REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2023 poz. 2021
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 25 września 2023 r.
w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach - „Dobry posiłek w szpitalu”
Na podstawie art. 48e ust. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2561, z późn zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
§ 2. [Definicje]
1) osoba planująca dietę - osobę planującą dietę, o której mowa w przepisach rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego (Dz. U. z 2023 r. poz. 870, 978, 1477 i 1955);
2) szpital - szpital w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 9 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz. U. z 2023 r. poz. 991, 1675 i 1972), z wyłączeniem szpitala udzielającego wyłącznie świadczeń opieki zdrowotnej świadczeniobiorcom z zamiarem ich zakończenia w okresie nieprzekraczającym 24 godzin, który posiada umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z Narodowym Funduszem Zdrowia, zwanym dalej „Funduszem”, w zakresach świadczeń określonych w art. 15 ust. 2 pkt 3-5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych realizowanych w trybie stacjonarnym.
§ 3. [Cel programu pilotażowego]
1) zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach;
2) wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
§ 4. [Okres realizacji programu pilotażowego]
1) organizacji, podczas którego Fundusz zawiera umowy na realizację programu pilotażowego, trwający nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2023 r.;
2) realizacji, podczas którego są udzielane świadczenia opieki zdrowotnej w ramach programu pilotażowego, trwający do dnia 30 czerwca 2024 r.;
3) ewaluacji, trwający do dnia 31 października 2024 r.
§ 5. [Zakres programu]
§ 6. [Realizatorzy programu]
2. W celu zawarcia umowy na realizację programu pilotażowego, o której mowa w § 4 pkt 1, szpital składa do dyrektora oddziału wojewódzkiego Funduszu wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w § 8-10.
§ 7. [Świadczeniobiorcy kwalifikujący się do programu]
2. Wybór realizatora programu pilotażowego przez świadczeniobiorcę jest dokonywany w momencie przyjęcia świadczeniobiorcy do szpitala.
§ 8. [Sposób realizacji programu pilotażowego]
1) zapewnienie świadczeniobiorcom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia na stronie internetowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw zdrowia;
2) udzielanie świadczeniobiorcom porad żywieniowych przez osobę planującą dietę.
2. Udzielenie porady żywieniowej, o której mowa w ust. 1 pkt 2, odbywa się na zlecenie lekarza.
3. Posiłki przeznaczone dla świadczeniobiorców są przygotowywane na podstawie opracowanego przez osobę planującą dietę jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
4. Jadłospis zawiera co najmniej informacje o:
1) rodzaju posiłku i jego składzie;
2) dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli;
3) sposobie obróbki posiłku;
4) obecności alergenów.
5. W uzasadnionych przypadkach, niezależnych od realizatora programu pilotażowego, dopuszcza się wymianę zaplanowanych w jadłospisie produktów na produkty równoważne pod względem energetycznym i wartości odżywczych.
6. W przypadku stwierdzenia przez realizatora programu pilotażowego nieprawidłowości w zakresie, o którym mowa w § 10 ust. 2, jest on obowiązany do podjęcia działań mających na celu zapobieżenie występowaniu tych nieprawidłowości w terminie 7 dni od dnia ich stwierdzenia.
§ 9. [Podmiot decydujący o rodzaju stosowanej diety oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach]
2. Dokonanie czynności, o których mowa w ust. 1, może być poprzedzone konsultacją lekarza z osobą planującą dietę.
§ 10. [Warunki organizacji oraz realizacji świadczeń udzielanych w ramach programu pilotażowego]
2. Warunkiem realizacji programu pilotażowego jest:
1) publikowanie przez realizatora programu pilotażowego na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu;
2) opracowywanie jadłospisów na co najmniej 7 dni, a także publikacja jadłospisów na stronie internetowej realizatora programu pilotażowego;
3) zapewnienie regularności posiłków, w tym zapewnienie, że przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin;
4) dokonywanie i dokumentowanie weryfikacji zgodności posiłku z jadłospisem oraz organoleptycznej oceny podstawowych parametrów posiłków obejmującej świeżość produktów, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję tego posiłku; weryfikacja i ocena ma być prowadzona codziennie w zakresie wszystkich posiłków w co najmniej połowie rodzaju stosowanych diet, a każda ze stosowanych diet musi być oceniona minimum raz w tygodniu.
§ 11. [Rozliczenie świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych w ramach programu pilotażowego]
2. Stawka, o której mowa w ust. 1, stanowi dodatkowe środki przeznaczane na realizację programu pilotażowego i stanowi uzupełnienie środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie świadczeniobiorców w ramach umowy na świadczenia opieki zdrowotnej udzielane w zakresie określonym w art. 15 ust. 2 pkt 3-5 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.
3. Dzień rozpoczęcia pobytu i dzień zakończenia pobytu świadczeniobiorcy w szpitalu są rozliczane jako jeden osobodzień.
§ 12. [Wskaźniki realizacji programu pilotażowego]
1) liczba osobodni, o których mowa w § 11 ust. 1;
2) liczba realizatorów programu pilotażowego;
3) liczba udzielonych porad żywieniowych;
4) wysokość środków finansowych poniesionych na realizację programu pilotażowego przez Fundusz.
§ 13. [Pomiar wskaźników przez Fundusz]
2. Fundusz przekazuje ocenę wyników programu pilotażowego ministrowi właściwemu do spraw zdrowia w terminie do dnia 31 października 2024 r.
§ 14. [Podmiot obowiązany do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego]
§ 15. [Świadczeniobiorcy przebywający w szpitalu objęci programem]
§ 16. [Wejście w życie]
Minister Zdrowia: K. Sójka
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 14 sierpnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1616).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 2674 i 2770 oraz z 2023 r. poz. 605, 650, 658, 1234, 1429, 1675, 1692, 1733, 1831, 1872 i 1938.
- Data ogłoszenia: 2023-09-26
- Data wejścia w życie: 2023-09-27
- Data obowiązywania: 2024-06-28
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA