REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2016 poz. 302
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 19 lutego 2016 r.
w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych
Na podstawie art. 109 § 3 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny wykonawczy (Dz. U. poz. 557, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
1) rodzaje posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych;
2) wartość odżywczą i energetyczną posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych;
3) minimalny dzienny koszt posiłków i napojów wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych.
§ 2. [Rodzaje posiłków wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych]
1) posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami podstawowymi – P”;
2) posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia – zwane dalej „posiłkami dla małoletnich – M”;
3) posiłki lecznicze:
a) lekkostrawne – zwane dalej „posiłkami lekkostrawnymi – L”,
b) cukrzycowe – zwane dalej „posiłkami cukrzycowymi – Lc”,
c) indywidualne – zwane dalej „posiłkami indywidualnymi – Li”;
4) posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych, zwane dalej „posiłkami dodatkowymi – Pf”;
5) posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych.
2. Do każdego wydanego posiłku wydaje się napój, w szczególności w postaci wody zdatnej do picia, herbaty lub kawy zbożowej.
3. Posiłki, o których mowa w ust. 1 pkt 1–3 i 5, mogą być wydawane w postaci suchego prowiantu.
4. Posiłek dodatkowy – Pf wydaje się w dniach wykonywania przez osadzonych pracy w warunkach szczególnie uciążliwych.
5. Posiłki, o których mowa w ust. 1 pkt 1–3, mogą być przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych.
§ 3. [Wartość odżywcza posiłków]
1) białko – 10–15%;
2) tłuszcze – poniżej 30%;
3) węglowodany – 50–65%.
2. Wartość energetyczna posiłków, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1–3, w ramach dziennego wyżywienia osadzonych zawiera nie mniej niż:
1) 2800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia;
2) 2600 kcal w artykułach żywnościowych dla pozostałych osadzonych.
3. Wartość energetyczna posiłku dodatkowego – Pf zawiera nie mniej niż 1000 kcal.
4. Ilościowa zawartość warzyw lub owoców w posiłkach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 2, 3 lit. a i pkt 5, poza ziemniakami, wynosi co najmniej 300 g.
5. Ilościowa zawartość warzyw i owoców w posiłkach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3 lit. b, poza ziemniakami, przedstawia się w następujący sposób:
1) warzywa w ilości 350–500 g na dobę;
2) owoce podawane codziennie do śniadania i kolacji w ilości 200–300 g na dobę.
§ 4. [Dodatkowe napoje]
§ 5. [Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów]
1) posiłku podstawowego – P – 4,00 zł;
2) posiłku dla małoletnich – M – 4,40 zł;
3) posiłku lekkostrawnego – L – 4,80 zł;
4) posiłku cukrzycowego – Lc – 5,70 zł;
5) posiłku indywidualnego – Li – 5,80 zł;
6) posiłku dodatkowego – Pf – 3,20 zł.
2. Do kalkulacji wysokości minimalnych stawek dziennych przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych.
§ 6. [Dzień przyjęcia do zakładu karnego lub aresztu śledczego]
§ 7. [Brak możliwości otrzymania gorącego posiłku]
§ 8. [Posiłek leczniczy]
§ 9. [Osadzony chory na cukrzycę insulinozależną]
§ 10. [Posiłki indywidualne]
1) liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby;
2) kaloryczność dobową;
3) procentową zawartość składników odżywczych;
4) zabronione sposoby przetwarzania produktów i przyrządzania potraw;
5) ilościową zawartość warzyw lub owoców;
6) listę produktów zabronionych;
7) czas, na jaki je zleca.
§ 11. [Posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych]
2. Zmiana posiłków przygotowanych z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych, z których korzysta osadzony przetransportowany z innego zakładu karnego lub aresztu śledczego, na posiłki podstawowe – P lub na inne dostępne w danym zakładzie karnym lub areszcie śledczym może nastąpić na wniosek osadzonego lub na mocy decyzji dyrektora jednostki penitencjarnej w przypadku braku możliwości zapewnienia takiego posiłku.
3. Do określenia wartości odżywczej i energetycznej posiłków przygotowanych z uwzględnieniem wymogów religijnych lub kulturowych, a także ich minimalnego dziennego kosztu stosuje się przepisy § 3 i § 5.
§ 12. [Wejście w życie]
Minister Sprawiedliwości: Z. Ziobro
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1997 r. poz. 1083, z 1999 r. poz. 931, z 2000 r. poz. 701 i 1268, z 2001 r. poz. 1071 i 1194, z 2002 r. poz. 676 i 1679, z 2003 r. poz. 1061, 1380 i 1750, z 2004 r. poz. 889, 2135, 2405, poz. 2426 i 2703, z 2005 r. poz. 1363 i 1479, z 2006 r. poz. 708 i 1648, z 2007 r. poz. 849, z 2008 r. poz. 620 i 1344, z 2009 r. poz. 39, 119, 504, 817, 911, 963, 1475, 1540 i 1589, z 2010 r. poz. 191, 227, 842 i 1228, z 2011 r. poz. 201, 202, 654, 734, 1092, 1280 i 1431, z 2012 r. poz. 908, z 2013 r. poz. 628 i 1247, z 2014 r. poz. 287, 619 i 1707 oraz z 2015 r. poz. 21, 396, 431, 541, 1269 i 1573.
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 września 2003 r. w sprawie określenia wartości dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osobom osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych (Dz. U. poz. 1633, z 2005 r. poz. 457 oraz z 2011 r. poz. 1402), które traci moc na podstawie art. 27 pkt 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 396) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
- Data ogłoszenia: 2016-03-09
- Data wejścia w życie: 2016-03-24
- Data obowiązywania: 2016-03-24
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA