REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2017 poz. 1048
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 maja 2017 r.
w sprawie oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego
Na podstawie art. 56 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2017 r. poz. 633) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
1) wymagania w zakresie czystości odmianowej oraz metodykę, sposób i warunki dokonywania oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków, grup lub podgrup roślin rolniczych lub warzywnych;
2) wielkość prób pobieranych do oceny tożsamości i czystości odmianowej, w tym prób wzorcowych, sposób ich pakowania i oznakowania, terminy ich przesyłania do jednostki wskazanej przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, zwany dalej „Centralnym Ośrodkiem”, i na adres wskazany przez ten ośrodek;
3) warunki oraz okres przechowywania prób materiału siewnego pobranych do oceny tożsamości i czystości odmianowej;
4) warunki pobierania prób wzorcowych, w tym prób materiału siewnego reprodukowanego w ramach systemów nasiennych Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD);
5) zakres i terminy przekazywania przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwanego dalej „Głównym Inspektorem”, dyrektorowi Centralnego Ośrodka informacji o planowanej liczbie prób materiału siewnego przeznaczonych do oceny tożsamości i czystości odmianowej oraz wykazu pobranych prób materiału siewnego wysłanych do oceny tożsamości i czystości odmianowej;
6) zakres i terminy przekazywania przez dyrektora Centralnego Ośrodka Głównemu Inspektorowi informacji o próbach urzędowych przyjętych do oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego.
§ 2. [Ocena tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego w sezonie wegetacyjnym]
2. Wymagania czystości odmianowej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków, grup lub podgrup roślin rolniczych lub warzywnych odpowiadają wymaganiom czystości odmianowej określonej dla poszczególnych gatunków, grup lub podgrup roślin rolniczych i warzywnych w przepisach wydanych na podstawie art. 40 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie.
§ 3. [Miejsce i sposób dokonywania oceny]
2. Oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego dokonuje się na poletku kontrolnym na podstawie obserwacji cech określonych w metodykach badania odrębności, wyrównania i trwałości (OWT) opracowanych na podstawie metodyk Wspólnotowego Urzędu Odmian Roślin (CPVO) lub wytycznych Międzynarodowego Związku Ochrony Nowych Odmian Roślin (UPOV), a w przypadku ich braku – metodyk krajowych opracowanych przez Centralny Ośrodek, udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Centralny Ośrodek2).
3. Obserwacje cech prowadzi się zgodnie z metodyką badania OWT, w zakresie, w jakim była ona wykorzystana w celu sporządzenia urzędowego opisu w procesie rejestracji odmiany.
§ 4. [Wielkość poletka kontrolnego oraz jego układ]
2. Próbę pobraną do oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego wysiewa się na dwóch poletkach kontrolnych.
3. Próbę wzorcową wysiewa się regularnie na każde dziesięć prób badanych partii tej samej odmiany.
§ 5. [Metodyka oceny poletkowej]
§ 6. [Wielkość prób materiału siewnego]
§ 7. [Próba wzorcowa odmiany]
2. Próba wzorcowa odmiany powinna mieć wielkość wystarczającą do dokonania oceny tożsamości i czystości odmianowej w danym sezonie wegetacyjnym oraz umożliwić weryfikację próby wzorcowej w następnym sezonie wegetacyjnym i stanowić nie mniej niż dwukrotność wielkości próby określonej w załączniku do rozporządzenia.
3. W celu dokonania oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego reprodukowanego w ramach systemów nasiennych OECD odmian niewpisanych do krajowego rejestru lub wspólnotowego katalogu próba wzorcowa odmiany jest pobierana z partii przywiezionej do kraju i przeznaczonej do reprodukcji.
§ 8. [Ocena tożsamości odmian innych niż wpisane do krajowego rejestru]
2. W przypadku gdy próba wzorcowa, o której mowa w ust. 1, zostanie dostarczona po agrotechnicznym terminie siewu badanego gatunku lub odmiany, pobraną próbę badanej partii wysiewa się w najbliższym sezonie wegetacyjnym następującym po dniu otrzymania próby wzorcowej.
§ 9. [Przechowywanie pobranej próby]
2. Pozostałości prób pobranych do oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego i wysianych na poletku kontrolnym przechowuje się do dnia 30 listopada roku następującego po roku jej wysiania.
3. Próbę pobraną do oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego, która nie została wysiana na poletku kontrolnym, jednostka wskazana przez Centralny Ośrodek przechowuje w warunkach zapewniających zachowanie jej właściwości do dnia 30 listopada drugiego sezonu wegetacyjnego po dniu pobrania próby.
§ 10. [Terminy przesyłania prób materiału siewnego]
1) dla roślin rolniczych:
a) rzepaku ozimego, życicy wielokwiatowej (syn. rajgras włoski) – do dnia 15 sierpnia,
b) jęczmienia ozimego – do dnia 25 sierpnia,
c) pozostałych gatunków zbóż ozimych oraz wyki kosmatej – do dnia 15 września,
d) pozostałych gatunków – do dnia 10 marca;
2) dla roślin warzywnych:
a) warzyw dyniowatych – do dnia 15 kwietnia,
b) cebuli – odmian zimujących – do dnia 31 lipca,
c) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w polu – do dnia 28 lutego,
d) sałaty do uprawy w szklarni – do dnia 15 września,
e) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w szklarni – do dnia 15 grudnia,
f) sałaty do uprawy w tunelu foliowym – do dnia 31 stycznia,
g) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w tunelu foliowym – do dnia 28 lutego.
§ 11. [Informacje umieszczane na etykiecie]
1) zapakowane w płócienne woreczki;
2) zaplombowane urzędowymi, numerowanymi plombami;
3) zaopatrzone w dwie etykiety, z których jedna jest umieszczana na zewnątrz, a druga wewnątrz opakowania.
2. Etykiety, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zawierają następujące informacje:
1) nazwę gatunku w języku polskim;
2) nazwę odmiany;
3) symbol kategorii lub stopnia kwalifikacji;
4) numer partii, z której pobrano próbę do oceny, oraz numer partii, z której wytworzono daną partię materiału siewnego;
5) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres właściciela partii materiału siewnego;
6) napisy:
a) „OT”,
b) „OECD” – w przypadku partii kwalifikowanych według systemu oceny określonej przez OECD,
c) „kraj” – w przypadku partii kwalifikowanych według systemu krajowego.
3. Oprócz informacji, o których mowa w ust. 2, na etykiecie umieszczanej na zewnątrz opakowania podaje się:
1) masę tysiąca nasion (MTN) – dla prób zawierających nasiona roślin zbożowych, bobowatych grubonasiennych oraz rzepaku;
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres zachowującego odmianę – dla prób materiału siewnego odmian innych niż wpisane do krajowego rejestru;
3) zdolność kiełkowania nasion;
4) informację o zaprawieniu (w tym nazwa zaprawy lub substancji aktywnej), w przypadku gdy próba została pobrana z partii zaprawionej.
§ 12. [Informacje zawarte w wykazie pobranych prób materiału siewnego]
1) informacje o planowanej liczbie prób materiału siewnego poszczególnych gatunków lub grup roślin przeznaczonych do oceny tożsamości i czystości odmianowej w terminie do końca czerwca roku poprzedzającego ocenę;
2) wykaz pobranych prób materiału siewnego wysłanych do oceny tożsamości i czystości odmianowej dla poszczególnych gatunków nie później niż do dnia określającego termin przesyłania prób, o którym mowa w § 10.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres prowadzącego obrót będącego właścicielem partii, z której pobrano próbę;
2) nazwę:
a) gatunku,
b) odmiany;
3) numer partii, z której pobrano próbę;
4) kategorię lub stopień kwalifikacji;
5) oznaczenie OECD, w przypadku gdy partia, z której pobrano próbę, została wytworzona w systemie OECD;
6) informację o protokole pobrania próby;
7) informację o wynikach oceny laboratoryjnej co najmniej w zakresie zdolności kiełkowania.
§ 13. [Informacja o próbach urzędowych przyjętych i wysianych]
2. Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1) nazwę:
a) gatunku,
b) odmiany;
2) numer partii, z której pobrano próbę;
3) kategorię lub stopień kwalifikacji;
4) oznaczenie OECD, w przypadku gdy partia, z której pobrano próbę, została wytworzona w systemie OECD.
§ 14. [Próby materiału siewnego przesyłane do oceny w 2017 r.]
1) prób materiału siewnego życicy wielokwiatowej (syn. rajgras włoski) nie przesyła się do oceny czystości i tożsamości odmianowej;
2) próby materiału siewnego życicy wielokwiatowej westerwoldzkiej (syn. rajgras holenderski) przesyła się do oceny czystości i tożsamości odmianowej w terminie do dnia 15 sierpnia.
§ 15. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2) http://www.coboru.pl/Polska/Badania_OWT/metodykiCPVO.aspx http://www.coboru.pl/Polska/Badania_OWT/metodykiUPOV.aspx
3) http://www.coboru.pl/Polska/Ocena_tozsamosci/ocena_tozsamosci.aspx
4) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2014 r. w sprawie tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego (Dz. U. poz. 151), które na podstawie art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o nasiennictwie oraz ustawy o ochronie roślin (Dz. U. poz. 2246) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 maja 2017 r. (poz. 1048)
WIELKOŚĆ PRÓB MATERIAŁU SIEWNEGO POBIERANYCH DO OCENY TOŻSAMOŚCI I CZYSTOŚCI ODMIANOWEJ MATERIAŁU SIEWNEGO DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN ROLNICZYCH I WARZYWNYCH
Lp. | Nazwa polska | Masa próby w gramach |
Rośliny rolnicze | ||
Rośliny zbożowe | ||
1 | Gryka | 1000,0 |
2 | Jęczmień | 2000,0 |
3 | Kukurydza | 800,0 |
4 | Mozga kanaryjska (syn. kanar) | 500,0 |
5 | Owies nagi (syn. owies nagoziarnisty) | 2000,0 |
6 | Owies szorstki (syn. owies owsik) | 2000,0 |
7 | Owies zwyczajny, w tym owies bizantyjski | 2000,0 |
8 | Pszenica orkisz | 2000,0 |
9 | Pszenica twarda | 2000,0 |
10 | Pszenica zwyczajna | 2000,0 |
11 | Pszenżyto | 2000,0 |
12 | Żyto | 2000,0 |
Rośliny oleiste i włókniste | ||
1 | Gorczyca biała | 500,0 |
2 | Gorczyca sarepska | 300,0 |
3 | Kminek zwyczajny | 500,0 |
4 | Konopie | 1000,0 |
5 | Len zwyczajny | 300,0 |
6 | Mak | 200,0 |
7 | Rzepak | 300,0 |
8 | Rzepik | 300,0 |
9 | Słonecznik | 250,0 |
10 | Soja | 2000,0 |
Rośliny pastewne | ||
Bobowate – Fabaceae (Motylkowate – Leguminosae) | ||
1 | Bobik | 3000,0 |
2 | Esparceta siewna | 500,0 |
3 | Groch siewny | 2000,0 |
4 | Komonica zwyczajna | 300,0 |
5 | Koniczyna biała | 300,0 |
6 | Koniczyna białoróżowa (syn. koniczyna szwedzka) | 300,0 |
7 | Koniczyna krwistoczerwona (syn. inkarnatka) | 300,0 |
8 | Koniczyna łąkowa (syn. koniczyna czerwona) | 300,0 |
9 | Koniczyna perska | 300,0 |
10 | Lucerna chmielowa | 300,0 |
11 | Lucerna mieszańcowa | 300,0 |
12 | Lucerna siewna | 300,0 |
13 | Łubin biały | 2000,0 |
14 | Łubin wąskolistny | 2000,0 |
15 | Łubin żółty | 2000,0 |
16 | Rutwica wschodnia | 500,0 |
17 | Wyka kosmata | 2000,0 |
18 | Wyka siewna | 2000,0 |
Wiechlinowate – Poaceae (Trawy – Gramineae) | ||
1 | Festulolium | 300,0 |
2 | Kostrzewa czerwona | 300,0 |
3 | Kostrzewa łąkowa | 300,0 |
4 | Kostrzewa nitkowata | 300,0 |
5 | Kostrzewa owcza | 300,0 |
6 | Kostrzewa szczeciniasta | 300,0 |
7 | Kostrzewa trzcinowa | 300,0 |
8 | Kupkówka pospolita | 300,0 |
9 | Mietlica biaława | 300,0 |
10 | Mietlica pospolita | 300,0 |
11 | Mietlica psia | 300,0 |
12 | Mietlica rozłogowa | 300,0 |
13 | Rajgras wyniosły (syn. rajgras francuski) | 300,0 |
14 | Stokłosa uniolowata | 300,0 |
15 | Tymotka kolankowata | 300,0 |
16 | Tymotka łąkowa | 300,0 |
17 | Wiechlina błotna | 300,0 |
18 | Wiechlina gajowa | 300,0 |
19 | Wiechlina łąkowa | 300,0 |
20 | Wiechlina zwyczajna | 300,0 |
21 | Wyczyniec łąkowy | 300,0 |
22 | Życica mieszańcowa (syn. rajgras oldenburski) | 300,0 |
23 | Życica trwała (syn. rajgras angielski) | 300,0 |
24 | Życica wielokwiatowa, w tym życica wielokwiatowa westerwoldzka (syn. rajgras włoski, w tym syn. rajgras holenderski) | 300,0 |
Inne gatunki | ||
1 | Brukiew | 500,0 |
2 | Facelia błękitna | 300,0 |
3 | Kapusta pastewna | 300,0 |
4 | Rzodkiew oleista | 300,0 |
Burak | ||
1 | Burak cukrowy | 500,0 |
2 | Burak pastewny | 500,0 |
Rośliny warzywne | ||
1 | Bób | 1000,0 |
2 | Brokuł | 20,0 |
3 | Burak ćwikłowy | 200,0 |
4 | Burak liściowy | 200,0 |
5 | Cebula siedmiolatka (syn. czosnek dęty) | 50,0 |
6 | Cebula, w tym echalion | 50,0 |
7 | Cykoria korzeniowa | 300,0 |
8 | Cykoria liściowa i cykoria sałatowa | 300,0 |
9 | Czosnek pospolity | 20 główek (200 ząbków) |
10 | Dynia olbrzymia | 500,0 |
11 | Dynia zwyczajna | 300,0 |
12 | Endywia – endywia eskariola i endywia kędzierzawa | 300,0 |
13 | Fasola wielokwiatowa | 750,0 |
14 | Fasola zwykła karłowa | 500,0 |
15 | Fasola zwykła tyczna | 500,0 |
16 | Groch siewny cukrowy | 2000,0 |
17 | Groch siewny łuskowy – o nasionach pomarszczonych i o nasionach gładkich | 2000,0 |
18 | Jarmuż | 20,0 |
19 | Kalafior | 20,0 |
20 | Kalarepa | 20,0 |
21 | Kapusta brukselska | 20,0 |
22 | Kapusta głowiasta biała | 20,0 |
23 | Kapusta głowiasta czerwona | 20,0 |
24 | Kapusta pekińska | 20,0 |
25 | Kapusta włoska | 20,0 |
26 | Karczoch – karczoch hiszpański (syn. kard) i karczoch zwyczajny | 100,0 |
27 | Kawon (syn. arbuz) | 100,0 |
28 | Koper włoski (syn. fenkuł) | 100,0 |
29 | Kukurydza cukrowa | 500,0 |
30 | Kukurydza pękająca | 500,0 |
31 | Marchew – jadalna i pastewna | 100,0 |
32 | Melon | 100,0 |
33 | Oberżyna | 5,0 |
34 | Ogórek – sałatkowy i konserwowy | 50,01) |
35 | Papryka | 5,0 |
36 | Pietruszka | 100,0 |
37 | Pomidor | 5,0 |
38 | Por | 5,0 |
39 | Rabarbar | 12 karp |
40 | Roszponka warzywna | 20,0 |
41 | Rzepa | 20,0 |
42 | Rzodkiew | 200,0 |
43 | Rzodkiewka | 200,0 |
44 | Sałata | 2,0 |
45 | Seler korzeniowy | 5,0 |
46 | Seler naciowy | 5,0 |
47 | Skorzonera (syn. wężymord) | 100,0 |
48 | Szalotka | 50,0 |
49 | Szczypiorek | 50,0 |
50 | Szparag | 10,02) |
51 | Szpinak | 300,0 |
52 | Trybuła ogrodowa | 50,0 |
Objaśnienia:
1) Dla odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami – 50 nasion (sztuk).
2) Albo 60 karp.
- Data ogłoszenia: 2017-05-30
- Data wejścia w życie: 2017-06-14
- Data obowiązywania: 2022-09-01
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 31 maja 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 1 kwietnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie oceny tożsamości i czystości odmianowej materiału siewnego
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA