REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1992 nr 101 poz. 511

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 24 grudnia 1992 r.

w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje: |

§ 1.
1. Ustanawia się czasowe ograniczenie:

1) przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

2) wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku .uzyskania pozwolenia.

§ 2.
1. Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2-4, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne, (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320, i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85), zwanej dalej "ustawą"

2. Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy, oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.

§ 3.
1. W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy przepisów odrębnych ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.

2. Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:

1) podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

2) podmioty inne niż określone w pkt 1, jeżeli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1-9, 11-15,17,19-25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.

§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1993 r.

Prezes Rady Ministrów: H. Suchocka

Załącznik 1. [WYKAZ TOWAROW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU]

Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 24 grudnia 1992 r. (poz. 511)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWAROW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

Kod CN

Nazwa

1

2

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0402 10

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

 

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

0402 10 11

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19

- - - Pozostałe

 

- - Pozostałe:

0402 10 91

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99

- - - Pozostałe

 

- W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

 

- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:

0402 21 11

- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a)

 

- - - - Pozostałe:

0402 21 17

- - - - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)

0402 21 19

- - - - - O zawartości tłuszczu p)wyżej 11%, ale nie przewyższającej 27% masy (a)

 

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:

0402 21 91

- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99

- - - - Pozostałe (a)

0402 29

- - Pozostałe:

 

- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:

0402 29 11

- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g i o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

 

 

- - - - Pozostałe:

0402 29 15

- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19

- - - - - Pozostałe

 

- - - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:

0402 29 91

- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99

- - - - Pozostałe

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

 

0403 90

- Pozostałe:

 

- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

 

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:

 

- - - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11

- - - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 13

- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 19

- - - - - Przewyższającej 27%

 

- - - - Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu :

0403 90 31

- - - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 33

- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 39

- - - - - Przewyższającej 27%

 

- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

 

- - - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:

0403 90 71

- - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 73

- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 79

- - - - Przewyższającej 27%

0405 00

Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:

0405 00 10

- O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy

0405 00 90

- Pozostałe

0406

Sery i twarogi:

0406 30

- Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:

0406 30 10

- - Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56% suchej masy

 

- - Pozostały: .

 

- - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31

- - - - Nie przewyższającej 48%

0406 30 39

- - - - Przewyższającej 48%

0406 30 90

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy

0406 90

- Inne sery:

0406 90 11

- - Do dojrzewania

 

- - Pozostałe:

0406 90 13

- - - Emmentaler

0406 90 15

- - - Gruyère, Sbrinz

0406 90 17

- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tevte de Moine

0406 90 19

- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21

- - - Cheddar .

0406 90 23

--- Edam

0406 90 25

- - - Tilsit

0406 90 27

- - - Butterkase

0406 90 29

- - - Kashkaval

 

- - - Feta:

0406 90 31

- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33

- - - - Pozostałe

0406 90 35

- - - Kefalo-Tyri

0406 90 37

- - - Finlandia

0406 90 39

- - - Jarisberg

 

- - - Pozostałe:

0406 90 50

- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

 

- - - - Pozostałe:

 

- - - - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o zawartości masy wody obliczanej dla substancji beztłuszczowej:

 

- - - - - - Nie przewyższającej 47%:

0406 90 61

- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano

0406 90 63

- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino

0406 90 69

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:

0406 90 71

- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 73

- - - - - - - Provolone

0406 90 75

- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

0406 90 77

- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe

0406 90 79

- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81

- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83

- - - - - - - Riccotta, solony

0406 90 85

- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri

0406 90 89

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - - Przewyźszającej 72%:

0406 90 91

- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 93

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - Pozostałe:

0406 90 97

- - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 99

- - - - - - Pozostałe

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu:

2203 00 10

- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów

2203 00 90

- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1)

2204

Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009:

 

- Wino musujące:

 

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11

- - - Szampan*

2204 10 19

- - - Pozostałe*

2204 10 90

- - Pozostałe

 

- Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2204 21 10

- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z "grzybkowymi" korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina inaczej dostarczane, pozostające z powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C*

 

- - - Pozostałe:

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych:

 

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:

2204 21 21

- - - - - - Białe

2204 21 23

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - Pozostałe:

2204 21 25

- - - - - - Białe

2204 21 29

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

 

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 21 31

- - - - - - Białe

2204 21 33

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - - Pozostałe:

2204 21 35

- - - - - - - Białe

2204 21 39

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nieprzewyższającej 18% objętościowych:

2204 21 41

- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 49

- - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej, 18% objętościowych, ale nieprzekraczającej 22% objętościowych:

2204 21 51

- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 59

- - - - - Pozostałe

2204 21 90

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych*

2204 29

- - Pozostałe:

2204 29 10

- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale nie większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C.*

 

- - - Pozostałe:

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych:

 

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 21

- - - - - - Białe

2204 29 23

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - - Pozostałe:

2204 29 25

- - - - - - Białe

2204 29 29

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

 

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:

2204 29 31

- - - - - - Białe

2204 29 33

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - - Pozostałe:

2204 29 35

- - - - - - Białe

2204 29 39

- - - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 29 41

- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 45

- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 49

- - - - - Pozostałe

 

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych:

2204 29 51

- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal

2204 29 55

- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)

2204 29 59

- - - - - Pozostałe

2204 29 90

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20% objętościowych*

2204 30

- Inny moszcz winogronowy:

2204 30 10

- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu*

 

- - Pozostałe:

2204 30 91

- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% objętościowego

2204 30 99

- - - Pozostałe*

2205

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

2205 10

- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:

2205 10 10

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej

2205 10 90

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych*

2205 90

- Pozostałe:

2205 90 10

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej

2205 90 90

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych*

2206 00

Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny):

2206 00 10

- Wzbudzone*

 

- Pozostałe:

2206 00 91

- - Musujące*

 

- - Spokojne, w pojemnikach zawierających:

2206 00 93

- - - 2 litry lub mniej*

2206 00 99

- - - Więcej niż 2 litry*

2711

Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:

 

- Skroplone:

2711 11 00

- - Gaz ziemny

2711 12

- - Propan:

 

- - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:

2711 12 11

- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające

2711 12 19

- - - - Do innych celów

 

- - - Pozostałe:

2711 12 91

- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2711 1293

- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

2711 12 99

- - - - Do innych celów

2711 13

- - Butany:

2711 13 10

- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2711 13 30

- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

2711 13 90

- - - Do innych celów

2711 14 00

- - Etylen, Propylen, Butylen i Butadien

2711 19 00

- - Pozostałe

 

- W stanie gazowym:

2711 21 00

- - Gaz ziemny

2711 29 00

- - Pozostałe

3501

Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:

3501 10

- Kazeina:

3501 10 10

- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych

3501 10 50

- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze

3501 10 90

- - Pozostałe

* Dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu poniżej 22% obj.

Załącznik 2. [WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU]

Załącznik nr 2

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

Kod CN

Nazwa

1

2

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0402 10

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

 

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

0402 10 11

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19

- - - Pozostałe

 

- - Pozostałe:

0402 10 91

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99

- - - Pozostałe

 

- W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

 

- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:

0402 21 11

- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a)

 

- - - - Pozostałe:

0402 21 17

- - - - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)

0402 21 19

- - - - - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie przewyższającej 27% masy (a)

 

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:

0402 21 91

- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99

- - - - Pozostałe (a)

0402 29

- - Pozostałe:

 

- - - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:

0402 29 11

- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości

 

netto nie przewyższającej 500 g i o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

 

- - - - Pozostałe:

0402 29 15

- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19

- - - - - Pozostałe

 

- - - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:

0402 29 91

- - - - VV bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99

- - - - Pozostałe

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

0403 90

- Pozostałe:

 

- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

 

- - ----W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:

 

- - - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11

- - - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 13

- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 19

- - - - - Przewyższającej 27%

 

- - - - Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 31

- - - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 33

- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 39

- - - - - Przewyższającej 27%

 

- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:

0403 90 71

- - - - Nie przewyższającej 1,5%

0403 90 73

- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%

0403 90 79

- - - - Przewyższającej 27%

0405 00

Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:

0405 00 10

- O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy

0405 00 90

- Pozostałe

0406

Sery i twarogi:

0406 30

- Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:

0406 30 10

- - Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56% suchej masy

 

- - Pozostały:

 

- - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31

- - - - Nie przewyższającej 48%

0406 30 39

- - - - Przewyższającej 48%

0406 30 90

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy

0406 90

- Inne sery:

0406 90 11

- - Do dojrzewania

 

- - Pozostałe:

0406 90 13

- - - Emmentaler

0406 90 16

- - - Gruyere, Sbrinz

0406 90 17

- - - Bergkłlse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tevte de Moine

0406 90 19

- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21

- - - Cheddar

0406 90 23

- - - Edam

0406 90 26

- - - Tilsit

0406 90 27

- - - Butterkase

0406 90 29

- - - Kashkaval

 

- - - Feta:

0406 90 31

- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33

- - - - Pozostałe

0406 90 36

- - - Kefalo-Tyri

0406 90 37

- - - Finlandia

0406 90 39

- - - Jarisberg

 

- - - Pozostałe:

0406 90 50

- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o zawartości masy wody obliczanej dla substancji beztłuszczowej:

 

- - - - - - Nie przewyższającej 47%:

0406 90 61

- - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano

0406 90 63

- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino

0406 90 69

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:

0406 90 71

- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 73

- - - - - - - Provolone

0406 90 75

- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

0406 90 77

- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe

 

0406 90 79

- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81

- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83

- - - - - - - Riccotta, solony

0406 90 85

- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri

0406 90 89

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - - Przewyższającej 72%:

0406 90 91

- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 93

- - - - - - - Pozostałe

 

- - - - - Pozostałe:

0406 90 97

- - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany

0406 90 99

- - - - - - Pozostałe

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole, skażone o dowolnej mocy:

2207 10 00

- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

2207 20 00

- Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone o dowolnej mocy

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

2208 10

- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:

2208 10 10

- - Aromatyczne napoje wytrawne o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj. zawierające od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

2208 10 90

- - Pozostałe

2208 20

- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

2208 20 10

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

2208 20 90

- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

2208 30

- Whisky:

 

- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:

2208 30 11

- - - 2 litry lub mniej

2208 30 19

- - - Więcej niż 2 litry

 

- - Pozostałe w pojemnikach zawierających:

2208 30 91

- - - 2 litry lub mniej

2208 30 99

- - - Więcej niż 2 litry

2208 40

- Rumy:

2208 40 10

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej

2208 40 90

- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry

2208 50

- Giny i Gin Geneva:

 

- - Gin w pojemnikach zawierających:

2208 50 11

- - - 2 litry lub mniej

2208 50 19

- - - Więcej niż 2 litry

 

- - - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:

2208 50 91

- - - - 2 litry lub mniej

2208 50 99

- - - -Więcej niż 2 litry

2208 90

- Inne:

 

- - -Arak, w pojemnikach zawierających:

2208 90 11

- - - 2 litry lub mniej

2208 90 19

- - - Więcej niż 2 litry

 

- - -Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających:

 

 

 

- - - 2 litry lub mniej:

2208 90 31

- - - - Wódka

2208 90 33

- - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

2208 90 39

- - - Więcej niż 2 litry

 

- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających:

 

- - - 2 litry lub mniej:

 

- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 51

- - - - - Destylowane z owoców

2208 90 53

- - - - - Pozostałe

2208 90 55

- - - - Likiery

2208 90 59

- - - - Pozostałe napoje alkoholowe

 

- - - Więcej niż 2 litry:

 

- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):

2208 90 71

- - - - - Destylowane z owoców

2208 90 73

- - - - - Pozostałe

2208 90 79

- - - - Likiery i inne napoje alkoholowe

 

- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

2208 90 91

- - - - 2 litry lub mniej

2208 90 99

- - - - Więcej niż 2 litry

2402

Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

24 02 10 00

- Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu

2402 20 00

- Papierosy z tytoniu

2402 90 00

- Pozostałe

2709 00

Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa):

2709 00 10

- Kondensaty gazowe naturalne

2709 00 90

- Pozostałe

2710 00

Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające nie mniej niż 70% masy olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, w których te oleje 'stanowią składniki zasadnicze:

 

- Oleje lekkie

2710 00 11

- - -Do przeprowadzania procesu specyficznego

2710 00 15

- - -Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w pod pozycji 2710 00 11

 

- - -Do innych celów:

 

- - - - Benzyny specjalne:

2710 00 21

- - - - - Benzyna lakiernicza

2710 00 25

- - - - - Pozostałe

 

- - - - Pozostałe:

 

- - - - - Benzyna silnikowa:

2710 00 31

- - - Benzyna lotnicza

 

- - - - - - Pozostałe z zawartością ołowiu:

2710 00 33

- - - - - - Nie przekraczającą 0,013 g/I

2710 00 35

- - - - - - Przekraczającą 0,013 g/I

2710 00 39

- - - - Pozostałe oleje lekkie

 

- Oleje średnie:

2710 00 41

- - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2710 00 45

- - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41

 

- - Do innych celów:

 

- - - Nafta:

2710 00 51

- - - - Paliwo do silników odrzutowych

2710 00 55

- - - - Pozostała

2710 00 59

- - - Pozostałe

 

- Oleje ciężkie:

 

- - Oleje napędowe:

2710 00 61

- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2710 00 65

- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61

2710 00 69

- - - Do innych celów

2711

Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:

 

- Skroplone:

2711 11 00

- - Gaz ziemny

2711 12

- - Propan:

 

- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:

2711 12 11

- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające

2711 12 19

- - - - Do innych celów

 

- - - Pozostałe:

2711 12 91

- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2711 12 93

- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

2711 12 99

- - - - Do innych celów

2711 13

- - Butany:

2711 13 10

- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego

2711 13 30

- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji

 

2711 13 10

2711 13 90

- - - Do innych celów

2711 14 00

- - Etylen, Propylen, Butylen i Butadien

2711 19 00

- - Pozostałe

 

- W stanie gazowym:

2711 21 00

- - Gaz ziemny

2711 29 00

- - Pozostałe

3501

Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:

3501 10

- Kazeina:

3501 10 10

- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych

3501 10 50

- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze

3501 10 90

- - Pozostałe

7204

Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali:

7204 10 00

- Odpady i złom żeliwny (ECSC)

 

- Odpady i złom ze stali stopowej:

7204 21 00

- - Ze stali nierdzewnej (ECSC)

7204 29 00

- - Pozostałe (ECSC)

7204 30 00

- Odpady i złom z ocynowanego żelaza lub stali (ECSC)

 

- Inne odpady i złom:

7204 41

- - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania i pilnikowania, okrawana i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC):

 

i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC):

7204 41 10

- - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania i pilnikowania

 

- - - Wióry z okrawania i tłoczenia:

7204 41 91

- - - - W wiązkach

7204 41 99

- - - - Pozostałe

7204 49

- - Pozostałe (ECSC):

7204 49 10

- - - W kawałkach (rozdrobnione)

 

- - - Pozostałe:

7204 49 30

- - - - W wiązkach

 

- - - - Pozostałe:

7204 49 91

- - - - - Nie sortowane

7204 49 99

- - - - - Pozostałe

7404 00

Odpady miedzi i złom:

7404 00 10

- Miedzi rafinowanej

 

- Stopów miedzi:

7404 00 91

- - Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)

7404 00 99

- - Pozostałe

7503 00

Odpady niklu i złom:

7503 00 10

- Niklu niestopowego

7503 00 90

- Stopów niklu

7602 00

Odpady aluminium i złom:

 

- Odpady:

7602 00 11

- - Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

7602 00 19

- - Pozostałe (także braki produkcyjne)

7602 00 90

- Złom

7802 00

Odpady ołowiu i złom:

7802 00 10

- Z akumulatorów

7802 00 90

- Pozostałe

7902 00 00

Odpady cynku i złom

8002 00 00

Odpady cyny i złom

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1992-12-29
  • Data wejścia w życie: 1993-01-01
  • Data obowiązywania: 1993-01-01
  • Z mocą od: 1993-01-01
  • Dokument traci ważność: 1993-07-05
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA