REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2013 poz. 206
OBWIESZCZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 24 grudnia 2012 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. Nr 293, poz. 1727), z uwzględnieniem zmiany wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 89).
2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje § 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 89), który stanowi:
„§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.”.
Minister Finansów: wz. M. Grabowski
Załącznik do obwieszczenia Ministra Finansów
z dnia 24 grudnia 2012 r. (poz. 206)
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 22 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2010 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. Nr 245, poz. 1638 oraz z 2011 r. Nr 68, poz. 363).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 grudnia 2011 r.
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
2 | 0102 | Bydło żywe |
3 | 0103 | Świnie żywe |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
|
| Pozostałe zwierzęta żywe: |
|
| – Ssaki: |
6 | 0106 11 00 | – – Naczelne |
|
| – – Króliki i zające: |
7 | 0106 14 10 | – – – Króliki domowe |
8 | * 0106 14 90 | – – – Pozostałe1) |
9 | * 0106 19 00 | – – Pozostałe2) |
10 | * 0106 33 00 | – – Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3) |
|
| – Owady: |
11 | 0106 41 00 | – – Pszczoły |
12 | * 0106 49 00 | – – Pozostałe4) |
13 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
14 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
15 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
16 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
17 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
18 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
19 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
20 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 | * 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5) |
22 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
23 | 0301 | Ryby żywe |
24 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
25 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
26 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
27 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
| ||
28 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
29 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
30 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
31 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
32 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
33 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
34 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
35 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
36 | 0406 | Ser i twaróg |
37 | 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
38 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
41 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści |
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
43 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów |
44 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów |
45 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
46 | ex * 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi6) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
| ||
47 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
48 | ex 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia – z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
| 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
49 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
51 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
52 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
53 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
54 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
56 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
57 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
58 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
59 | * 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
60 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
61 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
62 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
63 | 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
64 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
65 | 0803 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
66 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
67 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
68 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
69 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
70 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
71 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
72 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
73 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
74 | * 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
75 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
76 | * 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7) |
| ||
|
| – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
77 | 0904 21 90 | – – – Pozostałe |
|
| – Kwiat muszkatołowy: |
78 | 0908 21 00 | – – Nierozgniatany ani niemielony |
79 | 0908 22 00 | – – Rozgniatany lub mielony |
|
| – Kardamony: |
80 | 0908 31 00 | – – Nierozgniatane ani niemielone |
81 | 0908 32 00 | – – Rozgniatane lub mielone |
82 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
83 | ex * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) – z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 |
84 | 1001 | Pszenica i meslin |
85 | 1002 | Żyto |
86 | 1003 | Jęczmień |
87 | 1004 | Owies |
88 | 1005 | Kukurydza |
89 | 1006 | Ryż |
90 | 1007 | Ziarno sorgo |
91 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
92 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin |
93 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
94 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
95 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
96 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane |
97 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
98 | 1108 | Skrobie; inulina |
99 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony |
100 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane |
101 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
102 | 1203 00 00 | Kopra |
103 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
104 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
105 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
106 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
107 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9) |
108 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
109 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
110 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10) |
| ||
111 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
112 | 1212 92 00 | – – Chleb świętojański |
113 | 1212 93 00 | – – Trzcina cukrowa |
114 | 1212 94 00 | – – Korzenie cykorii |
115 | ex 1212 99 | – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
116 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
117 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane |
118 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19 |
119 | * 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035) |
120 | * 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035) |
121 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9) |
122 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
123 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
124 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
125 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
126 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
127 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099) |
128 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9) |
129 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
130 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
131 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
|
| Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| – Olej lniany i jego frakcje: |
132 | * 1515 11 00 | – – Olej surowy9) |
133 | * 1515 19 | – – Pozostały9) |
|
| – Olej kukurydziany i jego frakcje: |
134 | 1515 21 | – – Olej surowy |
135 | 1515 29 | – – Pozostały |
136 | * 1515 30 | – Olej rycynowy i jego frakcje9) |
137 | * 1515 50 | – Olej sezamowy i jego frakcje9) |
138 | * 1515 90 | – Pozostałe9) |
139 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9) |
140 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169) |
| ||
141 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
142 | * 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5) |
143 | * 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11) |
144 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
145 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
146 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
147 | * 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12) |
148 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
149 | * 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13) |
150 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
151 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
152 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
153 | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – – Gofry i wafle: |
154 | * 1905 32 05 | – – – O zawartości wody przekraczającej 10% masy14) |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: |
155 | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
156 | 1905 90 10 | – – Mace |
157 | * 1905 90 20 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15) |
158 | 1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu |
|
| – – – Pozostałe: |
159 | * 1905 90 60 | – – – – Z dodatkiem środka słodzącego16) |
160 | * 1905 90 90 | – – – – Pozostałe17) |
161 | * 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7) |
162 | * 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
163 | * 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
164 | * 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
165 | * 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
| ||
166 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
167 | * 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7) |
168 | * 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
169 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
170 | 2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
171 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
172 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
173 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
174 | * 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
|
| Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: |
175 | * 2201 90 00 | – Pozostałe18) |
176 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919) |
177 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
178 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
179 | 2303 10 | – Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
180 | 2303 20 | – Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
181 | * 2303 30 00 | – Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20) |
182 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9) |
183 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9) |
184 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059) |
185 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
186 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
187 | ex 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
188 | * 2509 00 00 | Kreda21) |
189 | * 2518 10 00 | – Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22) |
190 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 |
|
| Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
191 | * 2530 90 00 | – Pozostałe23) |
192 | * 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24) |
| ||
193 | * 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25) |
194 | * 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26) |
|
| Azotany: |
195 | * 2834 21 00 | – Potasu27) |
196 | * 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28) |
|
| – Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: |
197 | 2903 81 00 | – – 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) |
198 | 2903 82 00 | – – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) |
199 | 2903 89 | – – Pozostałe |
|
| – Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: |
200 | * 2903 92 00 | – – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)29) |
201 | * 2918 21 00 | – – Kwas salicylowy i jego sole30) |
202 | * 2918 22 00 | – – Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30) |
203 | * 2918 23 00 | – – Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30) |
204 | * 2922 41 00 | – – Lizyna i jej estry; ich sole30) |
205 | * 2922 42 00 | – – Kwas glutaminowy i jego sole30) |
206 | * 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30) |
207 | ex * 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) – z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
|
| Organiczne związki siarki: |
208 | 2930 90 13 | – – Cysteina i cystyna |
209 | 2930 90 16 | – – Pochodne cysteiny lub cystyny |
|
| Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: |
210 | * 2932 20 | – Laktony31) |
|
| Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: |
211 | * 2933 11 | – – Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30) |
212 | * 2933 19 | – – Pozostałe30) |
213 | * 2933 21 00 | – – Hydantoina i jej pochodne30) |
214 | * 2933 52 00 | – – Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30) |
215 | * 2933 53 | – – Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30) |
216 | * 2933 54 00 | – – Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30) |
217 | * 2933 55 00 | – – Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30) |
218 | * 2933 59 | – – Pozostałe30) |
|
| – Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony): |
219 | * 2933 69 | – – Pozostałe30) |
|
| Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: |
220 | * 2934 30 | – Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30) |
221 | * 2935 00 | Sulfonamidy30) |
222 | * 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30) |
223 | * 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30) |
| ||
224 | * 2938 | Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
225 | * 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
226 | * 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930) |
227 | * 2941 | Antybiotyki30) |
228 | * 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30) |
229 | * 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30) |
230 | * 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
231 | * 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
232 | * 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30) |
233 | ex * 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) – z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
234 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
|
| Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: |
235 | 3102 10 | – Mocznik, nawet w roztworze wodnym |
236 | 3102 21 00 | – – Siarczan amonu |
237 | 3102 29 00 | – – Pozostałe |
238 | 3102 30 | – Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym |
239 | * 3102 40 | – Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32) |
240 | * 3102 50 | – Azotan sodu33) |
241 | 3102 60 00 | – Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu |
242 | 3102 80 00 | – Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym |
243 | * 3102 90 00 | – Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32) |
244 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
245 | ex 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne – z wyłączeniem CN 3104 20 |
246 | * 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27) |
|
|
|
247 | * 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34) |
|
| Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
248 | * 3501 10 90 | – – Pozostałe35) |
|
| Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
|
| – Albumina jaja: |
249 | 3502 11 | – – Suszona |
250 | 3502 19 | – – Pozostała |
251 | * 3502 20 | – Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36) |
252 | * 3502 90 | – Pozostałe37) |
253 | 3503 00 10 | – Żelatyna i jej pochodne |
254 | 3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
255 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
| Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: |
256 | * 3701 10 00 | – Do promieni rentgenowskich38) |
|
| Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: |
257 | * 3702 10 00 | – Do promieni rentgenowskich39) |
|
| Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): |
258 | 3808 50 00 | – Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu |
259 | 3808 91 | – – Środki owadobójcze (insektycydy) |
260 | 3808 92 | – – Środki grzybobójcze (fungicydy) |
261 | 3808 93 | – – Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin |
262 | * 3808 94 | – – Środki odkażające40) |
263 | 3808 99 | – – Pozostałe |
264 | * 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41) |
265 | * 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42) |
|
| Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
266 | * 3824 90 58 | – – – Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30) |
267 | * 3824 90 61 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443) |
268 | * 3824 90 62 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43) |
269 | * 3824 90 64 | – – – – Pozostałe43) |
270 | * 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44) |
| ||
271 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie ze smoczkami), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu |
|
| Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: |
272 | * 4015 11 00 | – – Chirurgiczne45) |
273 | * 4115 20 00 | – Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46) |
274 | 4401 10 00 | – Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach |
|
| Pozostałe artykuły z drewna: |
275 | * 4421 90 98 | – – Pozostałe47) |
|
| Wata celulozowa: |
276 | * 4818 90 90 | – – Pozostałe48) |
277 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach49) |
278 | * 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe50) |
279 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania49) |
280 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione51) |
281 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane52) – z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
282 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania |
|
| Wełna, niezgrzebna ani nieczesana: |
283 | 5101 19 00 | – – Pozostała |
284 | * 5301 10 00 | – Len surowy lub roszony53) |
285 | * 5302 10 00 | – Konopie siewne, surowe lub roszone53) |
286 | * 5303 10 00 | – Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53) |
287 | * 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53) |
|
| Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: |
288 | * 6406 90 90 | – – Pozostałe47) |
289 | * 7318 23 00 | – – Nity54) |
|
| Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: |
290 | * 8419 90 | – Części55) |
|
| Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): |
291 | * 8442 30 | – Maszyny, urządzenia i wyposażenie56) |
292 | * 8469 00 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów57) |
| ||
|
| Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
293 | * 8471 80 00 | – Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58) |
294 | * 8471 90 00 | – Pozostałe58) |
295 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób |
296 | 9001 30 00 | – Soczewki kontaktowe |
297 | 9001 40 | – Soczewki okularowe szklane |
298 | 9001 50 | – Soczewki okularowe z pozostałych materiałów |
|
| Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: |
299 | * 9018 31 | – – Strzykawki, z igłami lub bez59) |
300 | * 9018 32 | – – Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59) |
301 | * 9018 39 00 | – – Pozostałe59) |
302 | 9018 90 10 | – – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi |
303 | 9018 90 50 | – – Aparatura do transfuzji |
304 | ex * 9021 | Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) – z wyłączeniem CN 9021 21 |
305 | * 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61) |
|
| Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału: |
306 | 9619 00 11 | – – – Podpaski higieniczne (wkładki) |
307 | 9619 00 13 | – – – Tampony |
308 | 9619 00 19 | – – – Pozostałe |
309 | 9619 00 21 | – – – Pieluchy i wkładki dla niemowląt |
310 | 9619 00 29 | – – – Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca) |
311 | * 9619 00 31 | – – Z włókien chemicznych62) |
312 | * 9619 00 39 | – – Pozostałe62) |
| bez względu na kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER” 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 7. Błony rentgenowskie diagnostyczne |
Objaśnienia:
– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie
2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
3) wyłącznie strusie żywe hodowlane
4) wyłącznie jedwabniki
5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
6) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
9) wyłącznie jadalne
10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących
13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
14) wyłącznie wafle
15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty
16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
17) wyłącznie bułka tarta
18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
19) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
20) wyłącznie wywar
21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
22) wyłącznie mączka dolomitowa
23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
27) z wyłączeniem nawozów naturalnych
28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny
32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
37) wyłącznie albumina techniczna
38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych – wyłącznie medycznych
40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów – dla farmacji
42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
44) wyłącznie węże medyczne
45) wyłącznie rękawice chirurgiczne
46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna
48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
49) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek
50) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67% powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
51) wyłącznie nuty w formie drukowanej
52) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi
53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
59) z wyłączeniem weterynaryjnych
60) z wyłączeniem protez dentystycznych
61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
Załącznik nr 23)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
4 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
6 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
7 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
8 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
9 | * 0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
11 | ex 0301 | Ryby żywe – z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00 |
12 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
13 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
14 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
16 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
17 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
18 | 0308 | Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
| ||
19 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
20 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
21 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
22 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
23 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
24 | 0406 | Ser i twaróg |
25 | ex 0407 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane – z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19 |
26 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
27 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
28 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
29 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści |
30 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
31 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów |
32 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów |
33 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
|
| Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
34 | 0511 91 | – – Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
35 | * 0511 99 10 | – – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek2) |
36 | * 0511 99 85 | – – – Pozostałe2) |
37 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
38 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
39 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
40 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
41 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
42 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
| ||
43 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
44 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
45 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
46 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
47 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
48 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
|
| – Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
49 | 0802 21 00 | – – W łupinach |
50 | 0802 22 00 | – – Bez łupin |
|
| – Orzechy włoskie: |
51 | 0802 31 00 | – – W łupinach |
52 | 0802 32 00 | – – Bez łupin |
|
| Winogrona, świeże lub suszone: |
53 | 0806 10 | – Świeże |
54 | ex 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
56 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
57 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20 |
58 | * 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
|
| – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
59 | 0904 21 90 | – – – Pozostałe |
60 | ex 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony – z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00 |
61 | * 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 | ex * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) – z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 | 1001 | Pszenica i meslin |
64 | 1002 | Żyto |
65 | 1003 | Jęczmień |
66 | 1004 | Owies |
67 | 1005 | Kukurydza |
68 | 1006 | Ryż |
69 | 1007 | Ziarno sorgo |
70 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
71 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin |
72 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
73 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
74 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
| ||
75 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
76 | 1201 | Nasiona soi, nawet łamane |
77 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
78 | 1203 00 00 | Kopra |
79 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
80 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
81 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
82 | ex 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane – z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00 |
83 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
|
| Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: |
84 | 1209 91 | – – Nasiona warzyw |
85 | ex 1209 99 | – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
86 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7) |
87 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
88 | 1302 20 | – Substancje pektynowe, pektyniany i pektany |
89 | 1302 31 00 | – – Agar-agar |
90 | * 1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
91 | * 1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
92 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
93 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
94 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
95 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
96 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
97 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
98 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
99 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
100 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
101 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
102 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
103 | ex * 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) – z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
| ||
104 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6) |
105 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
106 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
107 | ex 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane – z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
108 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
109 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
|
| – Laktoza i syrop laktozowy: |
110 | 1702 11 00 | – – Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
111 | 1702 19 00 | – – Pozostałe |
112 | 1901 20 00 | – Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
113 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
114 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
115 | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
116 | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
117 | 1905 90 10 | – – Mace |
118 | * 1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8) |
119 | * 1905 90 90 | – – – – Pozostałe9) |
|
| Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
120 | 2004 10 | – Ziemniaki |
121 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
122 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
|
| Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
123 | * 2106 90 98 | – – – Pozostałe10) |
124 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200911) |
125 | 2301 10 00 | – Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki |
126 | * 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12) |
| ||
127 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6) |
128 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6) |
129 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056) |
|
| Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
130 | * 3501 10 90 | – – Pozostałe13) |
|
| – Albumina jaja: |
131 | 3502 11 | – – Suszona |
132 | 3502 19 | – – Pozostała |
133 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach14) |
134 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania14) |
135 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione15) |
136 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane16) – z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
| bez względu na kod CN | 1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN 2. Czasopisma specjalistyczne – w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054) |
Objaśnienia:
– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
9) wyłącznie bułka tarta
10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
11) wyłącznie niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy
12) z wyłączeniem śruty
13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
14) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille'a
15) wyłącznie nuty w formie drukowanej
16) wyłącznie mapy – wytwarzane metodami poligraficznymi
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 248, poz. 1481).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2012 r. poz. 1342, 1448, 1529 i 1530 oraz z 2013 r. poz. 35.
3) Ze zmianą wprowadzoną przez § 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 stycznia 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 89), które weszło w życie z dniem 28 stycznia 2012 r.
- Data ogłoszenia: 2013-02-13
- Data wejścia w życie: 2013-02-13
- Data obowiązywania: 2014-06-03
- Dokument traci ważność: 2014-06-03
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 12 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 13 grudnia 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 28 stycznia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA