REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1991 nr 37 poz. 163
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 23 kwietnia 1991 r.
w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:
§ 1.
§ 2.
Prezes Rady Ministrów: J. K. Bielecki
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 23 kwietnia 1991 r. (poz. 163)
Nr poz. | Kod H.S. | Nazwa towaru | Stawka celna |
1 | 2 | 3 | 4 |
02.01 |
| Mięso wołowe świeże lub chłodzone |
|
| 0201.10 | – Tusze i półtusze | 20 |
| 0201.20 | – Inne kawałki mięsa z kością | 20 |
| 0201.30 | – Bez kości | 20 |
02.02 |
| Mięso wołowe mrożone |
|
| 0202.10 | – Tusze i półtusze | 20 |
| 0202.20 | – Inne kawałki mięsa z kością | 20 |
| 0202.30 | – Bez kości | 20 |
02.03 |
| Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone |
|
|
| – Świeże lub chłodzone: |
|
| 0203.11 | – – Tusze i półtusze | 20 |
| 0203.12 | – – Szynki, łopatki i ich części, z kością | 20 |
| 0203.19 | – – Pozostałe | 20 |
|
| – Mrożone: |
|
| 0203.21 | – – Tusze i półtusze | 20 |
| 0203.22 | – – Szynki, łopatki i ich części, z kością | 20 |
| 0203.29 | – Pozostałe | 20 |
02.10 |
| Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów |
|
|
| – Wieprzowina |
|
| 0210.11 | – – Szynki, łopatki i ich części, z kością | 25 |
| 0210.12 | – – Boczek (przerośnięty) t jego części | 25 |
| 0210.19 | – – Pozostałe | 25 |
| 0210.20 | – Mięso wołowe | 25 |
| 0210.90 | – Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i proszkiem z mięsa lub podrobów | 25 |
04.01 |
| Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
|
| 0401.10 | – O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo | 30 |
| 0401.20 | – O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale poniżej 6% wagowo | 30 |
| 0401.30 | – O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo | 30 |
04.02 |
| Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
|
| 0402.10 | – W postaci proszku, granulek lub w innej postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej 1,5% wagowo | 15 |
|
| – W postaci proszku, granulek lub innej postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo: |
|
| 0402.21 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 30* |
| 0402.29 | – – Pozostałe | 30 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 0402.91 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 30 |
| 0402.99 | – – Pozostałe | 30 |
04.03 |
| Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao |
|
| 0403.10 | – Jogurt | 25 |
| 0403.90 | – Pozostałe | 25 |
04.04 |
| Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone |
|
| 0404.10 | – Serwatka, również zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 25 |
| 0404.90 | – Pozostałe | 25 |
04.05 | 0405.00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka | 30 |
04.06 |
| Sery i twarogi |
|
| 0406.10 | – Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z serwatki), nie formowane i twaróg | 25 |
| 0406.20 | – Sery twarde lub proszkowane, wszelkich rodzajów | 25 |
| 0406.30 | – Sery dojrzewające, nie ucierane lub proszkowane | 25 |
| 0406.40 | – Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie) | 25 |
| 0406.90 | – Pozostałe sery | 25 |
04.07 | 0407.00 | Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane | 15 |
04.09 | 0409.00 | Miód naturalny | 20 |
06.03 |
| Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane |
|
| 0603.10 | – Świeże | 25 |
| 0603.90 | – Pozostałe | 25 |
07.01 |
| Ziemniaki, świeże lub chłodzone |
|
| 0701.10 | – Sadzeniaki | 0 |
| 0701.90 | – Pozostałe | 10* |
07.02 | 0702.00 | Pomidory, świeże lub chłodzone | 10* |
07.03 |
| Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone |
|
| 0703.10 | – Cebula i szalotka | 10 |
| 0703.20 | – Czosnek | 10 |
| 0703.90 | – Pory i inne warzywa cebulowe | 10 |
07.04 |
| Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone |
|
| 0704.10 | – Kalafiory i brokuły głowiaste | 15* |
| 0704.20 | – Brukselka | 10 |
| 0704.90 | – Pozostałe | 10 |
07.05 |
| Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone |
|
|
| – Sałata: |
|
| 0705.11 | – – Sałata głowiasta | 10 |
| 0705.19 | – – Pozostała | 10 |
|
| – Cykoria: |
|
| 0705.21 | – – Cykoria zwykła (Cichorium intybus var. folliosum) | 10 |
| 0705.29 | – – Pozostała | 10 |
07.06 |
| Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone |
|
| 0706.10 | – Marchew i rzepa | 10 |
| 0706.90 | – Pozostałe | 10 |
07.07 | 0707.00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone | 10* |
07.10 |
| Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone |
|
|
| – Warzywa strączkowe, również łuskane: |
|
| 0710.29 | – – Pozostałe | 10 |
| 0710.30 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | 10 |
| 0710.40 | – Kukurydza cukrowa | 10 |
| 0710.80 | – Pozostałe warzywa | 10 |
| 0710.90 | – Mieszanki warzyw | 10 |
07.13 |
| Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane |
|
| 0713.10 | – Groszek (Pisum sativum) | 10 |
| 0713.20 | – Cieciorka (ciecierzyca) | 10 |
|
| – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.): |
|
| 0713.31 | – – Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek | 10 |
| 0713.32 | – – Karłowata czerwona fasola Adzuki (Phaseolus lub Vigna angularis) | 10 |
| 0713.33 | – – Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris) | 10 |
| 0713.39 | – – Pozostałe | 10 |
| 0713.40 | – Soczewica | 10 |
| 0713.50 | – Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) | 10 |
| 0713.90 | – Pozostałe | 10 |
08.08 |
| Jabłka, gruszki i pigwy świeże |
|
| 0808.10 | – Jabłka | 10* |
| 0808.20 | – Gruszki i pigwy | 15* |
10.01 |
| Pszenica i pszenżyto |
|
| 1001.10 | – Twarda pszenica | 10 |
| 1001.90 | – Pozostałe | 10 |
10.02 | 1002.00 | Żyto | 10 |
10.03 | 1003.00 | Jęczmień | 10 |
10.04 | 1004.00 | Owies | 10 |
10.05 |
| Kukurydza |
|
| 1005.10 | – Siewna | 0 |
| 1005.90 | – Pozostała | 10 |
10.08 |
| Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża |
|
| 1008.10 | – Gryka | 10 |
| 1008.20 | – Proso | 10 |
| 1008.30 | – Mozga kanaryjska | 10 |
| 1008.90 | – Pozostałe zboża | 10 |
11.01 | 1101.00 | Mąka pszenna lub z pszenżyta | 10 |
11.02 |
| Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto | 10 |
| 1102.10 | – Mąka żytnia | 10 |
| 1102.20 | – Mąka kukurydziana | 10 |
| 1102.30 | – Mąka ryżowa | 10 |
| 1102.90 | – Pozostałe | 10 |
11.03 |
| Kasze, grysiki i łamane zboża |
|
|
| – Kasze i grysiki: |
|
| 1103.11 | – – Z pszenicy | 10 |
| 1103.12 | – – Z owsa | 10 |
| 1103.13 | – – Z kukurydzy | 10 |
| 1103.14 | – – Z ryżu | 10 |
| 1103.19 | – – Z pozostałych zbóż | 10 |
|
| – Zboża granulowane: |
|
| 1103.21 | – – Z pszenicy | 10 |
| 1103.29 | – – Z pozostałych zbóż | 10 |
11.04 |
| Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
|
|
| – Miażdżone lub płatkowane ziarna: |
|
| 1104.11 | – – Jęczmienia | 10 |
| 1104.12 | – – Owsa | 10 |
| 1104.19 | – – Pozostałych zbóż | 10 |
|
| – Inne przetwarzane ziarna (na przykład łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub śrutowane): |
|
| 1104.21 | – – Jęczmienia | 10 |
| 1104.22 | – – Owsa | 10 |
| 110423 | – – Kukurydzy | 10 |
| 1104.29 | – – Pozostałych zbóż | 10 |
| 1104.30 | – Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone | 10 |
11.05 |
| Mąka, grysik i płatki ziemniaczane |
|
| 1105.10 | – Mąka i grysik | 15 |
| 1105.20 | – Płatki | 15 |
16.02 |
| Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej |
|
| 1602.10 | – Homogenizowane wyroby | 25 |
| 1602.20 | – Z wątroby dowolnych zwierząt | 25 |
|
| – Z drobiu, z pozycji nr 01.05: |
|
| 1602.31 | – – Indyków | 20 |
| 1602.39 | – – Pozostałych | 20 |
|
| – Z wieprzowiny: |
|
| 1602.41 | – – Szynki i kawałki z szynek | 25 |
| 1602.42 | – – Łopatki i kawałki z łopatek | 25 |
| 1602.49 | – – Pozostałe, łącznie z mieszankami | 25 |
| 1602.50 | – Z bydła | 25 |
| 1602.90 | – Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi dowolnych zwierząt | 25 |
17.01 |
| Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
|
|
| – Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących: |
|
| 1701.11 | – – Cukier trzcinowy | 30 |
| 1701.12 | – – Cukier buraczany | 30 |
|
| – Pozostałe |
|
| 1701.91 | – – Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących | 30 |
| 1701.99 | – – Pozostałe | 30 |
17.02 |
| Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel |
|
| 1702.10 | – Laktoza i syrop laktozowy | 30 |
| 1702.20 | – Cukier klonowy i syrop klonowy | 30 |
| 1702.30 | – Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy | 30 |
| 1702.40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% masy fruktozy | 30 |
| 1702.50 | – Chemicznie czysta fruktoza | 30 |
| 1702.60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy | 30 |
| 1702.90 | – Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym | 30 |
17.03 |
| Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
|
| 1703.10 | – Melasy trzcinowe | 30 |
| 1703.90 | – Pozostałe | 30 |
17.04 |
| Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao |
|
| 1704.10 | – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem | 15 |
| 1704.90 | – Pozostałe | 15 |
19.01 |
| Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone |
|
| 1901.10 | – Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do sprzedaży detalicznej | 15 |
| 1901.20 | – Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji nr 19.05 | 15 |
| 1901.90 | – Pozostałe | 15 |
19.02 |
| Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany |
|
|
| – Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też nie przygotowane inaczej; |
|
| 1902.11 | – – Zawierające jaja | 15 |
| 1902.19 | – – Pozostałe | 15 |
| 1902.20 | – Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub przygotowane inaczej | 15 |
| 1902.30 | – Pozostałe ciasta | 15 |
| 1902.40 | – Kuskus | 15 |
19.04 |
| Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane |
|
| 1904.10 | – Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych | 15 |
| 1904.90 | – Pozostałe | 15 |
19.05 |
| Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty |
|
| 1905.10 | – Chleb chrupki | 15 |
| 1905.20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne | 15 |
| 1905.30 | – Słodkie sucharki; wafle i opłatki | 15 |
| 1905.40 | – Suchary, tosty z chleba i podobne tosty | 15 |
| 1905.90 | – Pozostałe | 15 |
20.01 |
| Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego |
|
| 2001.10 | – Ogórki i korniszony | 15 |
| 2001.20 | – Cebula | 15 |
| 2001.90 | – Pozostałe | 15 |
20.02 |
| Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego |
|
| 2002.10 | – Pomidory, cale lub w kawałkach | 15 |
| 2002.90 | – Pozostałe | 15 |
20.03 |
| Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego |
|
| 2003.10 | – Grzyby | 15 |
| 2003.20 | – Trufle | 15 |
20.04 |
| Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone |
|
| 2004.10 | – Ziemniaki | 15 |
| 2004.90 | – Inne warzywa i mieszanki warzyw | 15 |
20.05 |
| Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone |
|
| 2005.10 | – Homogenizowane warzywa | 15 |
| 2005.20 | – Ziemniaki | 15 |
| 2005.30 | – Kiszona kapusta | 15 |
| 2005.40 | – Groszek (Pisum sativum) | 15 |
|
| – Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.): |
|
| 2005.51 | – – Fasolka łuskana | 15 |
| 2005.59 | – – Pozostałe | 15 |
| 2005.60 | – Szparagi | 15 |
| 2005.70 | – Oliwki | 15 |
| 2005.80 | – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) | 15 |
| 2005.90 | – Inne warzywa i mieszanki warzyw | 15 |
20.07 |
| Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
|
| 2007.10 | – Przetwory homogenizowane | 25 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 2007.91 | – – Owoce cytrusowe | 25 |
| 2007.99 | – – Pozostałe | 25 |
20.08 |
| Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone |
|
|
| – Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet zmieszane razem: |
|
| 2008.11 | – – Orzeszki ziemne | 20 |
| 2008.19 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami | 20 |
| 2008.20 | – Ananasy | 20 |
| 2008.30 | – Owoce cytrusowe | 20 |
| 2008.40 | – Gruszki | 20 |
| 2008.50 | – Morele | 20 |
| 2008.60 | – Wiśnie | 20 |
| 2008.70 | – Brzoskwinie | 20 |
| 2008.80 | – Truskawki | 20 |
|
| – Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż objęte podpozycją nr 2008.19: |
|
| 2008.91 | – – Rdzenie palmowe | 20 |
| 2008.92 | – – Mieszanki | 20 |
| 2008.99 | – – Pozostałe | 20 |
20.09 |
| Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
|
|
| – Sok pomarańczowy: |
|
| 2009.11 | – – Mrożony | 15 |
| 2009.19 | – – Pozostały | 15 |
| 2009.20 | – Sok grapefruitowy | 15 |
| 2009.30 | – Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu cytrusowego | 15 |
| 2009.40 | – Sok ananasowy | 15 |
| 2009.50 | – Sok pomidorowy | 25 |
| 2009.60 | – Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym) | 25 |
| 2009.70 | – Sok jabłkowy | 25 |
| 2009.80 | – Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu lub warzywa | 25 |
| 2009.90 | – Mieszaniny soków | 25 |
ex | Kod H.S. | Nazwa | Stawka |
1 | 2 | 3 | 4 |
* | 0402.21 | Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego | 0 |
* | 0701.90 | Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca | 20 |
* | 0702.00 | Od 15 maja do 30 listopada | 30 |
* | 0704.10 | Od 1 listopada do 31 maja | 5 |
* | 0707.00 | Od 1 listopada do 14 kwietnia | 25 |
* | 0808.10 | Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 5 |
* | 0808.10 | Od 1 lipca do 31 grudnia | 20 |
* | 0808.20 | Od 1 lutego do 30 czerwca | 5 |
- Data ogłoszenia: 1991-04-30
- Data wejścia w życie: 1991-04-30
- Data obowiązywania: 1991-04-30
- Z mocą od: 1991-04-30
- Dokument traci ważność: 1991-08-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA