REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 84 poz. 950
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 21 września 2000 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia automatycznej rejestracji obrotu w przywozie niektórych towarów rolnych.
Na podstawie art. 8 ust 2 pkt 3 i art. 10 ust. 4 ustawy z dnia 11 grudnia 1997 r. o administrowaniu obrotem z zagranicą towarami i usługami oraz o obrocie specjalnym (Dz. U. Nr 157, poz. 1026 oraz z 1999 r. Nr 55, poz. 587 i Nr 101, poz. 1178) zarządza się, co następuje:
Minister Gospodarki: w z. B. Błaszczyk
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 21 września 2000 r. (poz. 950)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH AUTOMATYCZNĄ REJESTRACJĄ OBROTU W PRZYWOZIE
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 11 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
– – – Ze świń domowych: | |
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 12 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 19 | – – Pozostałe: |
– – – Ze świń domowych: | |
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe |
0203 19 90 0 | – – – Pozostałe |
– Mrożone: | |
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 21 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
– – – Ze świń domowych: | |
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 22 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 29 | – – Pozostałe: |
– – – Ze świń domowych: | |
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
– – – – Pozostałe: | |
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
0203 29 90 0 | – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone: |
0206 10 | – Wołowe świeże lub chłodzone: |
0206 10 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – Pozostałe: | |
0206 10 91 0 | – – – Wątroby |
0206 10 95 0 | – – – Gruba przepona i cienka przepona |
0206 10 99 0 | – – – Pozostałe |
– Wołowe mrożone: | |
0206 21 00 0 | – – Ozory |
0206 22 | – – Wątroby: |
0206 22 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 22 90 0 | – – – Pozostałe |
0206 29 | – – Pozostałe: |
0206 29 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – – Pozostałe: | |
0206 29 91 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
0206 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
0206 30 | – Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
0206 30 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – Pozostałe: | |
– – – Ze świń domowych: | |
0206 30 21 0 | – – – – Wątroby |
0206 30 31 0 | – – – – Pozostałe |
0206 30 90 0 | – – – Pozostałe |
– Wieprzowe mrożone: | |
0206 41 | – – Wątroby: |
0206 41 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – – Pozostałe: | |
0206 41 91 0 | – – – – Ze świń domowych |
0206 41 99 0 | – – – – Pozostałe |
0206 49 | – – Pozostałe: |
0206 49 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – – Pozostałe: | |
0206 49 91 0 | – – – – Ze świń domowych |
0206 49 99 0 | – – – – Pozostałe |
0206 80 | – Inne, świeże lub chłodzone: |
0206 80 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – Pozostałe: | |
0206 80 91 0 | – – – Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0206 80 99 0 | – – – Baranie i kozie |
0206 90 | – Inne, mrożone: |
0206 90 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
– – Pozostałe: | |
0206 90 91 0 | – – – Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0206 90 99 0 | – – – Baranie i kozie |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” |
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 12 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
– – – Kawałki: | |
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości |
– – – – Z kośćmi: | |
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
– – – Podroby: | |
0207 13 91 0 | – – – – Wątroby |
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
– – – Kawałki: | |
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości |
– – – – Z kośćmi: | |
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe |
– – – Podroby: | |
0207 14 91 0 | – – – – Wątroby |
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe |
– Z indyków: | |
0207 24 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 25 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 26 91 0 | – – – – Wątroby |
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 27 91 0 | – – – – Wątroby |
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kaczki: |
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” |
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc. wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| – – – Gęsi: |
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | – – – Perliczki |
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
| – – – Kaczki: |
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| – – – Gęsi: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i tap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | – – – Perliczki |
0207 34 | – – Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: |
0207 34 10 0 | – – – Z gęsi |
0207 34 90 0 | – – – Z kaczek |
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 35 91 0 | – – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby |
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
| – – – – Wątroby: |
0207 36 81 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby gęsie |
0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby kacze |
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe |
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
| – Mięso wieprzowe: |
0210 11 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
| – – – – Solone lub w solance: |
0210 11 11 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
0210 11 19 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
| – – – – Suszone lub wędzone: |
0210 11 31 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
0210 11 39 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
0210 11 90 0 | – – – Pozostałe |
0210 12 | – – Boczek i jego kawałki: |
| – – – Ze świń domowych: |
0210 12 11 0 | – – – – Solony lub w solance |
0210 12 19 0 | – – – – Suszony lub wędzony |
0210 12 90 0 | – – – Pozostały |
0210 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
| – – – – Solone lub w solance: |
0210 19 10 0 | – – – – – Bok bekonowy lub szpencer |
0210 19 20 0 | – – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki |
0210 19 30 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki |
0210 19 40 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
| – – – – – Pozostałe: |
0210 19 51 0 | – – – – – – Bez kości |
0210 19 59 0 | – – – – – – Pozostałe |
| – – – – Suszone lub wędzone: |
0210 19 60 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki |
0210 19 70 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
0210 19 81 0 | – – – – – Pozostałe: |
– – – – – – Bez kości | |
0210 19 89 0 | – – –.– – – Pozostałe |
0210 19 90 0 | – – – Pozostałe |
0210 20 | – Mięso wołowe: |
0210 20 10 0 | – – Z kośćmi |
0210 20 90 0 | – – Bez kości |
0210 90 | – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
| – – Mięso: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0210 90 10 0 | – – – Mięso końskie solone, w solance lub suszone |
| – – – Baranie i kozie: |
0210 90 11 0 | – – – – Z kośćmi |
0210 90 19 0 | – – – – Bez kości |
0210 90 21 0 | – – – Z reniferów |
0210 90 29 0 | – – – Pozostałe |
| – – Podroby: |
| – – – Wieprzowe: |
0210 90 31 0 | – – – – Wątroby |
0210 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Wołowe: |
0210 90 41 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
0210 90 49 0 | – – – – Pozostałe |
0210 90 60 0 | – – – Baranie i kozie |
| – – – Pozostałe: |
| – – – – Wątroby drobiowe: |
0210 90 71 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby gęsie i kacze, solone lub w solance |
0210 90 79 0 | – – – – – Pozostałe |
0210 90 80 0 | – – – – Pozostałe |
0210 90 90 0 | – – Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | – Jogurt: |
| – – Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 10 11 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 10 13 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 10 19 0 | – – – – Powyżej 6% |
| – – – Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 10 31 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 10 33 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 10 39 0 | – – – – Powyżej 6% |
| – – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 10 51 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
0403 10 53 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
0403 10 59 0 | – – – – Powyżej 27% |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 10 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 10 93 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 10 99 0 | – – – – Powyżej 6% |
0403 90 | – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| – – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
| – – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 11 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
0403 90 13 0 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
0403 90 19 0 | – – – – – Powyżej 27% |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 31 0 | – – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
0403 90 33 0 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
0403 90 39 0 | – – – – – Powyżej 27% |
| – – – Pozostałe: |
| – – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 51 0 | – – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 90 53 0 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 90 59 0 | – – – – – Powyżej 6% |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 61 0 | – – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 90 63 0 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 90 69 0 | – – – – – Powyżej 6% |
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 90 71 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% |
0403 90 73 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% |
0403 90 79 0 | – – – – Powyżej 27% |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 90 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% |
0403 90 93 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% |
0403 90 99 0 | – – – – Powyżej 6% |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | – Żołądki drobiowe |
0504 00 00 9 | – Pozostałe |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 10 00 0 | – Pszenica durum |
1001 9010 0 | – – Orkisz do siewu |
1002 00 00 0 | Żyto |
1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 0 | – Nasiona |
1003 00 90 0 | – Pozostały |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1004 00 00 0 | Owies |
1005 | Kukurydza (ziarna): |
1005 10 | – Nasiona: |
| – – Hybrydy: |
1005 10 11 0 | – – – Hybrydy podwójne i hybrydy szczytowo-krzyżowe |
1005 10 13 0 | – – – Hybrydy trójkrzyżowe |
1005 10 15 0 | – – – Hybrydy zwykłe |
1005 10 19 0 | – – – Pozostałe |
1005 10 90 0 | – – Pozostałe |
1005 90 00 0 | – Pozostałe |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
1008 90 | – Pozostałe zboża: |
1008 90 10 0 | – – Pszenżyto (Triticale) |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: |
1105 10 00 0 | – Mąka, grysik i puder |
1105 20 00 0 | – Płatki, grudki i granulki ziemniaczane |
1107 | Słód palony lub nie: |
1107 10 | – Nie palony: |
| – – Z pszenicy: |
1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki |
1107 10 19 0 | – – – Pozostały |
| – – Pozostałe: |
1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki |
1107 10 99 0 | – – – Pozostałe |
1107 20 00 0 | – Palony |
1108 | Skrobie; inulina: |
| – Skrobie: |
1108 11 00 0 | – – Skrobia pszenna |
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana |
1108 13 000 | – – Skrobia ziemniaczana |
1108 14 00 0 | – – Skrobia z manioku (cassava) |
1108 19 | – – Pozostałe skrobie: |
1108 19 10 0 | – – – Skrobia z ryżu |
1108 19 90 0 | – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1108 20 00 0 | – lnulina |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
1205 00 90 0 | – Pozostałe |
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
1507 10 | – Olej surowy, odgumowany lub nie: |
1507 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 10 90 0 | – – Pozostałe |
1507 90 | – Pozostałe: |
1507 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 90 90 | – – Pozostałe: |
1507 90 90 1 | – – – Rafinowane, konfekcjonowane |
1507 90 90 9 | – – – Pozostałe |
1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
1508 10 | – Olej surowy: |
1508 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1508 10 90 0 | – – Pozostałe |
1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509: |
1510 00 10 0 | – Oleje surowe |
1510 00 90 0 | – Pozostałe |
1511 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale nie modyfikowany chemicznie: |
1511 10 | – Olej surowy: |
1511 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1511 10 90 0 | – – Pozostały |
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| – Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
1512 11 | – Olej surowy: |
1512 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż. produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1512 11 91 0 | – – – Olej słonecznikowy |
1512 11 99 0 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego |
1512 19 | – – Pozostałe: |
1512 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – Pozostałe: |
1512 19 91 | – – – – Olej słonecznikowy: |
1512 19 91 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 91 9 | – – – – – Pozostały |
1512 19 99 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego: |
1512 19 99 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 99 9 | – – – Pozostały |
| – Olej bawełniany i jego frakcje: |
1512 21 | – – Olej surowy, niezależnie czy gossypol został usunięty, czy nie: |
1512 21 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 21 90 0 | – – – Pozostały |
1512 29 | – – Pozostałe: |
1512 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 29 90 0 | – – – Pozostałe |
1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| – Olej kokosowy (z kopry) i jego frakcje: |
1513 11 | – – Olej surowy: |
1513 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – Pozostałe: |
1513 11 91 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1513 11 99 0 | – – – – Pozostałe |
1513 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Pozostałe: |
1513 19 30 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – Olej z ziaren palmowych i olej babassu oraz ich frakcje: |
1513 21 | – – Olej surowy: |
| – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi: |
1513 21 11 0 | – – – – Olej z ziaren palmowych |
1513 21 19 0 | – – – – Olej babassu |
| – – – Pozostałe: |
1513 21 30 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1513 21 90 0 | – – – – Pozostałe |
1513 29 | – – Pozostałe: |
| – – – Pozostałe: |
1513 29 30 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1513 29 30 0 | Olej z ziaren palmowych |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1515 | Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| – Olej lniany i jego frakcje: |
1515 11 00 0 | – – Olej surowy |
1515 19 | – – Pozostałe: |
1515 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 19 90 0 | – – – Pozostałe |
| – Olej kukurydziany i jego frakcje: |
1515 21 | – – Olej surowy: |
1515 21 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 21 90 0 | – – – Pozostałe |
1515 29 | – – Pozostałe: |
1515 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 29 90 0 | – – Pozostałe |
1515 30 | – Olej rycynowy i jego frakcje: |
1515 30 10 0 | – – Do produkcji kwasu aminoundekanowego używanego do wytwarzania tekstylnych włókien syntetycznych lub tworzyw sztucznych |
1515 30 90 0 | – – Pozostałe |
1515 40 00 0 | – Olej tungowy i jego frakcje |
1515 50 | – Olej sezamowy i jego frakcje: |
| – – Olej surowy: |
1515 50 11 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 50 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
1515 50 91 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 50 99 0 | – – – Pozostałe |
1515 60 | – Olej jojoba i jego frakcje: |
1515 60 10 0 | – – Olej surowy |
1515 60 90 0 | – – Pozostałe |
1515 90 | – Pozostałe: |
1515 90 10 0 | – – Oleje oiticica (Licania rigida); woski mirtowy i japoński; ich frakcje |
| – – Olej z nasion tytoniu i jego frakcje: |
| – – – Olej surowy: |
1515 90 21 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 90 29 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
1515 90 31 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe oleje i ich frakcje: |
| – – – Oleje surowe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1515 90 40 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – – Pozostałe: |
1515 90 51 0 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1515 90 59 0 | – – – – – Pozostałe stałe i płynne |
| – – – Pozostałe: |
1515 90 60 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – – Pozostałe: |
1515 90 91 0 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1515 90 99 0 | – – – – – Pozostałe stałe i płynne |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: |
1517 10 | – Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: |
1517 10 10 0 | – – Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
1517 10 90 0 | – – Pozostałe |
1517 90 | – Pozostałe: |
1517 90 10 0 | – – Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
| – – Pozostałe: |
1517 90 91 0 | – – – Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane |
1517 90 93 0 | – – – Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy |
1517 90 99 0 | – – – Pozostałe |
1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
1518 00 10 0 | – Linoksyn |
| – Nielotne oleje roślinne, płynne, zmieszane, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi: |
1518 00 31 0 | – – Surowe |
1518 00 39 0 | – – Pozostałe |
| – Pozostałe: |
1518 00 91 0 | – – Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 |
| – – Pozostałe: |
1518 00 95 0 | – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i ich frakcje |
1518 00 99 0 | – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1522 00 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
1522 00 10 0 | – Degras |
| – Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
| – – Zawierające olej o charakterystyce oleju z oliwek: |
1522 00 31 0 | – – – Sopstoki |
1522 00 39 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
1522 00 91 0 | – – – Osady i szlamy olejowe; sopstoki |
1522 00 99 0 | – – – Pozostałe |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: |
| – Laktoza i syrop laktozowy: |
1702 11 00 0 | – – Zawierające wagowo 99% laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
1702 19 00 0 | – – Pozostałe |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza |
| – – Pozostałe: |
| – – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%. ale mniej niż 50% fruktozy: |
1702 40 10 0 | – – Izoglukoza |
1702 40 90 0 | – – Pozostałe |
1702 50 00 0 | – Fruktoza chemicznie czysta |
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: |
1702 60 10 0 | – – Izoglukoza |
1702 60 80 0 | – – Syrop inulinowy |
1702 60 95 0 | – – Pozostałe |
1702 90 | – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: |
1702 90 30 0 | – – Izoglukoza |
1702 90 50 0 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy |
| – – Karmel: |
1702 90 71 0 | – – – Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej |
| – – – Pozostały: |
1702 90 75 0 | – – – – W postaci proszku, scalonego lub nie |
1702 90 79 0 | – – – – Pozostały |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
1901 90 | – Pozostałe: |
| – – Pozostałe: |
1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
2106 90 | – Pozostałe: |
| – – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
| – – – Pozostałe: |
2106 90 51 0 | – – – – Syrop laktozowy |
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2106 90 92 0 | – – – Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
2302 10 | – Kukurydziane: |
2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
2302 10 90 0 | – – Pozostałe |
2302 20 | – Ryżowe: |
2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
2302 20 90 0 | – – Pozostałe |
2302 30 | – Pszenne: |
2302 30 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 30 90 0 | – – Pozostałe |
2302 40 | – Z innych zbóż : |
2302 40 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1.5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 40 90 0 | – – Pozostałe |
2302 50 00 0 | – Z roślin strączkowych |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 20 49 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 20 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 20 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
2401 30 00 0 | – Odpady tytoniowe |
3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: |
3505 10 | – Dekstryny i inne modyfikowane skrobie: |
3505 10 10 0 | – – Dekstryny |
| – – Inne modyfikowane skrobie: |
3505 10 50 0 | – – – Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane |
3505 10 90 0 | – – – Pozostałe |
3505 20 | – Kleje: |
3505 20 10 0 | – – Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 50 0 | – – Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 90 0 | – – Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3809 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
3809 10 | – Na bazie substancji skrobiowych: |
3809 10 10 0 | – – Zawierające w masie poniżej 55% tych substancji |
3809 10 30 0 | – – Zawierające w masie 55% lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70% |
3809 10 50 0 | – – Zawierające w masie 70% lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83% |
3809 10 90 0 | – – Zawierające w masie 83% lub więcej tych substancji |
- Data ogłoszenia: 2000-10-12
- Data wejścia w życie: 2000-10-20
- Data obowiązywania: 2000-10-20
- Dokument traci ważność: 2000-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA