REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2019 poz. 1576

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 14 sierpnia 2019 r.

w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 38x ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 945) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Zakres regulacji]

Rozporządzenie określa:

1) szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zwany dalej „Krajowym Ośrodkiem”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;

2) szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;

3) szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu, w tym pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.2)), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”, oraz pomocy krajowej, o której mowa w art. 23a ust. 6 oraz art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013;

4) sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom lub nałożonych na te podmioty zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 listopada 2016 r. w sprawie zasad stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/39”, oraz rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014 (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11), zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/40”.

§ 2. [Realizacja zadań związanych z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom owoców, warzyw i mleka]

Krajowy Ośrodek realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2019/2020 do klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, zwanych dalej „szkołami podstawowymi”, jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy, soków owocowych, przecierów owocowych i zagęszczonych przecierów owocowych, zwanych dalej „owocami i warzywami”, oraz mleka białego, jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego i serka twarogowego, zwanych dalej „mlekiem”:

1) w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:

a) 16 września 2019 r. do dnia 24 stycznia 2020 r.,

b) 10 lutego 2020 r. do dnia 19 czerwca 2020 r.;

2) w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:

a) 16 września 2019 r. do dnia 17 stycznia 2020 r.,

b) 3 lutego 2020 r. do dnia 19 czerwca 2020 r.;

3) w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:

a) 16 września 2019 r. do dnia 7 lutego 2020 r.,

b) 24 lutego 2020 r. do dnia 19 czerwca 2020 r.;

4) w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:

a) 16 września 2019 r. do dnia 10 stycznia 2020 r.,

b) 27 stycznia 2020 r. do dnia 19 czerwca 2020 r.

§ 3. [Zadania Krajowego Ośrodka]

Krajowy Ośrodek:

1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, i pomoc krajową, o której mowa w art. 23a ust. 6 oraz art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013, zwane dalej „pomocą”, oraz kontrole na miejscu;

2) gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39;

3) przygotowuje roczne sprawozdanie z monitorowania, o którym mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia nr 2017/39;

4) przygotowuje roczne sprawozdanie kontrolne, o którym mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 10 ust. 7 rozporządzenia nr 2017/39;

5) realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny realizacji programu, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządzenia 2017/40, w tym przedkłada Komisji Europejskiej sprawozdanie z oceny, o którym mowa w art. 8 ust. 2 rozporządzenia 2017/39;

6) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych, zwanej dalej „ustawą”;

7) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/40.

§ 4. [Podmioty mogące się ubiegać o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40]

O zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a i c–e rozporządzenia 2017/40, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2017/40, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.

§ 5. [Zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 na wniosek]

1. Zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 jest dokonywane na wniosek w odniesieniu do:

1) owoców i warzyw lub

2) mleka.

2. Do wniosku o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, oprócz zobowiązań wymaganych na podstawie art. 6 ust. 1 akapit pierwszy zdanie drugie lit. a, c, e i f oraz ust. 2 rozporządzenia 2017/40:

1) podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c–e rozporządzenia 2017/40, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:

a) zawierające zobowiązanie do:

– składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie dostarczone do szkoły podstawowej odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

– prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw do szkół podstawowych odpowiednio owoców i warzyw lub mleka, w ramach programu,

b) o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka co najmniej od 6 miesięcy, jeżeli nie są to podmioty będące spółdzielniami rolników lub związkami spółdzielni rolników, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o spółdzielniach rolników (Dz. U. poz. 2073), grupami producentów rolnych lub związkami grup producentów rolnych, o których mowa w ustawie z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2018 r. poz. 1026), organizacjami producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniami organizacji producentów owoców i warzyw, o których mowa w ustawie z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2019 r. poz. 935), albo organizacjami producentów mleka lub związkami organizacji producentów mleka, o których mowa w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1430),

c) o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;

2) szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:

a) prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,

b) zakupu oraz udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, odpowiednio owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub mleka zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

c) składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie zakupione odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

d) realizacji środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,

e) przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.

3. W terminie do dnia 11 września 2019 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 22 stycznia 2020 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwemu ze względu na miejsce położenia szkoły podstawowej oświadczenie zawierające określenie:

1) łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;

2) okresów udostępniania w szkole podstawowej odpowiednio owoców i warzyw przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub mleka przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia.

4. Wniosek o zatwierdzenie oraz oświadczenia, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz ust. 3, składa się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

5. Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. e, są przekazywane Krajowemu Ośrodkowi na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

§ 6. [Uczestnictwo w programie szkół, które nie ubiegają się o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40]

Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom, o których mowa w § 2:

1) owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, lub

2) mleko dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka.

§ 7. [Wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie]

Krajowy Ośrodek prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez niego administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, oraz wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców tego zatwierdzenia.

§ 8. [Umowy]

1. Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do:

1) owoców i warzyw, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 1, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom,

2) mleka, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 2, umowę nieodpłatnego dostarczania mleka do szkół podstawowych w celu udostępnienia go dzieciom

– w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2. Szkoły podstawowe, które zawarły umowę, o której mowa w:

1) ust. 1 pkt 1, prowadzą bieżącą ewidencję owoców i warzyw dostarczanych i udostępnianych w ramach programu;

2) ust. 1 pkt 2, prowadzą bieżącą ewidencję mleka dostarczanego i udostępnianego w ramach programu.

3. Umowy, o których mowa w ust. 1, zawierają co najmniej:

1) określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w ramach programu w danym semestrze;

2) określenie dla danego semestru okresu dostarczania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa odpowiednio w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia albo w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia;

3) zobowiązanie dostawcy zatwierdzonego w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka do dostarczenia odpowiednio owoców i warzyw lub mleka o asortymencie, ilościach i jakości zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę podstawową zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

4) zobowiązanie szkół podstawowych do:

a) prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka zgodnie z formularzem udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek,

b) udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw lub mleka zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

c) realizacji środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,

d) przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek;

5) zobowiązanie stron do dokonywania zmian w umowie w przypadku niezależnych od stron zmian polegających na zmniejszeniu lub zwiększeniu liczby dzieci, którym mają być udostępniane produkty, o których mowa w § 2.

4. Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6:

1) pkt 1, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw;

2) pkt 2, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.

5. Umowy, o których mowa w ust. 1, są zawierane na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

§ 9. [Warunki udostępniania owoców, warzyw i mleka]

1. Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

2. Mleko jest udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

3. Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę tych dostawców w terminie do dnia:

1) 11 września 2019 r. – w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;

2) 22 stycznia 2020 r. – w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.

4. Kopie, o których mowa w ust. 3, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2019 r. poz. 123 i 730).

§ 10. [Wniosek o pomoc]

1. Wniosek o pomoc z tytułu realizacji dostaw składa się po upływie pierwszych sześciu i dwunastu tygodni albo dwunastu tygodni udostępniania w danym semestrze:

1) owoców i warzyw wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3;

2) mleka wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2. Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2017/39, zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.

3. Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do:

1) owoców i warzyw, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2,

2) mleka, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2

– udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.

4. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, sporządza się na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

§ 11. [Wysokość pomocy]

1. Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2019/2020 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:

1) owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub

2) mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2, co najmniej w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a) pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b) pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

– i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz

2) kwoty stanowiącej:

a) 50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy,

b) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku gruszek, śliwek, truskawek i rzodkiewek,

c) 200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku pomidorów, soków, przecierów i zagęszczonych przecierów owocowych.

3. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2, co najmniej w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a) pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b) pkt 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

– i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz

2) kwoty stanowiącej:

a) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku mleka białego,

b) 120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku jogurtu naturalnego,

c) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku kefiru naturalnego,

d) 250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku serka twarogowego.

§ 12. [Termin przyznania pomocy]

Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w terminie określonym w art. 5 ust. 3 rozporządzenia 2017/39, jeżeli zostały spełnione warunki wypłaty pomocy, o których mowa w art. 5 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.

§ 13. [Wykazy]

1. Wykazy, o których mowa w § 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. poz. 1468 oraz z 2019 r. poz. 1068), uznaje się za wykazy prowadzone zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.

2. Podmioty wpisane do wykazów, o których mowa w § 7 rozporządzenia wymienionego w ust. 1, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.

§ 14. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. S. Giżyński

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15, Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39 i Dz. Urz. UE L 9 z 11.01.2019, str. 2.

Załącznik 1. [SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 14 sierpnia 2019 r. (poz. 1576)

Załącznik nr 1

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW

1. Porcje są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 12 wybranych tygodni w każdym semestrze danego roku szkolnego.

2. Każdemu dziecku udostępnia się:

1) w pierwszym semestrze:

a) 12 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b) 5 porcji obejmujących gruszki – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c) 2 porcje obejmujące śliwki – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 3 porcje obejmujące sok owocowy, przecier owocowy lub zagęszczony przecier owocowy – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e) 7 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f) 6 porcji obejmujących rzodkiewkę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g) 2 porcje obejmujące paprykę słodką – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h) 3 porcje obejmujące pomidory – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

i) 2 porcje obejmujące kalarepę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;

2) w drugim semestrze:

a) 12 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b) 5 porcji obejmujących gruszki – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c) 2 porcje obejmujące truskawki – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,

d) 3 porcje obejmujące sok owocowy, przecier owocowy lub zagęszczony przecier owocowy – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e) 8 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f) 7 porcji obejmujących rzodkiewkę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g) 3 porcje obejmujące pomidory – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h) 2 porcje obejmujące kalarepę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.

3. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.

4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.

5. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

6. Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.

7. Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.

8. Truskawki, śliwki, paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.

9. Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 40 mm.

10. Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:

1) są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;

2) nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.

11. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.

12. Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e, f, g oraz h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).

13. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

Załącznik 2. [SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA]

Załącznik nr 2

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA

1. Porcje są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 12 wybranych tygodni w każdym semestrze danego roku szkolnego.

2. Każdemu dziecku udostępnia się:

1) w pierwszym semestrze:

a) 33 porcje obejmujące mleko białe – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b) 4 porcje obejmujące jogurt naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c) 2 porcje obejmujące kefir naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;

2) w drugim semestrze:

a) 33 porcje obejmujące mleko białe – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b) 4 porcje obejmujące jogurt naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c) 2 porcje obejmujące kefir naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.

3. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.

4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.

5. Opakowania, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b–d oraz pkt 2 lit. b–d, z wyjątkiem opakowań jogurtu pitnego i kefiru pitnego, są udostępniane dzieciom wraz z łyżeczkami, przy czym łyżeczki te nie muszą stanowić integralnej części opakowania.

6. Minimalna zawartość tłuszczu w produktach udostępnianych dzieciom w przypadku mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.

7. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA