REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2016 poz. 1762
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 października 2016 r.
w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt2)
Na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577, z 2015 r. poz. 1893 oraz z 2016 r. poz. 1605) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
1) wykaz chorób zakaźnych zwierząt, w związku z którymi wprowadza się ograniczenia w produkcji lub wprowadzaniu na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt wydanym na podstawie przepisów Unii Europejskiej wprowadzających środki zwalczania chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub na podstawie przepisów wydanych w trybie takich przepisów Unii Europejskiej, które mają zastosowanie do danych zwierząt lub produktów, w tym sposób produkcji i znakowania tych produktów.
§ 2. [Produkcja i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego]
1) przed poddaniem obróbce określonej w pkt 3 zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu tymi produktami produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a transport odbywa się zgodnie z warunkami określonymi przez powiatowego lekarza weterynarii;
2) podlegają procedurze, opracowanej w ramach kontroli wewnętrznej zakładu, umożliwiającej natychmiastową identyfikację produktów, które mają zostać poddane obróbce określonej w pkt 3;
3) zostały poddane obróbce o skuteczności rozpoznanej dla wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadza zakład, który:
1) dysponuje technologią umożliwiającą przeprowadzenie tej obróbki;
2) został wyznaczony przez powiatowego lekarza weterynarii, w drodze decyzji, do przeprowadzenia tej obróbki.
§ 3. [Świeże mięso z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt]
1) ma kształt owalny o szerokości 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm i zawiera informację pozwalającą na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii przeprowadzającego badanie mięsa oraz:
a) w górnej części – litery PL,
b) na środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
c) w dolnej części – litery WE
– przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, a wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu – co najmniej 1 cm;
2) przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii ukośnych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci, tak aby informacje zawarte w tym znaku były czytelne;
3) jest nanoszony przez urzędowego lekarza weterynarii lub pod jego bezpośrednim nadzorem.
2. Powiatowy lekarz weterynarii prowadzi, na podstawie danych zawartych w specjalnym znaku jakości zdrowotnej, wykaz zawierający informacje pozwalające na identyfikację urzędowego lekarza weterynarii, który przeprowadził badanie mięsa, o którym mowa w ust. 1.
§ 4. [Przepisy uchylone]
§ 5. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Mnistra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 października 2016 r. (poz. 1762)
Załącznik nr 1
WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT, W ZWIĄZKU Z KTÓRYMI WPROWADZA SIĘ OGRANICZENIA W PRODUKCJI LUB WPROWADZANIU NA RYNEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
1) klasyczny pomór świń (Classical swine fever – CSF, Hog cholera);
2) afrykański pomór świń (African swine fever – ASF);
3) pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD);
4) grypa ptaków (Avian influenza);
5) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease – ND);
6) księgosusz (Rinderpest);
7) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants – PPR);
8) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease – SVD);
9) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis – IHN);
10) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia – ISA) – zakażenie genotypem z delecją w obszarze HPR wirusa z rodzaju Isavirus (ISAV);
11) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia – VHS);
12) bonamioza (Bonamia ostreae);
13) bonamioza (Bonamia exitiosa);
14) marteilioza (Marteilia refringens);
15) perkinsoza (Perkinius marinus);
16) mikrocytoza (Microcytos mackini);
17) zespół Taura (Taura syndrome);
18) choroba żółtej głowy (Yellowhead disease);
19) zespół WSS (White Spot Syndrome);
20) zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus – KHV);
21) epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis – EHN).
Załącznik nr 2
RODZAJE OBRÓBKI, KTÓREJ PODDAJE SIĘ PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO W CELU WYELIMINOWANIA CZYNNIKA CHOROBOTWÓRCZEGO
Część A
Mięso i produkty mięsne
Lp. | Rodzaj obróbki1) | Choroba zakaźna zwierząt | |||||||
pryszczyca | klasyczny pomór świń | choroba pęcherzykowa świń | afrykański pomór świń | księgosusz | rzekomy pomór drobiu | grypa ptaków | pomór małych przeżuwaczy | ||
1 | Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,002) | + | + | + | + | + | + | + | + |
2 | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 70°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | + | + | + | 0 | + | + | + | + |
3 | Dokładne gotowanie mięsa, uprzednio oddzielonego od kości i tłuszczu, ogrzanego w taki sposób, że temperatura co najmniej 70°C wewnątrz mięsa jest utrzymywana co najmniej przez 30 minut | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
4 | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | + | + | + | + | + | + | + | + |
5 | Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przeprowadzona w temperaturze co najmniej 60°C co najmniej przez 4 godziny, przy czym w tym czasie przez 30 minut utrzymuje się temperaturę co najmniej 70°C wewnątrz mięsa | + | + | + | + | + | - | - | + |
6 | Fermentacja naturalna i dojrzewanie, nie krótsze niż 9 miesięcy – w przypadku mięsa bez kości, w wyniku których osiągnięto: wartość Aw nie wyższą niż 0,93 lub wartość pH nie wyższą niż 6,0 | + | + | + | + | + | 0 | 0 | 0 |
7 | Fermentacja naturalna i dojrzewanie, o którym mowa w lp. 6 – w przypadku mięsa z kością1) | + | + | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
8 | Obróbka przeprowadzona zgodnie z decyzją wydaną na podstawie art. 12 ust. 2 dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzenie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi – w przypadku salami | + | + | + | 0 | + | 0 | 0 | 0 |
9 | Obróbka obejmująca fermentację naturalną i dojrzewanie co najmniej przez 190 dni dla szynek i 140 dni dla polędwic | 0 | 0 | 0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 |
10 | Obróbka cieplna zapewniająca utrzymanie temperatury co najmniej 65°C wewnątrz produktu mięsnego przez czas niezbędny do uzyskania wartości pasteryzacji (pv) równej 40 lub wyższej niż 40 | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | + |
Część B
Mleko i produkty mleczne (w tym śmietana) przeznaczone do spożycia przez ludzi
Lp. | Rodzaj obróbki | Choroba zakaźna zwierząt | |||||||
pryszczyca | klasyczny pomór świń | choroba pęcherzykowa świń | afrykański pomór świń | księgosusz | rzekomy pomór drobiu | grypa ptaków | pomór małych przeżuwaczy | ||
1 | Ultra wysoka temperatura (UHT) – minimalna obróbka przeprowadzona w temperaturze 132°C co najmniej przez sekundę | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
2 | Wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) – w przypadku mleka o wartości pH poniżej 7,0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
3 | Podwójna wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) – w przypadku mleka o wartości pH równej lub wyższej 7,0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Objaśnienia:
1) Proces obróbki przeprowadza się w warunkach wykluczających zanieczyszczenie mięsem pochodzącym z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt produktów pozyskanych od zwierząt lub ze zwierząt, spełniających wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
2) Współczynnik sterylizacji Fo określa skuteczność niszczenia form wegetatywnych i zarodników bakterii; Fo wartość co najmniej 3,00 oznacza, że najzimniejsze miejsce produktu zostało ogrzane w stopniu zapewniającym skuteczność, jaką uzyskuje się przez ogrzewanie w temperaturze 121°C (250°F) w czasie 3 minut szybkiego ogrzania i natychmiastowego schłodzenia.
+ = skuteczność udowodniona
0 = skuteczność nieudowodniona
– = brak skuteczności
- Data ogłoszenia: 2016-10-26
- Data wejścia w życie: 2016-10-27
- Data obowiązywania: 2016-10-27
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA