REKLAMA
Monitor Polski - rok 2003 nr 57 poz. 900
OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 grudnia 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej
Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.
3) Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 grudnia 2003 r. (poz. 900)
WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)
TABELA I
Część I. Towary – zwierzęta, materiał biologiczny | Kod ANIMO | Pozycja PCN2) | |||
1 | 2 | 3 | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
01 Koniowate |
|
|
|
|
|
01 tranzyt koniowatych | 21010900010000 |
|
|
| 01013) |
02 import koniowatych |
|
|
|
|
|
01 zarejestrowane koniowate |
|
|
|
|
|
01 konie zarejestrowane | 21010109010000 |
|
|
| 01013) |
02 pozostałe koniowate zarejestrowane | 21010109020000 |
|
|
| 01013) |
02 koniowate do rozrodu i produkcji | 21010101000000 |
|
|
| 01013) |
03 koniowate rzeźne |
|
|
|
|
|
01 bezpośrednio do rzeźni | 21010102000000 |
|
|
| 01013) |
02 przechodzące przez rynek | 21010101010000 |
|
|
| 01013) |
03 tymczasowe dopuszczenie zarejestrowanych koni (do 90 dni) | 21010110010000 |
|
|
| 01013) |
04 ponowne wprowadzenie zarejestrowanych koni | 21010109030000 |
|
|
| 01013) |
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus} |
|
|
|
|
|
01 cielęta w wieku poniżej 15 dni | 21020100000000 |
|
|
| 01023) |
02 bydło do rozrodu | 21020200000000 |
|
|
| 01023) |
03 bydło utrzymywane w celach produkcyjnych | 21020400000000 |
|
|
| 01023) |
04 bydło rzeźne | 21020300000000 |
|
|
| 01023) |
05 pozostałe rodzaje bydła | 21021090000000 |
|
|
| 01023) |
03 Świnie |
|
|
|
|
|
01 świnie do rozrodu | 21050200000000 |
|
|
| 01033) |
02 świnie utrzymywane w celach produkcyjnych | 21050100000000 |
|
|
| 01033) |
03 świnie rzeźne | 21050300000000 |
|
|
| 01033) |
04 Owce i kozy |
|
|
|
|
|
01 owce do rozrodu | 21030200000000 |
|
|
| 01043) |
02 owce przeznaczone do tuczu | 21030100000000 |
|
|
| 01043) |
03 owce rzeźne | 21030300000000 |
|
|
| 01043) |
04 kozy do rozrodu | 21040200000000 |
|
|
| 01043) |
05 kozy przeznaczone do tuczu | 21040100000000 |
|
|
| 01043)v |
06 kozy rzeźne | 21040300000000 |
|
|
| 01043) |
05 Drób |
|
|
|
|
|
01 w partiach liczących po 20 lub więcej sztuk |
|
|
|
|
|
01 drób jednodniowy | 22010900000000 |
|
|
| 01053) |
02 drób przeznaczony do rozrodu i produkcji | 22020900000000 |
|
|
| 01053) |
03 drób przeznaczony do odtworzenia zasobów dzikiego ptactwa łownego | 22040900000000 |
|
|
| 01063) |
04 drób rzeźny | 22030900000000 |
|
|
| 01053) |
02 drób w partiach liczących poniżej 20 sztuk | 22090900000000 |
|
|
| 01053) |
06 Jaja wylęgowe |
|
|
|
|
|
01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i powyżej | 41010100000000 |
|
|
| 0407 |
02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20 sztuk | 41010200000000 |
|
|
| 0407 |
07 Ryby |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS, IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis) | 23040109 | PI | Y |
| 03013) |
02 pozostałe gatunki ryb | 230402 | PI | N |
| 03013) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
08 Skorupiaki |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki skorupiaków (na Aphanomyces astaci) | 23040309000000 |
|
|
| 03063) |
02 pozostałe gatunki skorupiaków | 230404 | CR | N |
| 03063) |
09 Mięczaki |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki mięczaków (na Bonomia ostreae, Marteilia refringens) | 23040509 | MO | Y |
| 03073) |
02 pozostałe gatunki mięczaków | 230406 | MO | N |
| 03073) |
10 Pozostałe wodne bezkręgowce | 230407 | AQ |
|
| 03073) |
11 Ikra, mlecz i gamety ryb |
|
|
|
|
|
01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS, IHN, SVC | 230601 | PI | Y |
| 0511 |
02 pozostałych gatunków ryb | 230609 | PI | N |
| 0511 |
12 Pozostałe ssaki |
|
|
|
|
|
01 primates – naczelne (np. małpy, lemury) | 1101 |
|
| D1 | 01063) |
02 artiodactyla; ruminantia – parzystokopytne, przeżuwacze |
|
|
|
|
|
01 bos bovis – bydło (pozostałe niż wymienione w poz. 02) | 11030101 |
|
| D1 | 01023) |
02 pozostałe Bovidae | 11030191 |
|
| D1 | 01063) |
03 antylopy | 11030102 |
|
| D1 | 01063) |
04 renifery, caribu | 11030192 |
|
| D1 | 01063) |
05 żyrafy | 11030103 |
|
| D1 | 01063) |
06 jelenie, sarny, daniele | 11030104 |
|
| D1 | 01063) |
07 pozostałe jeleniowate | 11030101 |
|
| D1 | 01063) |
08 pozostałe przeżuwacze | 11030105 |
|
| D1 | 01063) |
03 artiodactyla; camelidae – parzystokopytne, wielbłądowate |
|
|
|
|
|
01 wielbłądy i lamy | 113021 |
|
| D1 | 01063) |
04 artiodactyla; suidae – parzystokopytne, świniowate |
|
|
|
|
|
01 pozostałe świniowate | 11030302 |
|
| D1 | 01033) |
02 dziki | 11030303 |
|
| D1 | 01033) |
05 hipopotamidae – hipopotamy | 11030301 |
|
| D1 | 01063) |
06 perissodactyla – nieparzystokopytne |
|
|
|
|
|
01 rhinocerotidae (np. nosorożce) | 110401 |
|
| D1 | 01063) |
02 tapiridae – tapiry | 110402 |
|
| D1 | 01063) |
07 sirenia – syreny (np. krowy morskie, manaty) | 1105 |
|
|
|
|
08 hyracoidae – góralki (np. góralek drzewny) | 1106 |
|
| D1 | 01063) |
09 proboscidae – trąbowce |
|
|
|
|
|
01 słonie afrykańskie | 110701 |
|
| D1 | 01063) |
02 słonie azjatyckie | 110702 |
|
| D1 | 01063) |
10 tubulidentata – słupozębne (np. mrównik) | 110801 |
|
| D1 | 01063) |
11 carnivora – drapieżne |
|
|
|
|
|
01 felidae – kotowate |
|
|
|
|
|
01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy | 11090101 |
|
| D1 | 01063) |
02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy | 11090102 |
|
| D1 | 01063) |
03 pozostałe kotowate | 11090109 |
|
| D1 | 01063) |
02 canidae – psowate |
|
|
|
|
|
01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy | 11090201 |
|
| D1 | 01063) |
02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy | 11090202 |
|
| D1 | 01063) |
03 pozostałe psowate | 11090209 |
|
| D1 | 01063) |
03 hyenidae – hienowate (np. hieny) | 11090305 |
|
| D1 | 01063) |
04 viverridae – łaszowate (np. mangusty, cywety) | 11090301 |
|
| D1 | 01063) |
05 mustelidae – łasicowate (np. norki, kuny, borsuki) | 11090302 |
|
| D1 | 01063) |
06 procyonidae – szopowate | 11090303 |
|
| D1 | 01063) |
07 ursidae – niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie) | 11090304 |
|
| D1 | 01063) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
12 pinnipedia – płetwonogie |
|
|
|
|
|
01 phocidae – fokowate (np. foka właściwa) | 111001 |
|
| D1 | 01063) |
02 odobenidae – morsy (np. mors) | 111002 |
|
| D1 | 01063) |
03 otaridea – uchatkowate (np. uchatka) | 111003 |
|
| D1 | 01063) |
13 cetacea – walenie | 1111 |
|
| D1 | 01063) |
14 rodentia – gryzonie |
|
|
|
|
|
01 caviidae – marowate (np. świnka morska) | 1112010101 |
|
|
|
|
02 hystricidae – jeżozwierze (np. jeżozwierz) | 1112010199 |
|
| D1 | 01063) |
03 muridae – myszowate (np. szczury, myszy) | 1112010201 |
|
| D1 | 01063) |
04 cricetidae – chomikowate (np. chomik) | 1112010401 |
|
| D1 | 01063) |
05 castaridae – bobry (np. bóbr europejski) | 1112010501 |
|
| D1 | 01063) |
06 chinchillidae – szynszylowate (np. szynszyla) | 1112010601 |
|
| D1 | 01063) |
07 sciuridae – wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki) | 11120103 |
|
| D1 | 01063) |
08 pozostałe gryzonie | 1112010299 |
|
| D1 | 01063) |
15 lagomorpha – zajęczaki |
|
|
|
|
|
01 króliki | 11120203 |
|
| D1 | 01063) |
02 dzikie króliki | 11120202 |
|
| D1 | 01063) |
03 zające | 1112020101 |
|
| D1 | 01063) |
04 pozostałe zajęczaki | 1112020102 |
|
| D1 | 01063) |
16 pholidota – łuskowce (np. łuskowiec) | 1113 |
|
| D1 | 01063) |
17 edenta – szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 1114 |
|
| D1 | 01063) |
18 chiroptera (np. nietoperze) | 1115 |
|
| D1 | 01063) |
19 insectivora – owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże) | 1116 |
|
| D1 | 01063) |
20 dermoptera – skóroskrzydłe (np. lotokot) | 1117 |
|
| D1 | 01063) |
21 marsupialia – torbacze (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) | 1118 |
|
| D1 | 01063) |
22 monotremata – stekowce (np. kolczatka, dziobak) | 1119 |
|
| D1 | 01063) |
13 Pozostałe ptaki |
|
|
|
|
|
01 passeriformes – wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki) | 1201 |
|
| D1 | 01063) |
02 piciformes – dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany) | 1202 |
|
| D1 | 01063) |
03 coraciiformes – kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) | 1203 |
|
| D1 | 01063) |
04 trogoniformes – trogonowate | 1204 |
|
| D1 | 01063) |
05 coliiformes – czepigowate | 1205 |
|
| D1 | 01063) |
06 apodiformes – jerzykowate (np. jerzyki, kolibry) | 1206 |
|
| D1 | 01063) |
07 caprimulgiformes – kozodojowate (np. lelki) | 1207 |
|
| D1 | 01063) |
08 strigiformes – sowowate (np. sowy) | 1208 |
|
| D1 | 01063) |
09 cuculiformes – kukułkowate (np. kukułki) | 1209 |
|
| D1 | 01063) |
10 psittaciformes – papugowate (np. papugi, papużka falista) | 1210 |
|
| D1 | 01063) |
11 columbiformes – gołębiowate | 1211 |
|
| D1 | 01063) |
12 gruiformes – żurawiowate (np. żurawie) | 1212 |
|
| D1 | 01063) |
13 charadriiformes – siewkowate (np. mewy, alki, siewki) | 1213 |
|
| D1 | 01063) |
14 galliformes – grzebiące (np. paw) | 1214 |
|
| D1 | 01063) |
15 falconiformes – drapieżne (np. orły, sokoły) | 1215 |
|
| D1 | 01063) |
16 anseriformes – blaszkodziobe (np. łabędź) | 1216 |
|
| D1 | 01063) |
17 ciconiiformes – brodzące (poza kaczkami i gęśmi; np. czaple, bociany, flamingi) | 1217 |
|
| D1 | 01063) |
18 pelicaniformes – wiosłonogie (np. pelikany, kormorany) | 1218 |
|
| D1 | 01063) |
19 procellariiformes – rurkonose (np. albatrosy, petrele) | 1219 |
|
| D1 | 01063) |
20 podicipediformes – perkozowate (np. perkozy) | 1220 |
|
| D1 | 01063) |
21 gaciiformes – nurowate (np. nury) | 1221 |
|
| D1 | 01063) |
22 tinamiformes – kusakowate (np. kusaki) | 1222 |
|
| D1 | 01063) |
23 apterygiformes – kiwi | 1223 |
|
| D1 | 01063) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
24 casuariformes – kazuarowate (np. kazuary) | 1224 |
|
| D1 | 01063) |
25 rheiformes – (np. struś nandu) | 1225 |
|
| D1 | 01063) |
26 struthioniformes – strusiowate | 1226 |
|
| D1 | 01063) |
27 sphenisciformes – pingwinowate | 1227 |
|
| D1 | 01063) |
14 Gady |
|
|
|
|
|
01 squamata – łuskoskóre (np. węże) | 1302 |
|
| D1 | 01063) |
02 squamata – łuskoskóre (np. jaszczurki) | 1301 |
|
| D1 | 01063) |
03 crocodylia – krokodyle (np. krokodyle, aligatory) | 1304 |
|
| D1 | 01063) |
04 testudines chelonidae – żółwie morskie | 130301 |
|
| D1 | 01063) |
05 testudines – pozostałe żółwie | 130399 |
|
| D1 | 01063) |
15 Pozostałe zwierzęta |
|
|
|
|
|
01 amphibia; anura – płazy bezogonowe |
|
|
|
|
|
01 anura ranidae – żaby | 140101 |
|
| D3 | 01063) |
02 pozostałe anura (np. ropuchy) | 140199 |
|
| D3 | 01063) |
02 amphibians; urodela – płazy ogoniaste |
|
|
|
|
|
01 płazy ogoniaste (np. fraszki, salamandry) | 1402 |
|
| D3 | 01063) |
02 pozostałe płazy ogoniaste (np. aksolotl) | 1403 |
|
| D3 | 01063) |
03 pozostałe kręgowce | 1901 |
|
| D3 | 01063) |
04 arachnida – pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze) | 2402 |
|
| D3 | 01063) |
05 annelida – pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna) | 140501 |
|
| D3 | 01063) |
06 owady |
|
|
|
|
|
01 hymenoptera – błonkówki: pszczoła-matka | 240101 |
|
| D3 | 01063) |
02 hymenoptera – błonkówki: pszczoły (robotnice) – rój | 240102 |
|
| D3 | 01063) |
03 pozostałe lepidoptera – motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice) | 240192 |
|
| D3 | 01063) |
04 lepidoptera – motyle: jedwabniki | 240103 |
|
| D3 | 01063) |
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele) | 240199 |
|
| D3 | 01063) |
07 pozostałe bezkręgowce | 2402 |
|
| D3 | 01063) |
16 Nasienie, komórki jajowe, zarodki |
|
|
|
|
|
01 nasienie bydła | 46010100000000 |
|
|
| 0511 |
02 nasienie świń | 46010200000000 |
|
|
| 0511 |
03 nasienie pozostałych gatunków |
|
|
|
|
|
01 koni | 46010901000000 |
|
|
| 0511 |
02 owiec | 46010902000000 |
|
|
| 0511 |
03 kóz | 46010903000000 |
|
|
| 0511 |
04 pozostałych gatunków zwierząt | 46010999 |
|
| D2 | 0511 |
17 Komórki jajowe |
|
|
|
|
|
01 komórki jajowe bydła | 46020100000000 |
|
|
| 0511 |
02 komórki jajowe pozostałych gatunków |
|
|
|
|
|
01 świń | 46020901000000 |
|
|
| 0511 |
02 koni | 46020902000000 |
|
|
| 0511 |
03 owiec | 46020903000000 |
|
|
| 0511 |
04 kóz | 46020904000000 |
|
|
| 0511 |
05 pozostałych gatunków zwierząt | 46020999 |
|
| D2 | 0511 |
18 Zarodki |
|
|
|
|
|
01 zarodki bydła | 46030100000000 |
|
|
| 0511 |
02 zarodki pozostałych gatunków |
|
|
|
|
|
01 świń | 46030901000000 |
|
|
| 0511 |
02 koni | 46030902000000 |
|
|
| 0511 |
03 owiec | 46030903000000 |
|
|
| 0511 |
04 kóz | 46030904000000 |
|
|
| 0511 |
05 pozostałych gatunków zwierząt | 46030999 |
|
| D2 | 0511 |
Część II. Towary – mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego, niejadalne produkty zwierzęce oraz środki żywienia zwierząt | Kod ANIMO | Pozycja PCN2) | |||
1 | 2 | 3 | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym mięso i przetwory mięsne, podroby i krew – przeznaczone do spożycia przez ludzi, łącznie z przetworami mięsnymi4) |
|
|
|
|
|
01 mięso zwierząt jednokopytnych |
|
|
|
|
|
01 tusze | 310101 | M1 |
|
| 0205 |
02 mięso w elementach | 310103 | M2 |
|
| 0205 |
03 podroby | 310102 | M3 |
|
| 0206 |
02 mięso wołowe |
|
|
|
|
|
01 tusze | 310201 | M1 |
|
| 0201, 0202 |
02 mięso w elementach | 310203 | M2 |
|
| 0201, 0202 |
03 podroby | 310202 | M3 |
|
| 0206 |
03 mięso wieprzowe |
|
|
|
|
|
01 tusze | 310301 | M1 |
|
| 0203 |
02 mięso w elementach | 310303 | M2 |
|
| 0203 |
03 podroby | 310302 | M3 |
|
| 0206 |
04 mięso baranie |
|
|
|
|
|
01 tusze | 310401 | M1 |
|
| 0204 |
02 mięso w elementach | 310403 | M2 |
|
| 0204 |
03 podroby | 310402 | M3 |
|
| 0206 |
05 mięso kozie |
|
|
|
|
|
01 tusze | 310501 | M1 |
|
| 0204 |
02 mięso w elementach | 310503 | M2 |
|
| 0204 |
03 podroby | 310502 | M3 |
|
| 0206 |
06 mięso zwierząt dzikich udomowionych przez człowieka |
|
|
|
|
|
01 z dzikiego ptactwa udomowionego | 311001 | PO | A |
| 0208 |
02 z pozostałego dzikiego ptactwa udomowionego | 31100199 | BI |
|
| 0208 |
03 z dużej zwierzyny udomowionej (przeżuwacze) | 31110102 | RU |
|
| 0208 |
04 z dużej zwierzyny udomowionej (świniowate) | 31110101 | SU |
|
| 0208 |
05 z zającowatych | 31110104 | LA |
|
| 0208 |
06 z pozostałej dużej zwierzyny udomowionej | 31110199000000 |
|
|
| 0208 |
07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna) |
|
|
|
|
|
01 z dzikiego ptactwa | 311002 | PO | A |
| 0208 |
02 z pozostałego dzikiego ptactwa | 31100299 | BI |
|
| 0208 |
03 z dużej zwierzyny dzikiej (przeżuwacze) | 31110202 | RU |
|
| 0208 |
04 z dużej zwierzyny dzikiej (świniowate) | 31110201 | SU |
|
| 0208 |
05 z dzikich zającowatych | 31110204 | LA |
|
| 0208 |
06 z pozostałej dużej zwierzyny dzikiej | 31110202990000 |
|
|
| 0208 |
08 mięso drobiowe5) |
|
|
|
|
|
01 z kur i kurcząt | 311201 | M4 | A |
| 0207 |
02 z indyków | 311202 | M4 | A |
| 0207 |
03 z perliczek | 311203 | M4 | A |
| 0207 |
04 z kaczek | 31120401 | M4 |
|
| 0207 |
05 z gęsi | 31120402 | M4 |
|
| 0207 |
09 mięso z królików domowych | 31130000000000 |
|
|
| 0208 |
10 pozostałe mięso |
|
|
|
|
|
01 ze zwierząt morskich | 31190100000000 |
|
|
| 0208 |
02 z gadów | 311902 | RE |
|
| 0208 |
03 z owadów | 31199900000000 | IN |
|
| 0208 |
04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry) | 311905 | PE |
|
| 0208 |
05 z syren (np. diugonie, manaty) | 31190600000000 |
|
|
| 0208 |
06 z góralków | 31190700000000 |
|
|
| 0208 |
07 z trąbowców (np. słonie) | 311908 | PB |
|
| 0208 |
08 z słupozębnych (np. mrównik) | 31190900000000 |
|
|
| 0208 |
09 z mięsożernych | 311910 | CA |
|
| 0208 |
10 z płetwonogich | 311911 | PN |
|
| 0208 |
11 z waleni | 311912 | CE |
|
| 0208 |
12 z gryzoni | 311913 | RO |
|
| 0208 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
13 z naczelnych (np. małpy i lemury) | 31191400000000 |
|
|
| 0208 |
14 z łuskowców (np. pangolin) | 31191500000000 |
|
|
| 0208 |
15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 31191600000000 |
|
|
| 0208 |
16 z nietoperzy | 31191700000000 |
|
|
| 0208 |
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże) | 31191800000000 |
|
|
| 0208 |
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot) | 31191900000000 |
|
|
| 0208 |
19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) | 31192000000000 |
|
|
| 0208 |
20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak) | 31192100000000 |
|
|
| 0208 |
21 z wielbłądowatych | 311922 | CM |
|
| 0208 |
22 pozostałe | 31199900000000 |
|
|
| 0208 |
02 Produkty mięsne i pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub zakonserwowane w inny sposób |
|
|
|
|
|
01 krótko dojrzewające (poniżej 9 miesięcy) | 311701 | M5 |
|
| 0210 |
02 długo dojrzewające (9 miesięcy i dłużej) | 311711 | M5 |
|
| 0210 |
02 pozostałe surowe mięso konserwowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) | 311705 | M6 | A |
| 0210 |
03 żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub parzone |
|
|
|
|
|
01 wołowe | 31171502000000 |
|
|
| 0504 |
02 wieprzowe | 31171503000000 |
|
|
| 0504 |
03 owcze | 31171504000000 |
|
|
| 0504 |
04 kozie | 31171505000000 |
|
|
| 0504 |
05 z pozostałych gatunków zwierząt | 31171509000000 |
|
|
| 0504 |
04 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego suszone, solone, marynowane, wędzone lub zakonserwowane w inny sposób | 311706 | M6 |
|
| 0210, 1601 |
05 produkty mięsne zakonserwowane sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo ≥ 3 |
|
|
|
|
|
01 wołowina peklowana | 31150701000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
02 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające jedynie mięso wołowe lub cielęce | 31150702000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
03 szynka (wieprzowa) | 31150703000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
04 łopatka wieprzowa | 31150704000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
05 pasztety wyłącznie z mięsa wieprzowego | 31150705000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
06 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa wołowego lub cielęcego | 31150706000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
07 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa drobiowego | 31150707000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
08 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa króliczego | 31150708000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
09 pasztety i paszteciki z mięsem wieprzowym i mięsem zwierząt łownych (dziczyzną) | 31150709000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
10 pozostałe pasztety z mięsem wieprzowym | 31150710000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
11 pozostałe produkty żywnościowe zawierające mięso wieprzowe | 31150711000000 |
|
|
| 1602, 1601 2005 |
12 wątroby stłuszczone (drobiowe) | 31150712000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie drobiowego | 31150713000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
14 pozostałe konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe | 31150714000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
15 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z mięsa króliczego | 31150715000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
16 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z dziczyzny | 31150716000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
17 pozostałe mięso zakonserwowane Fo ≥ 3 | 31150799000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
06 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania pasteryzowane Fo ≤ 3 (przynajmniej 70°C w centrum) |
|
|
|
|
|
01 szynka (wieprzowa) | 31150803000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
02 łopatka wieprzowa | 31150804000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
03 pozostałe mięso wieprzowe pasteryzowane | 31150811000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina | 31150801000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
05 wątroby stłuszczone (drobiowe) | 31150812000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
06 pozostałe mięso drobiowe pasteryzowane | 31150814000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
07 pozostałe mięso z pozostałych gatunków zwierząt lub z więcej niż jednego gatunku pasteryzowane | 31150899000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
07 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania niepasteryzowane Fo < 3 (mniej niż 70°C w centrum) |
|
|
|
|
|
01 mięso wołowe lub cielęce | 31150902000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
02 mięso wieprzowe | 31150903000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
03 mięso drobiowe | 31150912000000 |
|
|
| 1602, 1601 |
04 pozostałe | 31150999000000 |
|
|
| 1601, 1602 |
08 mięso o ograniczonym okresie przechowywania dojrzewające powyżej 9 miesięcy, aw ≤ 0,793 i pH < 6 |
|
|
|
|
|
01 wyłącznie mięso wieprzowe | 31151003000000 |
|
|
| 1601, 1602 |
02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem | 31151099000000 |
|
|
| 1601, 1602 |
09 produkty żywnościowe i pozostałe produkty garmażeryjne, gotowane lub parzone i chłodzone |
|
|
|
|
|
01 poddane obróbce cieplnej (co najmniej 70°C w centrum) | 311801 | M7 |
|
| 1601, 1602, 1902, 2104 |
02 poddane obróbce cieplnej (poniżej 70°C w centrum) | 311802 | M7 |
|
| 1602, 1902, 2104 |
10 ekstrakty z mięsa | 31151200000000 |
|
|
| 1603 |
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce (włącznie z kośćmi) |
|
|
|
|
|
01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy, kozi) | 31160201000000 |
|
|
| 1502, 1503 |
02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy, kozi) | 31160202000000 |
|
|
| 1502, 1503 |
03 smalec jadalny (wieprzowy) | 31160101000000 |
|
|
| 1501 |
04 smalec rafinowany (wieprzowy) | 31160102000000 |
|
|
| 1501 |
05 pozostałe jadalne tłuszcze zwierzęce | 31169901000000 |
|
|
| 1503, 1504, 1506 |
06 pozostałe rafinowane tłuszcze zwierzęce (np. koński) | 31169902000000 |
|
|
| 1503, 1504, 1505, 1506 |
12 przetworzone białko zwierzęce |
|
|
|
|
|
01 słonina w proszku | 31151301000000 |
|
|
| 0210 |
02 mączka mięsna i mączka kostna, suszona krew i mączka z krwi | 31151302000000 |
|
|
| 0210, 2301, 0511, 0506 |
03 skwarki | 31151303000000 |
|
|
| 2301 |
03 Mleko płynne |
|
|
|
|
|
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia | 330101 | LM |
|
| 0401 |
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego | 310102 | LM |
|
| 0401 |
03 mleko termizowane | 330103 | LM |
|
| 0401 |
04 mleko poddane obróbce cieplnej |
|
|
|
|
|
01 mleko pasteryzowane | 33010401 | LM |
|
| 0401 |
02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT | 33010410 | LM |
|
| 0401 |
03 mleko sterylizowane | 33010411 | LM |
|
| 0401 |
05 mleko płynne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi lub wyłącznie do bezpośredniego spożycia przez zwierzęta |
|
|
|
|
|
01 siara | 33010901 | LM |
|
| 2309 |
02 pozostałe mleko płynne | 33010999 | LM |
|
| 0401 |
04 Przetwory mleczne |
|
|
|
|
|
01 przetwory mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi) |
|
|
|
|
|
01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane) | 330301 | L1 |
|
| 0403, 0405, 2105, 1901 |
02 pozostałe płynne przetwory |
|
|
|
|
|
01 serwatka | 33030301 | LM |
|
| 0404 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
02 maślanka | 33031401 | LM |
|
| 0403 |
03 mleko zagęszczone | 33010412 | LM |
|
| 0402 |
03 przetwory mleczne w proszku | 330302 | L2 |
|
| 1702, 3501 3502, 3504 |
04 sery |
|
|
|
| 0402 |
01 ser świeży (twarogi i twarożki) | 33040101 | LM |
|
| 0406 |
02 ser miękki | 33040201 | LM |
|
| 0406 |
03 ser twardy | 33040301 | LM |
|
| 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 330404 | LM |
|
| 0406 |
05 ser przetworzony (np. topiony) | 330405 | LM |
|
| 0406 |
05 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania | 33040600000000 |
|
|
| 0405 |
02 przetwory zawierające mleko surowe (przeznaczone do spożycia przez ludzi) |
|
|
|
|
|
01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane) | 330201 | L1 |
|
| 0403, 2105, 1901 |
02 pozostałe płynne przetwory |
|
|
|
|
|
01 serwatka | 33030302 | LM |
|
| 0404 |
02 maślanka | 33031402 | LM |
|
| 0403 |
03 sery |
|
|
|
|
|
01 ser świeży (twarogi i twarożki) | 33041101 | LM |
|
| 0406 |
02 ser miękki | 33041201 | LM |
|
| 0406 |
03 ser twardy | 33041301 | LM |
|
| 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 330414 | LM |
|
| 0406 |
04 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania | 33041600000000 |
|
|
| 0405 |
03 pozostałe przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi) |
|
|
|
|
|
01 ser ricotta | 33090100000000 |
|
|
| 0406, 2106 |
02 płatki mleczne | 33090200000000 |
|
|
| 0404, 1901 2106 |
03 pozostałe przetwory | 33099900000000 |
|
|
| 0404, 1901, 2106, 3504, |
04 przetwory zawierające mleko nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym środki żywienia zwierząt |
|
|
|
| 1702 |
01 płynne |
|
|
|
|
|
01 płynna serwatka | 33100101000000 |
|
|
| 0404 |
02 płynna maślanka | 33100102000000 |
|
|
| 0403 |
03 pozostałe płynne przetwory | 33100199000000 |
|
|
| 0401 |
02 przetwory w proszku | 331002 | L2 |
|
| 3501, 3502, 3504, 2309, 1702, 0402 |
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz |
|
|
|
|
|
01 ryby żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS, IHN, SEC | 320111 | PI | Y |
| 0301 |
02 pozostałe gatunki ryb | 320199 | PI | N |
| 0301 |
02 ryby całe lub patroszone, z głowami lub bez, świeże, chłodzone lub mrożone |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 320121 | PI |
|
| 0302 |
02 mrożone | 320131 | PI |
|
| 0303 |
03 filety rybne, kawałki lub mięso mielone ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych ryb |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 320122 | PI |
|
| 0304 |
02 mrożone | 320132 | PI |
|
| 0304 |
04 filety rybne, surowe, panierowane lub w sosie i mrożone | 320135 | PI |
|
| 1604 |
05 ryby lub filety rybne suszone, solone lub nie | 320140 | PI |
|
| 0305 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
06 ryby i filety rybne niesuszone, solone lub w solance | 320150 | PI |
|
| 0305 |
07 ryby i filety rybne wędzone | 320160 | PI |
|
| 0305 |
08 konserwy rybne (Fo ≥ 3) | 320180 | PI |
|
| 1604 |
09 wątroby, ikra, mlecz |
|
|
|
|
|
01 świeże lub chłodzone | 320221 | PI |
|
| 0302 |
02 mrożone | 320231 | PI |
|
| 0303 |
03 suszone, wędzone lub niewędzone | 320240 | PI |
|
| 0305 |
04 solone albo w solance, wędzone lub nie | 320250 | PI |
|
| 0305 |
05 kawior (w szczelnych pojemnikach) | 32029500000000 |
|
|
| 1604 |
06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach) | 32029600000000 |
|
|
| 1604 |
07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby, wątróbki, ikra i mlecz | 320297 | PI |
|
| 1604 |
02 skorupiaki |
|
|
|
|
|
01 skorupiaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki skorupiaków | 32101100000000 |
|
|
| 0306 |
02 niewrażliwe gatunki skorupiaków | 321012 | CR | N |
| 0306 |
02 skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 321021 | CR |
|
| 0306 |
02 mrożone | 321031 | CR |
|
| 0306 |
03 skorupiaki gotowane, w skorupach |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 321023 | CR |
|
| 0306 |
02 mrożone | 321033 | CR |
|
| 0306 |
04 skorupiaki gotowane, bez skorup |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 321024 | CR |
|
| 1605 |
02 mrożone | 321034 | CR |
|
| 1605 |
05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych | 321080 | CR |
|
| 1605 |
03 mięczaki |
|
|
|
|
|
01 mięczaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 wrażliwe gatunki mięczaków, ostrygi płaskie (z gatunku ostreae), marteilia refringens | 322011 | MO | Y |
| 0307 |
02 niewrażliwe gatunki mięczaków | 322012 | MO | N |
| 0307 |
02 mięczaki surowe, całe |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 322021 | MO |
|
| 0307 |
02 mrożone | 322031 | MO |
|
| 0307 |
03 mięczaki surowe, bez skorup |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 322022 | MO |
|
| 0307 |
02 mrożone | 322032 | MO |
|
| 0307 |
04 mięczaki gotowane, w skorupach |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 322023 | MO |
|
| 1605 |
02 mrożone | 322033 | MO |
|
| 1605 |
05 mięczaki gotowane bez skorup |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 322024 | MO |
|
| 1605 |
02 mrożone | 322034 | MO |
|
| 1605 |
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie | 322040 | MO |
|
| 0307 |
07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie | 322050 | MO |
|
| 0307, 1605 |
08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych | 322080 | MO |
|
| 1605 |
04 pozostałe wodne bezkręgowce |
|
|
|
|
|
01 żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi | 323011 | AQ |
|
| 0307 |
02 surowe całe lub w kawałkach |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 323021 | AQ |
|
| 0307 |
02 mrożone | 323031 | AQ |
|
| 0307 |
03 suszone, wędzone lub niewędzone | 323040 | AQ |
|
| 0307 |
04 solone, marynowane, wędzone lub nie | 323050 | AQ |
|
| 0307, 1605 |
05 konserwowane Fo ≥ 3 | 323080 | AQ |
|
| 1605 |
05 pozostałe produkty rybne |
|
|
|
|
|
01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 z ryb | 32017000000000 |
|
|
| 0305 |
02 ze skorupiaków | 32107000000000 |
|
|
| 0306 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
03 z mięczaków i pozostałych wodnych bezkręgowców | 32407000000000 |
|
|
| 0307 |
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi) |
|
|
|
|
|
01 chłodzone | 32019200000000 |
|
|
| 1604 |
02 mrożone | 32019300000000 |
|
|
| 1604 |
03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do spożycia |
|
|
|
|
|
01 z ryb, chłodzone | 320126 | Pl |
|
| 1604, 1902 |
02 z ryb, mrożone | 320136 | Pl |
|
| 1604, 1902 |
03 ze skorupiaków, chłodzone | 321026 | CR |
|
| 1605, 1902 |
04 ze skorupiaków, mrożone | 321036 | CR |
|
| 1605, 1902 |
05 z mięczaków, chłodzone | 322026 | MO |
|
| 1605, 1902 |
06 z mięczaków, mrożone | 322036 | MO |
|
| 1605, 1902 |
07 mieszane, chłodzone | 32402600000000 |
|
|
| 1604, 1605, 1902 |
08 mieszane, mrożone | 32403600000000 |
|
|
| 1604, 1605, 1902 |
04 ekstrakty i soki |
|
|
|
|
|
01 z ryb, łącznie z tranem | 32019400000000 |
|
|
| 1504, 1603, 2104 |
02 ze skorupiaków | 32109400000000 |
|
|
| 1603, 2104 |
03 z mięczaków | 32209400000000 |
|
|
| 1603, 2104 |
04 z pozostałych wodnych bezkręgowców | 32309400000000 |
|
|
| 1603, 2104 |
06 Jaja przeznaczone do spożycia, produkty jajeczne, produkty pszczele |
|
|
|
|
|
01 jaja przeznaczone do spożycia |
|
|
|
|
|
01 kurze | 34010100000000 |
|
|
| 0407 |
02 pozostałych gatunków | 34010900000000 |
|
|
| 0407 |
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej |
|
|
|
|
|
01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone | 34020100000000 |
|
|
| 0408 |
02 wysuszone | 34020200000000 |
|
|
| 0408, 3502 |
03 koagulowane | 34020300000000 |
|
|
| 0408, 3502 |
04 krystalizowane | 34020400000000 |
|
|
| 0408, 3502 |
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej | 34030100000000 |
|
|
| 0408, 3502 |
04 produkty pszczele8) |
|
|
|
|
|
01 przeznaczone do spożycia przez ludzi | 390401 | HO |
|
| 0409, 0410 |
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół | 390402 | HO |
|
| 0511, 0409, 1521, 0410, 9602 |
03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania | 390403 | HO |
|
| 0511, 1521, 0410 |
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka – przeznaczone do spożycia przez ludzi |
|
|
|
|
|
01 ślimaki |
|
|
|
|
|
01 żywe | 39220101000000 |
|
|
| 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 39220102000000 |
|
|
| 0307 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3) | 39220103000000 |
|
|
| 1605 |
02 pozostałe ślimaki lądowe |
|
|
|
|
|
01 żywe | 39229901000000 |
|
|
| 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 39229902000000 |
|
|
| 0307 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3) | 39229903000000 |
|
|
| 1605 |
03 żaby i żabie udka |
|
|
|
|
|
01 żaby żywe | 39210100000000 |
|
|
| 0106 |
02 chłodzone lub mrożone | 39210200000000 |
|
|
| 0208 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ≥ 3) | 39210300000000 |
|
|
| 1602 |
08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór – trofea myśliwskie |
|
|
|
|
|
01 surowe skóry |
|
|
|
|
|
01 surowe skóry bydlęce | 43010100000000 |
|
|
| 4101 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
02 surowe skóry owcze | 43010200000000 |
|
|
| 4102 |
03 surowe skóry kozie | 43010300000000 |
|
|
| 4103 |
04 surowe skóry świńskie | 43010400000000 |
|
|
| 4103 |
05 surowe skóry ze zwierząt jednokopytnych | 43010500000000 |
|
|
| 4101 |
06 surowe skóry z pozostałych zwierząt kopytnych | 43010900000000 |
|
|
| 4103 |
07 pozostałe surowe skóry i skórki (ptasie, nielotów, rybie, futerkowe) | 43011900000000 |
|
|
| 4103, 4301 |
02 skóry i skórki poddane obróbce6) |
|
|
|
|
|
01 skóry bydlęce | 43020100000000 |
|
|
| 4101 |
02 skóry owcze | 43020200000000 |
|
|
| 4102 |
03 skóry kozie | 43020300000000 |
|
|
| 4103 |
04 skóry świńskie | 43020400000000 |
|
|
| 4103 |
05 skóry ze zwierząt jednokopytnych | 43020500000000 |
|
|
| 4101 |
06 skóry z pozostałych zwierząt kopytnych | 43020900000000 |
|
|
| 4103 |
03 wełna, włosie, końskie włosie, szczecina |
|
|
|
|
|
01 nieprzetworzone7) | 440101 | H1 |
|
| 0502, 0503, 5101, 5102, 5103 |
04 pióra, puch lub części piór |
|
|
|
|
|
01 nieprzetworzone7) | 45010000000000 |
|
|
| 0505 |
02 barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub przetworzone8) | 45020000000000 |
|
|
| 0505, 6701 |
05 trofea myśliwskie |
|
|
|
|
|
01 nieprzetworzone | 46010000000000 |
|
|
| 0506, 0507, 4103, 9705 |
02 przetworzone9) | 46020000000000 |
|
|
| 0506, 0507, 4103 |
09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych produktów inne niż mączki; żelatyna, surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny oraz podobne produkty |
|
|
|
|
|
01 kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta |
|
|
|
|
|
01 z bydła | 48010100000000 |
|
|
| 0506, 0507 |
02 z owiec i kóz | 48010200000000 |
|
|
| 0506, 0507 |
03 ze świń | 48010300000000 |
|
|
| 0506, 0507 |
04 z pozostałych gatunków zwierząt (łącznie z rybami) | 48010900000000 |
|
|
| 0410, 0506, 0507, 0508 |
02 produkty zawierające kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta |
|
|
|
|
|
01 żelatyna przeznaczona do użytku w przemyśle spożywczym | 48011100000000 |
|
|
| 3503 |
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia | 48011900000000 |
|
|
| 3504, 2835 |
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone, przeznaczone do celów technicznych10) |
|
|
|
|
|
01 żelatyny do celów technicznych | 48012100000000 |
|
|
| 3503 |
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia | 48012900000000 |
|
|
| 3504 |
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do użytku technicznego, inne niż te w artykułach żywnościowych lub przeznaczone do pozostałych celów. Czynniki patogenne |
|
|
|
|
|
01 krew oraz produkty z krwi koniowatych |
|
|
|
|
|
01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym | 490101 | BL |
|
| 3002 |
02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu | 490102 | BL |
|
| 0511, 3002 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
02 krew i produkty z krwi pozostałych gatunków innych niż koniowate |
|
|
|
|
|
01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym | 490103 | BL |
|
| 3002 |
02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu | 490104 | BL |
|
| 0511, 3002 |
03 czynniki patogenne | 49020000000000 |
|
|
| 3002 |
11 Pozostałe odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów technicznych oraz do produkcji środków żywnościowych |
|
|
|
|
|
01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka |
|
|
|
|
|
01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska | 48021001000000 |
|
|
| 0511 |
02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu | 48021002000000 |
|
|
| 0511 |
03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór | 48021099000000 |
|
|
| 0511 |
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania chorób | 48022001000000 |
|
|
| 0511 |
05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 48022002000000 |
|
|
| 0511 |
06 części zabitych zwierząt, które nie podlegają badaniu poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi) | 48023001000000 |
|
|
| 0511 |
07 mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej | 48023002000000 |
|
|
| 0511 |
08 produkty mięsne i rybne importowane z krajów trzecich niespełniające wymogów Unii Europejskiej | 48023003000000 |
|
|
| 0511 |
09 odpady zwierzęce, mleko oraz produkty zawierające pozostałości | 48023004000000 |
|
|
| 0401, 0402, 0511 |
10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 48023005000000 |
|
|
| 0511 |
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn owodniowy |
|
|
|
|
|
01 podroby ze świeżych ryb | 50010601000000 |
|
|
| 0510, 3001 |
02 serca | 50010102 | AN |
|
| 0206, 0207, 3001 |
03 jelita | 50010103 | AN |
|
| 0504, 3001 |
04 trzustki | 50010104 | AN |
|
| 0510, 3001 |
05 śledziony | 50010105 | AN |
|
| 0510, 3001 |
06 gruczoły nadnercza | 50010106 | AN |
|
| 0510, 3001 |
07 migdałki | 50010107 | AN |
|
| 0510, 3001 |
08 genitalia | 50010108 | AN |
|
| 0510, 3001 |
09 tarczyce | 50010109 | AN |
|
| 0510, 3001 |
10 mózgi, gruczoły przysadkowe | 50010410 | AN |
|
| 0510, 3001 |
11 maź stawowa | 50011011 | AN |
|
| 0510, 3001 |
12 żółć | 50010112 | AN |
|
| 0510, 3001 |
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe | 50011013 | AN |
|
| 0510, 3001 |
14 pozostałe tkanki limfoidalne | 50011014 | AN |
|
| 0510, 3001 |
15 pozostałe, łącznie z mlekiem | 50011099 | AN |
|
| 0401, 0402, 0510, 3001 |
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu owodniowego |
|
|
|
|
|
01 pochodzenia bydlęcego | 50020100000000 |
|
|
| 0511 |
02 z nieparzystokopytnych | 50020200000000 |
|
|
| 0511 |
03 pochodzące z owiec lub kóz | 50020300000000 |
|
|
| 0511 |
04 pochodzenia wieprzowego | 50020400000000 |
|
|
| 0511 |
05 z drobiu | 50020500000000 |
|
|
| 0511 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
06 z ryb | 50020600000000 |
|
|
| 0511 |
07 pozyskane z pozostałych gatunków zwierząt | 50029900000000 |
|
|
| 0511, 0510 |
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt |
|
|
|
|
|
01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa | 5003 | AN |
|
| 0511 |
02 pochodzące ze zwierząt wodnych |
|
|
|
|
|
01 ryby złowione do produkcji mączki | 50030615000000 |
|
|
| 0301, 0511 |
02 odpady i wnętrzności ze świeżych ryb | 50030601000000 |
|
|
| 0511 |
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego, farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt | 50040000000000 |
|
|
| 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522 |
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego przeznaczone lub nie do produkcji środków żywienia zwierząt (mączki i skwarki) – środki żywienia zwierząt domowych |
|
|
|
|
|
01 przetworzone białko ssaków11) |
|
|
|
|
|
01 mączka mięsno-kostna | 47010101000000 |
|
|
| 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010103000000 |
|
|
| 0511 |
03 mączka kostna | 47010104000000 |
|
|
| 0506 |
04 mączka z rogów | 47010105000000 |
|
|
| 0507 |
05 mączka z kopyt | 47010106000000 |
|
|
| 0507 |
06 suszone skwarki | 47010108000000 |
|
|
| 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 47010199000000 |
|
|
| 2309 |
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji środków żywnościowych |
|
|
|
|
|
01 mączka mięsno-kostna | 47010301 | D4 |
|
| 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010303 | D4 |
|
| 0511 |
03 mączka kostna | 47010304 | D4 |
|
| 0506 |
04 mączka z rogów | 47010305 | D4 |
|
| 0507 |
05 mączka z kopyt | 47010306 | D4 |
|
| 0507 |
06 suszone skwarki | 47010308 | D4 |
|
| 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 47010399 | D4 |
|
| 2309 |
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt |
|
|
|
|
|
01 mączka rybna | 47010102000000 |
|
|
| 2301 |
02 mączka mięsno-kostna z odpadów drobiowych | 47010109000000 |
|
|
| 2301, 2309 |
03 mączka z piór | 47010107000000 |
|
|
| 0505 |
04 mieszanki tych i pozostałych mączek, łącznie z produktami jajecznymi | 47010499000000 |
|
|
| 0408, 2309 |
04 środki żywienia zwierząt domowych |
|
|
|
|
|
01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej | 47010201000000 |
|
|
| 2309 |
02 karma konserwowana (poddana obróbce cieplnej Fo ≥ 3) | 47010202000000 |
|
|
| 2309 |
03 karma półwilgotna | 47010203000000 |
|
|
| 2309 |
04 karma sucha | 47010204000000 |
|
|
| 2309 |
05 karma z przetworzonych skór | 47010205000000 |
|
|
| 2309 |
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12.01 |
|
|
|
|
|
01 mączka mięsno-kostna | 47010501000000 |
|
|
| 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010503000000 |
|
|
| 0511 |
03 mączka kostna | 47010504000000 |
|
|
| 0506 |
04 suszone skwarki | 47010508000000 |
|
|
| 2301 |
05 mieszanki tych mączek | 47010599000000 |
|
|
| 2309 |
13 Nawozy |
|
|
|
|
|
01 produkty przetworzone zawierające nawóz | 48150100000000 |
|
|
| 3101 |
02 nawozy nieprzetworzone |
|
|
|
|
|
01 drobiowe | 48150201000000 |
|
|
| 0511, 3101 |
02 pochodzące od koniowatych | 48150202000000 |
|
|
| 0511, 3101 |
03 pochodzące od pozostałych gatunków | 48150209000000 |
|
|
| 0511, 3101 |
14 Towary roślinne pozostałe |
|
|
|
|
|
01 słoma |
|
|
|
| 1213 |
02 siano |
|
|
|
| 1214 |
|
1) Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczone są w tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów.
2) Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518).
3) Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach.
4) Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze.
5) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby.
6) Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, „wet blue”, skór gołych poddanych kąpieli piklującej, „skór poddanych obróbce wapnem” (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin).
7) Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych.
8) Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych.
9) Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki.
10) Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
11) Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).
DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW
TABELA II
Dodatkowe kody kwalifikacyjne | Nazwa towaru | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
AN | A | 0100 | Bydło rogate |
A | 0200 | Jednokopytne | |
A | 0300 | Trzoda chlewna | |
A | 0400 | Owce | |
A | 0500 | Kozy | |
| 0600 | Drób | |
A | 9900 | Pozostałe | |
AQ | N | 9100 | Osłonice, żachwy (Ascidiacea) |
N | 9210 | Jeżówce (Echinoidae) | |
N | 9999 | Pozostałe bezkręgowce wodne | |
BI |
| 0101 | Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki) |
| 0201 | Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany) | |
| 0301 | Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| 0401 | Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,) |
| 0501 | Czepigowate Coliiformes | |
| 0601 | Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry) | |
| 0701 | Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki) | |
| 0801 | Sowowate Strigiformes (np. sowy) | |
| 0901 | Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki) | |
| 1001 | Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste) | |
| 1101 | Gołębiowate Columbiformes | |
| 1201 | Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie) | |
| 1301 | Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka) | |
| 1401 | Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw) | |
| 1501 | Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy) | |
| 1601 | Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź) | |
| 1701 | Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi) | |
| 1801 | Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany) | |
| 1901 | Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki) | |
| 2001 | Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy) | |
| 2101 | Nurowate Gaviiformes (np. nur) | |
| 2201 | Kopetony Tinamiformes (np. kopetona) | |
| 2301 | Apterygiformes (np. kiwi) | |
| 2401 | Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary) | |
| 2501 | Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu) | |
| 2601 | Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański) | |
| 2701 | Sphenisciformes (np. pingwiny) | |
BL |
| 0100 | Świeża krew (niepreparowana) |
| 0150 | Krew (w pełni preparowana) | |
| 0200 | Surowica (niepreparowana) | |
| 0250 | Surowica (w pełni preparowana) | |
| 0300 | Przecier ziarnisty | |
| 0400 | Płyn owodniowy (niepreparowany) | |
| 0450 | Płyn owodniowy (w pełni preparowany) | |
| 0500 | Produkty z krwi | |
| 0600 | Produkty do diagnostyki in vitro | |
| 0700 | Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi | |
| 9900 | Pozostałe produkty | |
CA |
| 0100 | Koty |
| 0200 | Psy | |
| 0300 | Hieny Hyenidae (np. hieny) | |
| 0400 | Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta) | |
| 0500 | Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk) | |
| 0600 | Szopowate Procyonidae (np. szop pracz) | |
| 0700 | Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie) | |
CE |
| 0100 | Wieloryby |
| 0102 | Delfiny | |
| 0103 | Pozostałe walenie (Cetacea) |
1 | 2 | 3 | 4 |
CM |
| 0100 | Baktriany |
| 0101 | Dromadery | |
| 0102 | Lamy | |
| 0103 | Wigonie | |
| 0104 | Pozostałe wielbłądowate (Camelidae) | |
CR | N | 7020 | Pąkle (Balanidae) |
N | 7110 | Kryl (Euphausidae) | |
N | 7120 | Penaeidae | |
N | 7130 | Palaemonidae | |
N | 7140 | Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae) | |
N | 7199 | Pozostałe krewetki | |
N | 7200 | Langusty (Palinuridae) | |
N | 7310 | Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.) | |
N | 7399 | Pozostałe raki (pozostałe Astacidae) | |
N | 7410 | Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.) | |
N | 7420 | Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus) | |
N | 7510 | Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.) | |
N | 7599 | Pozostałe kraby | |
N | 7900 | Pozostałe skorupiaki | |
H1 |
| 0100 | Wełna owcza |
| 0200 | Sierść bydlęca | |
| 0300 | Sierść borsuka | |
| 0400 | Włosie końskie | |
| 0500 | Szczecina świńska | |
| 0600 | Szczecina z dzika | |
| 9900 | Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt | |
HO | A | 0100 | Miód |
A | 0200 | Wosk | |
A | 0300 | Mleczko pszczele | |
A | 0400 | Pyłek | |
A | 0500 | Produkty pszczelarskie | |
| 0600 | Kit pszczeli | |
A | 0700 | Pozostałe | |
IN |
| 0103 | Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół) |
| 0203 | Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój) | |
| 0209 | Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice) | |
| 0303 | Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx) | |
| 9903 | Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy) | |
L1 |
| 0100 | Śmietana |
| 0200 | Masło | |
| 0300 | Jogurt | |
| 0400 | Pozostałe fermentowane mleko | |
| 0500 | Przetwory smakowe | |
| 0600 | Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne | |
| 0700 | Lody mleczne |
1 | 2 | 3 | 4 |
L2 |
| 0100 | Mleko w proszku |
| 0200 | Mieszanki w proszku z mleka | |
| 0300 | Serwatka w proszku i pochodne | |
| 0400 | Maślanka w proszku i pochodne | |
| 0500 | Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek | |
| 9900 | Pozostałe przetwory mleczne w proszku | |
LA |
| 0100 | Króliki |
| 0200 | Dziki królik | |
| 0300 | Zające | |
| 0400 | Pozostałe gryzonie | |
LM |
| 0100 | Mleko krowie |
| 0200 | Mleko bawole | |
| 0300 | Mleko owcze | |
| 0400 | Mleko kozie | |
| 0500 | Mleko wielbłądzie | |
| 0600 | Mleko kobyle | |
| 0700 | Pozostałe | |
MI |
| 0100 | Całe tusze |
| 0200 | Półtusze | |
| 0300 | Ćwierćtusze | |
M2 |
| 0100 | Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części |
| 0200 | Kawałki | |
| 0300 | Mięso bez kości | |
| 0400 | Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g | |
| 0500 | Mięso mielone | |
| 0600 | Przetwory mięsne | |
| 0700 | Mięso rozebrane mechanicznie | |
| 0800 | Jadalne surowe tłuszcze | |
M3 | A | 0100 | Serca |
A | 0200 | Mięśnie przeponowe | |
A | 0300 | Mięśnie żwacze | |
A | 0400 | Języki | |
A | 0500 | Podroby mielone | |
A | 0600 | Przetwory zawierające podroby | |
A | 0700 | Wątroby | |
A | 0800 | Wątroby w plastrach | |
| 0900 | Grasica | |
A | 1000 | Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy) | |
A | 1200 | Krew | |
A | 9900 | Pozostałe podroby | |
M4 | A | 0100 | Tusze całkowicie patroszone |
A | 0200 | Tusze częściowo patroszone | |
A | 0300 | Tusze, w których odłożono patroszenie | |
A | 0400 | Kawałki | |
A | 0500 | Bez kości |
1 | 2 | 3 | 4 |
| A | 0600 | Przetwory mięsne |
A | 0700 | Mięso rozebrane mechanicznie | |
A | 0800 | Wątroby | |
| 0900 | Wątroby otłuszczone | |
A | 1000 | Mielce | |
A | 9900 | Pozostałe podroby | |
M5 |
| 0100 | Szynki bez kości |
| 0200 | Szynki z kością | |
| 0300 | Łopatki | |
| 0400 | Kiełbasy (łącznie z mieszankami) | |
M6 | A | 0100 | Jednokopytne |
A | 0200 | Bydło rogate | |
| 0300 | Trzoda chlewna | |
A | 0400 | Owce | |
A | 0500 | Kozy | |
A | 0600 | Udomowione dzikie ptactwo | |
A | 0700 | Udomowione dziki | |
A | 0800 | Pozostała udomowiona dziczyzna | |
A | 0900 | Dzikie ptactwo | |
A | 1000 | Dziki | |
A | 1100 | Pozostała dziczyzna | |
A | 1200 | Drób | |
A | 1300 | Króliki | |
A | 1400 | Pozostałe gatunki | |
M7 |
| 0100 | Gotowane potrawy zawierające mięso |
| 0200 | Pozostałe gotowane potrawy | |
| 0300 | Kiełbasy | |
| 9900 | Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne | |
MO | Y | 0100 | Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis) |
N | 8110 | Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.) | |
N | 8120 | Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum) | |
N | 8130 | Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.) | |
N | 8199 | Pozostałe ślimaki morskie | |
N | 8211 | Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas) | |
N | 8299 | Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae) | |
N | 8311 | Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus) | |
N | 8312 | Przegrzebki zwyczajne, Coguilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus) | |
N | 8319 | Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp. | |
N | 8399 | Pozostałe przegrzebki Pectinidae | |
N | 8410 | Małże z gatunku Mytilus spp. | |
N | 8499 | Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae) | |
N | 8510 | Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis) | |
N | 8520 | Mątwa mniejsza (Sepiolidae) | |
N | 8530 | Kałamarnice przybrzeżne – Loligo spp. (Loliginidae) |
1 | 2 | 3 | 4 |
| N | 8540 | Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae) |
N | 8550 | Ośmiornice (Octopodidae) | |
N | 8900 | Pozostałe mięczaki | |
PB |
| 0101 | Słoń afrykański |
| 0201 | Słoń azjatycki | |
PE |
| 0101 | Nosorożce Rhinocerotidae |
| 0201 | Tapiry Tapiridae | |
Pl | Y | 0400 | Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN |
Y | 0401 | Karp (Cyprinus carpio), SVC | |
Y | 0402 | Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC | |
Y | 0403 | Karaś (Carassius carassius), SVC | |
Y | 0404 | Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC | |
Y | 0405 | Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC | |
Y | 0406 | Hypophthalmichtys nobilis, SVC | |
Y | 0407 | Jaź (Leuciscus idus), SVC | |
Y | 0408 | Lin (Tinca tinca), SVC | |
Y | 0409 | Płoć (Rutilus rutilus), SVC | |
Y | 0410 | Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC | |
Y | 0500 | Pozostałe łososiowate, VHS, IHN | |
Y | 0600 | Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA,VHS, IHN | |
Y | 0700 | Lipień (Thymallus thymallus), VHS | |
Y | 0701 | Sum pospolity (Silurus glanis), SVC | |
Y | 0800 | Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN | |
Y | 0900 | Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC | |
N | 0999 | Pozostałe ryby słodkowodne | |
N | 1000 | Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.) | |
N | 1100 | Gładzica (pleuronectes platessa) | |
N | 1200 | Sola (Solea spp.) | |
Y | 1901 | Skarp (Scophthalmus maximus), VHS | |
N | 1999 | Pozostałe płastugi | |
N | 2000 | Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga) | |
N | 2100 | Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres) | |
N | 2200 | Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis) | |
N | 2999 | Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus | |
N | 3000 | Śledź (Clupea spp.) | |
N | 3100 | Dorsz (Gadus spp.) | |
N | 3200 | Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus) | |
N | 3300 | Łupacze (Melanogrammus aeglefinus) | |
N | 3400 | Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens) | |
N | 3500 | Makrele (Scomber spp.) | |
N | 3600 | Rekiny (wszystkie gatunki) | |
N | 3700 | Płaszczka (Raja spp.) | |
N | 4000 | Jesiotr (Acipenser spp.) | |
N | 4100 | Węgorz (Anguilla spp.) | |
N | 4200 | Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus) |
1 | 2 | 3 | 4 |
| N | 4300 | Okoń morski (Dicentrarchus spp.) |
N | 4400 | Witlinek (Merlangus merlangus) | |
N | 4500 | Witlinek błękitny (Gadus poutassou) | |
N | 4600 | Ling (Molva spp.) | |
N | 4700 | Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius) | |
N | 4800 | Merlin (Makaira spp.) | |
N | 5000 | Centroscymnus coelolepis | |
N | 5100 | Sardela (Engraulis spp.) | |
N | 5200 | Dentex dentex-Pagallus spp. | |
N | 5300 | Morszczuk (Merluccius spp.) | |
N | 5400 | Leszcz promieniowy (Brama spp.) | |
N | 5500 | Żabnica (Lophius spp.) | |
N | 5600 | Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor' | |
N | 5700 | Karmazyn (Sebastes spp.) | |
N | 5800 | Ryby z gatunków 'Boreogadus saida' | |
N | 6000 | Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo) | |
N | 6100 | Miecznik (Xiphias gladius ) | |
N | 6200 | Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus) | |
N | 6300 | Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5) | |
N | 6900 | Pozostałe ryby | |
PN |
| 0101 | Foki Phocidae (np. foka zwyczajna) |
| 0201 | Morsy Odobenidae (np. mors) | |
| 0301 | Uchatki Otaridea (np. uchatka) | |
PO |
| 0100 | Grzebiące |
| 0200 | Indyki | |
| 0300 | Perlica dzika | |
| 0400 | Kaczki | |
| 0500 | Gęsi | |
A | 0600 | Przepiórki | |
| 0700 | Gołębie | |
A | 0800 | Bażanty | |
A | 0900 | Kuropatwy | |
| 0950 | Pozostałe drobne dzikie ptactwo | |
A | 1000 | Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce) | |
RE |
| 0100 | Łuskoskóre (np. węże) |
| 0200 | Łuskoskóre (np. jaszczurki) | |
| 0300 | Krokodyle (np. krokodyle i aligatory) | |
| 0400 | Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie) | |
| 0500 | Pozostałe testudines | |
RO |
| 0100 | Cavidae (np. świnka morska) |
| 0200 | Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz) | |
| 0300 | Myszowate Muridae (np. szczury, myszy) | |
| 0400 | Chomikowate Cricetidae (np. chomik) | |
| 0500 | Bobry Castoridae (np. bóbr) | |
| 0600 | Szynszyle (np. szynszyla) |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| 0700 | Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak) |
| 9900 | Pozostałe gryzonie | |
RU |
| 0101 | Krętorogi |
| 0105 | Pozostałe krętorogie | |
| 0201 | Antylopy | |
| 0205 | Renifery, karibu | |
| 0301 | Żyrafy | |
| 0401 | Jelenie | |
| 0405 | Pozostałe jeleniowate cervine | |
| 0501 | Pozostałe przeżuwacze | |
SD |
| 0101 | Hipopotamy |
| 0201 | Pozostałe suinae | |
| 0301 | Dziki |
DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
TABELA III
Dodatkowe kody kwalifikacyjne | Miejsce przeznaczenia | |
1 | 2 | 3 |
D1 | 01 | Do ogrodu zoologicznego |
02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka | |
03 | W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli | |
04 | Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych | |
D2 | 01 | Do ogrodu zoologicznego |
02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka | |
03 | W celach hodowlanych | |
D3 | 02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka |
03 | W celach hodowlanych | |
D4 | 01 | Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy – jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo |
02 | Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy – jedynie w celu przetworzenia |
- Data ogłoszenia: 2003-12-22
- Data wejścia w życie: 2003-12-22
- Data obowiązywania: 2003-12-22
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Monitor Polski
REKLAMA
REKLAMA