REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1190
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 4 września 2014 r.
w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej
Na podstawie art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2012 r. poz. 633 i 1512 oraz z 2014 r. poz. 1146) zarządza się, co następuje:
1) organizacji producentów owoców i warzyw, uznanej na podstawie odrębnych przepisów i realizującej program operacyjny, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;
2) producentowi owoców i warzyw niebędącemu członkiem organizacji producentów, o której mowa w pkt 1, będącemu producentem rolnym w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz. U. z 2012 r. poz. 86 oraz z 2013 r. poz. 1537), który:
a) posiada gospodarstwo rolne o łącznej powierzchni co najmniej 1 ha, w którym prowadzi uprawę owoców lub warzyw w gruncie, a powierzchnia działki rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, na której prowadzi daną uprawę, wynosi co najmniej 0,1 ha, lub
b) prowadzi uprawę owoców lub warzyw w ramach działu specjalnego produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych.
2. Wsparcie jest udzielane, jeżeli zostały spełnione warunki określone w rozporządzeniu nr 932/2014, w tym zostały przeprowadzone operacje wymienione w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.
3. Podmiot, o którym mowa w ust. 1, zamierzający ubiegać się o wsparcie powiadamia dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę o zamiarze dokonania operacji, z tytułu której przysługuje wsparcie, najpóźniej na dwa dni przed dniem planowanego dokonania tej operacji.
4. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, zawiera:
1) imię i nazwisko albo nazwę podmiotu, o którym mowa w ust. 1, zamierzającego ubiegać się o wsparcie;
2) numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;
3) informacje dotyczące:
a) ilości produktów objętych planowaną operacją w podziale na poszczególne rodzaje produktów,
b) rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia upraw w gruncie lub pod osłonami;
4) oznaczenie działek ewidencyjnych, na których prowadzona jest uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy w podziale na poszczególne rodzaje produktów;
5) inne informacje niezbędne do udzielenia wsparcia i przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 7 rozporządzenia nr 932/2014.
5. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
6. W przypadku określonym w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, do którego zostało złożone powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, przekazuje podmiotowi, który złożył to powiadomienie, informacje określone w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.
2. Operacja wycofania z rynku produktów w celu innym niż określony w ust. 1 polega na przekazaniu produktów wycofanych z rynku:
1) z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie określenia sposobu zagospodarowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży (Dz. U. z 2009 r. Nr 5, poz. 29), lub
2) podmiotowi prowadzącemu biogazownię z przeznaczeniem na cele energetyczne, lub
3) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych z przeznaczeniem na alkohol stosowany wyłącznie do celów przemysłowych lub energetycznych.
3. Potwierdzeniem przekazania produktów wycofanych z rynku jest świadectwo wystawione na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję przez podmiot odbierający te produkty, potwierdzające odbiór tych produktów i zawierające w szczególności informacje:
1) identyfikujące podmiot wycofujący z rynku dany produkt;
2) dotyczące produktu wycofywanego z rynku, w tym:
a) rodzaju produktu i jego masy netto z wyodrębnieniem części spełniającej wymagania jakości handlowej i niespełniającej tych wymagań oraz daty jego wycofania z rynku,
b) opakowania produktu,
c) środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym,
d) miejsca, do którego został dostarczony,
e) terminu odbioru produktu,
f) numeru partii dostarczonego produktu;
3) identyfikujące podmiot odbierający dany produkt.
2. Wniosek o udzielenie wsparcia składa się najpóźniej na tydzień przed upływem ostatecznego terminu przekazywania Komisji Europejskiej informacji, o których mowa w art. 12 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.
3. Prezes Agencji podaje do publicznej wiadomości na swojej stronie internetowej dzień, w którym upływa termin składania wniosków o udzielenie wsparcia.
4. Wniosek o udzielenie wsparcia składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Wniosek o udzielenie wsparcia zawiera informacje niezbędne do ustalenia wysokości wsparcia, w szczególności:
1) imię i nazwisko albo nazwę wnioskodawcy;
2) numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;
3) numer rachunku bankowego wnioskodawcy, na który ma być wypłacone wsparcie;
4) informacje dotyczące:
a) ilości produktów objętych daną operacją podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów,
b) rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia uprawy w gruncie lub pod osłonami;
5) oznaczenie działek ewidencyjnych, na których była prowadzona uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy, podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów;
6) w przypadku operacji, o której mowa w § 5 ust. 1, informacje dotyczące:
a) miejsca, z którego produkt został wysłany do odbiorcy,
b) numeru partii dostarczonego produktu wraz z ilością produktu,
c) środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym.
6. Oprócz dokumentacji, o której mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia nr 932/2014, do wniosku o udzielenie wsparcia, w przypadku operacji wycofania z rynku produktu, dołącza się:
1) świadectwo zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw wydane przez właściwy organ Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
2) dokument, o którym mowa w § 5 ust. 3.
7. Oświadczenie, o którym mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia 932/2014, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
1) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
2) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
3) w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:
a) stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz
b) maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.
3. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.
4. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
6. Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:
1) zielonych zbiorów – jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 – rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;
2) niezbierania – jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 – znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.
7. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.
2. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, Prezes Agencji niezwłocznie podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Agencji tę informację.
Prezes Rady Ministrów: D. Tusk
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 4 września 2014 r. (poz. 1190)
Załącznik nr 1
MAKSYMALNE STAWKI NA 1 HA W ODNIESIENIU DO OPERACJI NIEZBIERANIA I ZIELONYCH ZBIORÓW, O KTÓRYCH MOWA W ART. 5 UST. 2 AKAPIT PIERWSZY ROZPORZĄDZENIA NR 932/2014
Lp. | Produkt | Maksymalna stawka |
1 | pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami | 54 351 |
2 | pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie | 6 983 |
3 | marchew kod CN 0706 10 00; | 4 435 |
4 | kapusta kod CN 0704 90 10; | 2 567 |
5 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami | 29 700 |
6 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie | 12 150 |
7 | kalafior kod CN 0704 10 00; | 3 333 |
8 | brokuły kod CN 0704 10 00; | 3 333 |
9 | ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami | 38 880 |
10 | ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie | 4 046 |
11 | korniszony kod CN 0707 00 90; | 4 046 |
12 | pieczarki kod CN 0709 51 00; | 409 154 |
13 | jabłka kod CN 0808 10; | 3 641 |
14 | gruszki kod CN 0808 30; | 1 631 |
15 | śliwki kod CN 0809 40; | 1 652 |
16 | maliny i jeżyny kod CN 0810 20; | 513 |
17 | porzeczki czarne kod CN 0810 30; | 520 |
18 | porzeczki białe kod CN 0810 30; | 566 |
19 | porzeczki czerwone kod CN 0810 30; | 566 |
20 | agrest kod CN 0810 30; | 689 |
21 | pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40; | 224 |
22 | winogrona kod CN 0806 10 10; | 940 |
Załącznik nr 2
MAKSYMALNE PLONY UZYSKIWANE Z UPRAW OWOCÓW I WARZYW OBJĘTYCH WSPARCIEM
Lp. | Produkt | Maksymalny plon |
1 | pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami | 3 300 |
2 | pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie | 424 |
3 | marchew kod CN 0706 10 00; | 577 |
4 | kapusta kod CN 0704 90 10; | 735 |
5 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami | 1 100 |
6 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie | 450 |
7 | kalafior kod CN 0704 10 00; | 352 |
8 | brokuły kod CN 0704 10 00; | 352 |
9 | ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami | 2 700 |
10 | ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie | 281 |
11 | korniszony kod CN 0707 00 90; | 281 |
12 | pieczarki kod CN 0709 51 00; | 15 500 |
13 | jabłka kod CN 0808 10; | 306 |
14 | gruszki kod CN 0808 30; | 114 |
15 | śliwki kod CN 0809 40; | 90 |
16 | maliny i jeżyny kod CN 0810 20; | 67 |
17 | porzeczki czarne kod CN 0810 30; | 68 |
18 | porzeczki białe kod CN 0810 30; | 74 |
19 | porzeczki czerwone kod CN 0810 30; | 74 |
20 | agrest kod CN 0810 30; | 90 |
21 | pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40; | 29 |
22 | winogrona kod CN 0806 10 10; | 40 |
Załącznik nr 3
MAKSYMALNY POZIOM WSPARCIA W PRZELICZENIU NA 1 HA UPRAW, Z KTÓRYCH POCHODZĄ PRODUKTY OBJĘTE OPERACJĄ WYCOFANIA Z PRZEZNACZENIEM NA BEZPŁATNĄ DYSTRYBUCJĘ ORAZ NA CELE INNE NIŻ BEZPŁATNA DYSTRYBUCJA
Lp. | Produkt | Maksymalny poziom w euro | Maksymalny poziom w euro |
1 | pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami | 90 585,00 | 60 390,00 |
2 | pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie | 11 638,80 | 7 759,20 |
3 | marchew kod CN 0706 10 00; | 7 391,37 | 4 927,58 |
4 | kapusta kod CN 0704 90 10; | 4 270,35 | 2 851,80 |
5 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami | 48 840,00 | 33 000,00 |
6 | papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie | 19 980,00 | 13 500,00 |
7 | kalafior kod CN 0704 10 00; | 5 522,88 | 3 703,04 |
8 | brokuły kod CN 0704 10 00; | 5 522,88 | 3 703,04 |
9 | ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami | 64 800,00 | 43 200,00 |
10 | ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie | 6 744,00 | 4 496,00 |
11 | korniszony kod CN 0707 00 90; | 6 744,00 | 4 496,00 |
12 | pieczarki kod CN 0709 51 00; | 681 845,00 | 454 615,00 |
13 | jabłka kod CN 0808 10; | 5 195,88 | 4 045,32 |
14 | gruszki kod CN 0808 30; | 2 718,90 | 1 812,60 |
15 | śliwki kod CN 0809 40; | 3 060,00 | 1 836,00 |
16 | maliny i jeżyny kod CN 0810 20; | 854,92 | 569,50 |
17 | porzeczki czarne kod CN 0810 30; | 867,68 | 578,00 |
18 | porzeczki białe kod CN 0810 30; | 944,24 | 629,00 |
19 | porzeczki czerwone kod CN 0810 30; | 944,24 | 629,00 |
20 | agrest kod CN 0810 30; | 1 148,40 | 765,00 |
21 | pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium | 374,15 | 249,24 |
22 | winogrona kod CN 0806 10 10; | 1 187,60 | 1 044,40 |
- Data ogłoszenia: 2014-09-05
- Data wejścia w życie: 2014-09-05
- Data obowiązywania: 2017-09-02
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA