REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2015 poz. 862
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH1)
z dnia 2 czerwca 2015 r.
w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu
Na podstawie art. 64 ust. 2 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu (Dz. U. z 2014 r. poz. 170, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
§ 2. [Definicje]
1) funkcjonariusz – funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu;
2) wyżywienie w naturze – przygotowanie i wydanie posiłków zgodnie z przysługującą normą wyżywienia;
3) norma wyżywienia – ilość produktów żywnościowych przysługującą jednej osobie w ciągu doby;
4) dodatkowa uzupełniająca norma wyżywienia – ilość produktów żywnościowych przysługującą jednej osobie w ciągu doby jako uzupełnienie podstawowej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek;
5) norma napojów – ilość płynów przysługującą jednej osobie w ciągu doby.
§ 3. [Norma wyżywienia]
1) podstawowa norma wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;
2) 75% podstawowej normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;
3) 35% podstawowej normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.
§ 4. [Posiłek dla funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową, kierownika punktu żywienia oraz lekarza]
2. Lekarzowi wykonującemu obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy przysługują posiłki w godzinach jego służby, w wymiarze 50% normy podstawowej.
§ 5. [Wyżywienie dla funkcjonariusza pełniącego całodobową służbę w charakterze dowódcy warty lub jego pomocnika]
§ 6. [Rodzaje norm wyżywienia]
2. Wymiar rzeczowy podstawowych grup produktów żywnościowych dla norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartość rzeczowych norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.
§ 7. [Norma wyżywienia podstawowa „P”]
1) w dniach przebywania funkcjonariusza – na podstawie decyzji Szefa Biura Ochrony Rządu – na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem, trwającego powyżej 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów na uczelnie służb państwowych poza miejscem zamieszkania;
2) w służbie kandydackiej;
3) pobierającemu naukę lub odbywającemu studia na uczelni służb państwowych, w instytucie badawczym lub na kursie – w czasie pobytu w szkole, instytucie badawczym lub na kursie poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia jest zakwaterowany;
4) uczestniczącemu w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowane;
5) biorącemu udział w zadaniach ochronnych trwających powyżej 8 godzin, odbywających się poza miejscem stałego pełnienia służby, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu;
6) biorącemu udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającemu na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami – w wymiarze 200% normy;
7) skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby – w warunkach uzasadniających wypłatę diety, w wymiarze odpowiadającym wysokości tej diety;
8) w służbie stałej i przygotowawczej biorącemu udział:
a) w ćwiczeniach i szkoleniach odbywających się w ośrodku szkolenia Biura Ochrony Rządu trwających ponad 12 godzin – w wymiarze 100% normy,
b) w ćwiczeniach i szkoleniach odbywających się w ośrodku szkolenia Biura Ochrony Rządu trwających powyżej 8 godzin – w wymiarze 75% normy.
2. Podstawowa norma wyżywienia „P” przysługuje w formie suchego prowiantu – w wymiarze 200% – funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej:
1) w czasie podróży służbowych, konwojów oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie posiłku nie jest możliwe;
2) pełniącemu służbę lub wykonującemu prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.
§ 8. [Wyżywanie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych]
§ 9. [Uroczysty posiłek według podstawowej normy wyżywienia „P”]
1) świąt państwowych i kościelnych – Święta Narodowego Trzeciego Maja, Narodowego Święta Niepodległości oraz świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych;
2) Święta Biura Ochrony Rządu;
3) składania ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy w służbie kandydackiej.
2. O udziale i liczbie funkcjonariuszy uczestniczących w posiłku decyduje Szef Biura Ochrony Rządu, ogłaszając to w dzienniku decyzji.
§ 10. [Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU”]
1) w wymiarze powyżej 8 godzin – w wysokości 100%;
2) w wymiarze powyżej 12 godzin – w wysokości 150%.
§ 11. [Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU” jako dodatek dla funkcjonariusza w służbie kandydackiej]
§ 12. [Norma dodatkowa uzupełniająca wyżywienia „DU” jako dodatek do podstawowej normy wyżywienia „P”]
1) wymienionemu w § 7 ust. 1 pkt 5, 7 i 8;
2) w służbie kandydackiej podczas pełnienia służby wartowniczej.
§ 13. [Norma napojów „N”]
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C;
2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze powyżej 25°C lub poniżej 10°C.
§ 14. [Wyżywienie z kilku tytułów]
2. Funkcjonariuszowi pobierającemu dietę z tytułu podróży służbowej wyżywienie w naturze nie przysługuje.
§ 15. [Przepisy uchylone]
§ 16. [Wejście w życie]
Minister Spraw Wewnętrznych: wz. P. Stachańczyk
1) Minister Spraw Wewnętrznych kieruje działem administracji rządowej - sprawy wewnętrzne, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych (Dz. U. poz. 1265).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 502, 616 i 1822.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych
z dnia 2 czerwca 2015 r. (poz. 862)
WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWYCH GRUP PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
DLA NORM WYŻYWIENIA „P”, „DU” I „N”
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Norma wyżywienia dziennie, w gramach na osobę | ||
„P” | „DU” | „N” | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Strączkowe | 27 | - |
|
2 | Zbożowe | 73 | - |
|
3 | Pieczywo | 670 | 100 |
|
4 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 292 | 85 |
|
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | - |
|
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | - |
|
7 | Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko | 790 | 400 |
|
8 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 46 | 20 |
|
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 25/0,5 |
|
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | - |
|
11 | Ziemniaki | 700 | - |
|
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 100 |
|
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 100 |
|
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 400 |
|
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 20 | 20* |
16 | Woda mineralna (l) | - | - | 1,5 |
17 | Herbata lub kawa | - | - | 5* |
* W przypadku wydawania należności w postaci gorącego napoju.
- Data ogłoszenia: 2015-06-23
- Data wejścia w życie: 2015-07-08
- Data obowiązywania: 2015-07-08
- Dokument traci ważność: 2019-02-02
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA