REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1158
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 sierpnia 2014 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”
Na podstawie art. 19b ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868 oraz z 2012 r. poz. 243 i 1258) zarządza się, co następuje:
1) szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole”, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;
2) szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;
3) szczegółowe warunki i tryb przyznawania w ramach programu pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.)2) zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;
4) sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 288/2009 z dnia 7 kwietnia 2009 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej przeznaczonej na dostarczanie dzieciom w placówkach oświatowych owoców i warzyw świeżych i przetworzonych oraz produktów z bananów w ramach programu „Owoce w szkole” (Dz. Urz. UE L 94 z 08.04.2009, str. 38, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 288/2009”.
1) 6 października 2014 r. do dnia 13 lutego 2015 r;
2) 2 lutego 2015 r. do dnia 19 czerwca 2015 r.
1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;
2) gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania, o którym mowa w art. 12 rozporządzenia nr 288/2009;
3) przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania realizacji programu i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej;
4) realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny programu, o której mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 288/2009;
5) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu komunikacji, o której mowa w art. 5 ust. 1 lit. b pkt iii rozporządzenia nr 288/2009.
1) podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. c, d oraz e pkt i rozporządzenia nr 288/2009, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:
a) zawierające zobowiązanie do:
– składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
– prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu,
b) o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu owocami, warzywami lub ich przetworami co najmniej przez 6 miesięcy,
c) o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą owoców i warzyw;
2) szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
a) prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem owoców i warzyw w ramach programu,
b) zakupu owoców i warzyw oraz udostępniania ich dzieciom zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
c) składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
d) realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie,
e) przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.
2. W terminie do dnia 25 września 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1, oraz do dnia 19 stycznia 2015 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Agencji oświadczenie zawierające określenie:
1) łącznej liczby dzieci odbywających w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w tej szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz dzieci uczęszczających do klas I–III tej szkoły podstawowej, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;
2) okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia.
3. Oświadczenia, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
4. Dane, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. e, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
1) 8 września 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 25 listopada 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Szkoły podstawowe zamierzające uczestniczyć w programie zgodnie z ust. 1 w obu okresach, o których mowa w § 2, zgłaszają zamiar uczestnictwa w programie w terminie określonym w ust. 1 pkt 1.
3. Do zgłoszenia dołącza się oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
1) prowadzenia w sposób określony przez Agencję bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw;
2) udostępniania dzieciom owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia;
3) realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie;
4) przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 4, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
6. Agencja opracowuje oraz umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej informację o sposobie prowadzenia ewidencji, o której mowa w ust. 3 pkt 1.
1) 16 września 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 12 grudnia 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Agencja prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców zatwierdzenia.
2. Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:
1) określenie łącznej liczby dzieci odbywających w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w tej szkole podstawowej roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz dzieci uczęszczających do klas I–III tej szkoły podstawowej, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie;
2) określenie okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 4 załącznika do rozporządzenia;
3) zobowiązanie zatwierdzonego dostawcy do dostarczenia owoców i warzyw w asortymencie i ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom przez szkołę zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia.
3. Szkoła podstawowa umieszczona na liście szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, zawiera umowę określoną w ust. 1 wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie.
4. Umowa, o której mowa w ust. 1, jest zawierana na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
1) kwoty wynoszącej 47 165 390 zł i
2) liczby dzieci odbywających roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne w rozumieniu art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty oraz w klasach I–III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkół podstawowych, które uzyskały zatwierdzenie, oraz do szkół podstawowych, które zawarły umowę określoną w § 8 ust. 1, pomnożonej przez stawkę pomocy określoną w § 11 ust. 1.
2. Łączną liczbę porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie udostępniania, o której mowa w ust. 1, wyraża się w liczbie całkowitej po zaokrągleniu w dół.
3. Agencja umieszcza na stronie internetowej przez nią administrowanej informację o łącznej liczbie porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie, w terminie do dnia:
1) 2 października 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 29 stycznia 2015 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
4. Informacja, o której mowa w ust. 3, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w:
1) umowie określonej w § 8 ust. 1, której kopię dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy, w terminie do dnia:
a) 25 września 2014 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 19 stycznia 2015 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 2.
2. Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 288/2009, zawiera także wysokość pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.
3. Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę określoną w § 8 ust. 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne gatunki owoców i warzyw udostępnionych dzieciom w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 3 pkt 1.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, sporządza się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. Jeżeli w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lub pkt 2, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne owoce i warzywa co najmniej w ilości określonej odpowiednio w ust. 5 pkt 1 i pkt 2 załącznika do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku w tym okresie, przyznaje się i wypłaca w wysokości pomniejszonej o iloczyn:
1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany owoc lub warzywo określonej w ust. 5 pkt 1 załącznika do rozporządzenia – w przypadku okresu, o którym mowa w § 2 pkt 1, lub w ust. 5 pkt 2 załącznika do rozporządzenia – w przypadku okresu, o którym mowa w § 2 pkt 2, i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji, obejmujących ten owoc lub warzywo, oraz
2) kwoty stanowiącej:
a) 50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 – w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy,
b) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 – w przypadku gruszek, truskawek, rzodkiewek i soków owocowych,
c) 200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 – w przypadku pomidorów i soków warzywnych lub owocowo-warzywnych,
d) 250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 – w przypadku borówek amerykańskich.
2. Podmioty wpisane do wykazu, o którym mowa w § 7 ust. 2 rozporządzenia wymienionego w § 15, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.) zastąpiło, z dniem 1 stycznia 2014 r., rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781, z 2005 r. Nr 17, poz. 141, Nr 94, poz. 788, Nr 122, poz. 1020, Nr 131, poz. 1091, Nr 167, poz. 1400 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r. Nr 144, poz. 1043, Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658, z 2007 r. Nr 42, poz. 273, Nr 80, poz. 542, Nr 115, poz. 791, Nr 120, poz. 818, Nr 180, poz. 1280 i Nr 181, poz. 1292, z 2008 r. Nr 70, poz. 416, Nr 145, poz. 917, Nr 216, poz. 1370 i Nr 235, poz. 1618, z 2009 r. Nr 6, poz. 33, Nr 31, poz. 206, Nr 56, poz. 458, Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1705, z 2010 r. Nr 44, poz. 250, Nr 54, poz. 320, Nr 127, poz. 857 i Nr 148, poz. 991, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 112, poz. 654, Nr 139, poz. 814, Nr 149, poz. 887 i Nr 205, poz. 1206, z 2012 r. poz. 941 i 979, z 2013 r. poz. 87, 827, 1191, 1265, 1317 i 1650 oraz z 2014 r. poz. 7, 290, 538, 598, 642, 811 i 1146.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 sierpnia 2014 r. (poz. 1158)
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1. Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje:
1) jabłko o masie netto co najmniej 150 g;
2) gruszkę o masie netto co najmniej 150 g;
3) truskawki o masie netto co najmniej 100 g;
4) borówki amerykańskie o masie netto co najmniej 100 g;
5) sok owocowy w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
2. Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje:
1) marchew o masie netto co najmniej 60 g;
2) rzodkiewki o masie netto co najmniej 60 g;
3) paprykę słodką o masie netto co najmniej 60 g;
4) pomidory o masie netto co najmniej 60 g, przy czym średnica jednej sztuki nie może przekraczać 40 mm;
5) kalarepę o masie netto co najmniej 60 g;
6) sok warzywny lub owocowo-warzywny w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
3. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe”, o której mowa w ust. 1, oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”, o której mowa w ust. 2.
4. Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni każdego z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.
5. Dzieciom udostępnia się:
1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 10 porcji obejmujących jabłka,
b) 5 porcji obejmujących gruszki,
c) 2 porcje obejmujące borówki amerykańskie,
d) 3 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 7 porcji obejmujących marchew,
i) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 2 porcje obejmujące paprykę słodką,
h) 2 porcje obejmujące pomidory,
i) 1 porcję obejmującą kalarepę,
j) 3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne;
2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 10 porcji obejmujących jabłka,
b) 6 porcji obejmujących gruszki,
c) 1 porcję obejmującą truskawki,
d) 3 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 9 porcji obejmujących marchew,
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 3 porcje obejmujące pomidory,
h) 3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
7. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 4, dzieciom udostępnia się co najmniej 2 porcje i nie więcej niż 3 porcje.
8. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
9. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
10. Jabłka, gruszki, borówki amerykańskie oraz pomidory udostępnia się dzieciom w całości.
11. Jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
12. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką lub kalarepę podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.
13. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej, o których mowa w art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.
14. Truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych. Oznakowanie zamieszczone na tych opakowaniach zawiera co najmniej informacje, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 3 i 5–7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 774).
- Data ogłoszenia: 2014-09-01
- Data wejścia w życie: 2014-09-02
- Data obowiązywania: 2014-09-02
- Dokument traci ważność: 2015-06-29
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA