REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2013 poz. 8
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 kwietnia 2013 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym
Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
Załącznik do Ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 kwietnia 2013 r.
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)
L.p. | ORGANIZACJA BADAWCZA | BADANIA |
1 | Instytut Technologiczno- Przyrodniczy w Falentach | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich |
2 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | 1. Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich 2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw 3. Metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach |
3 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych |
4 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym |
5 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach |
6 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw |
7 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb |
8 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych |
9 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich |
10 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi – Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z uprawy polowych polskich odmian lnu oleistego (Bukoz, Jantarol, Oliwin i Szafir) |
11 | Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym |
12 | Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich |
13 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków – Wpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków i kukurydzy w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej |
14 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej |
15 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych |
16 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych |
17 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin –Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków; 2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych; 3) określenie dobrych praktyk w ekologicznej uprawie nasiennej zbóż, ziemniak i roślin pastewnych |
18 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin –Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 1) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych; 2) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw ekologicznych; 3) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków; 4) badania w zakresie odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej; 5) efektywne nawożenie w uprawach polowych – wpływ ekologicznego systemu produkcji na zawartość substancji organicznej w glebie, a zmiany chemizmu gleb w gospodarstwach ekologicznych – uprawa ziemniaka metodami ekologicznymi |
19 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin –Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi – Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej: dobór odmian mieszańcowych F1 i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym |
20 | Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie | Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych |
21 | Uniwersytet Warmińsko- Mazurski W Olsztynie | Określenie dobrych praktyk przy uprawie rzepaku metodami ekologicznymi |
22 | Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie | Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa |
23 | Instytut Zootechniki –Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa |
24 | Instytut Zootechniki –Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym |
25 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów |
26 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie | Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów |
27 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych – skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym |
28 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi – Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych |
29 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi – Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów |
30 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi – Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów |
31 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Ochrona zdrowia zwierząt – Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych |
32 | Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa | Społeczno-ekonomiczne i środowiskowe uwarunkowania i efekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce – Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego – analiza wybranych przypadków |
- Data ogłoszenia: 2013-04-15
- Data wejścia w życie: 2013-04-15
- Data obowiązywania: 2013-04-15
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA