REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1845
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 15 grudnia 2014 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA)
Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zezwolenie na produkcję i wprowadzanie na rynek produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie]
1) benzo(a)pirenu wynosi nie więcej niż 5 µg/kg,
2) sumy WWA (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu) wynosi nie więcej niż 30 µg/kg
– zgodnie z odstępstwem wskazanym w art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.).
§ 2. [Zastosowanie odstępstwa]
1) tylko do tych produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, które zostały zgłoszone przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia takiej działalności;
2) od dnia dokonania zgłoszenia.
2. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, jest dokonywane w formie pisemnej i zawiera:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu;
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) nazwę lub nazwy produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie, do których ma mieć zastosowanie odstępstwo określone w § 1.
3. Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, w którym są produkowane produkty mięsne wędzone tradycyjnie, do których ma zastosowanie odstępstwo określone w § 1, informuje w formie pisemnej powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności o rezygnacji z korzystania z tego odstępstwa.
§ 3. [Znakowanie]
1) górnej części – litery PL;
2) środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) dolnej części – litery IW.
2. Znakowania, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się zgodnie z przepisami załącznika II sekcji I ust. 1, 2, 5, 9–11, 13 i 14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.).
§ 4. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. K. Plocke
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
- Data ogłoszenia: 2014-12-19
- Data wejścia w życie: 2014-12-20
- Data obowiązywania: 2017-06-14
- Dokument traci ważność: 2018-06-06
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA