REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 20 poz. 173
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 10 lutego 1999 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Portugalskiej.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 10 lutego 1999 r. (poz. 173)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU Z REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | 0102 | Bydło żywe: |
0102 10 | – Zwierzęta hodowlane czystej krwi: | |
0102 10 10 0 | – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka) | |
0102 10 30 0 | – – Krowy | |
0102 10 90 0 | – – Pozostałe | |
0102 90 | – Pozostałe: | |
– – Gatunki domowe: | ||
0102 90 05 0 | – – – O masie nie przekraczającej 80 kg | |
– – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: | ||
0102 90 21 0 | – – – – Rzeźne | |
0102 90 29 0 | – – – – Pozostałe | |
– – – O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg: | ||
0102 90 41 0 | – – – – Rzeźne | |
0102 90 49 0 | – – – – Pozostałe | |
– – – O masie powyżej 300 kg: | ||
– – – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): | ||
0102 90 51 0 | – – – – – Rzeźne | |
0102 90 59 0 | – – – – – Pozostałe | |
– – – – Krowy: | ||
0102 90 61 0 | – – – – – Rzeźne | |
0102 90 69 0 | – – – – – Pozostałe | |
– – – – Pozostałe: | ||
0102 90 71 0 | – – – – – Rzeźne | |
0102 90 79 0 | – – – – – Pozostałe | |
0102 90 90 0 | – – Pozostałe |
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
|
0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
| |
0201 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
| |
0201 20 20 0 | – – Ćwierci „kompensowane” |
| |
0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
| |
0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
| |
0201 20 90 0 | – – Pozostałe |
| |
0201 30 00 0 | – Bez kości |
| |
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
|
0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
| |
0202 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
| |
0202 20 10 0 | – – Ćwierci „kompensowane” |
| |
0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
| |
0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
| |
0202 20 90 0 | – – Pozostałe |
| |
0202 30 | – Bez kości: |
| |
0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
| |
0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki |
| |
0202 30 90 0 | – – Pozostałe |
| |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone: |
|
0206 10 | – Wołowe świeże lub chłodzone: |
| |
0206 10 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| |
– – Pozostałe: |
| ||
0206 10 91 0 | – – – Wątroby |
| |
0206 10 95 0 | – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| |
0206 10 99 0 | – – – Pozostałe |
| |
– Wołowe mrożone: |
| ||
0206 21 00 0 | – – Ozory |
| |
0206 22 | – – Wątroby: |
| |
0206 22 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| |
0206 22 90 0 | – – – Pozostałe |
| |
0206 29 | – – Pozostałe: |
| |
0206 29 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| |
– – – Pozostałe: |
| ||
0206 29 91 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| |
0206 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
| |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
|
| |||
0210 20 | – Mięso wołowe: |
| |
0210 20 10 0 | – – Z kośćmi |
| |
0210 20 90 0 | – – Bez kości |
| |
0210 90 | – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
| |
– – Podroby: |
| ||
– – – Wołowe: |
| ||
0210 90 41 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| |
0210 90 49 0 | – – – – Pozostałe |
| |
0504 00 00 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
|
0504 00 00 9 | – Pozostałe1) |
| |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
|
0506 10 00 0 | – Osseina i kości poddane działaniu kwasu1) |
| |
0506 90 00 0 | – Pozostałe1) |
|
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
– Pozostałe: |
| ||
0511 99 | – – Pozostałe: |
| |
0511 99 50 0 | – – – Embriony bydlęce |
| |
0511 99 80 | – – – Pozostałe: |
| |
0511 99 80 5 | – – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1) |
| |
0511 99 80 9 | – – – – Pozostałe1) |
| |
1601 00 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
|
1601 00 10 0 | – Z wątroby1) |
| |
– Pozostałe: |
| ||
1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1) |
| |
1601 00 99 0 | – – Pozostałe1) |
| |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane1) |
| |
1602 20 | – Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| |
1602 20 90 0 | – – Pozostałe1) |
| |
1602 50 | – Z wołowiny: |
| |
1602 50 10 0 | – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
| |
| |||
– – Pozostałe: |
| ||
– – – W opakowaniach hermetycznych: |
| ||
1602 50 31 0 | – – – – Corned beef (wołowina peklowana) |
| |
1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe |
| |
1602 50 80 0 | – – – Pozostałe |
| |
1602 90 | – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
| |
1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1) |
| |
– – Pozostałe: |
| ||
– – – Pozostałe: |
| ||
– – – – Pozostałe: |
| ||
– – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
| ||
1602 90 61 0 | – – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1) |
| |
1602 90 69 0 | – – – – – – Pozostałe1) |
| |
1603 00 | 1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
|
1603 00 10 0 | – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1) |
| |
1603 00 30 0 | – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1) |
| |
1603 00 90 0 | – Pozostałe1) |
| |
2301 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
|
2301 10 00 0 | – Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1) |
| |
3001 | 3001 | Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
|
3001 10 | – Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane: |
| |
3001 10 10 0 | – – Sproszkowane |
| |
3001 10 90 0 | – – Pozostałe |
| |
3001 20 | – Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: |
| |
3001 20 90 0 | – – Pozostałe1) |
| |
3001 90 | – Pozostałe: |
| |
– – Pozostałe: |
| ||
3001 90 91 0 | – – – Heparyna i jej sole1) |
| |
3001 90 99 0 | – – – Pozostałe1) |
|
3002 | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne: |
3002 10 | – Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymane w procesach biotechnologicznych: | |
3002 10 10 0 | – – Antysurowice1) | |
– – Pozostałe: | ||
3002 10 91 0 | – – – Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1) | |
3002 90 | – Pozostałe: | |
3002 90 30 0 | – – Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1) | |
3503 00 | 3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: |
3503 00 10 0 | – Żelatyna i jej pochodne1), 2) | |
3503 00 80 0 | – Pozostałe1)*,2) |
|
1) – Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.
2) – Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.
- Data ogłoszenia: 1999-03-10
- Data wejścia w życie: 1999-03-25
- Data obowiązywania: 1999-03-25
- Dokument traci ważność: 2000-12-31
REKLAMA