REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 1096
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 25 września 2012 r.
w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania2)
Na podstawie art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
1) maksymalne poziomy substancji zanieczyszczających innych niż określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.), które mogą się znajdować w tłuszczach stosowanych przez podmioty działające na rynku spożywczym do smażenia żywności, zwanych dalej „tłuszczami”;
2) metody pobierania i przygotowywania próbek tłuszczów;
3) kryteria dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania poziomów zawartości substancji zanieczyszczających.
2. Próbki, które w badaniu, o którym mowa w ust. 1, wskazują na obecność w tłuszczu substancji zanieczyszczających w ilości przewyższającej poziomy, o których mowa w § 2, kierowane są do oceny w badaniu wykonywanym metodą odniesienia.
2. Do badań, o których mowa w ust. 1, próbki pobiera się i przygotowuje zgodnie z normą dotyczącą pobierania próbek olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych.
2. Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa (mg KOH/g tłuszczu), nie może być większa niż 2,5.
3. Badania przesiewowe (screeningowe) zawartości wolnych kwasów tłuszczowych wykonuje się z użyciem szybkich testów (metoda szybka).
4. Próbki, które w badaniu, o którym mowa w ust. 3, wskazują na obecność w tłuszczu substancji zanieczyszczających w ilości przewyższającej poziomy, o których mowa w ust. 2, kierowane są do oceny w badaniu wykonywanym metodą odniesienia.
5. W badaniach wykonanych metodą odniesienia zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa, stosuje się kryteria określone w normie dotyczącej oznaczania liczby kwasowej i kwasowości w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych.
6. Do badań, o których mowa w ust. 1, próbki pobiera i przygotowuje się zgodnie z normą dotyczącą pobierania próbek olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych.
Minister Zdrowia: B.A. Arłukowicz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).
2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 17 maja 2012 r. pod numerem 2012/0321/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20. str. 337).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.
- Data ogłoszenia: 2012-10-04
- Data wejścia w życie: 2012-10-19
- Data obowiązywania: 2012-10-19
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA