REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2023 poz. 2513
OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 9 listopada 2023 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1773), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:
1) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 370 i 590);
2) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1120);
3) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 850).
2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje:
1) § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 370 i 590), który stanowi:
„§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.”;
2) § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1120), który stanowi:
„§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.”;
3) odnośnika nr 2 oraz § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 850), które stanowią:
„2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu (Dz. Urz. WE L 10 z 12.01.2002, str. 47, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 27, str. 179, z późn. zm.).”
„§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyłączeniem przepisu § 1 pkt 4, który wchodzi w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.”.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: R. Telus
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 9 listopada 2023 r. (Dz. U. poz. 2513)
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980) zarządza się, co następuje:
§ 1.2) Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, o którym mowa w § 15 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.3)).
§ 1a.4) Użyte w rozporządzeniu określenie „miód piekarniczy (przemysłowy)” oznacza miód:
1) odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych;
2) który może:
a) posiadać obcy smak lub zapach,
b) zaczynać fermentować lub być sfermentowany,
c) być przegrzany.
§ 2.5) Rozróżnia się:
1)6) główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
- kwiatowy lub nektarowy - otrzymany z nektaru roślinnego,
- spadziowy - uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
- sekcyjny - zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
- z plastrami - zawierający jedną lub więcej części plastra,
- odsączony - uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
- odwirowany - otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
- wytłoczony - uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
- przefiltrowany - uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
§ 3. Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a)7) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,
b) wielokwiatowy - pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
§ 4. Miód powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:
1) barwa - od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;
2) konsystencja - płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;
3) smak - zmienny, w zależności od odmiany;
4) zapach - zmienny, w zależności od odmiany.
§ 5. Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:
1) nie zawiera:
a)8) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,
b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,
c) oznak fermentacji;
2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;
3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;
4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;
5)9) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
§ 6. (uchylony).10)
§ 7. Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia11).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 października 2003 r. (Dz. U. z 2023 r. poz. 2513)12)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
Wyszczególnienie | Kryteria |
1 | 2 |
Zawartość wody | nie więcej niż 20%, z tym że nie więcej niż: 1) 23% - w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; 2) 25% - w miodzie piekarniczym wrzosowym |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy) | nie mniej niż: 1) 60 g/100 g - w miodzie nektarowym, 2) 45 g/100 g - w miodzie spadziowym i spadziowo-nektarowym |
Zawartość sacharozy | nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 1) 10 g/100 g - w miodzie pochodzącym z grochodrzewu (Robinia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milligani), Citrus spp.; 2) 15 g/100 g - w miodzie pochodzącym z lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis) |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: 0,5 g/100 g w miodzie wytłoczonym |
Przewodność właściwa | nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach. Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), manuka leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.) |
Wolne kwasy | nie więcej niż 50 mval/kg, z tym że nie więcej niż 80 mval/kg - w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Liczba diastazowa (wg skali Schade) | nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 - w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie większą niż 15 mg/kg |
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) | nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż 80 mg/kg w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów |
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 850), które weszło w życie z dniem 4 lipca 2015 r.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 2019, z 2017 r. poz. 2150 i 2461, z 2019 r. poz. 754, z 2020 r. poz. 1149, z 2022 r. poz. 2114 oraz z 2023 r. poz. 2233.
4) Dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 1120), które weszło w życie z dniem 23 września 2010 r.; w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
5) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia powołanego jako pierwsze w odnośniku 4.
6) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
7) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. poz. 370 i 590), które weszło w życie z dniem 27 marca 2004 r.
8) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 7.
9) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2; wszedł w życie z dniem 24 czerwca 2015 r.
10) Przez § 1 pkt 4 rozporządzenia powołanego jako pierwsze w odnośniku 4.
11) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 24 października 2003 r.
12) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
- Data ogłoszenia: 2023-11-20
- Data wejścia w życie: 2023-11-20
- Data obowiązywania: 2023-11-20
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA