REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2013 poz. 337
OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 11 grudnia 2013 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa państwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 92/PUM z dnia 12 września 2012 r. w sprawie zmiany decyzji oraz Nr 93/PUM z dnia 12 września 2013 r. w sprawie zmiany decyzji (nie ogł.), ogłaszam:
1) wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2) zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21);
3) wykaz jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 3;
4) zmieniony zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 41).
Minister Obrony Narodowej: T. Siemoniak
|
1) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresami akredytacji OiB ogłoszonymi obwieszczeniami Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. Nr 22, poz. 331) oraz z dnia 26 lutego 2013 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji dotyczącej obronności i bezpieczeństwa państwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. poz. 53).
Załączniki do obwieszczenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 11 grudnia 2013 r. (poz. 337)
Załącznik Nr 1
WYKAZ
jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 24/MON/2011
Wydanie 3
LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Konserwy mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 2000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 | ||
Zawartość wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% – 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-04018:1975 | ||
Zawartość chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 500g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Konserwy warzywno-mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 |
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Konserwy warzywno-mięsne | Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 |
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 2000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | ||
Konserwy drobiowe | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 2000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa. Zakres roboczy: 2% – 50% | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej. Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-82112:1973 | ||
Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 | ||
Zawartość galarety i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g – 500g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Zawartość wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% – 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-A-04018:1975 | ||
Zawartość chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% – 3% | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | Ocena organoleptyczna racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji. | Procedura Badawcza PB-01 |
Uwaga:
* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
Załącznik Nr 3
WYKAZ
jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki certyfikującej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa |
Załącznik Nr 4
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 23/MON/2011
Wydanie 3
PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | System** certyfikacji | Program** certyfikacji | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego |
Grupa 15 | Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | 5 | OiB | NO-89-A204 | Grupowa racja żywnościowa „PS-ląd” |
5 | OiB | NO-89-A205 | Grupowa racja żywnościowa „PS-m” | ||
5 | OiB | WDTT-04/Żywn. | Grupowa racja żywnościowa „PS” | ||
5 | OiB | NO-89-A206 | Indywidualna racja żywnościowa „S” | ||
5 | OiB | WDTT-01/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RG” | ||
5 | OiB | WDTT-02/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RS” | ||
5 | OiB | WDTT-03/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „SR” | ||
Konserwy mięsne | 5 | OiB | NO-89-A201 | Konserwy mięsne sterylizowane | |
Konserwy warzywno-mięsne | 5 | OiB | NO-89-A202 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane | |
Konserwy drobiowe | 5 | OiB | NO-89-A203 | Konserwy drobiowe sterylizowane | |
Konserwy mięsno-tłuszczowe | 5 | OiB | PN-V-74017 | Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne | |
Zupy zagęszczone | 5 | OiB | PN-V-74015 | Zupy zagęszczone, specjalne |
Uwaga:
* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
** – wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.
- Data ogłoszenia: 2013-12-16
- Data wejścia w życie: 2013-12-16
- Data obowiązywania: 2013-12-16
- Dokument traci ważność: 2014-03-17
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA