REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2018 poz. 1255
PROTOKÓŁ
do Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, w celu uwzględnienia przystąpienia republiki Chorwacji do Unii Europejskiej,
sporządzony w Brukseli dnia 15 grudnia 2016 r.
KRÓLESTWO BELGII,
REPUBLIKA BUŁGARII,
REPUBLIKA CZESKA,
KRÓLESTWO DANII,
REPUBLIKA FEDERALNA NIEMIEC,
REPUBLIKA ESTOŃSKA,
IRLANDIA,
REPUBLIKA GRECKA,
KRÓLESTWO HISZPANII,
REPUBLIKA FRANCUSKA,
REPUBLIKA CHORWACJI,
REPUBLIKA WŁOSKA,
REPUBLIKA CYPRYJSKA,
REPUBLIKA ŁOTEWSKA,
REPUBLIKA LITEWSKA,
WIELKIE KSIĘSTWO LUKSEMBURGA,
WĘGRY,
REPUBLIKA MALTY,
KRÓLESTWO NIDERLANDÓW,
REPUBLIKA AUSTRII,
RZECZPOSPOLITA POLSKA,
REPUBLIKA PORTUGALSKA,
RUMUNIA,
REPUBLIKA SŁOWENII,
REPUBLIKA SŁOWACKA,
REPUBLIKA FINLANDII,
KRÓLESTWO SZWECJI,
ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ,
będące Umawiającymi się Stronami Traktatu o Unii Europejskiej, Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej, zwane dalej „państwami członkowskimi”, oraz
UNIA EUROPEJSKA I EUROPEJSKA WSPÓLNOTA ENERGII ATOMOWEJ
zwane dalej „Unią Europejską”,
z jednej strony, oraz
BOŚNIA I HERCEGOWINA,
z drugiej strony,
uwzględniając przystąpienie Republiki Chorwacji (zwanej dalej „Chorwacją”) do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.,
A także mając na uwadze, co następuje:
(1) Układ przejściowy między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, został podpisany w Luksemburgu w dniu 16 czerwca 2008 r. i obowiązywał od dnia 1 lipca 2008 r. do dnia 31 maja 2015 r.
(2) Traktat dotyczący przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej (zwany dalej „traktatem o przystąpieniu”) został podpisany w Brukseli dnia 9 grudnia 2011 r.
(3) Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.
(4) Układ o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony (zwany dalej „USiS”), został podpisany w Luksemburgu dnia 16 czerwca 2008 r. i wszedł w życie dnia 1 czerwca 2015 r.
(5) Zgodnie z art. 6 ust. 2 Aktu przystąpienia Chorwacji przystąpienie Chorwacji do USiS zostaje uzgodnione przez zawarcie protokołu do USiS.
(6) Zgodnie z art. 37 ust. 3 USiS odbyły się konsultacje, których celem było zapewnienie uwzględnienia wzajemnych interesów Unii Europejskiej oraz Bośni i Hercegowiny, o których mowa w tym układzie,
UZGODNIŁY, CO NASTĘPUJE:
SEKCJA I
UMAWIAJĄCE SIĘ STRONY
Artykuł 1 [Przystąpienie Chorwacji do USiS]
Chorwacja zostaje stroną USiS, podpisanego w Luksemburgu w dniu 16 czerwca 2008 r., oraz odpowiednio przyjmuje i uwzględnia, w taki sam sposób jak inne państwa członkowskie Unii Europejskiej, teksty USiS oraz wspólnych deklaracji i jednostronnych deklaracji załączonych do aktu końcowego podpisanego w tym samym dniu.
SEKCJA II
DOSTOSOWANIE TEKSTU USIS WRAZ Z ZAŁĄCZNIKAMI ORAZ PROTOKOŁAMI DO NIEGO
PRODUKTY ROLNE
Artykuł 2
Produkty rolne sensu stricto [Produkty rolne sensu stricto]
1. W art. 27 ust. 3 USiS dodaje się akapit w brzmieniu:
„Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, roczny kontyngent taryfowy określony w akapicie pierwszym wynosi 13 210 ton (masa netto).”.
2. W art. 27 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
„4a. W uzupełnieniu ust. 4, z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, Bośnia i Hercegowina znosi cła stosowane przy przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii, wymienionych w załączniku IIIf w ramach limitu wysokości kontyngentu taryfowego wskazanego dla określonych produktów.”.
3. Załącznik 1 do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik IIIf.
Artykuł 3
Ryby i produkty rybactwa [Ryby i produkty rybactwa]
1. W art. 28 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
„1a. Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania. Unia znosi wszystkie cła i opłaty o skutku równoważnym na ryby i produkty rybactwa pochodzące z Bośni i Hercegowiny, inne niż te wymienione w załączniku IVa. Produkty wymienione w załączniku IVa są objęte zawartymi w nim postanowieniami.”.
2. W art. 28 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
„3. Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, Bośnia i Hercegowina otwiera kontyngent bezcłowy na przywóz żywych karpiowatych w ramach kodu CN 0301 93 00 w granicach rocznego kontyngentu taryfowego wynoszącego 75 ton. Przywóz przekraczający limity kontyngentu podlega cłom określonym w załączniku V do USiS.”.
3. Załącznik II do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik IVa.
Artykuł 4
Przetworzone produkty rolne [Przetworzone produkty rolne]
Załącznik III do niniejszego Protokołu dodaje się do Protokołu 1 do USiS jako załącznik III.
Artykuł 5
Umowa w sprawie wina [Umowa w sprawie wina]
Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, zmienia się załącznik I do Protokołu 7 do USiS, o którym mowa w art. 27 ust. 5 USiS, jak określono w załączniku IV do niniejszego Protokołu.
SEKCJA III
PRZEPISY OGÓLNE I KOŃCOWE
Artykuł 6 [Charakter prawny Protokołu i załączników do niego]
Niniejszy Protokół i załączniki do niego stanowią integralną część USiS.
Artykuł 7 [Zatwierdzenie]
1. Niniejszy Protokół podlega zatwierdzeniu przez Unie Europejską i jej państwa członkowskie oraz przez Bośnię i Hercegowinę zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami.
2. Strony powiadamiają się wzajemnie o zakończeniu stosownych procedur, o których mowa w ust. 1. Akty zatwierdzenia składa się w Sekretariacie Generalnym Rady Unii Europejskiej.
Artykuł 8 [Wejście w życie]
1. Niniejszy Protokół wchodzi w życie pierwszego dnia pierwszego miesiąca następującego po dniu złożenia ostatniego aktu zatwierdzenia.
2. Jeżeli nie wszystkie akty zatwierdzające niniejszy Protokół zostaną złożone przed pierwszym dniem drugiego miesiąca następującego po dacie jego podpisania, niniejszy Protokół stosuje się tymczasowo. Dniem rozpoczęcia tymczasowego stosowania jest pierwszy dzień drugiego miesiąca następującego po dacie podpisania.
Artykuł 9 [Języki, w których sporządzono Protokół]
Niniejszy Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach w językach: angielskim, bułgarskim, chorwackim, czeskim, duńskim, estońskim, fińskim, francuskim, greckim, hiszpańskim, litewskim, łotewskim, maltańskim, niderlandzkim, niemieckim, polskim, portugalskim, rumuńskim, słowackim, słoweńskim, szwedzkim, węgierskim i włoskim oraz języku bośniackim i serbskim, przy czym każdy z tych tekstów jest na równi autentyczny.
Sporządzono w Brukseli dnia piętnastego grudnia roku dwa tysiące szesnastego.
|
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK IIIf
Koncesje taryfowe Bośni i Hercegowiny dla podstawowych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej
(o którym mowa w art. 27 ust. 4a USiS)
1. Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej znosi się cło w przypadku produktów w ramach ilości objętych kontyngentem taryfowym określonych poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0102 | Bydło żywe: |
|
| – Bydło: |
|
0102 29 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – –O masie przekraczającej 300 kg: |
|
| – – – – – Krowy: |
|
0102 29 61 | – – – – – – Do uboju | 1935 |
| – – – – – Pozostałe: |
|
0102 29 91 | – – – – – – Do uboju | 190 |
0103 | Świnie żywe: |
|
| – Pozostałe: |
|
0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
|
| – – – Gatunki domowe: |
|
0103 92 11 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie mniejszej niż 160 kg | 575 |
0103 92 19 | – – – – Pozostałe | 1755 |
0103 92 90 | – – – Pozostałe | 195 |
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domcsticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
|
| – Pozostałe: |
|
0105 94 00 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus | 1455 |
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
|
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
0207 12 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
|
0207 12 90 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łapek oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej zgłaszane | 80 |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
|
| – – – Kawałki: |
|
0207 13 10 | – – – – Bez kości | 90 |
| – – – –Z kośćmi: |
|
0207 13 30 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | 55 |
0207 13 60 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 320 |
| – – – Podroby: |
|
0207 13 99 | – – – –Pozostałe | 25 |
0207 14 | – – Kawałki i podroby, zamrożone: |
|
| – – – Kawałki: |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
0207 14 20 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 30 |
0207 14 60 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 130 |
| – – – Podroby: |
|
0207 14 99 | – – – –Pozostałe | 50 |
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
0401 40 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy, ale nieprzekraczającej 10 % masy: |
|
0401 40 10 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | 80 |
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0401 50 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy: |
|
| – – Nieprzekraczającej 21% masy: |
|
0401 50 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | 30 |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
|
0402 21 | – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
|
0402 21 18 | – – – – Pozostałe | 25 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
0403 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
0403 90 51 | – – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | 500 |
0403 90 53 | – – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | 290 |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
0405 10 | – Masło: |
|
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
|
| – – – Masło naturalne: |
|
0405 10 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 160 |
0405 10 19 | – – – – Pozostałe | 200 |
0406 | Ser i twaróg: |
|
0406 10 | – Ser (niedojrzewający lub niekonserwowany) świeży, włącznie z serem serwatkowym i twaróg |
|
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40 % masy |
|
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0406 10 30 | – – – Mozzarella, nawet w płynie | 355 |
0406 10 50 | – – – Pozostały:
| |
0406 10 80 | – – Pozostały: | 165 |
0409 00 00 | Miód naturalny | 165 |
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone: |
|
0701 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Pozostałe: |
|
0701 90 50 | – – – Młode, od dnia 1 stycznia do dnia 30 czerwca | 50 |
0701 90 90 | – – – Pozostałe | 1 265 |
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone: |
|
0704 90 | – Pozostałe: |
|
0704 90 10 | – – Kapusta biała i kapusta czerwona | 280 |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone: |
|
0706 10 00 | – Marchew i rzepa | 50 |
0806 | Winogrona, świeże lub suszone: |
|
0806 10 | – Świeże: |
|
0806 10 10 | – – Winogrona stołowe | 45 |
0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
|
| – Wiśnie i czereśnie: |
|
0809 21 00 | – – Wiśnie (Prunus cerasus) | 410 |
0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
0811 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Pozostałe: |
|
| – – – Wiśnie i czereśnie: |
|
0811 90 75 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) | 70 |
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1601 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
|
| – Pozostałe: |
|
1601 00 91 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niepoddane obróbce cieplnej | 285 |
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: |
|
1602 10 00 | – Przetwory homogenizowane | 75 |
1602 20 | – Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt: |
|
1602 20 90 | – – Pozostałe: | 140 |
| – Z drobiu objętego pozycją 0105: |
|
1602 31 | – – Z indyków: |
|
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych: |
|
1602 31 19 | – – – – Pozostałe | 40 |
1602 32 | – – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
| – Ze świń: |
|
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych: |
|
1602 32 11 | – – – – Niepoddane obróbce cieplnej | 130 |
1602 32 19 | – – – –Pozostałe | 30 |
1602 32 30 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy, mięsa lub podrobów, drobiowych | 170 |
1602 32 90 | – – – Pozostałe | 230 |
1602 41 | – – Szynki i ich kawałki: |
|
1602 41 10 | – – – Ze świń domowych | 360 |
1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1602 49 15 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 150 |
1602 49 30 | – – – – Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy, mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 445 |
1602 49 50 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 60 |
1602 50 | – Z bydła: |
|
| – – Pozostałe: |
|
1602 50 31 | – – – Wołowina peklowana (corned beef), w opakowaniach hermetycznych | 70 |
1602 50 95 | – – – Pozostałe | 295 |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
|
| – Pozostały: |
|
1701 91 00 | – – Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących | 55 |
1701 99 | – – Pozostały: |
|
1701 99 10 | – – – Cukier biały | 3 470 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
|
2001 10 00 | – Ogórki i korniszony | 265 |
2001 90 | – Pozostałe: |
|
2001 90 70 | – – Papryka słodka | 70 |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
| – Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
|
2005 99 | – – Pozostałe: |
|
2005 99 50 | – – – Mieszanki warzywne | 245 |
2005 99 60 | – – – Kapusta kwaszona | 40 |
2. Przywóz do Bośni i Hercegowiny następujących produktów podlega pozwoleniom określonym poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W przypadku 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) | ||
Z dniem 1.1.2017 r. | Z dniem 1.1.2018 r. | Z dniem 1.1.2019 r. | ||
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
0401 20 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy: |
|
|
|
| – – Nieprzekraczającej 3 % masy: |
|
|
|
0401 20 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | 5 432 | 9 506 | 13 580 |
| – – Przekraczającej 3% masy: |
|
|
|
0401 20 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | 720 | 1 440 | 1 440 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
0403 10 | – Jogurt: |
|
|
|
| – – Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
| – – – Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
|
0403 10 11 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | 1 515 | 3 030 | 3 030 |
0403 10 13 | – – – –Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | 1 520 | 3 040 | 3 040 |
0403 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| – – Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
|
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) | ||
Z dniem 1.1.2017 r. | Z dniem 1.1.2018 r. | Z dniem 1.1.2019 r. | ||
0403 90 59 | – – – – – Przekraczającej 6% masy | 1 762,5 | 3 525 | 3 525 |
1601 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
|
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
1601 00 99 | – – Pozostałe: | 1 692,5 | 3 385 | 3 385”. |
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK IVa
Cła stosowane do produktów pochodzących z Bośni i Hercegowiny w przywozie do Unii Europejskiej
(o którym mowa w art. 28 ust. 1a USiS)
1. Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej przywóz z Bośni i Hercegowiny do Unii Europejskiej podlega koncesjom określonym poniżej. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia okresu tymczasowego stosowania Protokołu.
Kody CN | Wyszczególnienie | Wielkość kontyngentu taryfowego (w tonach) | Stawka należności celnej w ramach kontyngentu | Stawka należności celnej powyżej kontyngentu |
0301 91 10 | Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster): żywe; świeże lub schłodzone; zamrożone; suszone, solone lub w solance, wędzone; filety rybne i pozostałe mięso rybie; mąki, mączki i granulki, nadające się do spożycia przez ludzi | 500 | 0% | 70 % cła KNU |
0301 91 90 | ||||
0302 11 10 | ||||
0302 11 20 | ||||
0302 11 80 | ||||
0303 14 10 | ||||
0303 14 20 | ||||
0303 14 90 | ||||
0304 42 10 | ||||
0304 42 50 | ||||
0304 42 90 | ||||
ex 0304 52 00 | ||||
0304 82 10 | ||||
0304 82 50 | ||||
0304 82 90 | ||||
ex 0304 99 21 | ||||
ex 0305 10 00 | ||||
ex 0305 39 90 | ||||
0305 43 00 | ||||
ex 0305 59 85 | ||||
ex 0305 69 80 | ||||
0301 93 00 | Karpiowate (Cyprinus spp., Carassius spp., Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piccus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp): żywe; świeże lub schłodzone; zamrożone; suszone, solone lub w solance, wędzone; filety rybne i pozostałe mięso rybie; mąki, mączki i granulki, nadające się do spożycia przez ludzi | 140 | 0% | 70% cła KNU |
0302 73 00 | ||||
0303 25 00 | ||||
ex 0304 39 00 | ||||
ex 0304 51 00 | ||||
ex 0304 69 00 | ||||
ex 0304 93 90 | ||||
ex 0305 10 00 | ||||
ex 0305 31 00 | ||||
ex 0305 44 90 | ||||
ex 0305 52 00 | ||||
ex 0305 69 80 |
Kody CN | Wyszczególnienie | Wielkość kontyngentu taryfowego (w tonach) | Stawka należności celnej w ramach kontyngentu | Stawka należności celnej powyżej kontyngentu |
ex 0301 99 85 | Kielec (właściwy) i morlesze (Dentex dentex i Pagellus spp.): żywe; świeże lub schłodzone; zamrożone; suszone, solone lub w solance, wędzone; filety rybne i pozostałe mięso rybie; mąki, mączki i granulki, nadające się do spożycia przez ludzi | 30 | 0% | 30% cła KNU |
0302 85 10 |
|
|
| |
0303 89 50 |
|
|
| |
ex 0304 49 90 |
|
|
| |
ex 0304 59 90 |
|
|
| |
ex 0304 89 90 |
|
|
| |
ex 0304 99 99 |
|
|
| |
ex 0305 10 00 |
|
|
| |
ex 0305 39 90 |
|
|
| |
ex 0305 49 80 |
|
|
| |
ex 0305 59 85 |
|
|
| |
ex 0305 69 80 |
|
|
| |
ex 0301 99 85 | Labraks europejski (moron) (Dicentrarchus labrax): żywy; świeży lub schłodzony; zamrożony; suszony, solony lub w solance, wędzony; filety rybne i pozostałe mięso rybie; mąki, mączki i granulki, nadające się do spożycia przez ludzi | 30 | 0% | 30% cła KNU |
0302 84 10 |
|
|
| |
0303 84 10 |
|
|
| |
ex 0304 49 90 |
|
|
| |
ex 0304 59 90 |
|
|
| |
ex 0304 89 90 |
|
|
| |
ex 0304 99 99 |
|
|
| |
ex 0305 10 00 |
|
|
| |
ex 0305 39 90 |
|
|
| |
ex 0305 49 80 |
|
|
| |
ex 0305 59 85 |
|
|
| |
ex 0305 69 80 |
|
|
| |
1604 13 11 | Sardynki przetworzone lub zakonserwowane | 50 | 6% | 100% |
1604 13 19 |
|
|
| |
ex 1604 20 50 |
|
|
| |
1604 16 00 | Sardele przetworzone lub zakonserwowane | 70 | 12,5% | 100% |
1604 20 40 |
|
|
|
2. Stawka celna obowiązująca w odniesieniu do wszystkich produktów objętych pozycją HS 1604, z wyjątkiem sardynek przetworzonych lub zakonserwowanych i sardeli przetworzonych lub zakonserwowanych, jest obniżona do 70% stawki celnej KNU.”
ZAŁĄCZNIK III
„ZAŁĄCZNIK III DO PROTOKOŁU 1
koncesje taryfowe Bośni i Hercegowiny dla przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej
(o którym mowa w art. 25 USiS)
Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej znosi się należności celne przywozowe w ramach wielkości kontyngentów taryfowych określonych poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
0403 10 | – Jogurt: |
|
| – – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
0403 10 91 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | 480 |
0403 10 93 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | 130 |
0403 10 99 | – – – – Przekraczającej 6% masy | 25 |
0403 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
0403 90 91 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | 530 |
0403 90 93 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | 55 |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
| – Słodkie herbatniki; gofry i wafle: |
|
1905 31 | – – Słodkie herbatniki: |
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1905 31 19 | – – – –Pozostałe | 365 |
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – –Pozostałe: |
|
1905 31 99 | – – – – – Pozostałe | 600 |
1905 32 | – – Gofry i wafle: |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
1905 32 19 | – – – – – Pozostałe | 300 |
1905 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Pozostałe: |
|
1905 90 45 | – – – Herbatniki | 35 |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: |
|
2208 20 | – Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
| – – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
2208 20 29 | – – – Pozostałe: |
|
ex 2208 20 29 | – – – –Brandy z winogron i brandy z wytłoków z winogron | 85 |
ex 2208 20 29 | – – – –Pozostałe
| |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
|
2402 20 | – Papierosy zawierające tytoń: |
|
2402 20 90 | – – Pozostałe: | 3 200” |
ZAŁĄCZNIK IV
„ZMIANY DO ZAŁĄCZNIKA I DO PROTOKOŁU 7
1. Tabelę w pkt 1 w załączniku I do Protokołu 7, dotyczącym przywozu wina do Unii Europejskiej, zastępuje się poniższą tabelą:
Kod CN | Wyszczególnienie (zgodnie z art. 2 ust. 1 lit. b) Protokołu 7) | Obowiązujące cło | Ilości (hl) | Przepisy szczegółowe |
ex 2204 10 | Gatunkowe wino musujące | Zwolnienie | 25 500 | (1) |
ex 2204 21 | Wino ze świeżych winogron | |||
ex 2204 22 ex 2204 29 | Wino ze świeżych winogron | Zwolnienie | 15 100 | (1) |
(1) Na wniosek jednej ze Stron mogą zostać przeprowadzone konsultacje mające na celu dostosowanie kontyngentów poprzez przeniesienie ilości z kontyngentu dotyczącego pozycji ex 2204 22 i ex 2204 29 do kontyngentu dotyczącego pozycji ex 2204 10 oraz ex 2204 21. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu. |
2. Tabelę w pkt 3 w załączniku I do Protokołu 7, dotyczącą przywozu wina do Bośni i Hercegowiny, zastępuje się poniższą tabelą:
Kod taryfy celnej Bośni i Hercegowiny | Wyszczególnienie (zgodnie z art. 2 ust. 1 lit. a) Protokołu 7) | Obowiązujące do | Ilości według stanu na dzień 1.1.2017 r. (hl) | Ilości według stanu na dzień 1.1.2018 r. (hl) | Przepisy szczegółowe |
ex 2204 10 | Gatunkowe wino musujące | Zwolnienie | 13 765 | 19 530 | (1) |
ex 2204 21 | Wino ze świeżych winogron | ||||
(1) W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentów, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.” |
- Data ogłoszenia: 2018-06-28
- Data wejścia w życie: 2017-10-01
- Data obowiązywania: 2017-10-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA