REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 65 poz. 745
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 28 lipca 1999 r.
w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.
Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej z dnia 28 lipca 1999 r. (poz. 745)
WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU
Lp. | Symbol PCN | Nazwa towaru | Minimalna ilość podlegająca nadzorowi |
1. | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
2. | 0202 | Mięso wołowe mrożone | 0,3 t |
3. | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone | 0,3 t |
4. | 0206 10 91 0 | Wątroby wołowe świeże lub chłodzone | 0 3 t |
5. | 0206 21 00 0 | Ozory wołowe mrożone | 0,3 t |
6. | 0206 22 90 0 | Wątroby wołowe mrożone | 0,3 t |
7. | 0206 29 99 0 | Pozostałe podroby wołowe mrożone | 0,3 t |
8. | 0206 30 21 0 | Wątroby ze świń domowych, świeże lub chłodzone | 0,3 t |
9. | 0206 41 91 0 | Wątroby ze świń domowych, mrożone | 0,3 t |
10. | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0207 34 – otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 – otłuszczone wątroby gęsie mrożone; 0207 36 85 0 –otłuszczone wątroby kacze mrożone | 0,3 t |
11. | 0302 | Ryby świeże lub chłodzone z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304, z wyłączeniem podpozycji 0302 70 00 0 – wątróbki, ikry i mlecze | 0,5 t |
12. | 0303 | Ryby mrożone; z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304, z wyłączeniem podpozycji 0303 80 – wątróbki, ikry i mlecze | 0,5 t |
13. | 0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone | 0,5 t |
14. | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 030 10 00 0 – mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 – wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance | 0,5 t |
15. | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji obejmujących mleko dla niemowląt, tj.: 0402 21 11 1, 0402 21 17 1, 0402 21 19 1, 0402 21 91 1. 0402 21 99 1, 0402 29 11 0 | 0,5 t |
16. | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego | 0,5 t |
|
| środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji obejmujących ww. towary w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, tj.: |
|
17. | 0405 10 | Masło | 0,2 t |
18. | 0405 20 | Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 0,2 t |
19. | 0406 | Ser i twarogi | 0,5 t |
20. | ex 0407 00 30 0 | Jaja drobiu w skorupkach, świeże (dla celów spożywczych) | 10 tys. szt. |
21. | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji obejmujących ww. towary nie nadające się do spożycia przez ludzi, tj.: 0408 11 20 0, 0408 19 20 0, 0408 91 20 0, 0408 99 20 0 | 1 t |
22. | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 1 t |
23. | ex 0504 00 00 9 | Żołądki (w tym przedżołądki) wołowe, całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | 0,5 t |
24. | 0602 90 91 0 | Żywe rośliny kwiatowe rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy | 500 szt. |
25. | 0602 90 99 0 | Pozostałe rośliny rosnące w pomieszczeniach, z wyłączeniem kaktusów | 500 szt. |
26. | 0603 10 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże | 1 000 szt. |
27. | 0701 90 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone, inne niż sadzeniaki | 5 t |
28. | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone | 0,3 t |
29. | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0703 10 11 0 – dymka | 1 t |
30. | 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone | 1 t |
31. | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone | 0,5 t |
32. | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone | 1 t |
33. | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone | 1 t |
34. | 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone | 1 t |
35. | 0709 | Inne warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji: 0709 20 00 0 – szparagi; 0709 52 00 0 – trufle; 0709 60 91 0 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 – warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.); 0709 90 20 0 – burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 – oliwki świeże, do celów innych niż produkcja oliwy; 0709 90 39 0 – pozostałe oliwki; 0709 90 40 0 – kapary; 0709 90 50 0 – koper; 0709 90 60 0 – kukurydza cukrowa | 1 t |
36. | 0709 20 00 0 | Szparagi | 0,3 t |
37. | 0709 51 | Grzyby świeże lub chłodzone, z wyłączeniem grzybów z rodzaju Agaricus | 0,5 t |
38. | 0709 51 10 0 | Grzyby z rodzaju Agaricus | 0,3 t |
39. | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone (w tym grzyby mrożone), z wyłączeniem podpozycji: 0710 10 00 0 – ziemniaki; 0710 80 10 0 – oliwki; 0710 80 59 0 – pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 – karczochy; 0710 80 85 0 – szparagi | 1 t |
40. | ex 0711 90 40 0 | Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance | 1 t |
41. | ex 0711 90 60 0 | Pozostałe grzyby, w solance | 1 t |
42. | 0712 30 00 0 | Grzyby i trufle, suszone | 50 kg |
43. | 0713 33 90 0 | Fasola łącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), inna niż siewna | 1 t |
44. | 0713 50 00 0 | Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. Equina, Vicia faba var. minor) | 1 t |
45. | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji: 0802 11 10 0 – gorzkie migdały w łupinie; 0802 12 10 0 – gorzkie migdały bez łupiny; 0802 90 – pozostałe | 1 t |
46. | 0803 00 | Banany łącznie z plantanami, świeże (w tym chłodzone) lub suszone | 1 t |
47. | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, avocado, guawa, mango i smaczelina, świeże (w tym chłodzone) lub suszone | 1 t |
48. | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże (w tym chłodzone) lub suszone | 1 t |
49. | 0806 | Winogrona, świeże (w tym chłodzone) lub suszone | 1 t |
50. | ex 0807 | Melony (łącznie z arbuzami), świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
51. | ex 0808 | Jabłka, gruszki, świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
52. | ex 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie, (łącznie z nektarynami), śliwki, świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
53. | 0810 10 | Truskawki i poziomki, świeże (w tym chłodzone) | 0,5 t |
54: | 0810 20 10 0 | Maliny, świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
55. | 0810 30 | Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
56. | 0810 40 | Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże (w tym chłodzone) | 0,5 t |
57. | 0810 50 | Owoce kiwi, świeże (w tym chłodzone) | 1 t |
58. | 0811 | Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 1 t |
59. | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (np. gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 1 t |
60. | 0813 10 00 0 | Morele suszone | 0,5 t |
61. | 0813 20 00 0 | Śliwki suszone | 0 5 t |
62. | 0813 30 00 0 | Jabłka suszone | 0 5 t |
63. | 0901 11 00 0 | Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny | 0,5 t |
64. | 0901 21 00 0 | Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny | 0,5 t |
65. | 0902 30 00 0 | Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg, nawet aromatyzowana | 0,5 t |
66. | 0902 40 00 0 | Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana, nawet aromatyzowana | 0,5 t |
67. | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | 0,5 t |
68. | 0905 00 00 0 | Wanilia | 0 5 t |
69. | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca | 0,5 t |
70. | 0908 10 | Gałka muszkatołowa | 0,5 t |
71. | 0909 10 10 0 | Nasiona anyżku | 0,5 t |
72. | 0909 20 00 0 | Nasiona kolendry | 0,5 t |
73. | 0909 40 | Nasiona kminku | 0,5 t |
74. | 0909 50 | Nasiona kopru; jagody jałowca | 0,5 t |
75. | 0910 10 | Imbir | 0,5 t |
76. | 0910 20 | Szafran | 0,5 t |
77. | 0910 30 00 0 | Kurkuma | 0,5 t |
78. | 0910 40 | Tymianek; liście laurowe | 0,5 t |
79. | ex 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin), z wyłączeniem materiału siewnego | 15 t |
80. | ex 1002 00 00 0 | Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego | 15 t |
81. | 1003 00 90 0 | Jęczmień, inny niż siewny | 15 t |
82. | ex 1004 00 00 0 | Owies, z wyłączeniem materiału siewnego | 15 t |
83. | 1005 90 00 0 | Kukurydza (ziarna), inna niż siewna | 15 t |
84. | 1006 20 | Ryż łuskany (brązowy) | 1 t |
85. | 1006 30 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany | 1 t |
86. | 1006 40 00 0 | Ryż łamany | 1 t |
87. | ex 1008 10 00 0 | Gryka, inna niż siewna | 1 t |
88. | ex 1008 20 00 0 | Proso, inne niż siewne | 1 t |
89. | 1101 00 11 0 | Mąka pszenna z pszenicy durum | 1 t |
90. | ex 1101 00 15 0 | Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej | 1 t |
91. | 1102 10 00 0 | Mąka żytnia | 1 t |
92. | 1102 20 | Mąka kukurydziana | 1 t |
93. | 1103 13 | Kasze i grysiki z kukurydzy | 1 t |
94. | 1104 21 90 0 | Śrutowane ziarno jęczmienia | 1 t |
95. | 1104 22 90 0 | Śrutowane ziarno owsa | 1 t |
96. | 1104 23 90 0 | Śrutowane ziarno kukurydzy | 1 t |
97. | 1104 29 51 0 | Śrutowane ziarno pszenicy | 1 t |
98. | 1104 29 55 0 | Śrutowane ziarno żyta | 1 t |
99. | 1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane | 1 t |
100. | 1107 10 99 0 | Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki | 5 t |
101. | 1107 20 00 0 | Słód palony | 5 t |
102. | 1108 | Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
103. | 1201 00 90 0 | Ziarno soi, nawet łamane, inne niż siewne | 1 t |
104. | 1202 | Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji 1202 1010 0 – orzeszki ziemne siewne | 1 t |
105. | 1205 00 90 0 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż siewne | 5 t |
106. | 1206 00 | Ziarno słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji 1206 00 10 0 – ziarno słonecznika siewne | 1 t |
107. | 1207 50 90 0 | Ziarno gorczycy, inne niż siewne | 1 t |
108. | 1207 91 90 0 | Ziarno maku, inne niż siewne | 0,1 t |
109. | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | 0,5 t |
110. | 1211 | Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane | 0,5 t |
111. | 1302 13 00 0 | Soki i ekstrakty roślinne z chmielu | 0 1 t |
112. | 1501 00 19 0 | Smalec i inne tłuszcze wieprzowe, do celów spożywczych | 0 5 t |
113. | 1507 90 90 1 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych | 0,5 t |
114. | 1508 90 90 0 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych | 0,5 t |
115. | 1509 | Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie | 0,5 t |
116. | 1510 00 90 0 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509, do celów spożywczych | 0,5 t |
117. | 1512 19 91 1 | Olej słonecznikowy oraz jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych | 0,5 t |
118. | 1514 90 90 1 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych | 0,5 t |
119. | 1515 29 90 0 | Olej kukurydziany i jego frakcje, rafinowany, konfekcjonowany, do celów spożywczych | 0,5 t |
120. | 1517 10 | Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej | 0,5 t |
121. | 1517 90 10 0 | Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516, zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | 0,5 t |
122. | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty | 0,5 t |
123. | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew, z wyłączeniem podpozycji 1602 90 – pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt | 0,5 t |
124. | 1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji 1604 30 – kawior i namiastki kawioru | 0,5 t |
125. | 1701 99 10 0 | Cukier biały | 5 t |
126. | 1702 90 60 0 | Sztuczny miód, również zmieszany z miodem naturalnym | 1 t |
127. | 1801 00 00 0 | Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone | 1 t |
128. | 1805 00 00 0 | Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 0,5 t |
129. | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego, z wyłączeniem podpozycji: 2001 90 10 0 – ostry sos z mango; 2001 90 20 0 – owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka i pieprz angielski; 2001 90 30 0 – słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata); 2001 90 40 0 – ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5% lub więcej skrobi; 2001 90 60 0 – rdzenie palmowe; 2001 90 91 0 – owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 1 t |
130. | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego | 1 t |
131. | ex 2003 | Grzyby, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego | 1 t |
132. | 2005 40 00 0 | Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony | 1 t |
133. | 2005 59 00 0 | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), nie łuskana, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona | 1 t |
134. | 2005 60 00 0 | Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone | 0,5 t |
135. | 2005 70 10 0 | Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczających 5 kg | 1 t |
136. | 2005 80 00 0 | Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona | 1 t |
137. | 2005 90 75 0 | Kwaszona kapusta | 1 t |
138. | 2005 90 80 0 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone (w tym kwaszone ogórki, chrzan w kwasku cytrynowym) | 1 t |
139. | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej (w tym kompoty jabłkowe) | 1 t |
140. | ex 2008 20 | Ananasy, owoce cytrusowe, gruszki, morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie, truskawki i poziomki, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone | 1 t |
do | |||
ex 2008 80 | |||
141. | 2008 92 78 0 | Pozostałe mieszanki owocowe, nie z owoców tropikalnych, w których pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, łącznie z mieszankami innymi niż z podpozycji 2008 19, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 1 t |
142. | 2008 99 43 0 | Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg | 1 t |
143. | 2008 99 45 0 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg | 1 t |
144. | 2008 99 49 0 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg | 1 t |
145. | 2008 99 53 0 | Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 1 t |
146. | 2008 99 55 0 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 1 t |
147. | 2008 99 68 0 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 1 t |
148. | 2008 99 72 0 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub więcej | 1 t |
149. | 2008 99 74 0 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg | 1 t |
150. | 2008 99 79 0 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto poniżej 4,5 kg | 1 t |
151. | 2008 99 99 0 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nie zawierające dodatku alkoholu, nie zawierające dodatku cukru | 1 t |
152. | 2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | 1 t |
153. | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | 0,5 t |
154. | 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0,5 t |
155. | 2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao | 0,5 t |
156. | 2202 90 10 0 | Napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, nie zawierające produktów objętych pozycjami nr 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami nr 0401 do 0404 (w tym piwo bezalkoholowe) | 10 hl |
157. | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu | 10 hl |
158. | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009 | 10 hl |
159 | 2208 60 | Vodka | 1hl |
160. | 2208 90 48 0 | Pozostałe wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 1hl |
161. | 2208 90 71 0 | Wódki (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 1hl |
162. | 2208 90 74 0 | Pozostałe wódki (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 1hl |
163. | 2208 90 91 0 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 1hl |
164. | 2208 90 99 0 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 1hl |
165. | 2302 30 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, również granulowane | 5t |
166. | 2302 40 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż, również granulowane | 5t |
167. | 2402 20 90 0 | Papierosy z tytoniu, nie zawierające goździków | 100 tys. szt. |
168. | 3501 10 90 0 | Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze | 0,5t |
169. | 3501 90 90 0 | Kazeiniany i pochodne kazeiny | 0,5t |
170. | 3502 11 90 0 | Suszona albumina jaja, zdatna do konsumpcji przez ludzi | 1t |
171. | ex 3503 00 10 0 | Żelatyna i jej pochodne (dotyczy wyłącznie żelatyny dla celów spożywczych) | 0,5t |
172. | ex 3505 10 | Dekstryny i inne modyfikowane skrobie (dotyczy wyłącznie towarów dla celów spożywczych) | 1t |
- Data ogłoszenia: 1999-08-09
- Data wejścia w życie: 1999-08-24
- Data obowiązywania: 1999-08-24
- Z mocą od: 1999-08-24
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA