REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2019 poz. 1511
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 24 lipca 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1) w § 2:
a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.",
b) w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
"Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:";
2) w § 4 uchyla się ust. 2 i 3;
3) § 6 otrzymuje brzmienie:
"§ 6. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1) kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;
2) oględziny towaru o masie:
a) do 500 kg - 17 zł,
b) powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,
c) powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,
d) powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,
e) powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,
f) powyżej 60 ton - 500 zł;
3) kontrola środka transportu:
a) którym towar jest przewożony - 41 zł,
b) w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;
4) proste pobranie próbek - 17 zł;
5) złożone pobranie próbek - 52 zł;
6) przewóz próbek do laboratorium:
a) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
- do 25 km - 20 zł,
- powyżej 25 km - w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.2)),
b) za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7) wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8) w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;
9) w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;
10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.";
4) po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:
"§ 6a. 1. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.";
5) w załączniku do rozporządzenia:
a) w części I w tabeli:
- wiersz oznaczony lp. 64 otrzymuje brzmienie:
64 | Pestycydy - związki polarne: technika LC/MS/MS | 375 |
- w wierszu oznaczonym lp. 66 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:
"7) HPLC/UV/FL 472",
- uchyla się wiersz oznaczony lp. 67,
- w wierszu oznaczonym lp. 91 pkt 6 otrzymuje brzmienie:
"6) do 95% alkoholu etylowego 597",
b) część II otrzymuje brzmienie:
"II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
|
1 | 2 | 3 |
|
1 | Wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 80 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 99 |
| |
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 311 (jedna próbka) |
| |
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) |
| |
6) identyfikacja - metoda klasyczna | 165 |
| |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
|
1) wykrywanie obecności | 35 |
| |
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: | 46 |
| |
a) potwierdzenie 1 kolonii | 4 |
| |
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 |
| |
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
| |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
|
1) wykrywanie obecności | 35 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 110 |
| |
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 |
| |
5) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 70 |
| |
a) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
| |
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR | 110 |
| |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) |
| |
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 175 (każda próbka) |
| |
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO | 122 |
| |
6) potwierdzenie kolonii | 93 |
| |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
|
1) wykrywanie obecności | 35 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) |
| |
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 |
| |
5) oznaczanie liczby - metoda NPL | 70 |
| |
6) identyfikacja 1 kolonii | 6 |
| |
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii): |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 35 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 295 (jedna próbka) |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 143 (każda próbka) |
| |
4) identyfikacja | 33 |
| |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
|
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 64 |
| |
2) identyfikacja | 29 |
| |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
|
1) wykrywanie obecności | 35 |
| |
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 |
| |
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: | 60 |
| |
a) potwierdzenie 1 probówki | 7 |
| |
4) identyfikacja 1 kolonii | 7 |
| |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: |
|
|
1) bez zagęszczenia | 121 |
| |
2) z zagęszczeniem | 176 |
| |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
|
1) wykrywanie obecności w 25 g | 93 |
| |
2) wykrywanie obecności w 1 g | 63 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 127 |
| |
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 |
| |
6) identyfikacja | 232 |
| |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
|
1) wykrywanie obecności w 1 g | 75 |
| |
2) wykrywanie obecności w 25 g | 290 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
4) identyfikacja | 116 |
| |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter spp.: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR | 110 |
| |
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 139 |
| |
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO | 116 |
| |
4) identyfikacja | 107 |
| |
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 |
|
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 |
|
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
|
1) wykrywanie obecności | 23 |
| |
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 23 |
| |
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL | 99 |
| |
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 |
| |
5) identyfikacja | 72 |
| |
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
|
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22+/-2°C - metoda płytkowa | 40 |
| |
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36+/-2°C - metoda płytkowa | 40 |
| |
3) badanie bakterii grupy coli: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 |
| |
b) potwierdzenie 1 kolonii | 10 |
| |
4) badanie Escherichia coli: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 |
| |
b) potwierdzenie 1 kolonii | 14 |
| |
5) badanie enterokoków kałowych: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 |
| |
b) potwierdzenie 1 płytki | 10 |
| |
6) badanie Pseudomonas aeruginosa: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 39 |
| |
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap | 11 |
| |
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap | 30 |
| |
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 59 |
| |
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej | 55 |
| |
17 | Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna | 12 |
|
18 | Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna | 12 |
|
19 | Badanie bakterioskopowe | 17 |
|
20 | Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC: |
|
|
1) pierwsza próbka | 347 |
| |
2) następna próbka w serii | 171 |
| |
21 | Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) | 180 |
|
22 | Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): |
|
|
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR | 329 (jedna próbka) |
| |
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii | 179 (każda próbka) |
| |
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) | 1512 |
| |
23 | Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów: |
|
|
1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
| |
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 72 |
| |
b) identyfikacja - metoda klasyczna | 165 |
| |
2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
| |
a) wykrywanie obecności | 12 |
| |
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 62 |
| |
c) potwierdzenie 1 probówki | 7 |
| |
d) identyfikacja 1 kolonii | 7 |
| |
3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
| |
a) wykrywanie obecności | 12 |
| |
b) potwierdzenie 1 probówki | 4 |
| |
4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: |
|
| |
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 93 |
| |
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 89 |
| |
c) identyfikacja | 232 |
| |
5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 58 |
| |
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
| |
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 46 |
| |
b) identyfikacja | 6 | ". |
§ 2.
§ 3.
Minister Zdrowia: wz. J. Szczurek-Żelazko
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2019 r. poz. 60, 125, 690, 730, 1123, 1180, 1466 i 1495.
- Data ogłoszenia: 2019-08-12
- Data wejścia w życie: 2019-08-27
- Data obowiązywania: 2019-08-27
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA