

 

+ 1,3 EUR %/hl

 

2208 50 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

85

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

2208 60

– Vodka.

 

 

 

– – O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2208 60 11 0

– – – 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 60 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

 

– – O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 60 91 0

– – – 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

2208 60 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

2208 70

– Likiery i kordiały:

 

 

2208 70 10 0

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

2208 70 90 0

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

2208 90

– Pozostałe:

 

695 200 l 100% alk.

 

– – Arak, w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/h

 

2208 90 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 90 33 0

– – – 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 90 38 0

– – – Więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

 

 

 

– – – 2 litry lub mniej:

 

 

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

– – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):

 

 

 

– – – – – – Destylowane z owoców

 

 

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 90 48 0

– – – – – – – Pozostałe

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2208 90 52 0

– – – – – – – Korn

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 90 57 0

– – – – – – – Pozostałe

85

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

2208 90 69

– – – – – Pozostałe napoje alkoholowe:

 

 

2208 90 69 9

– – – – – – Pozostałe

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – – Więcej niż 2 litry:

 

 

 

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

 

 

2208 90 71 0

– – – – Destylowane z owoców

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 90 74 0

– – – – – Pozostałe

85

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/hl

 

 

 

+ 0,9 EUR %/hl

 

2208 90 78 0

– – – – Pozostałe napoje alkoholowe

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

 

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

 

 

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniej

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2208 90 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

105

 

 

 

minimum

 

 

 

2,5 EUR %/hl

 

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:

 

 

230210

– Kukurydziane:

 

10 420 t

2302 10 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%

10

 

2302 10 90 0

– – Pozostałe

10

 

2302 30

– Pszenne:

 

 

2302 30 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

10

6 380 t

2302 30 90 0

– Pozostałe

10

49 240 t

2302 40

– Z pozostałych zbóż:

 

4 130 t

2302 40 10 0

– – O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

10

 

2302 40 90 0

– – Pozostałe

10

 

2402

Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

 

 

2402 10 00 0

– Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu

55

2,5 t

2402 20

– Papierosy z tytoniu:

 

75 t

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

2402 20 10 0

– – Zawierające goździki

90

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/tys. szt.

 

2402 20 90 0

– – Pozostałe

90

 

 

 

minimum

 

 

 

9 EUR/tys. szt.

 

2402 90 00 0

– Pozostałe

90

2,5 t

2403

Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:

 

300 t

2403 10

– Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji.

 

 

2403 10 10 0

– – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g

120

 

2403 10 90 0

– – Pozostałe

120

 

 

– Pozostałe:

 

 

2403 91 00 0

– – Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"

55

 

 

 

minimum

 

 

 

1,13 EUR/kg

 

2403 99

– – Pozostałe:

 

 

2403 99 10 0

– – – Tytoń do żucia i tabaka

65

 

2403 99 90

– – – Pozostałe:

 

 

2403 99 90 1

– – – – Tytoń ekspandowany

55

 

 

 

minimum

 

 

 

1,13 EUR/kg

 

2403 99 90 9

– – – – Pozostałe

55

 

 

 

minimum

 

 

 

1,13 EUR/kg

 

3502

Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:

 

 

 

– Albumina jaja:

 

 

3502 11

– – Suszona:

 

 

3502 11 90 0

– – – Pozostała

15

0,56 t

 

 

minimum

 

 

 

2 EUR/kg

 

3503 00

Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych, nawet kwadratowych, nawet barwionych i nawet obrobionych powierzchniowo) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji 3501:

 

 

3503 00 10 0

– Żelatyna i jej pochodne

15

68,5 t

3503 00 80 0

– Pozostałe

15

68,5 t

3505

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:

 

392 t

3505 10

– Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:

 

 

3505 10 10 0

– – Dekstryny

15

 

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

 

– – Pozostałe skrobie modyfikowane:

 

 

3505 10 50 0

– – – Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane

15

 

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

 

 

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość

1

2

3

4

3505 10 90 0

– – – Pozostałe

15

 

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

3505 20

– Kleje:

 

 

3505 20 10 0

– – Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

3505 20 30 0

– – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

3505 20 50 0

– – Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

3505 20 90 0

– – Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15

 

 

minimum

 

 

 

0,2 EUR/kg

 

 

______

(*) Kwota w wysokości 32 500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.

(a) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się. po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl

(b) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

(c) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się. po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%

(d) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się. po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2001-12-27
  • Data wejścia w życie: 2002-01-01
  • Data obowiązywania: 2002-01-01
  • Dokument traci ważność: 2002-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA