REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1991 nr 112 poz. 487
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 29 listopada 1991 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wprowadzenia dodatkowych zwolnień celnych w obrocie towarowym pomiędzy wolnym obszarem celnym a pozostałym polskim obszarem celnym.
Na podstawie art. 33 ust. 2 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445 oraz z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442) zarządza się, co następuje:
§ 1.
§ 2.
Prezes Rady Ministrów: J. K. Bielecki
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 29 listopada 1991 r. (poz. 487)
WYKAZ TOWARÓW NIE OBJĘTYCH ZWOLNIENIAMI OD CŁA
Pozycja | KodCN | Nazwa |
1 | 2 | 3 |
2203 |
| Piwo otrzymywane ze słodu: |
| 2203 00 10 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
| 2203 00 90 | – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1) |
2204 |
| Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009: |
| 2204 10 | – Wino musujące: |
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
| 2204 10 11 | – – – Szampan |
| 2204 10 19 | – – – Pozostałe |
| 2204 10 90 | – – Pozostałe |
|
| – Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
| 2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z „grzybkowymi" korkami, utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina inaczej dostarczane, pozostające z powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
| 2204 21 21 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 23 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 25 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 29 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach. |
| 2204 21 31 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 33 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 21 35 | – – – – – – Białe |
| 2204 21 39 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: |
| 2204 21 41 | – – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 49 | – – – – – –Pozostałe |
|
| – – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przekraczającej 22% objętościowych: |
| 2204 21 51 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
| 2204 21 59 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 21 90 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych: |
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
| 2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji nr 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 21 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 23 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 25 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 29 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: |
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
| 2204 29 31 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 33 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 2204 29 35 | – – – – – – Białe |
| 2204 29 39 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: |
| 2204 29 41 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 45 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 49 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych: |
| 2204 29 51 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
| 2204 29 55 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
| 2204 29 59 | – – – – – Pozostałe |
| 2204 29 90 | – – – – –O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20% objętościowych |
| 2204 30 | – Inny moszcz winogronowy: |
| 2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu |
|
| – – Pozostałe: |
| 2204 30 91 | – – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% objętościowego |
| 2204 30 99 | – – – Pozostałe |
2205 |
| Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
| 2205 10 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej |
| 2205 10 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych |
| 2205 90 | – Pozostałe: |
| 2205 90 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej |
| 2205 90 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych |
2206 |
| Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny): |
| 2206 00 10 | – Wzbudzone |
|
| – Pozostałe: |
| 2206 00 91 | – – Musujące |
|
| – – Spokojne, w pojemnikach zawierających: |
| 2206 00 93 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2206 00 99 | – – – Więcej niż 2 litry |
2207 |
| Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy: |
| 2207 10 00 | – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętościowych lub |
|
| więcej |
| 2207 20 00 | – Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy |
2208 |
| Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 2208 10 | – Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
| 2208 10 10 | – – Aromatyczne napoje wytrawne o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% objętościowych, zawierające od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
| 2208 10 90 | – – Pozostałe |
| 2208 20 | – Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
| 2208 20 10 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
| 2208 20 90 | – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
| 2208 30 | – Whisky: |
|
| – – Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 11 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 19 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Pozostałe w pojemnikach zawierających: |
| 2208 30 91 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 30 99 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 40 | – Rumy: |
| 2208 40 10 | – – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
| 2208 40 90 | – – – W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
| 2208 50 | – Giny i gin Geneva: |
|
| – – Gin w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 11 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 19 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 50 91 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 50 99 | – – – Więcej niż 2 litry |
| 2208 90 | – Inne: |
|
| – – Arak, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 11 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 19 | – – – Więcej niż 2 litry |
|
| – – Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% objętościowych lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów); w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
| 2208 90 31 | -- – – – Wódka |
| 2208 90 33 | – – – – Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) |
| 2208 90 39 | – – – Więcej niż 2 litry (2) |
|
| – – Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|
| – – – 2 litry lub mniej: |
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
| 2208 90 51 | – – – – – Destylowane z owoców |
| 2208 90 53 | – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 55 | – – – – Likiery |
| 2208 90 59 | – – – – Pozostałe napoje alkoholowe |
|
| – – – Więcej niż 2 litry: |
|
| – – – – Wódki (z wyłączeniem likierów): |
| 2208 90 71 | – – – – – Destylowane z owoców |
| 2208 90 73 | – – – – – Pozostałe |
| 2208 90 79 | – – – – Likiery i inne napoje alkoholowe |
|
| – – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętościowych, w pojemnikach zawierających: |
| 2208 90 91 | – – – 2 litry lub mniej |
| 2208 90 99 | – – – Więcej niż 2 litry |
2401 |
| Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
| 2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: |
|
| – – Suszony ogniowo-rurowo, tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
| 2401 10 10 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
| 2401 10 20 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
| 2401 10 30 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
|
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
| 2401 10 41 | – – – – Typu Kentucky |
| 2401 10 49 | – – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 2401 10 50 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
| 2401 10 60 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
| 2401 10 70 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
| 2401 10 80 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
| 2401 10 90 | – – – Pozostałe tytonie |
| 2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
|
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
| 2401 20 10 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
| 2401 20 20 | – – – -Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
| 2401 20 30 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
|
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
| 2401 20 41 | – – – – Typu Kentucky |
| 2401 20 49 | – – – – Pozostałe |
|
| – – Pozostałe: |
| 2401 20 50 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
| 2401 20 60 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
| 2401 20 70 | – – – Tytoń suszony na ciemny |
| 2401 20 80 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
| 2401 20 90 | – – – Pozostałe tytonie |
| 2401 30 00 | – Odpady tytoniowe |
2402 |
| Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
| 2402 10 00 | – Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z tytoniu |
| 2402 20 00 | – Papierosy z tytoniu |
| 2402 90 00 | – Pozostałe |
2403 |
| Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany" i „odtworzony" ekstrakty i esencje tytoniowe: |
| 2403 10 00 | – Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji |
|
| – Pozostałe: |
| 2403 91 00 | – – Tytoń „homogenizowany" lub „odtworzony" |
| 2403 99 | – – Pozostałe: |
| 2403 99 10 | – – – Tytoń do żucia i tabaka |
| 2403 99 90 | – – – Pozostałe |
- Data ogłoszenia: 1991-12-06
- Data wejścia w życie: 1991-12-19
- Data obowiązywania: 1991-12-19
- Z mocą od: 1991-12-19
- Dokument traci ważność: 1993-07-05
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA