REKLAMA
Monitor Polski - rok 2002 nr 61 poz. 882
OBWIESZCZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.
Na podstawie art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.
§ 2.
2. Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej graniczną kontrolę sanitarną przeprowadza się w odniesieniu do towarów, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, pochodzących z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załącznik do obwieszczenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. (poz. 882)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*)
Lp. | Kod PCN | Nazwa towaru |
1. | ex0701 | Ziemniaki, świeże lub chłodzonea) |
2. | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone |
3. | ex0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0703 10 11 0 – dymka |
4. | 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone |
5. | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone |
6. | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone |
7. | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone |
8. | 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone |
9. | ex0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0709 60 95 0 – do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych |
10. | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone |
11. | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
12. | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
13. | ex0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielonea) |
14. | ex0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowcaa) |
15. | ex0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
16. | ex0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
17. | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
18. | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
19. | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
20. | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
21. | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
22. | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
23. | 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
24. | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
25. | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26. | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
27. | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
28. | 0814 00 00 0 | Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
29. | ex0901 90 10 0 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji |
30. | 0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
31. | 0903 00 00 0 | Herbata paragwajska |
32. | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimpenta |
33. | 0905 00 00 0 | Wanilia |
34. | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
35. | 0907 00 00 0 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
36. | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
37. | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca |
38. | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
39. | ex1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin)a) |
40. | ex1002 00 00 0 | Żytoa) |
41. | ex1003 00 | Jęczmieńa) |
42. | ex1004 00 00 0 | Owiesa) |
43. | ex1005 | Kukurydza (ziarna)a) |
44. | ex1006 | Ryża) |
45. | ex1007 00 | Ziarna sorgoa) |
46. | ex1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zbożaa) |
47. | ex1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszennaa) |
48. | ex1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicąa) |
49. | ex1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowea) |
50. | ex1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (np. łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielonea) |
51. | ex1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczanea) |
52. | ex1106 | Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8a) |
53. | ex1107 | Słód, nawet palonya) |
54. | ex1108 | Skrobie; inulinaa) |
55. | ex1109 00 00 0 | Gluten pszenny, nawet suszonya) |
56. | ex1201 00 | Nasiona soi, nawet łamanea) |
57. | ex1202 | Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamanea) |
58. | ex1203 00 00 0 | Kopraa) |
59. | ex1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamanea) |
60. | ex1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku nawet łamanea) |
61. | ex1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamanea) |
62. | ex1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1207 20 – nasiona bawełny i 1207 99 91 0 – nasiona konopiia) |
63. | ex1208 | Mąka i mączka z nasion lub owoców oleistych innych niż z gorczycya) |
64. | ex1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulinaa) |
65. | ex1211 10 00 0 | Korzenie lukrecjia) |
66. | ex1211 20 00 0 | Korzenie żeńszeniaa) |
67. | ex1211 90 70 0 | Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki, liście)a) |
68. | ex1211 90 75 0 | Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty)a) |
69. | ex1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone, lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączonea) |
70. | ex1301 10 00 0 | Szelaka) |
71. | ex1301 20 00 0 | Guma arabskaa) |
72. | ex1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych, z wyłączeniem podpozycji 1302 1991 0 – lecznicze, wyłączeniem podpozycji 1302 11 00 0 – opium, 1302 14 00 0 - ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon, 1302 19 05 0 – olej żywiczny z waniliia) |
73. | ex1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
74. | ex1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
75. | ex1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
76. | ex1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509a) |
77. | ex1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemiczniea) |
78. | ex1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza barwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
79. | ex1513 | Olej kokosowy (z kopry) oraz jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemiczniea) |
80. | ex1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
81. | ex1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemiczniea) |
82. | ex1516 | Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzonea) |
83. | ex1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 |
84. | ex1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałeja) |
85. | ex1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel, wyłącznie do celów spożywczycha) |
86. | ex1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukrua) |
87. | ex1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem podpozycji 1704 90 55 0 – pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu |
88. | 1801 00 00 0 | Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
89. | 1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
90. | ex1804 00 00 0 | Kakaowe masło, tłuszcz, oleja) |
91. | ex1805 00 00 0 | Proszek kakaowy niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącegoa) |
92. | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
93. | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami |
|
| od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
94. | ex1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, connelloni; kuskus, nawet przygotowanyb) |
95. | 1903 00 00 0 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
96. | ex1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneb) |
97. | ex1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyrobyb) |
98. | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego |
99. | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
100. | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
101. | ex2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006b) |
102. | ex2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006b) |
103. | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
104. | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
105. | 2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
106. | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
107. | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
108. | ex2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczeniaa) |
109. | ex2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztardac) |
110. | ex2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowanec) |
111. | ex2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakaoc) |
112. | ex2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączonec) |
113. | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg |
114. | ex2202 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009b) |
115. | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu |
116. | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż ten objęty pozycją 2009 |
117. | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi |
118. | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
119. | ex2207 10 00 0 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więceja) |
120. | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe |
121. | 2209 00 | Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego |
122. | ex2302 | Otręby zbożowea) |
123. | ex2501 00 | Sól (również kuchenna i denaturowana) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkośća) |
124. | ex2508 10 00 0 | Bentonita) |
125. | ex2508 20 00 0 | Ziemie odbarwiające i ziemie bielącea) |
126. | ex2512 00 00 0 | Skały krzemionkowe kopalne (np. ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet wypalone, o pozornej gęstości 1 lub mnieja) |
127. | ex2711 12 | Propana) |
128. | ex2711 13 | Butana) |
129. | ex2801 20 00 0 | Joda) |
130. | ex2801 30 10 0 | Fluora) |
131. | cx2804 30 00 0 | Azota) |
132. | ex2804 40 00 0 | Tlena) |
133. | ex2804 70 00 0 | Fosfora) |
134. | ex2804 90 00 0 | Selena) |
135. | ex2805 11 00 0 | Sóda) |
136. | ex2805 12 00 0 | Wapńa) |
137. | ex2806 10 00 0 | Chlorowodór (kwas chlorowodorowy)a) |
138. | ex2807 00 10 0 | Kwas siarkowya) |
139. | ex2809 20 00 0 | Kwas fosforowy i kwasy polifosforowea) |
140. | ex2811 21 00 0 | Ditlenek węglaa) |
141. | ex2811 22 00 0 | Ditlenek krzemua) |
142. | ex2811 23 00 0 | Ditlenek siarkia) |
143. | ex2815 11 00 0 | Wodorotlenek sodu, stałya) |
144. | ex2815 20 10 0 | Wodorotlenek potasu, stałya) |
145. | ex2816 10 00 0 | Wodorotlenek magnezua) |
146. | ex2817 00 00 0 | Tlenek cynkua) |
147. | ex2821 10 00 0 | Tlenki i wodorotlenki żelazaa) |
148. | ex2823 00 00 0 | Tlenki tytanua) |
149. | ex2825 90 11 0 | Wodorotlenek wapniaa) |
150. | ex2825 90 19 0 | Tlenek wapniaa) |
151. | ex2826 11 00 0 | Fluorek sodua) |
152. | ex2826 19 00 0 | Pozostałe fluorkia) |
153. | ex2827 20 00 0 | Chlorek wapniaa) |
154. | ex2827 31 00 0 | Chlorek magnezua) |
155. | ex2827 36 00 0 | Chlorek cynkua) |
156. | ex2827 39 | Pozostałe chlorkia) |
157. | ex2827 60 00 0 | Jodkia) |
158. | ex2832 10 00 0 | Siarczyny sodua) |
159. | ex2832 20 00 0 | Pozostałe siarczynya) |
160. | ex2833 19 00 0 | Siarczan sodua) |
161. | ex2833 21 00 0 | Siarczan magnezua) |
162. | ex2833 23 00 0 | Siarczan chromua) |
163. | ex2833 25 00 0 | Siarczan miedzia) |
164. | ex2833 26 00 0 | Siarczan cynkua) |
165. | ex2833 29 | Pozostałe siarczanya) |
166. | ex2834 10 00 0 | Azotynya) |
167. | ex2834 21 00 0 | Azotan potasua) |
168. | ex2834 29 | Pozostałe azotanya) |
169. | ex2835 22 00 0 | Fosforany mono lub disodua) |
170. | ex2835 23 00 0 | Fosforany trisodua) |
171. | ex2835 24 00 0 | Fosforany potasua) |
172. | ex2835 25 | Fosforan wapniaa) |
173. | ex2835 26 | Pozostałe fosforany wapniaa) |
174. | ex2835 29 | Pozostałe fosforanya) |
175. | ex2835 39 00 0 | Pozostałe polifosforanya) |
176. | ex2836 10 00 0 | Węglan i wodorowęglan amonua) |
177. | ex2836 20 00 0 | Węglan sodua) |
178. | ex2836 30 00 0 | Wodorowęglan sodua) |
179. | ex2836 40 00 0 | Węglany potasua) |
180. | ex2836 50 00 0 | Węglan wapniaa) |
181. | ex2836 99 11 0 | Węglany magnezu i miedzia) |
182. | ex2836 99 18 0 | Wodorowęglan amonua) |
183. | ex2837 11 00 0 | Tlenocyjanek sodua) |
184. | ex2837 19 00 0 | Tlenocyjanki potasu i wapniaa) |
185. | ex2837 20 00 0 | Cyjanki złożonea) |
186. | ex2839 | Krzemianya) |
187. | ex2842 10 00 0 | Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemiczniea) |
188. | ex2902 11 00 0 | Cykloheksana) |
189. | ex2902 90 30 0 | Bifenyla) |
190. | 2903 12 00 0 | Dichlorometan, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
191. | ex2903 14 00 0 | Tetrachlorek węglaa) |
192. | ex2903 30 33 0 | Bromometan (bromek metylu)a) |
193. | 2905 11 00 0 | Metanol, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
194. | ex2905 12 00 0 | Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy)a) |
195. | ex2905 13 00 0 | Butanol-1 (alkohol n-butylowy)a) |
196. | ex2905 32 00 0 | Glikol propylenowya) |
197. | ex2905 43 00 0 | Mannita) |
198. | ex2905 44 | D-Sorbit (sorbitol)a) |
199. | ex2905 45 00 0 | Glicerynaa) |
200. | ex2905 49 59 0 | Estry glicerynya) |
201. | ex2906 11 00 0 | Mentola) |
202. | ex2906 14 00 0 | Terpineolea) |
203. | 2906 21 00 0 | Alkohol benzylowy, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
204. | ex2907 11 00 0 | Fenol i jego solea) |
205. | 2909 11 00 0 | Eter dietylu, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
206. | ex2912 42 00 0 | Etylowanilinaa) |
207. | ex2915 21 00 0 | Kwas octowya) |
208. | ex2915 22 00 0 | Octan sodua) |
209. | ex2915 29 00 0 | Pozostałe octanya) |
210. | ex2915 31 00 0 | Octan etylua) |
211. | ex2915 39 30 0 | Octan metylu i octany glicerynya) |
212. | ex2915 50 00 0 | Kwas propionowy i jego solea) |
213. | ex2915 70 20 0 | Sole i estry kwasu palmitynowegoa) |
214. | ex2915 70 30 0 | Sole kwasu stearynowegoa) |
215. | ex2915 90 10 0 | Kwas laurynowya) |
216. | ex2916 31 00 0 | Kwas benzoesowy, jego sole i estrya) |
217. | ex2917 12 10 0 | Kwas adypinowy i sole kwasu adypinowegoa) |
218. | ex2918 11 00 0 | Kwas mlekowy i jego estrya) |
219. | ex2918 12 00 0 | Kwas winowy |
220. | ex2918 13 00 0 | Sole i estry kwasu winowegoa) |
221. | ex2918 14 00 0 | Kwas cytrynowya) |
222. | ex2918 15 00 0 | Sole i estry kwasu cytrynowegoa) |
223. | ex2918 16 00 0 | Sole kwasu glukonowegoa) |
224. | ex2918 29 30 0 | Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estrya) |
225. | ex2918 29 50 0 | Sole kwasu galusowegoa) |
226. | ex2922 42 00 0 | Kwas glutaminowy i jego solea) |
227. | ex2923 20 00 0 | Lecytynaa) |
228. | ex2925 11 00 0 | Sacharyna i jej solea) |
229. | ex2930 90 12 0 | Cysteinaa) |
230. | ex2936 10 00 0 | Prowitaminy, niezmieszanea) |
231. | ex2936 21 00 0 | Witaminy A i ich pochodnea) |
232. | ex2936 22 00 0 | Witamina B1 i jej pochodnea) |
233. | ex2936 23 00 0 | Witamina B2 i jej pochodnea) |
234. | ex2936 24 00 0 | Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodnea) |
235. | ex2936 25 00 0 | Witamina B6 i jej pochodnea) |
236. | ex2936 26 00 0 | Witamina B12 i jej pochodne a) |
237. | ex2936 27 00 0 | Witamina C i jej pochodnea) |
238. | ex2936 28 00 0 | Witamina E i jej pochodnea) |
239. | ex2936 29 | Pozostałe witaminy i ich pochodnea) |
240. | ex2936 90 | Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratamia) |
241. | ex2942 00 00 | Pozostałe związki organicznea) |
242. | ex3203 | Środki barwiące pochodzenia roślinnego lub zwierzęcegoa) |
243. | ex3204 | Syntetyczne organiczne środki barwiącea) |
244. | ex3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznycha) |
245. | ex3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojówa) |
246. | ex3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiacha) |
247. | ex3507 90 20 0 | Proteaza alkaliczna Aspergillusa) |
248. | ex3824 90 55 0 | Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatorów tłuszczów)a) |
249. | ex3901 | Polimery etylenu w formach podstawowycha) |
250. | ex3902 10 00 0 | Polipropylena) |
251. | ex3903 19 00 0 | Polistyrena) |
252. | ex3917 10 | Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowychb) |
253. | ex3923 | Artykuły do transportu i pakowania towarów z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznychd) |
254. | ex3924 | Naczynia stołowe, kuchenne, inne artykuły gospodarstwa domowego i artykuły toaletowe z tworzyw sztucznychd) |
255. | ex4402 00 00 0 | Węgiel drzewny (również węgiel z łupin lub orzeszków), także celulozowya) |
256. | ex4416 00 00 0 | Beczki drewniane, baryłki, kadzie, cebry i inne wyroby bednarskie oraz ich części z drewna, włącznie z klepkamid) |
257. | 4419 00 | Przybory kuchenne i stołowe z drewnad) |
258. | ex4503 10 | Korki i zatyczkid) |
259. | ex4602 10 91 0 | Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i pozostałe wyroby z materiałów do wyplataniad) |
260. | ex4805 40 00 0 | Papier i tektura, filtracyjned) |
261. | ex4806 | Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, kalki techniczne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub arkuszachd) |
262. | ex4812 00 00 | Bloki i płyty filtracyjne z masy papierowejd) |
263. | ex4819 | Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki opakowaniowe, z papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg |
|
| włókien celulozowych, segregatory, pudełka na listy i podobne wyroby z papieru lub tektury w rodzaju stosowanych w biurach, sklepachd) |
264. | ex4823 | Pozostały papier, tektura, wata celulozowa i wstęgi włókien celulozowych, pocięte do wymiaru lub kształtu; inne wyroby z masy papierniczej, papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowychd) |
265. | ex6305 | Worki i torby w rodzaju stosowanych do pakowania towarówd) |
266. | ex7615 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części z aluminium; zmywaki, tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, z aluminiumd) |
267. | ex8005 00 00 0 | Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym) o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm; proszki i płatki cynyd) |
268. | ex8007 00 00 0 | Pozostałe artykuły z cynyd) |
269. | 8208 30 | Noże i ostrza tnące: do urządzeń kuchennych lub do maszyn używanych w przemyśle spożywczym |
270. | ex8210 00 00 0 | Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojówd) |
271. | ex8211 | Noże z ostrzami tnącymi, nawet ząbkowanymi (włączając noże ogrodnicze), inne niż noże z poz. 8208 oraz ostrza do nichd) |
272. | ex8214 90 00 0 | Pozostałe artykuły nożownicze (np. tasaki rzeźnicze, noże do siekania i mielenia mięsa)d) |
273. | 8215 | Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe |
274. | ex8309 | Korki, pokrywki i wieczka (także korki z główką, zakrętki i korki ułatwiające nalewanie), kapsle do butelek, plomby i inne akcesoria do opakowań, z metali nieszlachetnychd) |
275. | 8417 20 | Piece piekarnicze, także piece do wyrobów cukierniczych |
276. | ex8421 | Wirówki także suszarki wirówkowe; urządzenia i aparatura do filtrowania lub oczyszczania cieczy lub gazówd) |
277. | ex8422 30 00 0 | Urządzenia do napełniania, zamykania, uszczelniania lub etykietowania butelek, puszek, pudełek, worków lub innych pojemników, urządzenia do kapslowania butelek, słoików, tubek i podobnych pojemników; maszyny do gazowania napojówd) |
278. | ex8422 40 00 0 | Pozostałe urządzenia do pakowania lub paczkowania (włączając urządzenia do pakowania termokurczliwego)d) |
279. | ex8434 | Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskied) |
280. | 8435 | Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów |
281. | ex8437 | Urządzenia do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych; urządzenia stosowane w przemyśle zbożowym lub do obróbki zbóż, lub suszonych warzyw strączkowych, inne niż urządzenia stosowane w gospodarstwie rolnymd) |
282. | ex6911 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowe, z porcelany, również chińskiejd) |
283. | ex6912 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowego, inne niż z porcelany, również chińskiejd) |
284. | ex6914 | Pozostałe wyroby ceramiczned) |
285. | ex7010 | Balony, butle, butelki, słoje, dzbany, fiolki, ampułki i inne pojemniki ze szkła, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, słoje szklane na przetwory; korki, przykrywki i inne zamknięcia szklaned) |
286. | ex7012 00 | Szklane wkłady do termosów lub innych naczyń próżniowychd) |
287. | ex7013 | Wyroby ze szkła w rodzaju używanych do celów stołowych, kuchennych, toaletowych, biurowych, dekoracji wnętrz lub podobnych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 701)d) |
288. | ex7114 | Wyroby jubilerskie ze złota i srebra oraz ich części, z metalu szlachetnego lub metalu platerowanego metalem szlachetnymd) |
289. | ex7321 | Piece, kuchnie, ruszty, kuchenki (włącznie z tymi, które wyposażone są w kotły centralnego ogrzewania), rożna, piecyki koksowe, palniki gazowe, podgrzewacze płytowe i podobne nieelektryczne urządzenia używane w gospodarstwie domowym oraz ich części, z żeliwa lub ze stalid) |
290. | ex7323 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali; wełna stalowa; zmywaki do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, ze stali, z wyłączeniem poz. 7323 10 00 0d) |
291. | ex7418 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi; zmywaki i tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły z miedzi (z wyłączeniem poz. 7418 20 00 0)d) |
292. | ex7611 00 00 0 | Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki z aluminium, na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz), o pojemności przekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne |
293. | ex7612 | Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (także sztywne i składane pojemniki rurowe) na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz) o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczned) |
294. | 8438 | Maszyny niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów i olejów zwierzęcych i roślinnych |
295. | 8509 40 00 0 | Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki |
296. | ex8509 80 00 0 | Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowegod) |
297. | ex9604 00 00 0 | Sita i przesiewacze, ręczned) |
298. | ex9617 00 | Termosy i inne pojemniki próżniowe, kompletne z obudowami z wyłączeniem poz. 9617 00 90 0d) |
*) Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, obejmuje również:
1) żywność (środki spożywcze) rozumiane jako każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywności pochodzenia zwierzęcego), niewymieniona ani niewłączona gdzie indziej;
2) dozwolone substancje dodatkowe według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;
3) substancje pomagające w przetwarzaniu według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;
4) materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością według definicji zawartej w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej.
a) Wyłącznie do celów spożywczych.
b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.
c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego – niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.
d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.
- Data ogłoszenia: 2002-12-31
- Data wejścia w życie: 2002-12-31
- Data obowiązywania: 2002-12-31
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Monitor Polski
REKLAMA
REKLAMA