REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 93 poz. 1034
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 24 października 2000 r.
w sprawie zakazu przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 października 2000 r. (poz. 1034)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU l PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0103 | 0103 | Trzoda chlewna żywa: |
| 0103 10 00 0 | – Zwierzęta hodowlane czystej krwi |
|
| – Pozostałe: |
| 0103 91 | – – O masie poniżej 50 kg: |
| 0103 91 10 0 | – – – Gatunki domowe |
| 0103 91 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
|
| – – – Gatunki domowe: |
| 0103 92 11 0 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie |
|
| 160 kg lub większej |
| 0103 92 19 0 | – – – – Pozostałe |
| 0103 92 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
|
| – Świeże lub chłodzone: |
| 0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
| 0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
| 0203 11 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0203 12 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 19 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
| 0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
| 0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 0203 19 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Mrożone: |
| 0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
| 0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
1 | 2 | 3 |
| 0203 21 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0203 22 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 29 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
| 0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
| 0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 0203 29 90 0 | – – – Pozostałe |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, |
|
| końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, |
|
| chłodzone lub mrożone: |
| 0206 30 | – Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
| 0206 30 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów |
|
| farmaceutycznych |
|
| – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0206 30 21 0 | – – – – Wątroby |
| 0206 30 31 0 | – – – – Pozostałe |
| 0206 30 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Wieprzowe mrożone: |
| 0206 41 | – – Wątroby: |
| 0206 41 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów |
|
| farmaceutycznych |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0206 41 91 0 | – –– – Ze świń domowych |
| 0206 41 99 0 | – – – – Pozostałe |
| 0206 49 | – – Pozostałe: |
| 0206 49 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów |
|
| farmaceutycznych |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0206 49 91 0 | – – – – Ze świń domowych |
| 0206 49 99 0 | – – – – Pozostałe |
0209 00 | 0209 00 | Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz |
|
| drobiowy nie wytapiane lub inaczej |
|
| wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, |
|
| solone, w solance, suszone lub wędzone: |
|
| – Podskórny tłuszcz wieprzowy: |
| 0209 00 11 0 | – – Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance |
1 | 2 | 3 |
| 0209 00 19 0 | – – Suszony lub wędzony |
| 0209 00 30 0 | – Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego podpozycją |
|
| 0209 00 11 lub 0209 00 19 |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
|
| – Mięso wieprzowe: |
| 0210 11 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Solone lub w solance: |
| 0210 11 11 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0210 11 19 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
| 0210 11 31 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0210 11 39 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0210 11 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0210 12 | – – Boczek i jego kawałki: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0210 12 11 0 | – – – – Solony lub w solance |
| 0210 12 19 0 | – – – – Suszony lub wędzony |
| 0210 12 90 0 | – – – Pozostały |
| 0210 19 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Solone lub w solance: |
| 0210 19 10 0 | – – – – – Bok bekonowy lub szpencer |
| 0210 19 20 0 | – – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki |
| 0210 19 30 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0210 19 40 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 0210 19 51 0 | – – – – – – Bez kości |
| 0210 19 59 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
| 0210 19 60 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0210 19 70 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 0210 19 81 0 | – – – – – Bez kości |
| 0210 19 89 0 | – – – – – – Pozostałe |
| 0210 19 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0210 90 | – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z |
|
| mięsa lub podrobów: |
|
| – – Podroby: |
|
| – – – Wieprzowe: |
| 0210 90 31 0 | – – – – Wątroby |
| 0210 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| 0210 90 90 0 | – – Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów1 |
1 | 2 | 3 |
0502 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i |
|
| inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki |
|
| takiej szczeciny lub sierści: |
| 0502 10 00 0 | – Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki |
|
| szczeciny lub sierści |
0504 00 00 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem |
|
| rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, |
|
| mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
| 0504 00 00 9 | – Pozostałe1 |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, |
|
| wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla |
|
| nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub |
|
| odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
| 0506 10 00 0 | – Osseina i kości poddane działaniu kwasu1 |
| 0506 90 00 0 | – Pozostałe1 |
0510 00 00 0 | 0510 00 00 0 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; |
|
| kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne |
|
| produkty zwierzęce używane do przygotowania |
|
| produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, |
|
| mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1 |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie |
|
| wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta |
|
| objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia |
|
| przez łudzi: |
|
| – Pozostałe: |
| 0511 99 | – – Pozostałe: |
| 0511 99 10 0 | – – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór |
|
| lub skórek1 |
| 0511 99 80 | – – – Pozostałe: |
| 0511 99 80 1 | – – – – Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż |
|
| bydlęce1 |
| 0511 99 80 3 | – – – – Embriony zwierząt gospodarskich inne niż |
|
| bydlęce1 |
| 0511 99 80 5 | – – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1 |
| 0511 99 80 9 | – – – – Pozostałe1 |
1501 00 | 1501 00 | Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z |
|
| drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji nr 0209 lub 1503: |
|
| – Smalec i inne tłuszcze wieprzowe: |
| 1501 00 11 0 | – – Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja |
|
| artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1501 00 19 0 | – – Pozostałe |
1 | 2 | 3 |
1601 00 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub |
|
| krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych |
|
| produktach: |
| 1601 00 10 0 | – Z wątroby1 |
|
| – Pozostałe: |
| 1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1 |
| 1601 00 99 0 | – – Pozostałe1 |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, |
|
| podroby lub krew: |
| 1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane1, 2 |
|
| – Z wieprzowiny: |
| 1602 41 | – – Szynki i ich części: |
| 1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych2 |
| 1602 41 90 0 | – – – Pozostałe2 |
| 1602 42 | – – Łopatki i ich części: |
| 1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych2 |
| 1602 42 90 0 | – – – Pozostałe2 |
| 1602 49 | – – Pozostałe łącznie z mieszankami: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa lub |
|
| dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami |
|
| dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
| 1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z |
|
| mieszankami schabów i szynek2 |
| 1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami |
|
| obojczyków i łopatek2 |
| 1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, |
|
| schaby lub karki oraz ich części2 |
| 1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe2 |
| 1602 49 30 0 | – – – –Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej |
|
| niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów |
|
| łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i |
|
| pochodzenia2 |
| 1602 49 50 0 | – – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub |
|
| dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami |
|
| dowolnego rodzaju i pochodzenia2 |
| 1602 49 90 0 | – – – Pozostałe2 |
| 1602 90 | – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych |
|
| zwierząt : |
| 1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1, 2 |
|
| – – Pozostałe: |
| 1602 90 31 0 | – – – Z dziczyzny lub z królików2 |
|
| – – – Pozostałe: |
| 1602 90 51 0 | – – – – Zawierające mięso lub podroby ze świń |
|
| domowych2 |
1 | 2 | 3 |
1603 00 | 1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, |
|
| mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych 1, 2 |
1902 | 1902 | Ciasto makaronowe, również gotowane lub |
|
| nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub |
|
| przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, |
|
| nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, |
|
| przygotowany lub nie: |
| 1902 20 | – Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane |
|
| lub inaczej przygotowane: |
| 1902 20 30 0 | – – Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym |
|
| podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju |
|
| łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia1,2 |
2301 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub |
|
| skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców |
|
| wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; |
|
| skwarki: |
| 2301 10 00 0 | – Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1 |
2309 | 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt1, 2 |
Objaśnienia:
1 Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0103.
2 Nie dotyczy przetworzonego i konserwowanego mięsa, podrobów lub krwi poddanych obróbce termicznej w temperaturze minimum 72°C.
- Data ogłoszenia: 2000-11-03
- Data wejścia w życie: 2000-11-03
- Data obowiązywania: 2000-11-03
- Dokument traci ważność: 2001-12-11
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA