REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 793
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 czerwca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego
Na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. K. Plocke
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513, z 2013 r. poz. 1287 oraz z 2014 r. poz. 29.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 czerwca 2014 r. (poz. 793)
WYKAZ SYMBOLI OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI NADZOROWANEJ
19 – prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia – buhaje;
20 – prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia – knury;
21 – prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia – inne gatunki zwierząt;
22 – wykorzystywanie nasienia;
23 – prowadzenie centrum przechowywania nasienia;
24 – wytwarzanie zarodków oraz pozyskiwanie, konserwacja, obróbka, przechowywanie, prowadzenie obrotu lub wykorzystywanie komórek jajowych i zarodków;
25 – prowadzenie punktu kopulacyjnego;
26 – prowadzenie punktu dystrybucji nasienia knurów;
27 – prowadzenie miejsc innych niż przedsiębiorstwa produkcyjne sektora akwakultury, w których zwierzęta wodne są utrzymywane bez zamiaru umieszczenia na rynku, łowisk typu „wpuść i złów” oraz przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury, które umieszczają na rynku zwierzęta akwakultury wyłącznie w celu spożycia przez ludzi, w zakresie określonym w art. 1 ust. 3 lit. c rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14);
28 – zarobkowy przewóz zwierząt lub przewóz zwierząt wykonywany w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej;
34 – prowadzenie schronisk dla zwierząt;
44 – organizowanie targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;
48 – chów lub hodowla zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie;
61 – obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt;
62 – utrzymywanie lub hodowla zwierząt na potrzeby pokazów zwierząt, edukacji, ochrony i zachowania gatunków zwierząt, prowadzenia podstawowych lub stosowanych badań naukowych lub hodowla zwierząt używanych do prowadzenia takich badań;
63 – prowadzenie zakładu hodowli zarodowej drobiu;
64 – prowadzenie zakładu reprodukcyjnego drobiu;
65 – prowadzenie zakładu odchowu drobiu;
66 – prowadzenie zakładu wylęgu drobiu;
67 – prowadzenie stacji kwarantanny;
68 – prowadzenie miejsc gromadzenia zwierząt;
69 – prowadzenie miejsc odpoczynku lub przeładunku zwierząt;
70 – prowadzenie miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury;
71 – inne;
74 – prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 1;
75 – prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 2;
76 – prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 3;
77 – wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, przesiewanie, usuwanie skór i skórek lub materiału szczególnego ryzyka;
78 – wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii 2 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryzacja produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym przedsiębiorstwie, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
79 – wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kategorii 3 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryzacja produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym przedsiębiorstwie, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
80 – transportowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;
81 – prowadzenie spalarni i współspalarni produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;
82 – prowadzenie składu produktów pochodnych;
83 – prowadzenie zakładu wytwarzającego karmę dla zwierząt domowych;
84 – prowadzenie zakładu wykonującego czynności dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych wykorzystywanych do celów innych niż żywienie zwierząt;
85 – prowadzenie grzebowiska dla zwierząt domowych;
86 – prowadzenie ogrodu zoologicznego lub schroniska, w których wykorzystuje się produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego;
87 – prowadzenie zakładu produkującego zanęty i przynęty wędkarskie;
88 – prowadzenie biogazowni;
89 – prowadzenie biokompostowni;
90 – prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego;
91 – prowadzenie innej działalności w zakresie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;
92 – prowadzenie przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury;
93 – prowadzenie zakładu przetwórczego przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych tych zwierząt;
95 – produkcja nawozów organicznych i polepszaczy gleby z użyciem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub z użyciem produktów pochodnych;
96 – wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych jako paliwa do spalania.
- Data ogłoszenia: 2014-06-16
- Data wejścia w życie: 2014-07-01
- Data obowiązywania: 2014-07-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA