REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2020 poz. 135
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 stycznia 2020 r.
w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
Na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1350 i 2227) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Połączenie instytutów badawczych]
1) Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288461, numer identyfikacji podatkowej NIP 52500087321);
2) Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000288478, numer identyfikacji podatkowej NIP 52500089102).
2. Połączenie instytutów, o których mowa w ust. 1, następuje przez włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
§ 2. [Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny]
§ 3. [Siedziba Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny]
§ 4. [Nadzór nad Instytutem]
§ 5. [Przedmiot podstawowej działalności Instytutu]
2. W związku z prowadzoną podstawową działalnością Instytut:
1) prowadzi badania i dokonuje ocen w zakresie weryfikacji poprawności danych epidemiologicznych oraz wyników laboratoryjnych i opracowuje wytyczne w zakresie metodologii badań laboratoryjnych, prowadzonych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego, a także urzędowej kontroli żywności, wydaje oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych oraz wydaje atesty higieniczne;
2) współpracuje z organizacjami międzynarodowymi w zakresie wymiany danych, w szczególności o charakterystyce patogenów występujących na terenie kraju;
3) monitoruje czynniki determinujące stan zdrowia na potrzeby planowania, monitorowania realizacji i ewaluacji programów polityki zdrowotnej oraz programów zdrowotnych, a także innych interwencji w zakresie zdrowia publicznego;
4) monitoruje wartość odżywczą żywności i nawyki żywieniowe ludności w kraju;
5) gromadzi i analizuje dane o występowaniu zakażeń drobnoustrojami opornymi na antybiotyki i inne produkty lecznicze;
6) realizuje działania w obszarze monitorowania określonych chemicznych czynników ryzyka występujących w żywności;
7) dokonuje oceny środowiskowych zagrożeń zdrowotnych populacji generalnej z uwzględnieniem zmienności regionalnej, w szczególności związanych z zanieczyszczeniem powietrza;
8) dokonuje oceny nierówności społecznych w zdrowiu i proponuje działania mające na celu rozwiązywanie problemów zdrowotnych w wymiarze populacyjnym w celu poprawy stanu zdrowia i zmniejszenia nierówności w zdrowiu, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zdrowia i profilaktyki chorób niezakaźnych;
9) tworzy mapy potrzeb zdrowotnych w zakresie zdrowia publicznego;
10) prowadzi w ramach statystyki publicznej ogólnopolskie badanie chorobowości szpitalnej ogólnej;
11) prowadzi badania i analizy w zakresie szacowania faktycznych kosztów chorób z uwzględnieniem kosztów bezpośrednich, utraty produktu krajowego brutto i kosztów niepieniężnych;
12) prowadzi badania i analizy w zakresie oceny skutków ekonomicznych chorób i ich wpływu na sytuację sektora finansów publicznych;
13) rozwija badania w dziedzinie zdrowia publicznego dla potrzeb polityki i praktyki;
14) prowadzi działalność edukacyjną w zakresie zdrowia publicznego z uwzględnieniem kursów specjalizacyjnych oraz innych form kształcenia.
§ 6. [Inwentaryzacja oraz sprawozdania finansowe]
2. Instytut przejmuje pracowników włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
3. Instytut przejmuje mienie, zobowiązania i należności włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, na podstawie protokołów zdawczo-odbiorczych.
4. Instytut wstępuje we wszystkie prawa i obowiązki, których podmiotem był włączany instytut, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2.
5. Zadania ujęte w planie rzeczowo-finansowym włączanego instytutu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, wprowadza się do planu rzeczowo-finansowego Instytutu.
6. Po połączeniu instytutów, o których mowa w § 1 ust. 1, obowiązują system finansowo-księgowy oraz system finansowo-płacowy stosowany przez Instytut przed dniem połączenia.
§ 7. [Składniki majątkowe i mienie będące własnością instytutu]
2. Szczegółowy wykaz składników majątkowych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 8. [Wejście w życie]
Prezes Rady Ministrów: M. Morawiecki
1) Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny został utworzony rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higjeny (Dz. U. z 1936 r. poz. 336), zmienionym rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 28 grudnia 1934 r. o złączeniu Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku z Państwowym Zakładem Higjeny (Dz. U. poz. 977), obwieszczeniem Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 czerwca 1939 r. o sprostowaniu błędu w obwieszczeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 9 maja 1936 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. poz. 365), rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 15 października 2007 r. w sprawie zmiany nazwy Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie (Dz. U. poz. 1466).
2) Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła został utworzony uchwałą nr 142/63 Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. w sprawie utworzenia Instytutu Żywności i Żywienia, wydaną na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 1961 r. o instytutach naukowo-badawczych (Dz. U. poz. 60).
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 stycznia 2020 r. (poz. 135)
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SKŁADNIKÓW MAJĄTKOWYCH INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA IM. PROF. DRA MED. ALEKSANDRA SZCZYGŁA WEDŁUG STANU NA DZIEŃ 31 STYCZNIA 2020 R.
Lp. | Grupa, podgrupa, rodzaj / Nazwa | Liczba |
1 | Grupa: 0 Grunty | 1 |
2 | Podgrupa: 03 Grunty zabudowane i zurbanizowane | 1 |
3 | Rodzaj: 032 Inne tereny zabudowane | 1 |
4 | Grupa: 1 Budynki i lokale | 2 |
5 | Podgrupa: 10 Budynki niemieszkalne | 2 |
6 | Rodzaj: 105 Budynki biurowe | 1 |
7 | Rodzaj: 106 Budynki szpitali i inne budynki opieki zdrowotnej | 1 |
8 | Grupa: 2 Obiekty inżynierii lądowej i wodnej | 7 |
9 | Podgrupa: 21 Rurociągi, linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne | 4 |
10 | Rodzaj: 210 Rurociągi linie telekomunikacyjne oraz linie elektroenergetyczne, przesyłowe | 3 |
11 | Rodzaj: 211 Rurociągi sieci rozdzielczej oraz linie telekomunikacyjne i elektroenergetyczne, rozdzielcze | 1 |
12 | Podgrupa: 22 Infrastruktura transportu | 1 |
13 | Rodzaj: 220 Autostrady, drogi ekspresowe, ulice i drogi pozostałe | 1 |
14 | Podgrupa: 29 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej | 2 |
15 | Rodzaj: 291 Pozostałe obiekty inżynierii lądowej i wodnej, gdzie indziej niesklasyfikowane | 2 |
16 | Grupa: 4 Maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania | 369 |
17 | Podgrupa: 41 Obrabiarki do metali | 2 |
18 | Rodzaj: 410 Tokarki | 1 |
19 | Rodzaj: 412 Frezarki | 1 |
20 | Podgrupa: 44 Maszyny i urządzenia do przetłaczania i sprężania cieczy i gazów | 1 |
21 | Rodzaj: 440 Pompy nurnikowe i tłokowe | 1 |
22 | Podgrupa: 48 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty ogólnego zastosowania | 22 |
23 | Rodzaj: 486 Urządzenia i aparaty chłodnicze przenośne | 22 |
24 | Podgrupa: 49 Pozostałe maszyny, urządzenia i aparaty specjalizowane i specjalne, ogólnego zastosowania | 344 |
25 | Rodzaj: 491 Zespoły komputerowe | 344 |
26 | Grupa: 6 Urządzenia techniczne | 45 |
27 | Podgrupa: 61 Urządzenia i aparatura energii elektrycznej | 3 |
28 | Rodzaj: 611 Urządzenia nastawcze prądu zmiennego i stałego | 3 |
29 | Podgrupa: 62 Urządzenia dla radiofonii i telewizji, urządzenia dla telefonii i telegrafii | 19 |
30 | Rodzaj: 622 Urządzenia elektroakustyczne i elektrowizyjne | 17 |
31 | Rodzaj: 626 Urządzenia dla telefonii | 2 |
32 | Podgrupa: 64 Dźwigi i przenośniki | 3 |
33 | Rodzaj: 640 Dźwigi osobowe i towarowe | 3 |
34 | Podgrupa: 65 Urządzenia przemysłowe | 8 |
35 | Rodzaj: 653 Urządzenia klimatyzacyjne | 7 |
36 | Rodzaj: 654 Urządzenia do oczyszczania wody | 1 |
37 | Podgrupa: 66 Urządzenia nieprzemysłowe | 12 |
38 | Rodzaj: 662 Urządzenia i aparaty projekcyjne | 10 |
39 | Rodzaj: 669 Pozostałe urządzenia nieprzemysłowe | 2 |
40 | Grupa: 7 Środki transportu | 1 |
41 | Podgrupa: 74 Pojazdy mechaniczne | 1 |
42 | Rodzaj: 746 Ciągniki | 1 |
43 | Grupa: 8 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane | 213 |
44 | Podgrupa: 80 Narzędzia, przyrządy, ruchomości i wyposażenie, gdzie indziej niesklasyfikowane | 213 |
45 | Rodzaj: 801 Wyposażenie, aparaty i sprzęt laboratoryjny | 164 |
46 | Rodzaj: 802 Wyposażenie, aparaty i sprzęt medyczny | 3 |
47 | Rodzaj: 803 Wyposażenie techniczne do prac biurowych | 46 |
48 | Wartości niematerialne i prawne | 40 |
49 | Oprogramowania, licencje | 40 |
- Data ogłoszenia: 2020-01-28
- Data wejścia w życie: 2020-02-01
- Data obowiązywania: 2020-02-01
REKLAMA