REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Monitor Polski - rok 2003 nr 57 poz. 900

OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 1 grudnia 2003 r.

w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.

3) Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ]

Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 grudnia 2003 r. (poz. 900)

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)

TABELA I

Część I. Towary – zwierzęta, materiał biologiczny

Kod ANIMO

Pozycja PCN2)

1

2

3

1

2

3

4

5

6

01 Koniowate

 

 

 

 

 

01 tranzyt koniowatych

21010900010000

 

 

 

01013)

02 import koniowatych

 

 

 

 

 

01 zarejestrowane koniowate

 

 

 

 

 

01 konie zarejestrowane

21010109010000

 

 

 

01013)

02 pozostałe koniowate zarejestrowane

21010109020000

 

 

 

01013)

02 koniowate do rozrodu i produkcji

21010101000000

 

 

 

01013)

03 koniowate rzeźne

 

 

 

 

 

01 bezpośrednio do rzeźni

21010102000000

 

 

 

01013)

02 przechodzące przez rynek

21010101010000

 

 

 

01013)

03 tymczasowe dopuszczenie zarejestrowanych koni (do 90 dni)

21010110010000

 

 

 

01013)

04 ponowne wprowadzenie zarejestrowanych koni

21010109030000

 

 

 

01013)

02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus}

 

 

 

 

 

01 cielęta w wieku poniżej 15 dni

21020100000000

 

 

 

01023)

02 bydło do rozrodu

21020200000000

 

 

 

01023)

03 bydło utrzymywane w celach produkcyjnych

21020400000000

 

 

 

01023)

04 bydło rzeźne

21020300000000

 

 

 

01023)

05 pozostałe rodzaje bydła

21021090000000

 

 

 

01023)

03 Świnie

 

 

 

 

 

01 świnie do rozrodu

21050200000000

 

 

 

01033)

02 świnie utrzymywane w celach produkcyjnych

21050100000000

 

 

 

01033)

03 świnie rzeźne

21050300000000

 

 

 

01033)

04 Owce i kozy

 

 

 

 

 

01 owce do rozrodu

21030200000000

 

 

 

01043)

02 owce przeznaczone do tuczu

21030100000000

 

 

 

01043)

03 owce rzeźne

21030300000000

 

 

 

01043)

04 kozy do rozrodu

21040200000000

 

 

 

01043)

05 kozy przeznaczone do tuczu

21040100000000

 

 

 

01043)v

06 kozy rzeźne

21040300000000

 

 

 

01043)

05 Drób

 

 

 

 

 

01 w partiach liczących po 20 lub więcej sztuk

 

 

 

 

 

01 drób jednodniowy

22010900000000

 

 

 

01053)

02 drób przeznaczony do rozrodu i produkcji

22020900000000

 

 

 

01053)

03 drób przeznaczony do odtworzenia zasobów dzikiego ptactwa łownego

22040900000000

 

 

 

01063)

04 drób rzeźny

22030900000000

 

 

 

01053)

02 drób w partiach liczących poniżej 20 sztuk

22090900000000

 

 

 

01053)

06 Jaja wylęgowe

 

 

 

 

 

01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i powyżej

41010100000000

 

 

 

0407

02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20 sztuk

41010200000000

 

 

 

0407

07 Ryby

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS, IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis)

23040109

PI

Y

 

03013)

02 pozostałe gatunki ryb

230402

PI

N

 

03013)

 

1

2

3

4

5

6

08 Skorupiaki

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki skorupiaków (na Aphanomyces astaci)

23040309000000

 

 

 

03063)

02 pozostałe gatunki skorupiaków

230404

CR

N

 

03063)

09 Mięczaki

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki mięczaków (na Bonomia ostreae, Marteilia refringens)

23040509

MO

Y

 

03073)

02 pozostałe gatunki mięczaków

230406

MO

N

 

03073)

10 Pozostałe wodne bezkręgowce

230407

AQ

 

 

03073)

11 Ikra, mlecz i gamety ryb

 

 

 

 

 

01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS, IHN, SVC

230601

PI

Y

 

0511

02 pozostałych gatunków ryb

230609

PI

N

 

0511

12 Pozostałe ssaki

 

 

 

 

 

01 primates – naczelne (np. małpy, lemury)

1101

 

 

D1

01063)

02 artiodactyla; ruminantia – parzystokopytne, przeżuwacze

 

 

 

 

 

01 bos bovis – bydło (pozostałe niż wymienione w poz. 02)

11030101

 

 

D1

01023)

02 pozostałe Bovidae

11030191

 

 

D1

01063)

03 antylopy

11030102

 

 

D1

01063)

04 renifery, caribu

11030192

 

 

D1

01063)

05 żyrafy

11030103

 

 

D1

01063)

06 jelenie, sarny, daniele

11030104

 

 

D1

01063)

07 pozostałe jeleniowate

11030101

 

 

D1

01063)

08 pozostałe przeżuwacze

11030105

 

 

D1

01063)

03 artiodactyla; camelidae – parzystokopytne, wielbłądowate

 

 

 

 

 

01 wielbłądy i lamy

113021

 

 

D1

01063)

04 artiodactyla; suidae – parzystokopytne, świniowate

 

 

 

 

 

01 pozostałe świniowate

11030302

 

 

D1

01033)

02 dziki

11030303

 

 

D1

01033)

05 hipopotamidae – hipopotamy

11030301

 

 

D1

01063)

06 perissodactyla – nieparzystokopytne

 

 

 

 

 

01 rhinocerotidae (np. nosorożce)

110401

 

 

D1

01063)

02 tapiridae – tapiry

110402

 

 

D1

01063)

07 sirenia – syreny (np. krowy morskie, manaty)

1105

 

 

 

 

08 hyracoidae – góralki (np. góralek drzewny)

1106

 

 

D1

01063)

09 proboscidae – trąbowce

 

 

 

 

 

01 słonie afrykańskie

110701

 

 

D1

01063)

02 słonie azjatyckie

110702

 

 

D1

01063)

10 tubulidentata – słupozębne (np. mrównik)

110801

 

 

D1

01063)

11 carnivora – drapieżne

 

 

 

 

 

01 felidae – kotowate

 

 

 

 

 

01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy

11090101

 

 

D1

01063)

02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy

11090102

 

 

D1

01063)

03 pozostałe kotowate

11090109

 

 

D1

01063)

02 canidae – psowate

 

 

 

 

 

01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy

11090201

 

 

D1

01063)

02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy

11090202

 

 

D1

01063)

03 pozostałe psowate

11090209

 

 

D1

01063)

03 hyenidae – hienowate (np. hieny)

11090305

 

 

D1

01063)

04 viverridae – łaszowate (np. mangusty, cywety)

11090301

 

 

D1

01063)

05 mustelidae – łasicowate (np. norki, kuny, borsuki)

11090302

 

 

D1

01063)

06 procyonidae – szopowate

11090303

 

 

D1

01063)

07 ursidae – niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie)

11090304

 

 

D1

01063)

 

1

2

3

4

5

6

12 pinnipedia – płetwonogie

 

 

 

 

 

01 phocidae – fokowate (np. foka właściwa)

111001

 

 

D1

01063)

02 odobenidae – morsy (np. mors)

111002

 

 

D1

01063)

03 otaridea – uchatkowate (np. uchatka)

111003

 

 

D1

01063)

13 cetacea – walenie

1111

 

 

D1

01063)

14 rodentia – gryzonie

 

 

 

 

 

01 caviidae – marowate (np. świnka morska)

1112010101

 

 

 

 

02 hystricidae – jeżozwierze (np. jeżozwierz)

1112010199

 

 

D1

01063)

03 muridae – myszowate (np. szczury, myszy)

1112010201

 

 

D1

01063)

04 cricetidae – chomikowate (np. chomik)

1112010401

 

 

D1

01063)

05 castaridae – bobry (np. bóbr europejski)

1112010501

 

 

D1

01063)

06 chinchillidae – szynszylowate (np. szynszyla)

1112010601

 

 

D1

01063)

07 sciuridae – wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki)

11120103

 

 

D1

01063)

08 pozostałe gryzonie

1112010299

 

 

D1

01063)

15 lagomorpha – zajęczaki

 

 

 

 

 

01 króliki

11120203

 

 

D1

01063)

02 dzikie króliki

11120202

 

 

D1

01063)

03 zające

1112020101

 

 

D1

01063)

04 pozostałe zajęczaki

1112020102

 

 

D1

01063)

16 pholidota – łuskowce (np. łuskowiec)

1113

 

 

D1

01063)

17 edenta – szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)

1114

 

 

D1

01063)

18 chiroptera (np. nietoperze)

1115

 

 

D1

01063)

19 insectivora – owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże)

1116

 

 

D1

01063)

20 dermoptera – skóroskrzydłe (np. lotokot)

1117

 

 

D1

01063)

21 marsupialia – torbacze (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty)

1118

 

 

D1

01063)

22 monotremata – stekowce (np. kolczatka, dziobak)

1119

 

 

D1

01063)

13 Pozostałe ptaki

 

 

 

 

 

01 passeriformes – wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki)

1201

 

 

D1

01063)

02 piciformes – dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany)

1202

 

 

D1

01063)

03 coraciiformes – kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)

1203

 

 

D1

01063)

04 trogoniformes – trogonowate

1204

 

 

D1

01063)

05 coliiformes – czepigowate

1205

 

 

D1

01063)

06 apodiformes – jerzykowate (np. jerzyki, kolibry)

1206

 

 

D1

01063)

07 caprimulgiformes – kozodojowate (np. lelki)

1207

 

 

D1

01063)

08 strigiformes – sowowate (np. sowy)

1208

 

 

D1

01063)

09 cuculiformes – kukułkowate (np. kukułki)

1209

 

 

D1

01063)

10 psittaciformes – papugowate (np. papugi, papużka falista)

1210

 

 

D1

01063)

11 columbiformes – gołębiowate

1211

 

 

D1

01063)

12 gruiformes – żurawiowate (np. żurawie)

1212

 

 

D1

01063)

13 charadriiformes – siewkowate (np. mewy, alki, siewki)

1213

 

 

D1

01063)

14 galliformes – grzebiące (np. paw)

1214

 

 

D1

01063)

15 falconiformes – drapieżne (np. orły, sokoły)

1215

 

 

D1

01063)

16 anseriformes – blaszkodziobe (np. łabędź)

1216

 

 

D1

01063)

17 ciconiiformes – brodzące (poza kaczkami i gęśmi; np. czaple, bociany, flamingi)

1217

 

 

D1

01063)

18 pelicaniformes – wiosłonogie (np. pelikany, kormorany)

1218

 

 

D1

01063)

19 procellariiformes – rurkonose (np. albatrosy, petrele)

1219

 

 

D1

01063)

20 podicipediformes – perkozowate (np. perkozy)

1220

 

 

D1

01063)

21 gaciiformes – nurowate (np. nury)

1221

 

 

D1

01063)

22 tinamiformes – kusakowate (np. kusaki)

1222

 

 

D1

01063)

23 apterygiformes – kiwi

1223

 

 

D1

01063)

 

1

2

3

4

5

6

24 casuariformes – kazuarowate (np. kazuary)

1224

 

 

D1

01063)

25 rheiformes – (np. struś nandu)

1225

 

 

D1

01063)

26 struthioniformes – strusiowate

1226

 

 

D1

01063)

27 sphenisciformes – pingwinowate

1227

 

 

D1

01063)

14 Gady

 

 

 

 

 

01 squamata – łuskoskóre (np. węże)

1302

 

 

D1

01063)

02 squamata – łuskoskóre (np. jaszczurki)

1301

 

 

D1

01063)

03 crocodylia – krokodyle (np. krokodyle, aligatory)

1304

 

 

D1

01063)

04 testudines chelonidae – żółwie morskie

130301

 

 

D1

01063)

05 testudines – pozostałe żółwie

130399

 

 

D1

01063)

15 Pozostałe zwierzęta

 

 

 

 

 

01 amphibia; anura – płazy bezogonowe

 

 

 

 

 

01 anura ranidae – żaby

140101

 

 

D3

01063)

02 pozostałe anura (np. ropuchy)

140199

 

 

D3

01063)

02 amphibians; urodela – płazy ogoniaste

 

 

 

 

 

01 płazy ogoniaste (np. fraszki, salamandry)

1402

 

 

D3

01063)

02 pozostałe płazy ogoniaste (np. aksolotl)

1403

 

 

D3

01063)

03 pozostałe kręgowce

1901

 

 

D3

01063)

04 arachnida – pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze)

2402

 

 

D3

01063)

05 annelida – pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna)

140501

 

 

D3

01063)

06 owady

 

 

 

 

 

01 hymenoptera – błonkówki: pszczoła-matka

240101

 

 

D3

01063)

02 hymenoptera – błonkówki: pszczoły (robotnice) – rój

240102

 

 

D3

01063)

03 pozostałe lepidoptera – motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice)

240192

 

 

D3

01063)

04 lepidoptera – motyle: jedwabniki

240103

 

 

D3

01063)

05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele)

240199

 

 

D3

01063)

07 pozostałe bezkręgowce

2402

 

 

D3

01063)

16 Nasienie, komórki jajowe, zarodki

 

 

 

 

 

01 nasienie bydła

46010100000000

 

 

 

0511

02 nasienie świń

46010200000000

 

 

 

0511

03 nasienie pozostałych gatunków

 

 

 

 

 

01 koni

46010901000000

 

 

 

0511

02 owiec

46010902000000

 

 

 

0511

03 kóz

46010903000000

 

 

 

0511

04 pozostałych gatunków zwierząt

46010999

 

 

D2

0511

17 Komórki jajowe

 

 

 

 

 

01 komórki jajowe bydła

46020100000000

 

 

 

0511

02 komórki jajowe pozostałych gatunków

 

 

 

 

 

01 świń

46020901000000

 

 

 

0511

02 koni

46020902000000

 

 

 

0511

03 owiec

46020903000000

 

 

 

0511

04 kóz

46020904000000

 

 

 

0511

05 pozostałych gatunków zwierząt

46020999

 

 

D2

0511

18 Zarodki

 

 

 

 

 

01 zarodki bydła

46030100000000

 

 

 

0511

02 zarodki pozostałych gatunków

 

 

 

 

 

01 świń

46030901000000

 

 

 

0511

02 koni

46030902000000

 

 

 

0511

03 owiec

46030903000000

 

 

 

0511

04 kóz

46030904000000

 

 

 

0511

05 pozostałych gatunków zwierząt

46030999

 

 

D2

0511

 

Część II. Towary – mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego, niejadalne produkty zwierzęce oraz środki żywienia zwierząt

Kod ANIMO

Pozycja PCN2)

1

2

3

1

2

3

4

5

6

01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym mięso i przetwory mięsne, podroby i krew – przeznaczone do spożycia przez ludzi, łącznie z przetworami mięsnymi4)

 

 

 

 

 

01 mięso zwierząt jednokopytnych

 

 

 

 

 

01 tusze

310101

M1

 

 

0205

02 mięso w elementach

310103

M2

 

 

0205

03 podroby

310102

M3

 

 

0206

02 mięso wołowe

 

 

 

 

 

01 tusze

310201

M1

 

 

0201, 0202

02 mięso w elementach

310203

M2

 

 

0201, 0202

03 podroby

310202

M3

 

 

0206

03 mięso wieprzowe

 

 

 

 

 

01 tusze

310301

M1

 

 

0203

02 mięso w elementach

310303

M2

 

 

0203

03 podroby

310302

M3

 

 

0206

04 mięso baranie

 

 

 

 

 

01 tusze

310401

M1

 

 

0204

02 mięso w elementach

310403

M2

 

 

0204

03 podroby

310402

M3

 

 

0206

05 mięso kozie

 

 

 

 

 

01 tusze

310501

M1

 

 

0204

02 mięso w elementach

310503

M2

 

 

0204

03 podroby

310502

M3

 

 

0206

06 mięso zwierząt dzikich udomowionych przez człowieka

 

 

 

 

 

01 z dzikiego ptactwa udomowionego

311001

PO

A

 

0208

02 z pozostałego dzikiego ptactwa udomowionego

31100199

BI

 

 

0208

03 z dużej zwierzyny udomowionej (przeżuwacze)

31110102

RU

 

 

0208

04 z dużej zwierzyny udomowionej (świniowate)

31110101

SU

 

 

0208

05 z zającowatych

31110104

LA

 

 

0208

06 z pozostałej dużej zwierzyny udomowionej

31110199000000

 

 

 

0208

07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna)

 

 

 

 

 

01 z dzikiego ptactwa

311002

PO

A

 

0208

02 z pozostałego dzikiego ptactwa

31100299

BI

 

 

0208

03 z dużej zwierzyny dzikiej (przeżuwacze)

31110202

RU

 

 

0208

04 z dużej zwierzyny dzikiej (świniowate)

31110201

SU

 

 

0208

05 z dzikich zającowatych

31110204

LA

 

 

0208

06 z pozostałej dużej zwierzyny dzikiej

31110202990000

 

 

 

0208

08 mięso drobiowe5)

 

 

 

 

 

01 z kur i kurcząt

311201

M4

A

 

0207

02 z indyków

311202

M4

A

 

0207

03 z perliczek

311203

M4

A

 

0207

04 z kaczek

31120401

M4

 

 

0207

05 z gęsi

31120402

M4

 

 

0207

09 mięso z królików domowych

31130000000000

 

 

 

0208

10 pozostałe mięso

 

 

 

 

 

01 ze zwierząt morskich

31190100000000

 

 

 

0208

02 z gadów

311902

RE

 

 

0208

03 z owadów

31199900000000

IN

 

 

0208

04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry)

311905

PE

 

 

0208

05 z syren (np. diugonie, manaty)

31190600000000

 

 

 

0208

06 z góralków

31190700000000

 

 

 

0208

07 z trąbowców (np. słonie)

311908

PB

 

 

0208

08 z słupozębnych (np. mrównik)

31190900000000

 

 

 

0208

09 z mięsożernych

311910

CA

 

 

0208

10 z płetwonogich

311911

PN

 

 

0208

11 z waleni

311912

CE

 

 

0208

12 z gryzoni

311913

RO

 

 

0208

 

1

2

3

4

5

6

13 z naczelnych (np. małpy i lemury)

31191400000000

 

 

 

0208

14 z łuskowców (np. pangolin)

31191500000000

 

 

 

0208

15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)

31191600000000

 

 

 

0208

16 z nietoperzy

31191700000000

 

 

 

0208

17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże)

31191800000000

 

 

 

0208

18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)

31191900000000

 

 

 

0208

19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty)

31192000000000

 

 

 

0208

20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak)

31192100000000

 

 

 

0208

21 z wielbłądowatych

311922

CM

 

 

0208

22 pozostałe

31199900000000

 

 

 

0208

02 Produkty mięsne i pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub zakonserwowane w inny sposób

 

 

 

 

 

01 krótko dojrzewające (poniżej 9 miesięcy)

311701

M5

 

 

0210

02 długo dojrzewające (9 miesięcy i dłużej)

311711

M5

 

 

0210

02 pozostałe surowe mięso konserwowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób)

311705

M6

A

 

0210

03 żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub parzone

 

 

 

 

 

01 wołowe

31171502000000

 

 

 

0504

02 wieprzowe

31171503000000

 

 

 

0504

03 owcze

31171504000000

 

 

 

0504

04 kozie

31171505000000

 

 

 

0504

05 z pozostałych gatunków zwierząt

31171509000000

 

 

 

0504

04 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego suszone, solone, marynowane, wędzone lub zakonserwowane w inny sposób

311706

M6

 

 

0210, 1601

05 produkty mięsne zakonserwowane sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo ≥ 3

 

 

 

 

 

01 wołowina peklowana

31150701000000

 

 

 

1602, 1601

02 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające jedynie mięso wołowe lub cielęce

31150702000000

 

 

 

1602, 1601

03 szynka (wieprzowa)

31150703000000

 

 

 

1602, 1601

04 łopatka wieprzowa

31150704000000

 

 

 

1602, 1601

05 pasztety wyłącznie z mięsa wieprzowego

31150705000000

 

 

 

1602, 1601

06 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa wołowego lub cielęcego

31150706000000

 

 

 

1602, 1601

07 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa drobiowego

31150707000000

 

 

 

1602, 1601

08 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa króliczego

31150708000000

 

 

 

1602, 1601

09 pasztety i paszteciki z mięsem wieprzowym i mięsem zwierząt łownych (dziczyzną)

31150709000000

 

 

 

1602, 1601

10 pozostałe pasztety z mięsem wieprzowym

31150710000000

 

 

 

1602, 1601

11 pozostałe produkty żywnościowe zawierające mięso wieprzowe

31150711000000

 

 

 

1602, 1601 2005

12 wątroby stłuszczone (drobiowe)

31150712000000

 

 

 

1602, 1601

13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie drobiowego

31150713000000

 

 

 

1602, 1601

14 pozostałe konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe

31150714000000

 

 

 

1602, 1601

15 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z mięsa króliczego

31150715000000

 

 

 

1602, 1601

16 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z dziczyzny

31150716000000

 

 

 

1602, 1601

17 pozostałe mięso zakonserwowane Fo ≥ 3

31150799000000

 

 

 

1602, 1601

06 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania pasteryzowane Fo ≤ 3 (przynajmniej 70°C w centrum)

 

 

 

 

 

01 szynka (wieprzowa)

31150803000000

 

 

 

1602, 1601

02 łopatka wieprzowa

31150804000000

 

 

 

1602, 1601

03 pozostałe mięso wieprzowe pasteryzowane

31150811000000

 

 

 

1602, 1601

 

1

2

3

4

5

6

04 pasteryzowana wołowina i cielęcina

31150801000000

 

 

 

1602, 1601

05 wątroby stłuszczone (drobiowe)

31150812000000

 

 

 

1602, 1601

06 pozostałe mięso drobiowe pasteryzowane

31150814000000

 

 

 

1602, 1601

07 pozostałe mięso z pozostałych gatunków zwierząt lub z więcej niż jednego gatunku pasteryzowane

31150899000000

 

 

 

1602, 1601

07 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania niepasteryzowane Fo < 3 (mniej niż 70°C w centrum)

 

 

 

 

 

01 mięso wołowe lub cielęce

31150902000000

 

 

 

1602, 1601

02 mięso wieprzowe

31150903000000

 

 

 

1602, 1601

03 mięso drobiowe

31150912000000

 

 

 

1602, 1601

04 pozostałe

31150999000000

 

 

 

1601, 1602

08 mięso o ograniczonym okresie przechowywania dojrzewające powyżej 9 miesięcy, aw ≤ 0,793 i pH < 6

 

 

 

 

 

01 wyłącznie mięso wieprzowe

31151003000000

 

 

 

1601, 1602

02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem

31151099000000

 

 

 

1601, 1602

09 produkty żywnościowe i pozostałe produkty garmażeryjne, gotowane lub parzone i chłodzone

 

 

 

 

 

01 poddane obróbce cieplnej (co najmniej 70°C w centrum)

311801

M7

 

 

1601, 1602, 1902, 2104

02 poddane obróbce cieplnej (poniżej 70°C w centrum)

311802

M7

 

 

1602, 1902, 2104

10 ekstrakty z mięsa

31151200000000

 

 

 

1603

11 wytapiane tłuszcze zwierzęce (włącznie z kośćmi)

 

 

 

 

 

01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy, kozi)

31160201000000

 

 

 

1502, 1503

02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy, kozi)

31160202000000

 

 

 

1502, 1503

03 smalec jadalny (wieprzowy)

31160101000000

 

 

 

1501

04 smalec rafinowany (wieprzowy)

31160102000000

 

 

 

1501

05 pozostałe jadalne tłuszcze zwierzęce

31169901000000

 

 

 

1503, 1504, 1506

06 pozostałe rafinowane tłuszcze zwierzęce (np. koński)

31169902000000

 

 

 

1503, 1504, 1505, 1506

12 przetworzone białko zwierzęce

 

 

 

 

 

01 słonina w proszku

31151301000000

 

 

 

0210

02 mączka mięsna i mączka kostna, suszona krew i mączka z krwi

31151302000000

 

 

 

0210, 2301, 0511, 0506

03 skwarki

31151303000000

 

 

 

2301

03 Mleko płynne

 

 

 

 

 

01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia

330101

LM

 

 

0401

02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego

310102

LM

 

 

0401

03 mleko termizowane

330103

LM

 

 

0401

04 mleko poddane obróbce cieplnej

 

 

 

 

 

01 mleko pasteryzowane

33010401

LM

 

 

0401

02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT

33010410

LM

 

 

0401

03 mleko sterylizowane

33010411

LM

 

 

0401

05 mleko płynne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi lub wyłącznie do bezpośredniego spożycia przez zwierzęta

 

 

 

 

 

01 siara

33010901

LM

 

 

2309

02 pozostałe mleko płynne

33010999

LM

 

 

0401

04 Przetwory mleczne

 

 

 

 

 

01 przetwory mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi)

 

 

 

 

 

01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane)

330301

L1

 

 

0403, 0405, 2105, 1901

02 pozostałe płynne przetwory

 

 

 

 

 

01 serwatka

33030301

LM

 

 

0404

 

1

2

3

4

5

6

02 maślanka

33031401

LM

 

 

0403

03 mleko zagęszczone

33010412

LM

 

 

0402

03 przetwory mleczne w proszku

330302

L2

 

 

1702, 3501 3502, 3504

04 sery

 

 

 

 

0402

01 ser świeży (twarogi i twarożki)

33040101

LM

 

 

0406

02 ser miękki

33040201

LM

 

 

0406

03 ser twardy

33040301

LM

 

 

0406

04 ser długo dojrzewający

330404

LM

 

 

0406

05 ser przetworzony (np. topiony)

330405

LM

 

 

0406

05 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania

33040600000000

 

 

 

0405

02 przetwory zawierające mleko surowe (przeznaczone do spożycia przez ludzi)

 

 

 

 

 

01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane)

330201

L1

 

 

0403, 2105, 1901

02 pozostałe płynne przetwory

 

 

 

 

 

01 serwatka

33030302

LM

 

 

0404

02 maślanka

33031402

LM

 

 

0403

03 sery

 

 

 

 

 

01 ser świeży (twarogi i twarożki)

33041101

LM

 

 

0406

02 ser miękki

33041201

LM

 

 

0406

03 ser twardy

33041301

LM

 

 

0406

04 ser długo dojrzewający

330414

LM

 

 

0406

04 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania

33041600000000

 

 

 

0405

03 pozostałe przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi)

 

 

 

 

 

01 ser ricotta

33090100000000

 

 

 

0406, 2106

02 płatki mleczne

33090200000000

 

 

 

0404, 1901 2106

03 pozostałe przetwory

33099900000000

 

 

 

0404, 1901, 2106, 3504,

04 przetwory zawierające mleko nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym środki żywienia zwierząt

 

 

 

 

1702

01 płynne

 

 

 

 

 

01 płynna serwatka

33100101000000

 

 

 

0404

02 płynna maślanka

33100102000000

 

 

 

0403

03 pozostałe płynne przetwory

33100199000000

 

 

 

0401

02 przetwory w proszku

331002

L2

 

 

3501, 3502, 3504, 2309, 1702, 0402

05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 ryby, wątroby, ikra i mlecz

 

 

 

 

 

01 ryby żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS, IHN, SEC

320111

PI

Y

 

0301

02 pozostałe gatunki ryb

320199

PI

N

 

0301

02 ryby całe lub patroszone, z głowami lub bez, świeże, chłodzone lub mrożone

 

 

 

 

 

01 chłodzone

320121

PI

 

 

0302

02 mrożone

320131

PI

 

 

0303

03 filety rybne, kawałki lub mięso mielone ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych ryb

 

 

 

 

 

01 chłodzone

320122

PI

 

 

0304

02 mrożone

320132

PI

 

 

0304

04 filety rybne, surowe, panierowane lub w sosie i mrożone

320135

PI

 

 

1604

05 ryby lub filety rybne suszone, solone lub nie

320140

PI

 

 

0305

 

1

2

3

4

5

6

06 ryby i filety rybne niesuszone, solone lub w solance

320150

PI

 

 

0305

07 ryby i filety rybne wędzone

320160

PI

 

 

0305

08 konserwy rybne (Fo ≥ 3)

320180

PI

 

 

1604

09 wątroby, ikra, mlecz

 

 

 

 

 

01 świeże lub chłodzone

320221

PI

 

 

0302

02 mrożone

320231

PI

 

 

0303

03 suszone, wędzone lub niewędzone

320240

PI

 

 

0305

04 solone albo w solance, wędzone lub nie

320250

PI

 

 

0305

05 kawior (w szczelnych pojemnikach)

32029500000000

 

 

 

1604

06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach)

32029600000000

 

 

 

1604

07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby, wątróbki, ikra i mlecz

320297

PI

 

 

1604

02 skorupiaki

 

 

 

 

 

01 skorupiaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki skorupiaków

32101100000000

 

 

 

0306

02 niewrażliwe gatunki skorupiaków

321012

CR

N

 

0306

02 skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach

 

 

 

 

 

01 chłodzone

321021

CR

 

 

0306

02 mrożone

321031

CR

 

 

0306

03 skorupiaki gotowane, w skorupach

 

 

 

 

 

01 chłodzone

321023

CR

 

 

0306

02 mrożone

321033

CR

 

 

0306

04 skorupiaki gotowane, bez skorup

 

 

 

 

 

01 chłodzone

321024

CR

 

 

1605

02 mrożone

321034

CR

 

 

1605

05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych

321080

CR

 

 

1605

03 mięczaki

 

 

 

 

 

01 mięczaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 wrażliwe gatunki mięczaków, ostrygi płaskie (z gatunku ostreae), marteilia refringens

322011

MO

Y

 

0307

02 niewrażliwe gatunki mięczaków

322012

MO

N

 

0307

02 mięczaki surowe, całe

 

 

 

 

 

01 chłodzone

322021

MO

 

 

0307

02 mrożone

322031

MO

 

 

0307

03 mięczaki surowe, bez skorup

 

 

 

 

 

01 chłodzone

322022

MO

 

 

0307

02 mrożone

322032

MO

 

 

0307

04 mięczaki gotowane, w skorupach

 

 

 

 

 

01 chłodzone

322023

MO

 

 

1605

02 mrożone

322033

MO

 

 

1605

05 mięczaki gotowane bez skorup

 

 

 

 

 

01 chłodzone

322024

MO

 

 

1605

02 mrożone

322034

MO

 

 

1605

06 mięczaki suszone, wędzone lub nie

322040

MO

 

 

0307

07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie

322050

MO

 

 

0307, 1605

08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych

322080

MO

 

 

1605

04 pozostałe wodne bezkręgowce

 

 

 

 

 

01 żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi

323011

AQ

 

 

0307

02 surowe całe lub w kawałkach

 

 

 

 

 

01 chłodzone

323021

AQ

 

 

0307

02 mrożone

323031

AQ

 

 

0307

03 suszone, wędzone lub niewędzone

323040

AQ

 

 

0307

04 solone, marynowane, wędzone lub nie

323050

AQ

 

 

0307, 1605

05 konserwowane Fo ≥ 3

323080

AQ

 

 

1605

05 pozostałe produkty rybne

 

 

 

 

 

01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 z ryb

32017000000000

 

 

 

0305

02 ze skorupiaków

32107000000000

 

 

 

0306

 

1

2

3

4

5

6

03 z mięczaków i pozostałych wodnych bezkręgowców

32407000000000

 

 

 

0307

02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)

 

 

 

 

 

01 chłodzone

32019200000000

 

 

 

1604

02 mrożone

32019300000000

 

 

 

1604

03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do spożycia

 

 

 

 

 

01 z ryb, chłodzone

320126

Pl

 

 

1604, 1902

02 z ryb, mrożone

320136

Pl

 

 

1604, 1902

03 ze skorupiaków, chłodzone

321026

CR

 

 

1605, 1902

04 ze skorupiaków, mrożone

321036

CR

 

 

1605, 1902

05 z mięczaków, chłodzone

322026

MO

 

 

1605, 1902

06 z mięczaków, mrożone

322036

MO

 

 

1605, 1902

07 mieszane, chłodzone

32402600000000

 

 

 

1604, 1605, 1902

08 mieszane, mrożone

32403600000000

 

 

 

1604, 1605, 1902

04 ekstrakty i soki

 

 

 

 

 

01 z ryb, łącznie z tranem

32019400000000

 

 

 

1504, 1603, 2104

02 ze skorupiaków

32109400000000

 

 

 

1603, 2104

03 z mięczaków

32209400000000

 

 

 

1603, 2104

04 z pozostałych wodnych bezkręgowców

32309400000000

 

 

 

1603, 2104

06 Jaja przeznaczone do spożycia, produkty jajeczne, produkty pszczele

 

 

 

 

 

01 jaja przeznaczone do spożycia

 

 

 

 

 

01 kurze

34010100000000

 

 

 

0407

02 pozostałych gatunków

34010900000000

 

 

 

0407

02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej

 

 

 

 

 

01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone

34020100000000

 

 

 

0408

02 wysuszone

34020200000000

 

 

 

0408, 3502

03 koagulowane

34020300000000

 

 

 

0408, 3502

04 krystalizowane

34020400000000

 

 

 

0408, 3502

03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej

34030100000000

 

 

 

0408, 3502

04 produkty pszczele8)

 

 

 

 

 

01 przeznaczone do spożycia przez ludzi

390401

HO

 

 

0409, 0410

02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół

390402

HO

 

 

0511, 0409, 1521, 0410, 9602

03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania

390403

HO

 

 

0511, 1521, 0410

07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka – przeznaczone do spożycia przez ludzi

 

 

 

 

 

01 ślimaki

 

 

 

 

 

01 żywe

39220101000000

 

 

 

0307

02 chłodzone lub mrożone

39220102000000

 

 

 

0307

03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3)

39220103000000

 

 

 

1605

02 pozostałe ślimaki lądowe

 

 

 

 

 

01 żywe

39229901000000

 

 

 

0307

02 chłodzone lub mrożone

39229902000000

 

 

 

0307

03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3)

39229903000000

 

 

 

1605

03 żaby i żabie udka

 

 

 

 

 

01 żaby żywe

39210100000000

 

 

 

0106

02 chłodzone lub mrożone

39210200000000

 

 

 

0208

03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3)

39210300000000

 

 

 

1602

08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór – trofea myśliwskie

 

 

 

 

 

01 surowe skóry

 

 

 

 

 

01 surowe skóry bydlęce

43010100000000

 

 

 

4101

 

1

2

3

4

5

6

02 surowe skóry owcze

43010200000000

 

 

 

4102

03 surowe skóry kozie

43010300000000

 

 

 

4103

04 surowe skóry świńskie

43010400000000

 

 

 

4103

05 surowe skóry ze zwierząt jednokopytnych

43010500000000

 

 

 

4101

06 surowe skóry z pozostałych zwierząt kopytnych

43010900000000

 

 

 

4103

07 pozostałe surowe skóry i skórki (ptasie, nielotów, rybie, futerkowe)

43011900000000

 

 

 

4103, 4301

02 skóry i skórki poddane obróbce6)

 

 

 

 

 

01 skóry bydlęce

43020100000000

 

 

 

4101

02 skóry owcze

43020200000000

 

 

 

4102

03 skóry kozie

43020300000000

 

 

 

4103

04 skóry świńskie

43020400000000

 

 

 

4103

05 skóry ze zwierząt jednokopytnych

43020500000000

 

 

 

4101

06 skóry z pozostałych zwierząt kopytnych

43020900000000

 

 

 

4103

03 wełna, włosie, końskie włosie, szczecina

 

 

 

 

 

01 nieprzetworzone7)

440101

H1

 

 

0502, 0503, 5101, 5102, 5103

04 pióra, puch lub części piór

 

 

 

 

 

01 nieprzetworzone7)

45010000000000

 

 

 

0505

02 barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub przetworzone8)

45020000000000

 

 

 

0505, 6701

05 trofea myśliwskie

 

 

 

 

 

01 nieprzetworzone

46010000000000

 

 

 

0506, 0507, 4103, 9705

02 przetworzone9)

46020000000000

 

 

 

0506, 0507, 4103

09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych produktów inne niż mączki; żelatyna, surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny oraz podobne produkty

 

 

 

 

 

01 kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta

 

 

 

 

 

01 z bydła

48010100000000

 

 

 

0506, 0507

02 z owiec i kóz

48010200000000

 

 

 

0506, 0507

03 ze świń

48010300000000

 

 

 

0506, 0507

04 z pozostałych gatunków zwierząt (łącznie z rybami)

48010900000000

 

 

 

0410, 0506, 0507, 0508

02 produkty zawierające kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta

 

 

 

 

 

01 żelatyna przeznaczona do użytku w przemyśle spożywczym

48011100000000

 

 

 

3503

02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia

48011900000000

 

 

 

3504, 2835

03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone, przeznaczone do celów technicznych10)

 

 

 

 

 

01 żelatyny do celów technicznych

48012100000000

 

 

 

3503

02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia

48012900000000

 

 

 

3504

10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do użytku technicznego, inne niż te w artykułach żywnościowych lub przeznaczone do pozostałych celów. Czynniki patogenne

 

 

 

 

 

01 krew oraz produkty z krwi koniowatych

 

 

 

 

 

01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym

490101

BL

 

 

3002

02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu

490102

BL

 

 

0511, 3002

 

1

2

3

4

5

6

02 krew i produkty z krwi pozostałych gatunków innych niż koniowate

 

 

 

 

 

01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym

490103

BL

 

 

3002

02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu

490104

BL

 

 

0511, 3002

03 czynniki patogenne

49020000000000

 

 

 

3002

11 Pozostałe odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów technicznych oraz do produkcji środków żywnościowych

 

 

 

 

 

01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka

 

 

 

 

 

01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska

48021001000000

 

 

 

0511

02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu

48021002000000

 

 

 

0511

03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór

48021099000000

 

 

 

0511

04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania chorób

48022001000000

 

 

 

0511

05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną

48022002000000

 

 

 

0511

06 części zabitych zwierząt, które nie podlegają badaniu poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi)

48023001000000

 

 

 

0511

07 mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej

48023002000000

 

 

 

0511

08 produkty mięsne i rybne importowane z krajów trzecich niespełniające wymogów Unii Europejskiej

48023003000000

 

 

 

0511

09 odpady zwierzęce, mleko oraz produkty zawierające pozostałości

48023004000000

 

 

 

0401, 0402, 0511

10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną

48023005000000

 

 

 

0511

02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn owodniowy

 

 

 

 

 

01 podroby ze świeżych ryb

50010601000000

 

 

 

0510, 3001

02 serca

50010102

AN

 

 

0206, 0207, 3001

03 jelita

50010103

AN

 

 

0504, 3001

04 trzustki

50010104

AN

 

 

0510, 3001

05 śledziony

50010105

AN

 

 

0510, 3001

06 gruczoły nadnercza

50010106

AN

 

 

0510, 3001

07 migdałki

50010107

AN

 

 

0510, 3001

08 genitalia

50010108

AN

 

 

0510, 3001

09 tarczyce

50010109

AN

 

 

0510, 3001

10 mózgi, gruczoły przysadkowe

50010410

AN

 

 

0510, 3001

11 maź stawowa

50011011

AN

 

 

0510, 3001

12 żółć

50010112

AN

 

 

0510, 3001

13 śluzówki jelit lub soki jelitowe

50011013

AN

 

 

0510, 3001

14 pozostałe tkanki limfoidalne

50011014

AN

 

 

0510, 3001

15 pozostałe, łącznie z mlekiem

50011099

AN

 

 

0401, 0402, 0510, 3001

03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu owodniowego

 

 

 

 

 

01 pochodzenia bydlęcego

50020100000000

 

 

 

0511

02 z nieparzystokopytnych

50020200000000

 

 

 

0511

03 pochodzące z owiec lub kóz

50020300000000

 

 

 

0511

04 pochodzenia wieprzowego

50020400000000

 

 

 

0511

05 z drobiu

50020500000000

 

 

 

0511

 

1

2

3

4

5

6

06 z ryb

50020600000000

 

 

 

0511

07 pozyskane z pozostałych gatunków zwierząt

50029900000000

 

 

 

0511, 0510

04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt

 

 

 

 

 

01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa

5003

AN

 

 

0511

02 pochodzące ze zwierząt wodnych

 

 

 

 

 

01 ryby złowione do produkcji mączki

50030615000000

 

 

 

0301, 0511

02 odpady i wnętrzności ze świeżych ryb

50030601000000

 

 

 

0511

05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego, farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt

50040000000000

 

 

 

1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522

12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego przeznaczone lub nie do produkcji środków żywienia zwierząt (mączki i skwarki) – środki żywienia zwierząt domowych

 

 

 

 

 

01 przetworzone białko ssaków11)

 

 

 

 

 

01 mączka mięsno-kostna

47010101000000

 

 

 

2301, 2309

02 mączka z krwi

47010103000000

 

 

 

0511

03 mączka kostna

47010104000000

 

 

 

0506

04 mączka z rogów

47010105000000

 

 

 

0507

05 mączka z kopyt

47010106000000

 

 

 

0507

06 suszone skwarki

47010108000000

 

 

 

2301

07 mieszanki tych mączek

47010199000000

 

 

 

2309

02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji środków żywnościowych

 

 

 

 

 

01 mączka mięsno-kostna

47010301

D4

 

 

2301, 2309

02 mączka z krwi

47010303

D4

 

 

0511

03 mączka kostna

47010304

D4

 

 

0506

04 mączka z rogów

47010305

D4

 

 

0507

05 mączka z kopyt

47010306

D4

 

 

0507

06 suszone skwarki

47010308

D4

 

 

2301

07 mieszanki tych mączek

47010399

D4

 

 

2309

03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt

 

 

 

 

 

01 mączka rybna

47010102000000

 

 

 

2301

02 mączka mięsno-kostna z odpadów drobiowych

47010109000000

 

 

 

2301, 2309

03 mączka z piór

47010107000000

 

 

 

0505

04 mieszanki tych i pozostałych mączek, łącznie z produktami jajecznymi

47010499000000

 

 

 

0408, 2309

04 środki żywienia zwierząt domowych

 

 

 

 

 

01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej

47010201000000

 

 

 

2309

02 karma konserwowana (poddana obróbce cieplnej Fo ≥ 3)

47010202000000

 

 

 

2309

03 karma półwilgotna

47010203000000

 

 

 

2309

04 karma sucha

47010204000000

 

 

 

2309

05 karma z przetworzonych skór

47010205000000

 

 

 

2309

05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12.01

 

 

 

 

 

01 mączka mięsno-kostna

47010501000000

 

 

 

2301, 2309

02 mączka z krwi

47010503000000

 

 

 

0511

03 mączka kostna

47010504000000

 

 

 

0506

04 suszone skwarki

47010508000000

 

 

 

2301

05 mieszanki tych mączek

47010599000000

 

 

 

2309

13 Nawozy

 

 

 

 

 

01 produkty przetworzone zawierające nawóz

48150100000000

 

 

 

3101

02 nawozy nieprzetworzone

 

 

 

 

 

01 drobiowe

48150201000000

 

 

 

0511, 3101

02 pochodzące od koniowatych

48150202000000

 

 

 

0511, 3101

03 pochodzące od pozostałych gatunków

48150209000000

 

 

 

0511, 3101

14 Towary roślinne pozostałe

 

 

 

 

 

01 słoma

 

 

 

 

1213

02 siano

 

 

 

 

1214

 

 

1) Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczone są w tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów.

2) Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518).

3) Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach.

4) Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze.

5) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby.

6) Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, „wet blue”, skór gołych poddanych kąpieli piklującej, „skór poddanych obróbce wapnem” (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin).

7) Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych.

8) Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych.

9) Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki.

10) Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta.

11) Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW

TABELA II

Dodatkowe kody kwalifikacyjne

Nazwa towaru

1

2

3

4

AN

A

0100

Bydło rogate

A

0200

Jednokopytne

A

0300

Trzoda chlewna

A

0400

Owce

A

0500

Kozy

 

0600

Drób

A

9900

Pozostałe

AQ

N

9100

Osłonice, żachwy (Ascidiacea)

N

9210

Jeżówce (Echinoidae)

N

9999

Pozostałe bezkręgowce wodne

BI

 

0101

Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)

 

0201

Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany)

 

0301

Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)

 

1

2

3

4

 

 

0401

Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,)

 

0501

Czepigowate Coliiformes

 

0601

Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)

 

0701

Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki)

 

0801

Sowowate Strigiformes (np. sowy)

 

0901

Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki)

 

1001

Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)

 

1101

Gołębiowate Columbiformes

 

1201

Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie)

 

1301

Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka)

 

1401

Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw)

 

1501

Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)

 

1601

Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź)

 

1701

Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)

 

1801

Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)

 

1901

Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki)

 

2001

Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy)

 

2101

Nurowate Gaviiformes (np. nur)

 

2201

Kopetony Tinamiformes (np. kopetona)

 

2301

Apterygiformes (np. kiwi)

 

2401

Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary)

 

2501

Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu)

 

2601

Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański)

 

2701

Sphenisciformes (np. pingwiny)

BL

 

0100

Świeża krew (niepreparowana)

 

0150

Krew (w pełni preparowana)

 

0200

Surowica (niepreparowana)

 

0250

Surowica (w pełni preparowana)

 

0300

Przecier ziarnisty

 

0400

Płyn owodniowy (niepreparowany)

 

0450

Płyn owodniowy (w pełni preparowany)

 

0500

Produkty z krwi

 

0600

Produkty do diagnostyki in vitro

 

0700

Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi

 

9900

Pozostałe produkty

CA

 

0100

Koty

 

0200

Psy

 

0300

Hieny Hyenidae (np. hieny)

 

0400

Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta)

 

0500

Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)

 

0600

Szopowate Procyonidae (np. szop pracz)

 

0700

Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie)

CE

 

0100

Wieloryby

 

0102

Delfiny

 

0103

Pozostałe walenie (Cetacea)

 

1

2

3

4

CM

 

0100

Baktriany

 

0101

Dromadery

 

0102

Lamy

 

0103

Wigonie

 

0104

Pozostałe wielbłądowate (Camelidae)

CR

N

7020

Pąkle (Balanidae)

N

7110

Kryl (Euphausidae)

N

7120

Penaeidae

N

7130

Palaemonidae

N

7140

Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae)

N

7199

Pozostałe krewetki

N

7200

Langusty (Palinuridae)

N

7310

Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.)

N

7399

Pozostałe raki (pozostałe Astacidae)

N

7410

Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.)

N

7420

Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus)

N

7510

Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.)

N

7599

Pozostałe kraby

N

7900

Pozostałe skorupiaki

H1

 

0100

Wełna owcza

 

0200

Sierść bydlęca

 

0300

Sierść borsuka

 

0400

Włosie końskie

 

0500

Szczecina świńska

 

0600

Szczecina z dzika

 

9900

Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt

HO

A

0100

Miód

A

0200

Wosk

A

0300

Mleczko pszczele

A

0400

Pyłek

A

0500

Produkty pszczelarskie

 

0600

Kit pszczeli

A

0700

Pozostałe

IN

 

0103

Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół)

 

0203

Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój)

 

0209

Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice)

 

0303

Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx)

 

9903

Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy)

L1

 

0100

Śmietana

 

0200

Masło

 

0300

Jogurt

 

0400

Pozostałe fermentowane mleko

 

0500

Przetwory smakowe

 

0600

Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne

 

0700

Lody mleczne

 

1

2

3

4

L2

 

0100

Mleko w proszku

 

0200

Mieszanki w proszku z mleka

 

0300

Serwatka w proszku i pochodne

 

0400

Maślanka w proszku i pochodne

 

0500

Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek

 

9900

Pozostałe przetwory mleczne w proszku

LA

 

0100

Króliki

 

0200

Dziki królik

 

0300

Zające

 

0400

Pozostałe gryzonie

LM

 

0100

Mleko krowie

 

0200

Mleko bawole

 

0300

Mleko owcze

 

0400

Mleko kozie

 

0500

Mleko wielbłądzie

 

0600

Mleko kobyle

 

0700

Pozostałe

MI

 

0100

Całe tusze

 

0200

Półtusze

 

0300

Ćwierćtusze

M2

 

0100

Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części

 

0200

Kawałki

 

0300

Mięso bez kości

 

0400

Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g

 

0500

Mięso mielone

 

0600

Przetwory mięsne

 

0700

Mięso rozebrane mechanicznie

 

0800

Jadalne surowe tłuszcze

M3

A

0100

Serca

A

0200

Mięśnie przeponowe

A

0300

Mięśnie żwacze

A

0400

Języki

A

0500

Podroby mielone

A

0600

Przetwory zawierające podroby

A

0700

Wątroby

A

0800

Wątroby w plastrach

 

0900

Grasica

A

1000

Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)

A

1200

Krew

A

9900

Pozostałe podroby

M4

A

0100

Tusze całkowicie patroszone

A

0200

Tusze częściowo patroszone

A

0300

Tusze, w których odłożono patroszenie

A

0400

Kawałki

A

0500

Bez kości

 

1

2

3

4

 

A

0600

Przetwory mięsne

A

0700

Mięso rozebrane mechanicznie

A

0800

Wątroby

 

0900

Wątroby otłuszczone

A

1000

Mielce

A

9900

Pozostałe podroby

M5

 

0100

Szynki bez kości

 

0200

Szynki z kością

 

0300

Łopatki

 

0400

Kiełbasy (łącznie z mieszankami)

M6

A

0100

Jednokopytne

A

0200

Bydło rogate

 

0300

Trzoda chlewna

A

0400

Owce

A

0500

Kozy

A

0600

Udomowione dzikie ptactwo

A

0700

Udomowione dziki

A

0800

Pozostała udomowiona dziczyzna

A

0900

Dzikie ptactwo

A

1000

Dziki

A

1100

Pozostała dziczyzna

A

1200

Drób

A

1300

Króliki

A

1400

Pozostałe gatunki

M7

 

0100

Gotowane potrawy zawierające mięso

 

0200

Pozostałe gotowane potrawy

 

0300

Kiełbasy

 

9900

Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne

MO

Y

0100

Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis)

N

8110

Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.)

N

8120

Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum)

N

8130

Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.)

N

8199

Pozostałe ślimaki morskie

N

8211

Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas)

N

8299

Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae)

N

8311

Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus)

N

8312

Przegrzebki zwyczajne, Coguilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus)

N

8319

Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp.

N

8399

Pozostałe przegrzebki Pectinidae

N

8410

Małże z gatunku Mytilus spp.

N

8499

Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae)

N

8510

Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis)

N

8520

Mątwa mniejsza (Sepiolidae)

N

8530

Kałamarnice przybrzeżne – Loligo spp. (Loliginidae)

 

1

2

3

4

 

N

8540

Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae)

N

8550

Ośmiornice (Octopodidae)

N

8900

Pozostałe mięczaki

PB

 

0101

Słoń afrykański

 

0201

Słoń azjatycki

PE

 

0101

Nosorożce Rhinocerotidae

 

0201

Tapiry Tapiridae

Pl

Y

0400

Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN

Y

0401

Karp (Cyprinus carpio), SVC

Y

0402

Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC

Y

0403

Karaś (Carassius carassius), SVC

Y

0404

Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC

Y

0405

Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC

Y

0406

Hypophthalmichtys nobilis, SVC

Y

0407

Jaź (Leuciscus idus), SVC

Y

0408

Lin (Tinca tinca), SVC

Y

0409

Płoć (Rutilus rutilus), SVC

Y

0410

Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC

Y

0500

Pozostałe łososiowate, VHS, IHN

Y

0600

Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA,VHS, IHN

Y

0700

Lipień (Thymallus thymallus), VHS

Y

0701

Sum pospolity (Silurus glanis), SVC

Y

0800

Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN

Y

0900

Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC

N

0999

Pozostałe ryby słodkowodne

N

1000

Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.)

N

1100

Gładzica (pleuronectes platessa)

N

1200

Sola (Solea spp.)

Y

1901

Skarp (Scophthalmus maximus), VHS

N

1999

Pozostałe płastugi

N

2000

Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga)

N

2100

Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres)

N

2200

Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)

N

2999

Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus

N

3000

Śledź (Clupea spp.)

N

3100

Dorsz (Gadus spp.)

N

3200

Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus)

N

3300

Łupacze (Melanogrammus aeglefinus)

N

3400

Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens)

N

3500

Makrele (Scomber spp.)

N

3600

Rekiny (wszystkie gatunki)

N

3700

Płaszczka (Raja spp.)

N

4000

Jesiotr (Acipenser spp.)

N

4100

Węgorz (Anguilla spp.)

N

4200

Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus)

 

1

2

3

4

 

N

4300

Okoń morski (Dicentrarchus spp.)

N

4400

Witlinek (Merlangus merlangus)

N

4500

Witlinek błękitny (Gadus poutassou)

N

4600

Ling (Molva spp.)

N

4700

Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius)

N

4800

Merlin (Makaira spp.)

N

5000

Centroscymnus coelolepis

N

5100

Sardela (Engraulis spp.)

N

5200

Dentex dentex-Pagallus spp.

N

5300

Morszczuk (Merluccius spp.)

N

5400

Leszcz promieniowy (Brama spp.)

N

5500

Żabnica (Lophius spp.)

N

5600

Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor'

N

5700

Karmazyn (Sebastes spp.)

N

5800

Ryby z gatunków 'Boreogadus saida'

N

6000

Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo)

N

6100

Miecznik (Xiphias gladius )

N

6200

Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus)

N

6300

Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5)

N

6900

Pozostałe ryby

PN

 

0101

Foki Phocidae (np. foka zwyczajna)

 

0201

Morsy Odobenidae (np. mors)

 

0301

Uchatki Otaridea (np. uchatka)

PO

 

0100

Grzebiące

 

0200

Indyki

 

0300

Perlica dzika

 

0400

Kaczki

 

0500

Gęsi

A

0600

Przepiórki

 

0700

Gołębie

A

0800

Bażanty

A

0900

Kuropatwy

 

0950

Pozostałe drobne dzikie ptactwo

A

1000

Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)

RE

 

0100

Łuskoskóre (np. węże)

 

0200

Łuskoskóre (np. jaszczurki)

 

0300

Krokodyle (np. krokodyle i aligatory)

 

0400

Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie)

 

0500

Pozostałe testudines

RO

 

0100

Cavidae (np. świnka morska)

 

0200

Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz)

 

0300

Myszowate Muridae (np. szczury, myszy)

 

0400

Chomikowate Cricetidae (np. chomik)

 

0500

Bobry Castoridae (np. bóbr)

 

0600

Szynszyle (np. szynszyla)

 

1

2

3

4

 

 

0700

Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)

 

9900

Pozostałe gryzonie

RU

 

0101

Krętorogi

 

0105

Pozostałe krętorogie

 

0201

Antylopy

 

0205

Renifery, karibu

 

0301

Żyrafy

 

0401

Jelenie

 

0405

Pozostałe jeleniowate cervine

 

0501

Pozostałe przeżuwacze

SD

 

0101

Hipopotamy

 

0201

Pozostałe suinae

 

0301

Dziki

 

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

TABELA III

Dodatkowe kody kwalifikacyjne

Miejsce przeznaczenia

1

2

3

D1

01

Do ogrodu zoologicznego

02

Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka

03

W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli

04

Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych

D2

01

Do ogrodu zoologicznego

02

Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka

03

W celach hodowlanych

D3

02

Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka

03

W celach hodowlanych

D4

01

Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy – jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo

02

Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy – jedynie w celu przetworzenia

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-12-22
  • Data wejścia w życie: 2003-12-22
  • Data obowiązywania: 2003-12-22
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Monitor Polski

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA