REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2014 poz. 333
OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 2 października 2014 r.
w sprawie wykazu jednostek certyfikujących i jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), wraz z zakresami akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 65/SS, Nr 66/SS z dnia 08 lipca 2014 r. w sprawie udzielenia akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (nie ogł.), ogłaszam:
1) wykaz jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2) zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21);
3) wykaz jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 3;
4) zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 41).
z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej:
Sekretarz Stanu: Cz. Mroczek
|
1) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 07 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Nr 22, poz. 331).
Załączniki do obwieszczenia
Ministra Obrony Narodowej
z dnia 2 października 2014 r. (poz. 333)
Załącznik Nr 1
WYKAZ
jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki certyfikującej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa załącznik Nr 2 |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 12/MON/2014
Wydanie 1
PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | System** certyfikacji | Program** certyfikacji | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego |
Grupa 15 | Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | 5 | OiB | NO-89-A204 | Grupowa racja żywnościowa „PS-ląd” |
5 | OiB | NO-89-A205 | Grupowa racja żywnościowa „PS-m” | ||
5 | OiB | WDTT-04/Żywn. | Grupowa racja żywnościowa „PS” | ||
5 | OiB | NO-89-A206 | Indywidualna racja żywnościowa „S” | ||
5 | OiB | WDTT-01/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RG” | ||
5 | OiB | WDTT-02/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RS” | ||
5 | OiB | WDTT-03/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „SR” | ||
Konserwy mięsne | 5 | OiB | NO-89-A201 | Konserwy mięsne sterylizowane | |
5 | OiB | WDTT-04/Żywn. Załącznik nr 2 | Grupowa racja żywnościowa „PS”, Wymagania dotyczące konserw mięsnych | ||
Konserwy warzywno-mięsne | 5 | OiB | NO-89-A202 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane | |
5 | OiB | ST-01/2013 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane porcjowe | ||
5 | OiB | ST-02/2013 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane typu makaron lub ziemniaki z dodatkami | ||
Konserwy drobiowe | 5 | OiB | NO-89-A203 | Konserwy drobiowe sterylizowane | |
Konserwy mięsno-tłuszczowe | 5 | OiB | PN-V-74017 | Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne | |
Zupy zagęszczone | 5 | OiB | PN-V-74015 | Zupy zagęszczone, specjalne |
Uwaga:
* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
** – wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.
Załącznik Nr 3
WYKAZ
jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa załącznik Nr 4 |
Załącznik Nr 4
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 13/MON/2014
Wydanie 1
LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Konserwy mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 19 g – 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 2000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 PN-A-82055-4:1997/Az1:2002 | ||
Zawartość wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% – 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3:2002 | ||
Zawartość chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 500g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Konserwy warzywno-mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Konserwy warzywno-mięsne | Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 3000 g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | |
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 2000 g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | ||
Konserwy drobiowe | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 3000 g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 2000 g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 PN-A-82055-4:1997/Az1:2002 | ||
Zawartość galarety i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10 g – 500 g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Zawartość wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% – 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3:2002 | ||
Zawartość chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | Ocena organoleptyczna racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji. | Procedura Badawcza PB-01 |
Uwaga:
* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
- Data ogłoszenia: 2014-10-07
- Data wejścia w życie: 2014-10-07
- Data obowiązywania: 2014-10-07
- Dokument traci ważność: 2016-11-17
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA