REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1993 nr 128 poz. 593

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 21 grudnia 1993 r.

w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1. Ustanawia się czasowe ograniczenie:

1przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

2) wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.

§ 2.

1. Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na przywóz na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 24, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442, z 1992 r. Nr 21, poz. 85 oraz z 1993 r. Nr 60, poz. 279), zwanej dalej „ustawą”.

2. Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.

§ 3.

1. W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy przepisów odrębnych ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.

2. Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:

1) podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

2) podmioty inne niż określone w pkt 1, jeśli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1–5, 7–9, 11–15, 17, 19–25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach ustanowionych norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.

§ 4.

Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 1993 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 56, poz. 257 i Nr 101, poz. 466).

§ 5.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.

Prezes Rady Ministrów: W. Pawlak

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU]

Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1993 r. (poz. 593)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

1

2

3

0402

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

 

 

– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 10 19 0

Pozostałe

 

 

– – Pozostałe:

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

 

 

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%

 

0402 21

– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:

 

0402 21 11

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 21 11 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 11 9

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0402 21 17

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%:

 

0402 21 17 1

– – – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 17 9

– – – – – – Pozostałe

 

0402 21 19

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11 %, ale nie przekraczającej 27%

 

0402 21 19 1

– – – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 19 9

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:

 

0402 21 91

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:

 

0402 21 91 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 91 9

– – – – – Pozostałe:

 

0402 21 99

– – – – Pozostałe:

 

0402 21 99 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 99 9

– – – – – Pozostałe

 

0402 29

– – Pozostałe:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:

 

0402 29 11 0

– – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0402 29 15 0

– – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 29 19 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:

 

0402 29 91 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 29 99 0

– – – – Pozostałe

0403

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

0403 90

– Pozostałe:

 

 

– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

 

 

– – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:

 

 

– – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie

 

0403 90 11 0

– – – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 13 0

– – – – – Powyżej 1,5%,ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 19 0

– – – – – Powyżej 27%

 

 

– – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:

 

0403 90 31 0

– – – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 33 0

– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 39 0

– – – – – Powyżej 27%

 

 

– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

 

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

 

0403 90 71 0

– – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 73 0

– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 79 0

– – – – Powyżej 27%

0405

0405 00

Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:

 

 

– O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:

 

0405 00 11 0

– – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg

 

0405 00 19 0

– – Pozostałe

 

0405 00 90 0

– Pozostałe

0406

0406

Sery i twarogi:

 

0406 30

– Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

 

0406 30 10 0

– – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej. o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy

 

 

– – Pozostały:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

 

0406 30 31 0

– – – – Nie przekraczającej 48%

 

0406 30 39 0

– – – – Powyżej 48%

 

0406 30 90 0

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%

 

0406 90

– Pozostałe sery:

 

0406 90 11 0

– – Do dojrzewania

 

 

– – Pozostałe:

 

0406 90 13 0

– – – Emmentaler

 

0406 90 15 0

– – – Gruyère, Sbrinz

 

0406 90 17 0

– – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Téte de Moine

 

0406 90 19 0

– – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

 

0406 90 21 0

– – – Cheddar

 

0406 90 23 0

– – – Edam

 

0406 90 25 0

– – – Tilsit

 

0406 90 27 0

– – – Butterkäse

 

0406 90 29 0

– – – Kashkaval

 

 

– – – Feta:

 

0406 90 31 0

– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

 

0406 90 33 0

– – – – Pozostałe

 

0406 90 35 0

– – – Kefalo-Tyri

 

0406 90 37 0

– – – Finlandia

 

0406 90 39 0

– – – Jarlsberg

 

 

– – – Pozostałe:

 

0406 90 50 0

– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

 

 

– – – – – – Nie przekraczającej 47%:

 

0406 90 61 0

– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano

 

0406 90 63 0

– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino

 

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:

 

0406 90 73 0

– – – – – – – Provolone

 

0406 90 75 0

– – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

 

0406 90 76 0

– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsoe

 

0406 90 78 0

– – – – – – – Gouda

 

0406 90 79 0

– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

 

0406 90 81 0

– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

 

0406 90 82 0

– – – – – – – Camembert

 

0406 90 84 0

– – – – – – – Brie

 

0406 90 85 0

– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri

 

 

– – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:

 

0406 90 86 0

– – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%

 

0406 90 87 0

– – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%

 

0406 90 88 0

– – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%

 

0406 90 93 0

– – – – – – Powyżej 72%

 

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

2203

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu:

 

 

– W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:

 

2203 00 01 0

– – W butelkach

 

2203 00 09 0

– – Pozostałe

 

2203 00 10 0

– W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów

2204

2204

Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

 

2204 10

– Wino musujące:

 

 

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

 

*2204 10 11 0

– – – Szampan1)

 

*2204 10 19 0

– – – Pozostałe1)

 

 

– – Pozostałe:

 

2204 10 91 0

– – – Asti spumante

 

2204 10 990

– – – Pozostałe

 

 

– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

 

2204 21

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

*2204 21 10 0

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi”, przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1)

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

2204 21 21 0

– – – – – – Białe

 

2204 21 23 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

2204 21 25 0

– – – – – – Białe

 

2204 21 29 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

2204 21 31 0

– – – – – – Białe

 

2204 21 33 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

2204 21 35 0

– – – – – – Białe

 

2204 21 39 0

– – – – – Pozostałe:

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

 

2204 21 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

 

2204 21 49 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.:

 

2204 21 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

 

2204 21 59 0

– – – – – Pozostałe

 

2204 29

– – Pozostałe:

 

*2204 29 10 0

– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi”, przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1)

– – – Pozostałe:

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.:

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

2204 29 21 0

– – – – – – Białe

 

2204 29 23 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

2204 29 25 0

– – – – – – Białe

 

2204 29 29 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.:

 

 

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

 

2204 29 31 0

– – – – – – Białe

 

2204 29 33 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – Pozostałe:

 

2204 29 35 0

– – – – – – Białe

 

2204 29 39 0

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.:

 

2204 29 41 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

 

2204 29 45 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

 

2204 29 49 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.:

 

2204 29 51 0

– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

 

2204 29 55 0

– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)

 

2204 29 59 0

– – – – – Pozostałe

 

2204 30

– Pozostały moszcz winogronowy:

 

*2204 30 10 0

– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu1)

 

 

– – Pozostałe:

 

2204 30 91 0

– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.

 

*2204 30 99 0

– – – Pozostałe1)

2205

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

 

2205 10

– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

2205 10 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

 

*2205 10 90 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1)

 

2205 90

– Pozostałe:

 

2205 90 10 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

 

*2205 90 90 0

– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1'

2206

2206 00

Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:

 

*2206 00 10 0

– Wzbudzone1)

 

 

– Pozostałe:

 

 

– – Musujące:

 

*2206 00 31 0

– – – Z jabłek lub gruszek1)

 

*2206 00 39 0

– – – Pozostałe1)

 

 

– – Spokojne, w pojemnikach zawierających:

 

 

– – – 2 litry lub mniej:

 

*2206 00 51 0

– – – – Z jabłek lub gruszek1)

 

*2206 00 59 0

– – – – Pozostałe1)

 

 

– – – Więcej niż 2 litry:

 

*2206 00 81 0

– – – – Z jabłek lub gruszek1)

 

*2206 00 89 0

– – – – Pozostałe1)

2711

2711

Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:

 

 

– Skroplone:

 

2711 11 00 0

– – Gaz ziemny

 

2711 12

– – Propan:

 

 

– – – Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:

 

2711 12 11 0

– – – – Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające

 

2711 12 19 0

– – – – Do innych celów

 

 

– – – Pozostałe:

 

2711 12 91 0

– – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2711 12 93 0

– – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

 

 

– – – – Do innych celów:

 

2711 12 94 0

– – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%

 

2711 12 96 0

– – – – – Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

 

2711 12 98 0

– – – – – Pozostały

 

2711 13

– – Butany:

 

2711 13 100

– – – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2711 13 30 0

– – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

 

 

– – – Do innych celów:

 

2711 13 91 0

– – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%

 

2711 13 93 0

– – – – Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu

 

2711 13 98 0

– – – – Pozostałe

 

2711 14 00 0

– – Etylen, propylen, butylen i butadien

 

2711 19 00 0

– – Pozostałe

 

 

– W stanie gazowym:

 

2711 21 00 0

– – Gaz ziemny

 

2711 29 00 0

– – Pozostałe

3501

3501

Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny, kleje kazeinowe:

 

3501 10

– Kazeina:

 

3501 10 10 0

– – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych

 

3501 10 50 0

– – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze

 

3501 10 90 0

– – Pozostałe

 

Objaśnienia:

1) *ex 2204 10 11 0, *ex 2204 10 19 0, *ex 2204 21 10 0, *ex 2204 29 10 0, *ex 2204 30 10 0, *ex 2204 30 99 0, *ex 2205 10 90 0, *ex 2205 90 90 0, *ex 2206 00 10 0, *ex 2206 00 31 0, *ex 2206 00 39 0, *ex 2206 00 51 0, *ex 2206 00 59 0, *ex 2206 00 81 0, *ex 2206 00 89 0 dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej mocy objętościowej alkoholu nie przewyższającej 22% obj.

Załącznik 2. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU]

Załącznik nr 2

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

1

2

3

0402

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

 

 

– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

 

 

– – Pozostałe:

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

 

 

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

 

0402 21

– – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:

 

0402 21 11

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 21 11 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 11 9

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0402 21 17

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%:

 

0402 21 17 1

– – – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 17 9

– – – – – – Pozostałe

 

0402 21 19

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%

 

0402 21 19 1

– – – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 19 9

– – – – – – Pozostałe

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:

 

0402 21 91

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:

 

0402 21 91 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 91 9

– – – – – Pozostałe:

 

0402 21 99

– – – – Pozostałe:

 

0402 21 99 1

– – – – – Dla niemowląt

 

0402 21 99 9

– – – – – Pozostałe

 

0402 29

– – Pozostałe:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:

 

0402 29 11 0

– – – – Mleko specjalne dla niemowląt w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0402 29 15 0

– – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 29 19 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:

 

0402 29 91 0

– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

 

0402 29 99 0

– – – – Pozostałe

0403

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

0403 90

– Pozostałe:

 

 

– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

 

 

– – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:

 

 

– – – – Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie

 

0403 90 11 0

– – – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 13 0

– – – – – Powyżej 1,5%,ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 19 0

– – Powyżej 27%

 

 

– – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:

 

0403 90 31 0

– – – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 33 0

– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 39 0

– – – – – Powyżej 27%

 

 

– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

 

– W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

 

0403 90 71 0

– – – – Nie przekraczającej 1,5%

 

0403 90 73 0

– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%

 

0403 90 79 0

– – – – Powyżej 27%

0405

0405 00

Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:

 

 

– O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:

 

0405 00 11 0

– – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg

 

0405 00 19 0

– – Pozostałe

 

0405 00 90 0

– Pozostałe

0406

0406

Sery i twarogi:

 

0406 30

Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

 

0406 30 10 0

– – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell, i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej. o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy

 

 

– – Pozostały:

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

 

0406 30 31 0

– – – – Nie przekraczającej 48%

 

0406 30 39 0

– – – – Powyżej 48%

 

0406 30 90 0

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%

 

0406 90

Pozostałe sery:

 

0406 90 11 0

– – Do dojrzewania

 

 

– – Pozostałe:

 

0406 90 13 0

– – – Emmentaler

 

0406 90 15 0

– – – Gruyère, Sbrinz

 

0406 90 17 0

– – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tète de Moine

 

0406 90 19 0

– Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

 

0406 90 21 0

– – – Cheddar

 

0406 90 23 0

– – – Edam

 

0406 90 25 0

– – – Tilsit

 

0406 90 27 0

– – – Butterkäse

 

0406 90 29 0

– – – Kashkaval

 

 

– – – Feta:

 

0406 90 31 0

– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

 

0406 90 33 0

– – – – Pozostałe

 

0406 90 35 0

– – – Kefalo-Tyri

 

0406 90 37 0

– – – Finlandia

 

0406 90 39 0

– – – Jarlsberg

 

 

– – – Pozostałe:

 

0406 90 50 0

– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

 

 

– – – – – – Nie przekraczającej 47%:

 

0406 90 61 0

– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano

 

0406 90 63 0

– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino

 

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:

 

0406 90 73 0

– – – – – – – Provolone

 

0406 90 75 0

– – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

 

0406 90 76 0

– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsoe

 

0406 90 78 0

– – – – – – – Gouda

 

0406 90 79 0

– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

 

0406 90 81 0

– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

 

0406 90 82 0

– – – – – – – Camembert

 

0406 90 84 0

– – – – – – – Brie

 

0406 90 85 0

– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri

 

 

– – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:

 

0406 90 86 0

– – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%

 

0406 90 87 0

– – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%

 

0406 90 88 0

– – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%

 

0406 90 93 0

– – – – – – Powyżej 72%

 

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

2103

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:

 

2103 90

– Pozostałe:

 

2103 90 30 0

– – Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

2207

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:

 

2207 10 00 0

– Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholi wynoszącej 80% obj. lub więcej

 

2207 20 00 0

– Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy

2208

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

 

2208 10 00 0

– Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów

 

2208 20

– Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

 

 

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

 

2208 20 12 0

– – – Cognac

 

2208 20 14 0

– – – Armagnac

 

2208 20 26 0

– – – Grappa

 

2208 20 28 0

– – – Pozostałe

 

 

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:

 

2208 20 40 0

– – – Surowy destylat

 

 

– – – Pozostałe:

 

2208 20 62 0

– – – – Cognac

 

2208 20 64 0

– – – – Armagnac

 

2208 20 86 0

– – – – Grappa

 

2208 20 88 0

– – – Pozostałe

 

2208 30

– Whisky:

 

 

– – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

 

2208 30 11 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 30 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

 

– – Whisky „pure malt”, w pojemnikach zawierających:

 

2208 30 31 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 30 39 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

 

– – Whisky „blended”, w pojemnikach zawierających:

 

2208 30 51 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 30 59 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

 

– – Pozostałe w pojemnikach zawierających:

 

2208 30 81 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 30 89 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

2208 40

– Rumy

 

2208 40 10 0

– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

 

2208 40 90 0

– – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

 

2208 50

– Giny i gin Geneva:

 

 

– – Gin w pojemnikach zawierających:

 

2208 50 11 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 50 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

 

– – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

 

2208 50 91 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 50 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

2208 90

– Pozostałe:

 

 

– – Arak w pojemnikach zawierających:

 

2208 90 11 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 90 19 0

– – – Więcej niż 2 litry

 

 

– – Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów) w pojemnikach zawierających:

 

 

– – – 2 litry lub mniej:

 

2208 90 31 0

– – – – Wódka czysta

 

2208 90 33 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

 

 

– – – Więcej niż 2 litry:

 

2208 90 35 0

– – – – Wódka czysta

 

2208 90 38 0

– – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

 

 

– – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

 

 

– – – 2 litry lub mniej:

 

2208 90 41 0

– – – – Ouzo

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

– – – – – Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów):

 

 

– – – – – – Destylowane z owoców:

 

2208 90 45 0

– – – – – – – Calvados

 

2208 90 48 0

– – – – – – – Pozostałe

 

 

– – – – – – Pozostałe:

 

2208 90 52 0

– – – – – – – Korn

 

2208 90 58 0

– – – – – – – Pozostałe

 

2208 90 65 0

– – – – – Likiery

 

2208 90 69 0

– – – – – Pozostałe napoje alkoholowe

 

 

– – – Więcej niż 2 litry:

 

 

– – – – Wódki (z wyłączeniem likierów):

 

2208 90 71 0

– – – – – Destylowane z owoców

 

2208 90 73 0

– – – – – Pozostałe

 

2208 90 79 0

– – – – Likiery i inne napoje alkoholowe

 

 

– – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj. w pojemnikach zawierających:

 

2208 90 91 0

– – – 2 litry lub mniej

 

2208 90 99 0

– – – Więcej niż 2 litry

2402

2402

Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

 

2402 20 00 0

– Papierosy z tytoniu

 

2402 90 00 0

– Pozostałe

2701

2701

Węgiel; brykiety, brykietki i podobne paliwa stałe wytwarzane z węgla:

 

 

– Węgiel, również sproszkowany, lecz niescalony:

 

2701 11

– – Antracyt (ECSC):

 

2701 11 10 0

– – – Posiadający limit substancji lotnych (w suchej bazie pozbawionej substancji mineralnych) nie przekraczający 10%

 

2701 11 90 0

– – – Pozostały

 

2701 12

– – Węgiel humusowy (ECSC):

 

2701 12 10 0

– – – Węgiel koksowy

 

2701 12 90 0

– – – Pozostały

 

2701 19 00 0

– – Pozostały węgiel (ECSC)

2709

2709 00

Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa):

 

2709 00 10 0

– Kondensaty gazu naturalnego

 

2709 00 90 0

– Pozostałe

2710

2710 00

Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie niemniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze:

 

 

– Oleje lekkie:

 

2710 00 11 0

– – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2710 00 15 0

– – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w pod pozycji 2710 00 11

 

 

– – Do innych celów:

 

 

– – – Benzyny specjalne:

 

2710 00 21 0

– – – – Benzyna lakiernicza

 

2710 00 25 0

– – – – Pozostałe

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

– – – – Benzyna silnikowa:

 

2710 00 26 0

– – – – – Benzyna lotnicza

 

 

– – – – – Pozostałe z zawartością ołowiu:

 

 

– – – – – – Nie przekraczającą 0,013 g/I:

 

2710 00 27 0

– – – – – – – O liczbie oktanowej poniżej 95

 

2710 00 29 0

– – – – – – – O liczbie oktanowej 95 lub większej, ale mniejszej niż 98

 

2710 00 32 0

– – – – – – – O liczbie oktanowej 98 lub większej

 

 

– – – – – – – Przekraczającą 0,013 g/I:

 

2710 00 34 0

– – – – – – – O liczbie oktanowej poniżej 98

 

2710 00 36 0

– – – – – – – – O liczbie oktanowej 98 lub większej

 

2710 00 39 0

– – – – Pozostałe oleje lekkie

 

 

– Oleje średnie:

 

2710 00 41 0

– – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2710 00 45 0

– – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41

 

 

– – Do innych celów:

 

 

– – – Nafta:

 

2710 00 51 0

– – – – Paliwo do silników odrzutowych

 

2710 00 55 0

– – – – Pozostała

 

2710 00 59 0

– – – Pozostałe

 

 

– Oleje ciężkie:

 

 

– – Oleje płynne (napędowe):

 

2710 00 61 0

– – – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2710 00 65 0

– Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61

 

2710 00 69

– – – Do innych celów:

 

2710 00 69 1

– – – – Oleje napędowe do silników

 

2710 00 69 9

– – – – Pozostałe

2711

2711

Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:

 

 

– Skroplone:

 

2711 11 00 0

– – Gaz ziemny

 

2711 12

– – Propan:

 

 

– – – Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:

 

2711 12 11 0

– – – – Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające

 

2711 12 19 0

– – – – Do innych celów

 

 

– – – Pozostałe:

 

2711 12 91 0

– – – – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2711 12 93 0

– – – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

 

 

– – – – Do innych celów:

 

2711 12 94 0

– – – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%

 

2711 12 96 0

– – – – – Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

 

2711 12 98 0

– – – – – Pozostały

 

2711 13

– – Butany:

 

2711 13 10 0

– – – Do przeprowadzania procesu specyficznego

 

2711 13 30 0

– – – Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

 

 

– – – Do innych celów:

 

2711 13 91 0

– – – – O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%

 

2711 13 93 0

– – – – Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu

 

2711 13 98 0

– – – – Pozostałe

 

2711 14 00 0

– – Etylen, propylen, butylen i butadien

 

2711 19 00 0

– – Pozostałe

 

 

– W stanie gazowym:

 

2711 21 00 0

– – Gaz ziemny

 

2711 29 00 0

– – Pozostałe

3501

3501

Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:

 

3501 10

– Kazeina:

 

3501 10 10 0

– – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych

 

3501 10 50 0

– – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze

 

3501 10 90 0

– – Pozostałe

7204

7204

Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali:

 

7204 10 00 0

– Odpady i złom żeliwny (ECSC)

 

 

– Odpady i złom ze stali stopowej:

 

7204 21 00 0

– – Ze stali nierdzewnej (ECSC)

 

7204 29 00 0

– – Pozostałe (ECSC)

 

7204 30 00 0

– Odpady i złom z ocynowanego żeliwa lub stali (ECSC)

 

 

– Pozostałe odpady i złom:

 

7204 41

– – Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania, pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC):

 

7204 41 10 0

– – – Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania i pilnikowania

 

 

– – – Ażury z okrawania i tłoczenia:

 

7204 41 91 0

– – – – W wiązkach

 

7204 41 99 0

– – – – Pozostałe

 

7204 49

– – Pozostałe (ECSC):

 

7204 49 10 0

– – – W kawałkach (rozdrobnione)

 

 

– – – Pozostałe:

 

7204 49 30 0

– – – – W wiązkach

 

 

– – – – Pozostałe:

 

7204 49 91 0

– – – – – Nie sortowane

 

7204 49 99 0

– – – – – Pozostałe

7404

7404 00

Odpady miedzi i złom:

 

7404 00 10 0

– Miedzi rafinowanej

 

 

– Stopów miedzi:

 

7404 00 91 0

– – Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)

 

7404 00 99 0

– – Pozostałe

7503

7503 00

Odpady niklu i złom:

 

7503 00 10 0

– Niklu niestopowego

 

7503 00 90 0

– Stopów niklu

7602

7602 00

Odpady aluminium i złom:

 

 

– Odpady:

 

7602 00 11 0

– – Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

 

7602 00 19 0

– – Pozostałe (także braki produkcyjne)

 

7602 00 90 0

– Złom

7802

7802 00

Odpady ołowiu i złom:

 

7802 00 10 0

– Z akumulatorów

 

7802 00 90 0

– Pozostałe

7902

7902 00 00 0

Odpady cynku i złom

8002

8002 00 00 0

Odpady cyny i złom

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA