REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2022 poz. 1871
OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 sierpnia 2022 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 434), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 kwietnia 2022 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 862).
2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 862), które stanowią:
„§ 2. Do postępowań w sprawie zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy rozporządzenia zmienianego w § 1 w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.”.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 17 sierpnia 2022 r. (Dz. U. poz. 1871)
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 marca 2013 r.
w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753 oraz z 2022 r. poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanego dalej „zakładem”, składa się z:
1) części opisowej, zawierającej:
a) określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
b) dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu,
c) określenie systemu dostawy wody,
d) opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
e) wskazanie planowanej lokalizacji zakładu;
2) części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą, przedstawiającej:
a) zagospodarowanie terenu zakładu, z uwzględnieniem ogrodzeń, bram, dróg wewnętrznych, obiektów znajdujących się na terenie zakładu, magazynów i miejsc przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz myjni środków transportu, jeżeli na terenie zakładu znajduje się taka myjnia,
b) rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem poszczególnych pomieszczeń i ich funkcji, miejsc, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, oraz wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych, z wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka mikrobiologicznego,
c) oznaczone numerami punkty poboru wody zimnej, gorącej oraz zmieszanej,
d) układ dróg:
- przemieszczania się osób zatrudnionych w zakładzie,
- przemieszczania surowców, półproduktów i produktów gotowych od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych,
- przemieszczania substancji dodatkowych, dodatków technologicznych i opakowań,
- usuwania odpadów, w tym opakowań i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
2. Plany, o których mowa w ust. 1 pkt 2:
1) lit. a - są wykonane w skali 1:500;
2) lit. b-d - są wykonane w skali 1:100 albo 1:200.
§ 1a.2) Projekt technologiczny zakładu będącego rzeźnią, który przy uboju zwierząt w gospodarstwie będzie korzystać z jednostki mobilnej, o której mowa w sekcji I w rozdziale VIa w lit. e załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.3) - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), spełnia wymagania określone w § 1, a w zakresie dotyczącym tej jednostki mobilnej składa się wyłącznie z części opisowej zawierającej:
1) określenie:
a) gatunków zwierząt, które będą poddawane ubojowi w tej jednostce mobilnej,
b) maksymalnej liczby zwierząt poszczególnych gatunków, które mogą być poddawane ubojowi w jednym cyklu w tej jednostce mobilnej,
c) systemu dostawy wody w tej jednostce mobilnej;
2) opis sposobu:
a) przechowywania w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi,
b) chłodzenia w tej jednostce mobilnej tusz, usuniętych narządów wewnętrznych i krwi zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli planowana organizacja uboju zakłada, że między ubojem pierwszego zwierzęcia a przybyciem do rzeźni zwierząt poddanych ubojowi w tej jednostce mobilnej upłyną ponad 2 godziny,
c) przechowywania w tej jednostce mobilnej odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
§ 2. (uchylony).4)
§ 3. (uchylony).4)
§ 4.5) Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu go z gospodarstw produkcji mleka w rozumieniu pkt 4.2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, obejmuje część opisową, zawierającą elementy, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1.
§ 5. Do projektów technologicznych zakładów przesłanych wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tych projektów przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się wymagania określone w przepisach dotychczasowych.
§ 6. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 415 oraz z 2007 r. poz. 1477).
§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia6).
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2) Dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. poz. 862), które weszło w życie z dniem 6 maja 2022 r.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 83, Dz. Urz. UE L 320 z 18.11.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 363 z 20.12.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007, str. 8, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 8, Dz. Urz. UE L 87 z 31.03.2009, str. 109, Dz. Urz. UE L 178 z 09.07.2009, str. 25, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 8, Dz. Urz. UE L 159 z 25.06.2010, str. 18, Dz. Urz. UE L 46 z 19.02.2011, str. 14, Dz. Urz. UE L 327 z 09.12.2011, str. 39, Dz. Urz. UE L 8 z 12.01.2012, str. 29, Dz. Urz. UE L 158 z 10.06.2013, str. 1, Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 15, Dz. Urz. UE L 220 z 17.08.2013, str. 14, Dz. Urz. UE L 69 z 08.03.2014, str. 95, Dz. Urz. UE L 175 z 14.06.2014, str. 6, Dz. Urz. UE L 307 z 28.10.2014, str. 28, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2016, str. 22, Dz. Urz. UE L 144 z 07.06.2017, str. 37, Dz. Urz. UE L 285 z 01.11.2017, str. 3, Dz. Urz. UE L 285 z 01.11.2017, str. 10, Dz. Urz. UE L 45 z 17.02.2018, str. 47, Dz. Urz. UE L 197 z 03.08.2018, str. 15, Dz. Urz. UE L 239 z 24.09.2018, str. 41, Dz. Urz. UE L 42 z 13.02.2019, str. 35, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 39, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 40, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 42, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 43, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 44, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 45, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 46, Dz. Urz. UE L 198 z 25.07.2019, str. 241, Dz. Urz. UE L 434 z 23.12.2020, str. 10, Dz. Urz. UE L 297 z 20.08.2021, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 357 z 08.10.2021, str. 27.
4) Przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
5) Ze zmianą wprowadzoną przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
6) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 8 kwietnia 2013 r.
- Data ogłoszenia: 2022-09-06
- Data wejścia w życie: 2022-09-06
- Data obowiązywania: 2022-09-06
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA