REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1993 nr 12 poz. 58
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 28 stycznia 1993 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa.
Na podstawie art. 208 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1.
1) drzwi drewniane powinny być obite blachą kwasoodporną, a wręgi ościeżnic uszczelnione,
2) skrzydła okien powinny być wyposażone w urządzenia umożliwiające ich otwieranie przez osobę stojącą na podłodze.
1) tak usytuowane, aby zapewniony był do nich swobodny dostęp ze wszystkich stron,
2) wyposażone w łatwo dostępne ze stanowiska obsługującego urządzenia odcinające dopływ czynnika energetycznego.
2. Urządzenia, z których wydziela się para wodna lub spaliny, powinny być wyposażone w instalację odprowadzającą te czynniki na zewnątrz pomieszczeń.
3. Na rurach przewodzących gorące substancje powinna być zainstalowana izolacja ochronna.
2. Przy wyładunku zwierząt z wagonów kolejowych przestrzeń pomiędzy wagonem a rampą stałą powinna być zabezpieczona pomostem z poręczami o wysokości 1,10 m.
3. Przepędzanie zwierząt powinno odbywać się za pomocą poganiaczy elektrycznych, drążków lub łańcuchów.
Rozdział 2
Ubój zwierząt i przetwórstwo mięsa
§ 9.
2. W komorze ubojowej konie i bydło powinny być przywiązane do uwiązów.
3. Zabrania się pracownikom wchodzenia do komory ubojowej razem z wprowadzanym zwierzęciem.
1) zasilane są z transformatora separacyjnego prądem o napięciu nie przekraczającym 250 V przy częstotliwości sieciowej 50 Hz,
2) spełniają warunki w zakresie wytrzymałości elektrycznej izolacji, identycznej jak w uchwytach elektrodowych do spawania ręcznego,
3) ich układ sterowania samoczynnie spowoduje spadek napięcia poniżej 25 V pomiędzy elektrodami z chwilą przerwania ogłuszania.
2. Transformator separacyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, powinien być umieszczony poza bezpośrednim zasięgiem ręki obsługującego.
1) zabezpieczyć aparaty bolcowe trzpieniowe z nabojami przed dostępem osób postronnych,
2) odłączyć aparaty bolcowe trzpieniowe pneumatyczne od źródła zasilania.
2. Zabrania się ogłuszania zwierząt rzeźnych poza komorą ubojową i za pomocą urządzeń i narzędzi innych niż wymienione w § 11.
2. Górna krawędź oparzalnika nie może znajdować się na wysokości mniejszej niż 1,10 m od poziomu podłogi.
2. Ręczne doczyszczanie tusz nie może odbywać się w odległości mniejszej niż 1,0 m od szczeciniarki.
3. W czasie pracy szczeciniarki zabrania się dokonywania zmiany położenia tusz oraz ich ręcznego wyjmowania.
2. Stanowiska pracy, na których następuje opalanie tusz, powinny być tak zlokalizowane, aby wykluczały wzajemne poparzenie się przez pracowników.
2. W zakładach pracy, w których nie ma urządzeń do mechanicznego zdejmowania skór z tusz, prace te powinno się wykonywać ręcznie na wózkach, rozpinaczach lub stołach specjalnie przeznaczonych do tego celu.
3. Urządzenia do prześwietlania skór powinny być obudowane w sposób uniemożliwiający oślepianie pracowników i zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 25 V.
2. Stanowiska pracy, na których czynności mogą być wykonywane w pozycji siedzącej, powinny być wyposażone w odpowiednie siedziska ruchome.
2. Nadmuchiwanie pęcherzy i jelit powinno się odbywać wyłącznie sprężonym powietrzem.
2. Przed uruchomieniem urządzeń do rozdrabniania mięsa pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty.
2. Zabrania się odgarniania surowca ręką z siatki ochraniającej urządzenie do rozdrabniania mięsa.
2. Urządzenie do rozdrabniania mięsa powinno być wyposażone w osłony tłumiące hałas lub znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu.
2. Nie należy otwierać komór wędzarniczych bez uprzedniego ich przewietrzania.
3. Zabrania się otwierania komór wędzarniczych w czasie trwania procesu technologicznego.
2. Przed napełnieniem destruktora surowcem należy zamknąć dopływ wody i pary.
3. Otwieranie klapy destruktora powinno odbywać się po uprzednim usunięciu pary i wyrównaniu ciśnienia wewnętrznego z zewnętrznym.
2. Otwieranie osłon urządzeń, o których mowa w ust. 1, powinno powodować automatyczną blokadę ich pracy.
2. Nawierzchnia podłogi pomostów wymienionych w ust. 1 powinna być wykonana w sposób zapobiegający poślizgowi.
2. Stanowiska pracy przy kotłach parowych otwartych powinny być tak zlokalizowane, by twarz pracownika znajdowała się powyżej ich krawędzi.
1) urządzenia odpylające,
2) osłony tłumiące hałas lub znajdować się w wydzielonym pomieszczeniu.
Rozdział 3
Chłodnie i magazyny
§ 36.
1) powinna być zapewniona trzykrotna wymiana powietrza w ciągu godziny,
2) w przypadku uszkodzenia instalacji przewodzącej amoniak wentylacja powinna zapewniać dziesięciokrotną wymianę powietrza w ciągu godziny.
2. W przypadku przekroczenia stężenia amoniaku ponad 2% jego zawartości objętościowej w powietrzu w chłodni, powinno nastąpić automatyczne uruchomienie:
1) urządzeń wentylacyjnych,
2) sygnalizacji alarmowej (świetlnej lub akustycznej),
3) urządzenia odcinającego dopływ energii elektrycznej do odbiorników zainstalowanych w maszynowni lub aparatowni.
2. Układanie i zdejmowanie wyrobów, produktów i opakowań składowanych w magazynie na wysokości powyżej 1,50 m powinno odbywać się w sposób zmechanizowany lub ręczny, ale przy użyciu specjalnych pomostów.
3. W przypadku wykorzystywania wózków jezdniowych akumulatorowych w transporcie magazynowym, szerokość pomiędzy stosami magazynowanych produktów powinna być dostosowana do rodzaju środka transportowego.
Rozdział 4
Wymagania higienicznosanitarne
§ 41.
2. W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, należy zainstalować kratki ściekowe w ilości co najmniej jedna kratka na każde 36 m2 powierzchni podłogi.
3. Pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, o których mowa w ust. 1, nie powinno być progów, a miejsca styku posadzek ze ścianami powinny być zaokrąglone.
2. Punkty czerpania wody do mycia należy wyposażyć w mieszacze wody zimnej i gorącej.
3. Węże stosowane do mycia powinny być zakończone końcówkami samozamykającymi lub natryskowymi.
4. Zawory wodne w umywalniach znajdujących się przy halach produkcyjnych mogą być otwierane wyłącznie przy użyciu dźwigni nożnych.
2. Miejsce składowania obornika, zbiorniki gnojowicy i śmietnik odpadów produkcyjnych powinny być codziennie opróżniane i odkażane. W przypadku braku możliwości codziennego opróżniania, powinny one być dezynfekowane środkiem odkażającym z częstotliwością zależną od potrzeb, a ich zawartość nie powinna pozostawać w miejscu składowania dłużej niż trzy doby.
1) umywalki z zimną i ciepłą wodą bieżącą,
2) wieszaki na odzież i ręczniki,
3) płynne środki do mycia rąk i suszarki bądź ręczniki jednorazowego użytku,
4) maty do dezynfekcji obuwia i naczynia z płynem do odkażania rąk,
5) urządzenia do mycia obuwia i fartuchów impregnowanych.
1) noszenia biżuterii i ręcznych zegarków oraz palenia tytoniu i spożywania posiłków na stanowisku pracy,
2) przystępowania do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk.
2. Zabrania się:
1) zatrudniania przy obsłudze zwierząt chorych i stykania się z mięsem tych zwierząt osób ze skaleczeniami rąk lub innymi ranami,
2) dojenia na terenie zakładu krów przeznaczonych do uboju, z wyjątkiem krów znajdujących się w bazie opasowej.
Rozdział 5
Przepisy końcowe
§ 52.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: G. Janowski
- Data ogłoszenia: 1993-02-17
- Data wejścia w życie: 1993-03-02
- Data obowiązywania: 1993-03-02
- Z mocą od: 1993-03-02
- Dokument traci ważność: 1999-04-10
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA