REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2002 nr 9 poz. 49
ZARZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 9 września 2002 r.
w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności.
Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 1999 r. Nr 82, poz. 929, z 2000 r. Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 102, poz. 1116 i Nr 154, poz. 1799 i 1800) zarządza się, co następuje:
§ 1
Powołuje
§ 2
1.
1) zapewnienia bezpieczeństwa żywności, środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt i roślin;
2) systemu wczesnego ostrzegania o pojawiających się na rynku produktach żywnościowych stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumenta;
3) funkcjonowania sieci szybkiej wymiany informacji pomiędzy organizacjami rządowymi i pozarządowymi realizującymi zadania w tym zakresie.
2. Zadania Zespołu obejmują w szczególności:
1) określanie polityki i strategii w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu kompleksowej ochrony zdrowia konsumentów;
2) przygotowywanie propozycji regulacji prawnych i zmian instytucjonalnych pozwalających na sprawne wdrażanie zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności;
3) ocenę stanu realizacji zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności na podstawie materiałów i informacji przedkładanych przez członków Zespołu;
4) opracowywanie kierunków funkcjonowania i koordynacji służb urzędowej kontroli żywności po uzyskaniu przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej;
5) wytyczanie dalszych zadań w zakresie realizacji Strategii Bezpieczeństwa Żywności wynikających z oceny dotychczasowego stanu realizacji Strategii oraz określanie terminów ich wykonania;
6) przedkładanie przez przewodniczącego Zespołu Ministrowi Zdrowia jako koordynatorowi Strategii Bezpieczeństwa Żywności kompleksowych analiz i ocen stanu bezpieczeństwa żywności, z uwzględnieniem prawa żywnościowego i ustaw kompetencyjnych obowiązujących w obszarze bezpieczeństwa żywności, w celu przedstawienia ich Parlamentowi, Radzie Ministrów oraz Zespołowi Przygotowawczemu do Członkostwa Komitetu Integracji Europejskiej, a po akcesji również Komisji Europejskiej;
7) wskazywanie niespójności w obszarze prawa żywnościowego i ustaw kompetencyjnych obowiązujących w obszarze bezpieczeństwa żywności oraz przedstawienie propozycji zakresu niezbędnych zmian;
8) dokonywanie analiz kosztów proponowanych zmian legislacyjnych i instytucjonalnych związanych z wdrażaniem zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności.
§ 3
1.
1) przewodniczący Zespołu – Główny Inspektor Sanitarny;
2) zastępca przewodniczącego Zespołu – przedstawiciel Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
3) członkowie:
– przedstawiciele Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – 4 osoby,
– przedstawiciele Ministra Zdrowia – 4 osoby,
– przedstawiciele Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – 2 osoby,
– przedstawiciel Ministra Środowiska,
– przedstawiciel Ministra Finansów,
– przedstawiciel Sekretarza Komitetu Integracji Europejskiej,
– przedstawiciel Przewodniczącego Komitetu Badań Naukowych;
4) sekretarz – pracownik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, wyznaczony przez przewodniczącego Zespołu.
2. Przewodniczący Zespołu może zapraszać do udziału w pracach Zespołu inne osoby.
§ 4
1.
2.Posiedzenia Zespołu zwołuje przewodniczący Zespołu z własnej inicjatywy lub na wniosek co najmniej połowy członków Zespołu.
3. Posiedzenia Zespołu odbywają się nie rzadziej niż raz na kwartał.
§ 5
W
1) powoływać grupy zadaniowe lub zespoły doradcze do opracowywania i realizacji określonych zagadnień szczegółowych;
2) zlecać ekspertyzy, opinie lub analizy naukowe oraz inne prace dotyczące zakresu działania Zespołu.
§ 6
Przewodniczący
§ 7
Obsługę
§ 8
Zarządzenie
Minister Zdrowia
Mariusz Łapiński
- Data ogłoszenia: 2002-09-12
- Data wejścia w życie: 2002-09-12
- Data obowiązywania: 2005-04-28
- Z mocą od: 2002-09-09
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA