REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2021 poz. 18
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 grudnia 2020 r.
w sprawie nadania Instytutowi Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie statusu państwowego instytutu badawczego
Na podstawie art. 21 ust. 5 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1383) zarządza się, co następuje:
§ 1.
2. Instytut używa nazwy "Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy".
3. Nadzór nad Instytutem sprawuje minister właściwy do spraw rynków rolnych.
§ 2.
1) badań naukowych w zakresie:
a) pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,
b) doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
c) modyfikacji procesów bioinżynieryjnych i chemoinżynieryjnych,
d) otrzymywania biopreparatów i chemopreparatów,
e) opracowywania technologii bezodpadowych,
f) opracowywania i adaptacji nowych fizykochemicznych i mikrobiologicznych metod badawczych surowców i produktów żywnościowych;
2) prac rozwojowych w zakresie:
a) zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,
b) otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,
c) technologii koncentratów spożywczych,
d) technologii mięsa i tłuszczów,
e) technologii cukrownictwa;
3) działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenia kosztów produkcji, z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko;
4) działalności gospodarczej, w tym:
a) produkcji dozwolonych dodatków do żywności, probiotyków, kultur starterowych oraz produktów spożywczych i użytkowych,
b) sterylizacji przypraw,
c) zaopatrywania zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów, dozwolone dodatki do żywności i materiały pomocnicze;
5) działalności innowacyjnej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności;
6) monitoringu żywności i środowiska, wykonywanie analiz oraz standaryzacja surowców i produktów w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemnia- czanym, chłodniczym, mięsnym, tłuszczowym, cukrowniczym i innym;
7) szkoleń i konsultacji.
§ 3.
1) prowadzenie Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych;
2) opracowywanie standardów rynkowych i wymagań dla wybranych produktów rolno-spożywczych objętych działalnością Instytutu;
3) analiza jakości surowców rolnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożenia wystąpienia substancji skażających;
4) monitoring stanu zagrożenia środowiska naturalnego przez branże przemysłu rolno-spożywczego objęte działalnością Instytutu w odniesieniu do norm Unii Europejskiej;
5) kreowanie zrównoważonego rozwoju rolnictwa na obszarach górskich i podgórskich, uwzględniając monitoring uwarunkowań produkcji zwierzęcej na terenach górskich oraz opracowanie metod jej optymalizacji.
§ 4.
1) uzyskane z przychodów własnych w związku z prowadzoną działalnością, w szczególności badawczo-rozwojową oraz gospodarczą;
2) pochodzące z subwencji i dotacji uzyskiwanych na zasadach określonych w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2020 r. poz. 85, 374, 695, 875 i 1086) lub dotacji celowych uzyskiwanych na zasadach określonych w ustawie z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych;
3) z realizacji projektów finansowanych z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Narodowego Centrum Nauki;
4) pozyskiwane na realizację projektów finansowanych z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz z innych źródeł zagranicznych;
5) uzyskiwane z innych źródeł.
§ 5.
§ 6.
Prezes Rady Ministrów: M. Morawiecki
- Data ogłoszenia: 2021-01-05
- Data wejścia w życie: 2021-01-06
- Data obowiązywania: 2021-01-06
REKLAMA