REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 40 poz. 464

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 27 kwietnia 2001 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 1:

a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"

b) po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

„2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";

2) skreśla się § 6;

3) skreśla się § 7;

4) w załączniku nr 2 do rozporządzenia:

a) w części 5 „Kwasy i regulatory kwasowości"

– lp. 15 otrzymuje brzmienie:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

„15

Kwas fosforowy

E 338

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

b) w części 6 „Stabilizatory i emulgatory"

– na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E 339

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

– na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E340

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450, E 451 E 452, wyrażone jako P205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

– na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E341

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205"

Napoje dla sportowców

0,5

 


 

– po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

„13a

Fosforany magnezu

E 343

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

– na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E450

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 451, E 452, wyrażone jakoP205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

– na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E451

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 452, wyrażone jakoP205"

Napoje dla sportowców

0,5

 

– na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:

 

Lp.

Nazwa substancji

Nr

Środek spożywczy

Maksymalna dawka g/kg lub g/l

Uwagi

1

2

3

4

5

6

 

 

„E452

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

0,7

pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, wyrażone jako P205

Napoje dla sportowców

0,5

 

5) dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.

Minister Zdrowia: G. Opala

Załącznik 1. [WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 27 kwietnia 2001 r. (poz. 464)

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

 

Lp.

Substancja dodatkowa

Nazwa środka spożywczego

Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego

1

Witamina A

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

900 µg
(3000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

900 µg
(3000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem

900 µg
(3000 j.m.)*

2

Witamina D3

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

7,5 µg
(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

7,5 µg
(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem

7,5 µg
(300 j.m.)**

3

Jodek potasu Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana

2,3 mg***

 

* 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod – wartość średnia

 

4

Witamina A

Oleje roślinne jadalne

900 µg
(3000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

1500 µg
(5000 j.m.)

5

Witamina D3

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

12,5 µg
(500 j.m.)

 

6

Witamina E

Oleje roślinne jadalne

50 mg

Margaryny

30 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

8 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

7

Witamina C

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

60 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

60 mg

Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego

100 mg

Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego

100 mg

Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego

100 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

50 mg

8

Tiamina
(witamina B1)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,7 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,4 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,4 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,4 mg

9

Ryboflawina (witamina B2)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,8 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

10

Niacyna
(witamina PP)

Mąka i inne przetwory zbożowe

9 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

18 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

11

Witamina B12

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,5 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,3 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,3 µg

12

Pantotenian wapnia

Zbożowe produkty śniadaniowe

6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

2 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

2 mg

 

13

Kwas foliowy

Mąka i inne przetwory zbożowe

100 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

200 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

100 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

100 µg

14

Witamina B6

Mąka i inne przetwory zbożowe

1,0 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

2,0 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

15

Biotyna

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,05 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,05 µg

16

Prowitamina A
(β-karoten)

Soki i nektary owocowe

2 mg

Soki warzywne

3 mg

Napoje z udziałem soków owocowych

2 mg

17

Węglan wapnia

Mąka i inne przetwory zbożowe

120 mg

Wyroby ciastkarskie

160 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

18

Mleczan wapnia

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

19

Siarczan żelazawy

Mąka i inne przetwory zbożowe

3 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

14 mg

 

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA