REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 3 poz. 24
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 24 grudnia 1998 r.
w sprawie kwalifikacji i zakresu uprawnień zawodowych osób nie posiadających tytułu lekarza weterynarii
Na podstawie art. 68 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych (Dz. U. z 1991 r. Nr 8, poz. 27, z 1995 r. Nr 120, poz. 576, z 1997 r. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
1) iniekcje podskórne, domięśniowe i dożylne,
2) doustne podawanie leków,
3) pobieranie krwi i innych prób do badań laboratoryjnych,
4) przygotowywanie zwierząt do zabiegów chirurgicznych oraz narzędzi i sprzętu weterynaryjnego służącego do wykonywania tych zabiegów,
5) mierzenie temperatury i tętna,
6) asystowanie przy przeprowadzaniu zabiegów chirurgicznych, w tym zakładaniu szwów skórnych,
7) opieka nad zwierzętami leczonymi w warunkach ambulatoryjnych i terenowych,
8) zakładanie opatrunków zwykłych i gipsowych,
9) wykonywanie masaży,
10) asystowanie przy nieprawidłowych porodach,
11) pomoc techniczna przy wykonywaniu sekcji zwłok zwierzęcych,
12) korekcja racic, kopyt i rogów,
13) tarnikowanie zębów,
14) zakładanie kółka nosowego u buhaja,
15) kolczykowanie i tatuowanie zwierząt,
16) zabiegi fizykoterapeutyczne, z wyjątkiem zabiegów laserowych,
17) zabiegi higieniczne na zwierzętach,
18) dezynsekcja zwierząt i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich,
19) udzielanie pierwszej pomocy weterynaryjnej w przypadkach:
a) niedyspozycji żołądkowo-jelitowych o przebiegu ostrym z zagrożeniem życia zwierzęcia,
b) zadławienia,
c) zranienia,
d) porodu nie wymagającego cięcia płodu lub zabiegu chirurgicznego.
2. Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być wykonywane tylko pod nadzorem lekarza weterynarii.
1) kontrolowanie stanu higienicznego magazynu żywca w rzeźni oraz stanu zaopatrzenia w ściółkę i wodę dla zwierząt,
2) prowadzenie dokumentacji sanitarno-weterynaryjnej,
3) sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc pozyskiwania mleka,
4) dokonywanie makroskopowej oceny mleka oraz pobieranie prób do badań laboratoryjnych,
5) kontrolowanie stanu higienicznego urządzeń i pomieszczeń w zakładach produkujących lub przechowujących środki żywności pochodzenia zwierzęcego,
6) kontrolowanie stanu higienicznego środków transportu służących do przewozu zwierząt i środków żywności pochodzenia zwierzęcego,
7) pobieranie prób do badań laboratoryjnych,
8) sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc przetwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego,
9) przygotowywanie dokumentów w celu sporządzenia protokołu kontroli sanitarno-weterynaryjnej,
10) sprawowanie kontroli nad likwidacją zwłok zwierzęcych i konfiskatą poubojową w rzeźniach,
11) wykonywanie rutynowych czynności z zakresu badania poubojowego zwierząt rzeźnych,
12) wykonywanie badania mięsa i jego przetworów w kierunku włośni.
2. Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być wykonywane tylko pod nadzorem lekarza weterynarii.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: w z. R. Brzezik
- Data ogłoszenia: 1999-01-15
- Data wejścia w życie: 1999-01-30
- Data obowiązywania: 1999-01-30
- Dokument traci ważność: 2001-10-05
REKLAMA