REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 68 poz. 809
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 8 sierpnia 2000 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 8 sierpnia 2000 r. (poz. 809)
WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0102 | Bydło żywe: | t | 16 |
0102 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – –Gatunki domowe: |
|
|
0102 90 05 0 | – – – O masie nie przekraczającej 80 kg |
|
|
| – – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: |
|
|
0102 90 21 0 | – – – – Rzeźne |
|
|
0102 90 29 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – O masie powyżej 300 kg: |
|
|
| – – – – Krowy: |
|
|
0102 90 61 0 | – – – – – Rzeźne |
|
|
0102 90 69 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0102 90 71 0 | – – – – – Rzeźne |
|
|
0102 90 79 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
0103 | Trzoda chlewna żywa: | t | 2,5 |
| – Pozostałe: |
|
|
0103 91 | – – O masie poniżej 50 kg: |
|
|
0103 91 10 0 | – – – Gatunki domowe |
|
|
0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
|
|
| – – – Gatunki domowe: |
|
|
0103 92 11 0 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
|
|
0103 92 19 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0104 | Owce i kozy żywe: | t | 7 |
0104 10 | – Owce: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0104 10 30 0 | – – – Jagnięta (do jednego roku życia) |
|
|
0104 10 80 0 | – – – Pozostałe |
|
|
0104 20 | – Kozy: |
|
|
0104 20 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0105 | Drób domowy żywy – to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
|
|
| – O masie nie przekraczającej 185 g: |
|
|
0105 11 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | t | 902 |
| – – – Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
|
|
0105 11 11 0 | – – – – Nioski |
|
|
0105 11 19 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
0105 11 91 0 | – – – – Nioski |
|
|
0105 11 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0105 12 00 0 | – – Indyki | t | 1619 |
0105 19 | – – Pozostałe: |
|
|
0105 19 20 0 | – – – Gęsi |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0105 19 90 0 | – – – Kaczki i perliczki |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
0105 92 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2000 g |
|
|
0105 93 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g |
|
|
0105 99 | – – Pozostałe: |
|
|
0105 99 10 0 | – – – Kaczki |
|
|
0105 99 20 0 | – – – Gęsi |
|
|
0105 99 30 0 | – – – Indyki |
|
|
0105 99 50 0 | – – – Perliczki |
|
|
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | t | 283 |
0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
|
|
0201 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
0201 20 20 0 | – – Ćwierci „kompensowane” |
|
|
0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
|
|
0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
|
|
0201 20 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0201 30 00 0 | – Bez kości |
|
|
0202 | Mięso wołowe mrożone: | t | 2963 |
0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
|
|
0202 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
0202 20 10 0 | – – Ćwierć i „kompensowane” |
|
|
0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
|
|
0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
|
|
0202 20 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0202 30 | – Bez kości: |
|
|
0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
|
|
0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki |
|
|
0202 30 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 53388 |
| – Świeże lub chłodzone: |
|
|
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
|
|
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
|
|
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
|
|
0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
|
|
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
|
|
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
|
|
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – Mrożone: |
|
|
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
|
|
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
|
|
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
|
|
0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
|
|
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
|
|
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
|
|
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 51454 |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus dometicus: |
|
|
0207 11 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” |
|
|
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
|
|
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 12 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
|
|
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
|
|
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
|
|
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
|
|
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
|
|
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 13 91 0 | – – – – Wątroby |
|
|
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
|
|
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
|
|
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
|
|
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
|
|
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 14 91 0 | – – – – Wątroby |
|
|
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
| – Z indyków: |
|
|
0207 24 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
|
|
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 25 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
|
|
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
|
|
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez |
|
|
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 26 60 0 | – – – – Podudzia i ich kawałki |
|
|
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
|
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 26 91 0 | – – – – Wątroby |
|
|
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
|
|
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
|
|
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
|
|
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
|
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 27 91 0 | – – – – Wątroby |
|
|
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
0207 32 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” |
|
|
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
|
|
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
|
|
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 32 90 0 | – – – Perliczki |
|
|
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
|
|
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
|
|
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
|
|
0207 33 90 0 | – – – Perliczki |
|
|
0207 34 | – – Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 34 10 0 | – – – Z gęsi |
|
|
0207 34 90 0 | – – – Z kaczek |
|
|
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
|
|
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
|
|
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
|
|
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
|
|
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 35 91 0 | – – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby |
|
|
0207 35 99 0 | – – – –Pozostałe |
|
|
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
|
|
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
|
|
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez |
|
|
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
|
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
|
|
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
|
|
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
|
|
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
| – – – – Wątroby: |
|
|
0207 36 81 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby gęsie |
|
|
0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby kacze |
|
|
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | t | 1349 |
0401 10 | – O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%: |
|
|
0401 10 10 0 | – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
|
|
0401 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0401 20 | – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%: |
|
|
| – – Nie przekraczającej 3%: |
|
|
0401 20 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
|
|
0401 20 19 0 | – – – Pozostałe |
|
|
| – – Powyżej 3%: |
|
|
0401 20 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
|
|
0401 20 99 0 | – – – Pozostałe |
|
|
0401 30 | – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%: |
|
|
| – – Nie przekraczającej 21%: |
|
|
0401 30 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
|
|
0401 30 19 0 | – – – Pozostałe |
|
|
| – – Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0401 30 31 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
|
|
0401 30 39 0 | – – – Pozostałe | ||
– –Powyżej 45%: | |||
0401 30 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów | ||
0401 30 99 0 | – – – Pozostałe | ||
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 8461 |
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | ||
– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 10 19 0 | – – –Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 10 99 0 | – – – Pozostałe | ||
– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | |||
0402 21 | – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%. | |||
0402 21 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt | ||
0402 21 11 9 | – – – – – – Pozostałe | ||
0402 21 17 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11% | ||
0402 21 17 1 | – – – – – – Dla niemowląt | ||
0402 21 17 9 | – – – – – – Pozostałe | ||
0402 .21 19 | – – – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | ||
0402 21 19 1 | – – – – – – Dla niemowląt | ||
0402 21 19 9 | – – – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 21 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt | ||
0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe | ||
0402 21 99 | – – – – Pozostałe: | ||
0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt | ||
0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe | ||
0402 29 | – – Pozostałe: | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | |||
0402 29 11 0 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% | ||
– – – – Pozostałe: | |||
0402 29 15 0 | – – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0402 29 19 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 29 91 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 29 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
– Pozostałe: | |||
0402 91 | – –Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | |||
0402 91 11 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 19 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: | |||
0402 91 31 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 39 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | |||
0402 91 51 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 59 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 91 91 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
0402 99 | – – Pozostałe: | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | |||
0402 99 11 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 19 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | |||
0402 99 31 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 39 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 99 91 0 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 99 0 | – – – – Pozostałe | ||
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | t | 5671 |
0405 10 | – Masło: |
|
|
– – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
|
| |
– – – Masło naturalne: |
|
| |
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
|
|
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane |
|
|
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki |
|
|
0405 10 90 0 | – – Pozostałe |
|
|
0405 20 | – Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
|
|
0405 20 10 0 | – – O zawart. tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60 % |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0405 20 30 0 | – – O zawart. tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% |
|
|
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% | ||
0405 90 | – Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | ||
0405 90 90 0 | – – Pozostałe | ||
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: |
|
|
– Drobiu: | |||
0407 00 30 0 | – – Pozostałe | mln | 41,3 |
szt. | |||
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
|
|
– Żółtka jaj: | |||
0408 11 | – – Suszone: | ||
0408 11 80 0 | – – – Pozostałe | t | 701 |
0408 19 | – – Pozostałe: | ||
– – – Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | – – – – Ciekłe | t | 436 |
0408 19 89 0 | – – – – Pozostałe, włącznie z mrożonymi | t | 3 |
– Pozostałe: | |||
0408 91 | – – Suszone: | ||
0408 91 80 0 | – – – Pozostałe | t | 297 |
0408 99 | – – Pozostałe: |
|
|
0408 99 80 0 | – – – Pozostałe | t | 158 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | t | 2220 |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
|
|
0504 00 00 1 | – Żołądki drobiowe | t | 23 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
|
|
0603 10 | – Świeże: | ||
0603 10 10 | – – Róże: | ||
0603 10 10 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | t | 1751 |
0603 10 10 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | t | 2719 |
0603 10 20 | – – Goździki: |
|
|
0603 10 20 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | t | 139 |
0603 10 20 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | t | 499 |
0603 10 50 | – – Chryzantemy: |
|
|
0603 10 50 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | t | 1827 |
0603 10 50 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | t | 1269 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: | t | 64128 |
0702 00 00 1 | – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0702 00 00 2 | – Od 1 do 30 kwietnia | ||
0702 00 00 3 | – Od 1 do 14 maja | ||
0702 00 00 5 | – Od 15 do 31 maja | ||
0702 00 00 7 | – Od 1 czerwca do 30 września | ||
0702 00 00 8 | – Od 1 do 31 października | ||
0702 00 00 9 | – Od 1 listopada do 31 grudnia | ||
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: |
|
|
0704 10 00 | – Kalafiory i brokuły głowiaste: | t | 2932 |
0704 10 00 1 | – – Od 1 stycznia do 14 kwietnia | ||
0704 10 00 3 | – – Od 15 kwietnia do 31 maja | ||
0704 10 00 5 | – – Od 1 czerwca do 30 listopada | ||
0704 10 00 9 | – – Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0704 20 00 0 | – Brukselka | t | 97 |
0704 90 | – Pozostałe: | t | 5200 |
0704 90 10 0 | – – Biała kapusta i czerwona kapusta |
|
|
0704 90 90 0 | – – Pozostałe | ||
0705 | Sałata (Lactuca satlva) i cykoria (Cichorium spp.) , świeże lub chłodzone: | t | 6051 |
– Sałata: | |||
0705 11 00 | – –Sałata głowiasta: | ||
0705 11 00 1 | – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0705 11 00 3 | – – – Od 1 kwietnia do 30 listopada | ||
0705 11 00 9 | – – – Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0705 19 00 0 | – – Pozostała | ||
– Cykoria: | |||
0705 21 00 0 | – – Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum) | ||
0705 29 00 0 | – – Pozostała | ||
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone: |
|
|
0706 10 00 0 | – Marchew i rzepa | t | 17732 |
0706 90 | – Pozostałe: | t | 7619 |
0706 90 10 0 | – – Selery (korzeniowe lub niemieckie) | ||
0706 90 30 0 | – – Chrzan (Cochlearia armoracia} | ||
0706 90 90 0 | – – Pozostałe | ||
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
|
|
0707 00 05 | – Ogórki: | t | 6667 |
0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego |
|
|
0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia |
|
|
0707 00 05 5 | – – Od 1 do 15 maja |
|
|
0707 00 05 6 | – – Od 16 maja do 30 września |
|
|
0707 00 05 7 | – – Od 1 do 31 października |
|
|
0707 00 05 8 | – – Od 1 do 10 listopada |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0707 00 05 9 | – – Od 11 listopada do 31 grudnia |
|
|
0707 00 90 0 | – Korniszony | t | 13 |
0710 | Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: | t | 6544 |
0710 10 00 0 | – Ziemniaki | ||
– Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | |||
0710 21 00 0 | – – Groch (Pisum sativum) | ||
0710 22 00 0 | – – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | ||
0710 29 00 0 | – – Pozostałe | ||
0710 30 00 0 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | ||
0710 80 | – Pozostałe warzywa: | ||
– – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | |||
0710 80 51 0 | – – – Słodka papryka | ||
0710 80 59 0 | – – – Pozostałe | ||
– – Grzyby: | |||
0710 80 61 0 | – – – Z rodzaju Agraricus | ||
0710 80 69 0 | – – – Pozostałe | ||
0710 80 70 0 | – – Pomidory | ||
0710 80 85 0 | – – Szparagi | ||
0710 80 95 0 | – – Pozostałe | ||
0710 90 00 0 | – Mieszanki warzyw | ||
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: | t | 5912 |
0712 20 00 0 | – Cebula | ||
0712 30 00 0 | – Grzyby i trufle | ||
0712 90 | – Inne warzywa; mieszanki warzyw: | ||
0712 90 05 0 | – – Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nie przetworzone | ||
– – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): | |||
0712 90 11 0 | – – – Odmiany siewne | ||
0712 90 19 0 | – – – Pozostałe | ||
0712 90 30 0 | – – Pomidory | ||
0712 90 50 0 | – – Marchew | ||
0712 90 90 0 | – – Pozostałe | ||
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | t | 16250 |
0808 10 | – Jabłka: | ||
0808 10 10 0 | – – Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | ||
– – Pozostałe: | |||
0808 10 20 | – – – Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 20 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 20 7 | – – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 50 | – – – Odmiany Granny Smith: | ||
0808 10 50 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 50 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 50 7 | – – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 90 | – – – Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0808 10 90 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
|
|
0808 10 90 7 | – – – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
|
|
0809 20 | – Wiśnie i czereśnie: | t | 128 |
0809 20 05 | – – Wiśnie (Prunus cerasus): | ||
0809 20 05 1 | – – –Od 1 stycznia do 31 maja | ||
0809 20 05 5 | – – – Od 1 czerwca do 15 lipca | ||
0809 20 05 9 | – – –Od 16 lipca do 31 grudnia | ||
0809 20 95 0 | – – Pozostałe | ||
0809 40 | – Śliwki i owoce tarniny: | t | 840 |
0809 40 05 | – – Śliwki: | ||
0809 40 05 1 | – – – Od 1 stycznia do 30 czerwca | ||
0809 40 05 5 | – – – Od 1 lipca do 30 września | ||
0809 40 05 9 | – – – Od 1 października do 31 grudnia | ||
0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
|
|
0810 10 00 | – Truskawki i poziomki: | t | 1038 |
0810 10 00 1 | – – Od 1 stycznia do 30 kwietnia |
|
|
0810 10 00 3 | – – Od 1 maja do 31 lipca |
|
|
0810 10 00 9 | – – Od 1 sierpnia do 31 grudnia |
|
|
0810 20 | – Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: | t | 389 |
0810 20 10 0 | – – Maliny | ||
0810 20 90 0 | – – Pozostałe | ||
0810 30 | – Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: | t | 154 |
0810 30 10 0 | – – Czarne porzeczki. | ||
0810 30 30 0 | – – Czerwone porzeczki | ||
0810 30 90 0 | – – Pozostałe | ||
0811 | Owoce i orzechy, nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 6736 |
0811 10 | – Truskawki i poziomki: | ||
– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
0811 10 11 0 | – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | ||
0811 10 19 0 | – – – Pozostałe | ||
0811 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
0811 20 | –Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: | ||
– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
0811 20 11 0 | – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | ||
0811 20 19 0 | – – – Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
0811 20 31 0 | – – – Maliny | ||
0811 20 39 0 | – – – Czarne porzeczki | ||
0811 20 51 0 | – – – Czerwone porzeczki | ||
0811 20 59 0 | – – – Jeżyny i morwy | ||
0811 20 90 0 | – – – Pozostałe | ||
0811 90 | – Pozostałe: | ||
– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – – O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: |
|
|
0811 90 19 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – Pozostałe: | |||
0811 90 39 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
0811 90 50 0 | – – – Owoce z gatunku Yaccinium myrtillus | ||
0811 90 70 0 | – – – Owoce z gatunków Vaccinium mytiilloides i Vaccinium angustifolium | ||
– – – Wiśnie i czereśnie: | |||
0811 90 75 0 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) | ||
0811 90 80 0 | – – – – Pozostałe | ||
0811 90 95 0 | – – – Pozostałe | ||
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
1001 90 | – Pozostałe: | t | 527723 |
1001 90 10 0 | – – Orkisz do siewu | ||
– – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | |||
1001 90 91 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||
1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej | ||
1001 90 91 9 | – – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | ||
1001 90 99 0 | – – – Pozostałe | ||
1002 00 00 0 | Żyto | t | 51410 |
1003 00 | Jęczmień: | t | 272746 |
1003 00 10 0 | – Nasiona | ||
1003 00 90 0 | – Pozostały | ||
1004 00 00 0 | Owies | t | 2451 |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | t | 12068 |
– Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum | ||
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna | ||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
|
|
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia | t | 34 |
1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe: – Kasze i grysiki: | t | 25863 |
1103 11 | – – Z pszenicy: | ||
1103 11 10 0 | – – – Z pszenicy durum | ||
1103 11 90 0 | – – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1103 12 00 0 | – – Z owsa | ||
1103 13 | – – Z kukurydzy: |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1103 13 10 0 | – – – O zawartości tłuszczu nie przekraczającej 1,5% masy |
|
|
1103 13 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1103 14 00 0 | – – Z ryżu | ||
1103 19 | – – Z pozostałych zbóż: | ||
1103 19 10 0 | – – – Z żyta | ||
1103 19 30 0 | – – – Z jęczmienia | ||
1103 19 90 0 | – – – Pozostałe | ||
| – Granulki: | ||
1103 21 00 0 | – – Z pszenicy | ||
1103 29 | – – Z pozostałych zbóż: | ||
1103 29 10 0 | – – – Z żyta | ||
1103 29 20 0 | – – – Z jęczmienia | ||
1103 29 30 0 | – – – Z owsa | ||
1103 29 40 0 | – – – Z kukurydzy | ||
1103 29 50 0 | – – – Z ryżu | ||
1103 29 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | t | 1140 |
1105 10 00 0 | – Mąka, grysik i puder | ||
1105 20 00 0 | – Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | ||
1107 | Słód palony lub nie: |
|
|
1107 10 | – Nie palony: | ||
– – Pozostałe: | |||
1107 10 99 0 | – – – Pozostałe | t | 181098 |
1108 | Skrobie; inulina: |
|
|
– Skrobie: | |||
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana | t | 8606 |
1108 13 00 0 | – – Skrobia ziemniaczana | t | 159 |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | t | 87745 |
1205 00 10 0 | – Siewne | ||
1205 00 90 0 | – Pozostałe |
|
|
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: |
|
|
– Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków: | |||
1209 23 | – – Nasiona kostrzewy: | t | 1083 |
1209 23 11 0 | – – – Kostrzewy łąkowej (Festuca pracensis Huds.) | ||
1209 23 15 0 | – – – Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) | ||
1209 23 80 0 | – – – Pozostałe | ||
1209 24 00 0 | – – Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) | t | 445 |
1209 25 | – – Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam.,Lolium perenne L.): | t | 996 |
1209 25 10 0 | – – – Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)(łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) | ||
1209 25 90 0 | – – – Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) | ||
1209 26 00 0 | – – Nasiona tymotki | t | 476 |
1209 29 | – – Pozostałe: | t | 636 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1209 29 10 0 | – – – Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa paluscris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis) |
|
|
1209 29 80 0 | – – – Pozostałe | ||
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
|
|
1210 10 00 0 | – Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek | t | 2 |
1310 20 | – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina; | ||
1210 20 10 0 | – – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | t | 395 |
1210 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 232 |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar–agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
|
– Soki i ekstrakty roślinne: | |||
1302 13 00 0 | – – Z chmielu | t | 196 |
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 120882 |
1507 10 | – Olej surowy, odgumowany lub nie: | ||
1507 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1507 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
1507 90 | – Pozostałe: | ||
1507 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1507 90 90 | – – Pozostałe: | ||
1507 90 90 1 | – – – Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1507 90 90 9 | – – – Pozostałe | ||
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 69494 |
– Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: | |||
1512 11 | – – Olej surowy: | ||
1512 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
– – – Pozostałe: | |||
1512 11 91 0 | – – – – Olej słonecznikowy | ||
1512 11 99 0 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego | ||
1512 19 | – – Pozostałe: | ||
1512 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
– – – Pozostałe: | |||
1512 19 91 | – – – – Olej słonecznikowy: | ||
1512 19 91 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 91 9 | – – – – – Pozostały |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1512 19 99 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego: |
|
|
1512 19 99 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 99 9 | – – – – – Pozostały | ||
– Olej bawełniany i jego frakcje: | |||
1512 21 | – – Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty, czy nie: | ||
1512 21 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1512 21 90 0 | – – – Pozostały | ||
1512 29 | – – Pozostałe: | ||
1512 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1512 29 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 33227 |
1514 10 | – Olej surowy: | ||
1514 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1514 10 90 0 | – – Pozostały | ||
1514 90 | – Pozostałe: | ||
1514 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1514 90 90 | – – Pozostałe: | ||
1514 90 90 1 | – – – Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1514 90 90 9 | – – – Pozostałe | ||
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: |
|
|
1517 10 | – Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: | t | 8390 |
1517 10 10 0 | – – Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | ||
1517 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
1517 90 | – Pozostałe: | t | 8252 |
1517 90 10 0 | – – Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | ||
– – Pozostałe: | |||
1517 90 91 0 | – – – Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane | ||
1517 90 93 0 | – – – Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy | ||
1517 90 99 0 | – – – Pozostałe | ||
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: | t | 1707 |
1601 00 10 0 | – Z wątroby | ||
– Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane | ||
1601 00 99 10 | – – Pozostałe |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | t | 5587 |
1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane | ||
1602 20 | – Z wątroby dowolnych zwierząt: | ||
– – Z wątroby gęsiej lub kaczej: | |||
1602 20 11 0 | – – – Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby | ||
1602 20 19 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 20 90 0 | – – Pozostałe | ||
– Z drobiu objętego pozycją 0105: | |||
1602 31 | – – Z indyków; | ||
– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 31 11 0 | – – – – Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze | ||
1602 31 19 0 | – – – – Pozostałe | ||
1602 31 30 0 | – – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | ||
1602 31 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 32 | – – Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | ||
– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 32 11 0 | – – – – Nie gotowane | ||
1602 32 19 0 | – – – – Pozostałe | ||
1602 32 30 0 | – – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | ||
1602 32 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 39 | – – Pozostałe: | ||
– – – Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 39 21 0 | – – – – Nie gotowane | ||
1602 39 29 0 | – – – – Pozostałe | ||
1602 39 40 0 | – – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | ||
1602 39 80 0 | – – – Pozostałe | ||
– Z wieprzowiny: | |||
1602 41 | – – Szynki i ich części: | ||
1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych | ||
1602 41 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 42 | – – Łopatki i ich części: | ||
1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych | ||
1602 42 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 49 | – – Pozostałe łącznie z mieszankami: | ||
– – – Ze świń domowych: | |||
– – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: | |||
1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | ||
1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | ||
1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | ||
1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | ||
1602 49 30 0 | – – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1602 49 50 0 | – – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
|
|
1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 50 | – Z wołowiny: | ||
1602 50 10 0 | – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | ||
– – Pozostałe: | |||
– – – W opakowaniach hermetycznych: | |||
1602 50 31 0 | – – – – Corned beef (wołowina peklowana) | ||
1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe | ||
1602 50 80 0 | – – – Pozostałe | ||
1602 90 | – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: | ||
1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt | ||
– – Pozostałe: | |||
– – – Pozostałe: | |||
1602 90 51 0 | – – – – Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych | ||
– – – – Pozostałe: | |||
– – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby: | |||
1602 90 61 0 | – – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | ||
1602 90 69 0 | – – – – – – Pozostałe | ||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | t | 30093 |
– Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | |||
1701 12 | – – Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | – – – Do rafinacji | ||
1701 12 90 0 | – – – Pozostały | ||
– Pozostały: | |||
1701 99 | – – Pozostały: | ||
1701 99 10 0 | – – – Cukier biały | ||
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | t | 13837 |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | ||
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza | ||
– – Pozostałe: | |||
– – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | |||
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | ||
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – – Pozostałe: | |||
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | ||
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: |
|
|
1702 40 10 0 | – – Izoglukoza | ||
1702 40 90 0 | – – Pozostałe | ||
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: | ||
1702 60 10 0 | – – Izoglukoza | ||
1702 60 80 0 | – – Syrop inulinowy | ||
1702 60 95 0 | – – Pozostałe | ||
1702 90 | – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | ||
1702 90 30 0 | – – Izoglukoza | ||
1702 90 50 0 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | ||
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: | t | 28132 |
1901 20 00 0 | – Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 | ||
1901 90 | – Pozostałe: | ||
– – Ekstrakt słodowy: | |||
1901 90 11 0 | – – – O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej | ||
1901 90 19 0 | – – – Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
1901 90 91 0 | – – – Nie zawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 | ||
1901 90 99 | – – – Pozostałe: | ||
1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe | ||
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | t | 3840 |
1904 10 | – Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | ||
1904 10 10 0 | – – Otrzymane z kukurydzy | ||
1904 10 30 0 | – – Otrzymane z ryżu | ||
1904 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
1904 20 | – Przetwory spożywcze otrzymane z nie prażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nie prażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: | ||
1904 20 10 0 | – – Preparaty typu Musli na bazie nie prażonych płatków zbożowych |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – Pozostałe: |
|
|
1904 20 91 0 | – – – Otrzymywane z kukurydzy | ||
1904 20 95 0 | – – – Otrzymywane z ryżu | ||
1904 20 99 0 | – – – Pozostałe | ||
1904 90 | – Pozostałe: | ||
1904 90 10 0 | – – Ryż | ||
1904 90 90 0 | – – Pozostałe | ||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
2002 10 | – Pomidory, całe lub w kawałkach: | t | 3305 |
2002 10 10 0 | – – Bez skórek | ||
2002 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
2002 90 | – Pozostałe: | t | 24605 |
– – O zawartości suchej masy poniżej 12%: | |||
2002 90 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 11 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 11 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 19 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
– – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | |||
2002 90 31 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 31 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 31 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 39 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
– – 0 zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 91 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 91 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 99 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | t | 39026 |
2106 90 | – Pozostałe: | ||
– – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | |||
2106 90 30 0 | – – – Syropy izoglukozowe | ||
– – – Pozostałe: | |||
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny | ||
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe | ||
| – – Pozostałe: |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
2106 90 92 0 | – – – Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
|
|
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe | ||
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
|
|
2302 10 | – Kukurydziane: | t | 7487 |
2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% | ||
2302 10 90 0 | – – Pozostałe | ||
2302 20 | – Ryżowe: | t | 57 |
2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% | ||
2302 20 90 0 | – – Pozostałe | ||
2302 30 | – Pszenne: | t | 74352 |
2302 30 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie cześć, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | ||
2302 30 90 0 | – – Pozostałe | ||
2302 40 | – Z innych zbóż: | t | 3676 |
2302 40 10 0 | – – O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | ||
2302 40 90 0 | – – Pozostałe | ||
2302 50 00 0 | – Z roślin strączkowych | t | 175 |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
|
|
2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: | t | 10519 |
– – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | ||
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky | ||
2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie | ||
2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: | t | 42079 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
|
|
2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | ||
2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky | ||
2401 20 49 0 | – – – – Pozostałe | ||
– – Pozostałe: | |||
2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 20 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 20 90 0 | – – – Pozostałe tytonie | ||
2401 30 00 0 | – Odpady tytoniowe | t | 10125 |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: |
|
|
– Albumina jaja: | |||
3502 11 | – – Suszona: | ||
3502 11 90 0 | – – – Pozostała | t | 123 |
- Data ogłoszenia: 2000-08-17
- Data wejścia w życie: 2000-09-01
- Data obowiązywania: 2000-09-01
- Dokument traci ważność: 2000-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA