REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2019 poz. 1330
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 czerwca 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej
Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2164 i 2354 oraz z 2019 r. poz. 1038) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Rozporządzenie w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej]
§ 2. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. S. Giżyński
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 czerwca 2019 r. (poz. 1330)
WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ
Lp. | Kod CN | Nazwa towaru | Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | 1 t |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone | 1 t |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | 0,5 t |
4 | ex 0206 10 98 | Wątroby z bydła, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych | 0,5 t |
5 | ex 0206 21 00 | Ozory z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych | 0,5 t |
6 | ex 0206 22 00 | Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych | 0,5 t |
7 | ex 0206 29 99 | Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych, inne niż przepona gruba i przepona cienka | 0,5 t |
8 | ex 0206 30 00 | Wątroby ze świń, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych | 0,5 t |
9 | ex 0206 41 00 | Wątroby ze świń, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych | 0,5 t |
10 | ex 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: | 0,5 t |
0207 43 00 – wątróbki otłuszczone z kaczek, świeże lub schłodzone; | |||
0207 45 93 – wątróbki kacze otłuszczone, zamrożone; | |||
0207 53 00 – wątróbki otłuszczone z gęsi, świeże lub schłodzone; | |||
0207 55 93 – wątróbki gęsie otłuszczone, zamrożone | |||
11 | ex 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją | 1 t |
0304, z wyłączeniem podpozycji | |||
0302 91 – wątróbki, ikry i mlecze | |||
12 | ex 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji | 1 t |
0303 91 – wątróbki, ikry i mlecze | |||
13 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | 0,5 t |
14 | ex 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: | 0,5 t |
0305 10 00 – mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; | |||
0305 20 00 – wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance | |||
15 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | 0,1 t |
16 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi | 0,5 t |
17 | ex 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
0402 21 – mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego; | |||
0402 29 11 – mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy | |||
18 | ex 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
0403 10 51 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy; | |||
0403 10 53 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; 0403 10 59 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 11 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy; | |||
0403 90 13 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 19 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 31 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy; | |||
0403 90 33 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 39 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 71 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5% masy; | |||
0403 90 73 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy; | |||
0403 90 79 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27% masy | |||
19 | 0405 10 | Masło | 0,5 t |
20 | 0405 20 | Produkty mleczarskie do smarowania | 0,5 t |
21 | 0406 | Ser i twaróg | 0,5 t |
22 | ex 0407 21 00 | Jaja ptactwa z gatunku Gallus domesticus w skorupkach, świeże (wyłącznie przeznaczone do spożycia przez ludzi) | 10 tys. szt. |
23 | ex 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
0408 11 20 – żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; | |||
0408 19 20 – pozostałe żółtka jaj, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; | |||
0408 91 20 – jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi; | |||
0408 99 20 – pozostałe jaja ptasie bez skorupek, inne niż suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi | |||
24 | 0409 00 00 | Miód naturalny | 0,5 t |
25 | ex 0504 00 00 | Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | 1 t |
26 | 0701 90 | Pozostałe ziemniaki, inne niż sadzeniaki, świeże lub schłodzone | 5 t |
27 | ex 0709 59 | Pozostałe grzyby i trufle, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem grzybów hodowlanych | 0,5 t |
28 | 0709 92 10 | Oliwki, świeże lub schłodzone, do celów innych niż produkcja oliwy | 1 t |
29 | 0709 92 90 | Pozostałe oliwki, świeże lub schłodzone | 1 t |
30 | 0709 99 40 | Kapary, świeże lub schłodzone | 0,5 t |
31 | 0709 99 60 | Kukurydza cukrowa, świeża lub schłodzona | 1 t |
32 | ex 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
0710 80 10 – oliwki; | |||
0710 80 59 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka; | |||
0710 80 61 – grzyby z rodzaju Agaricus; | |||
0710 80 69 – pozostałe grzyby; | |||
0710 80 80 – karczochy; | |||
0710 80 85 – szparagi; | |||
0710 80 95 – pozostałe warzywa | |||
33 | ex 0711 51 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance | 1 t |
34 | ex 0711 59 00 | Pozostałe grzyby, w solance | 1 t |
35 | 0712 31 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | 50 kg |
36 | 0712 39 00 | Pozostałe grzyby suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone, inne niż grzyby z rodzaju Agaricus, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) | 50 kg |
37 | 0713 33 90 | Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana, nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu | 1 t |
38 | 0713 50 00 | Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | 1 t |
39 | 0802 11 10 | Migdały w łupinach gorzkie, świeże lub suszone | 1 t |
40 | 0802 12 10 | Migdały bez łupin gorzkie, świeże lub suszone | 1 t |
41 | 0802 12 90 | Migdały bez łupin pozostałe, świeże lub suszone | 1 t |
42 | 0802 22 00 | Orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin, świeże lub suszone | 1 t |
43 | 0802 32 00 | Orzechy włoskie bez łupin, świeże lub suszone | 1 t |
44 | 0802 51 00 | Pistacje w łupinach, świeże lub suszone | 1 t |
45 | 0802 52 00 | Pistacje bez łupin, świeże lub suszone | 1 t |
46 | 0802 61 00 | Orzechy makadamia w łupinach, świeże lub suszone | 1 t |
47 | 0802 62 00 | Orzechy makadamia bez łupin, świeże lub suszone | 1 t |
48 | 0802 90 10 | Orzechy pecan, świeże lub suszone | 1 t |
49 | 0802 90 50 | Orzechy sosny (Pinus spp.), świeże lub suszone | 1 t |
50 | 0804 10 00 | Daktyle, świeże lub suszone | 1 t |
51 | 0804 20 90 | Figi suszone | 1 t |
52 | ex 0804 30 00 | Ananasy suszone | 1 t |
53 | ex 0804 40 00 | Awokado suszone | 1 t |
54 | ex 0804 50 00 | Guawa, mango i smaczelina suszone | 1 t |
55 | ex 0805 | Owoce cytrusowe, suszone | 1 t |
56 | ex 0806 | Winogrona, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji 0806 10 10 winogrona stołowe, świeże | 1 t |
57 | ex 0809 21 00 | Wiśnie (Prunus cerasus), świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
58 | ex 0809 40 05 | Śliwki, świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
59 | ex 0810 10 | Truskawki i poziomki, świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
60 | ex 0810 20 10 | Maliny, świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
61 | ex 0810 30 10 | Porzeczki czarne, świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
62 | ex 0810 30 30 | Porzeczki czerwone, świeże przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego | 5 t |
63 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 1 t |
64 | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 1 t |
65 | 0813 10 00 | Morele suszone | 0,5 t |
66 | 0813 20 00 | Śliwki suszone | 0,5 t |
67 | 0813 30 00 | Jabłka suszone | 0,5 t |
68 | 0901 11 00 | Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny | 1 t |
69 | 0901 21 00 | Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny | 1 t |
70 | 0902 30 00 | Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg | 1 t |
71 | 0902 40 00 | Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana | 1 t |
72 | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | 1 t |
73 | 0905 | Wanilia | 1 t |
74 | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca | 1 t |
75 | ex 0908 | Gałka muszkatołowa | 1 t |
76 | ex 0909 | Nasiona anyżku, kopru, kolendry, kminku, jagody jałowca | 1 t |
77 | ex 0910 | Imbir | 1 t |
78 | 0910 20 | Szafran | 1 t |
79 | 0910 30 00 | Kurkuma | 1 t |
80 | 0910 91 05 | Curry | 1 t |
81 | 0910 99 31 | Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona | 1 t |
82 | 0910 99 33 | Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały | 1 t |
83 | 0910 99 39 | Tymianek rozgniatany lub mielony | 1 t |
84 | 0910 99 50 | Liście laurowe | 1 t |
85 | ex 1001 | Pszenica i meslin (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji: | 15 t |
1001 11 00 – nasiona pszenicy durum; | |||
1001 91 – nasiona pozostałe (orkisz, pszenica zwyczajna i meslin oraz pozostałe) | |||
86 | ex 1002 90 00 | Pozostałe żyto, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
87 | ex 1003 90 00 | Pozostały jęczmień, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
88 | ex 1004 90 00 | Pozostały owies, inny niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
89 | ex 1005 90 00 | Pozostała kukurydza, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
90 | 1006 20 | Ryż łuskany (brązowy) | 5 t |
91 | 1006 30 | Ryż częściowo lub całkowicie bielony, nawet polerowany lub glazurowany | 5 t |
92 | 1006 40 00 | Ryż łamany | 5 t |
93 | ex 1008 10 00 | Gryka (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
94 | ex 1008 29 00 | Pozostałe proso, inne niż nasiona (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
95 | 1101 00 11 | Mąka pszenna z pszenicy durum | 5 t |
96 | ex 1101 00 15 | Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej | 5 t |
97 | 1102 20 | Mąka kukurydziana | 5 t |
98 | 1102 90 70 | Mąka żytnia | 5 t |
99 | 1103 13 | Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy | 5 t |
100 | ex 1103 19 20 | Kasze z jęczmienia | 5 t |
101 | ex 1104 22 40 | Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
102 | ex 1104 23 40 | Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
103 | ex 1104 29 04 | Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
104 | ex 1104 29 17 | Ziarno z gryki łuszczone (łuskane lub obierane), (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
105 | ex 1104 29 51 | Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
106 | ex 1104 29 55 | Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
107 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane | 1 t |
108 | ex 1107 10 99 | Słód niepalony inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
109 | ex 1107 20 00 | Słód palony (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
110 | ex 1108 | Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
111 | ex 1201 90 00 | Nasiona soi, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
112 | ex 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji 1202 30 00 – orzeszki ziemne nasiona | 5 t |
113 | ex 1204 00 90 | Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
114 | ex 1205 10 90 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
115 | ex 1205 90 00 | Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane (wyłącznie do celów spożywczych) | 15 t |
116 | ex 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji | 5 t |
1206 00 10 – nasiona słonecznika do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) | |||
117 | ex 1207 50 90 | Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
118 | ex 1207 91 90 | Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu (wyłącznie do celów spożywczych) | 0,1 t |
119 | ex 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
120 | ex 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane (wyłącznie do celów spożywczych), z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
ex 1211 90 86 20 – bazylia świeża w całej postaci; | |||
ex 1211 90 86 30 – mięta świeża w całej postaci; | |||
ex 1211 90 86 90 – pozostałe w całej postaci | |||
121 | ex 1302 13 00 | Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu (wyłącznie do celów spożywczych) | 0,1 t |
122 | ex 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
1501 10 10 – smalec do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi; | |||
1501 20 10 – pozostały tłuszcz ze świń do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi; | |||
1501 90 00 – pozostały tłuszcz inny niż smalec i tłuszcz ze świń | |||
123 | ex 1507 90 90 | Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
124 | ex 1508 90 90 | Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
125 | ex 1509 10 20 | Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych | 0,1 t |
126 | ex 1509 10 80 | Pozostała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do celów spożywczych | 0,1 t |
127 | ex 1509 90 | Pozostała oliwa i jej frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych | 0,5 t |
128 | ex 1510 00 90 | Pozostałe oleje, inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych | 1 t |
129 | ex 1511 10 90 | Olej palmowy, surowy, pozostały, do celów spożywczych | 1 t |
130 | ex 1512 19 90 | Olej z nasion słonecznika, inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
131 | ex 1514 19 90 | Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
132 | ex 1514 99 90 | Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy, inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
133 | ex 1515 29 90 | Olej kukurydziany, inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane | 1 t |
134 | 1517 10 | Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej | 1 t |
135 | 1517 90 10 | Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów mleka | 1 t |
136 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | 1 t |
137 | ex 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wyłączeniem podpozycji 1602 90 – pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt | 0,5 t |
138 | ex 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
1604 31 00 – kawior; | |||
1604 32 00 – namiastki kawioru | |||
139 | 1701 99 10 | Cukier biały | 15 t |
140 | ex 1702 90 95 | Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym | 1 t |
141 | 1704 90 30 | Biała czekolada | 0,5 t |
142 | 1704 90 65 | Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych | 0,5 t |
143 | 1704 90 71 | Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane | 0,5 t |
144 | 1704 90 75 | Toffi, karmelki i podobne cukierki | 0,5 t |
145 | 1704 90 81 | Tabletki prasowane | 0,5 t |
146 | 1801 00 00 | Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone | 5 t |
147 | 1805 00 00 | Proszek kakaowy, niezawierąjący dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 0,5 t |
148 | 1806 31 00 | Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, nadziewane | 0,5 t |
149 | 1806 32 10 | Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia, z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 0,5 t |
150 | 1806 32 90 | Pozostała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, bez nadzienia | 0,5 t |
151 | 1806 90 11 | Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, zawierające alkohol | 0,5 t |
152 | 1806 90 19 | Czekoladki (włącznie z pralinkami), nawet z nadzieniem, niezawierające alkoholu | 0,5 t |
153 | 1806 90 31 | Pozostałe wyroby czekoladowe nadziewane | 0,5 t |
154 | 1806 90 39 | Pozostałe wyroby czekoladowe bez nadzienia | 0,5 t |
155 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby, z wyłączeniem pustych kapsułek stosowanych do celów farmaceutycznych | 0,5 t |
156 | ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
2001 90 10 – ostry sos z mango; | |||
2001 90 20 – owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka i pieprz angielski; | |||
2001 90 30 – kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata); | |||
2001 90 40 – ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5% masy skrobi lub więcej; | |||
2001 90 92 – owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe | |||
157 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 1 t |
158 | ex 2003 | Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji | 1 t |
2003 90 10 – trufle | |||
159 | 2005 40 00 | Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony | 1 t |
160 | ex 2005 | Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: | 1 t |
2005 10 00 – warzywa homogenizowane; | |||
2005 51 00 – fasola łuskana; | |||
ex 2005 70 00 – oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg | |||
161 | 2006 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) | 1 t |
162 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 1 t |
163 | 2008 20 | Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
164 | 2008 30 | Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
165 | 2008 40 | Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
166 | 2008 50 | Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
167 | 2008 60 | Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
168 | 2008 70 | Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
169 | 2008 80 | Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
170 | 2008 93 | Żurawiny (Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium vitis-idaea) inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 1 t |
171 | ex 2008 97 78 | Pozostałe mieszanki owocowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których jeden pojedynczy owoc przekracza 50% całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 1 t |
172 | 2008 99 43 | Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg | 1 t |
173 | 2008 99 45 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg | 1 t |
174 | ex 2008 99 49 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg | 1 t |
175 | 2008 99 67 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 1 t |
176 | 2008 99 72 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej | 1 t |
177 | 2008 99 78 | Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg | 1 t |
178 | 2008 99 99 | Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru | 1 t |
179 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej | 1 t |
180 | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | 0,5 t |
181 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | 1 t |
182 | 2105 00 | Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | 1 t |
183 | 2202 99 11 | Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej | 1 hl |
184 | 2202 99 15 | Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 12 | 1 hl |
185 | 2202 99 19 | Pozostałe | 1 hl |
186 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu | 10 hl |
187 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 | 10 hl |
188 | 2208 60 | Wódka | 1 hl |
189 | 2208 90 48 | Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej | 1 hl |
190 | 2208 90 56 | Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej | 1 hl |
191 | 2208 90 71 | Pozostałe wódki i napoje spirytusowe z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 1 hl |
192 | 2208 90 77 | Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 1 hl |
193 | 2208 90 91 | Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej | 1 hl |
194 | 2208 90 99 | Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 1 hl |
195 | ex 2302 30 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
196 | ex 2302 40 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane (wyłącznie do celów spożywczych) | 5 t |
197 | ex 3501 10 90 | Kazeina do stosowania w przemyśle produkującym żywność | 1 t |
198 | ex 3501 90 90 | Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
199 | 3502 11 90 | Pozostała albumina jaja suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi | 1 t |
200 | ex 3503 00 10 | Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) | 0,5 t |
201 | ex 3505 10 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) | 1 t |
- Data ogłoszenia: 2019-07-17
- Data wejścia w życie: 2019-08-17
- Data obowiązywania: 2019-08-17
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA