REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 865

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 24 lipca 2012 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 stycznia 2008 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz. U. Nr 20, poz. 119, z późn. zm.3)) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 3:

a) w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:

„c) objęte systemem rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub”,

b) w pkt 4:

– lit. b otrzymuje brzmienie:

„b) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub”,

– dodaje się lit. c w brzmieniu:

„c) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.”;

2) w § 5 uchyla się ust. 3 i 4;

3) w § 7:

a) w ust. 2:

– pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, dokonanego w roku złożenia wniosku albo w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku, albo”,

– w pkt 4 lit. b otrzymuje brzmienie:

„b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, albo”,

– dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c:

a) kopię ważnego certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, albo

b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.”,

b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 4 lit. b oraz pkt 5 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.”;

4) w § 8:

a) w ust. 1:

– pkt 3 i 4 otrzymują brzmienie:

„3) zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 3 – w przypadku integrowanej produkcji, lub

4) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. b – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, lub”,

– dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. b – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c.”,

b) w ust. 2:

– pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) wynosi nie więcej niż:

a) 3200 zł – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,

b) 3000 zł – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

c) 2750 zł – w przypadku integrowanej produkcji,

d) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

e) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c;”,

– w pkt 2 lit. a otrzymuje brzmienie:

„a) kontroli, po przeprowadzeniu której wydaje się:

– certyfikat zgodności lub świadectwo jakości określone w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,

– certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,

– certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,

– certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,

– certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, lub”;

5) w § 9 w ust. 5:

a) pkt 1–3a otrzymują brzmienie:

„1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:

a) kopię ważnego certyfikatu zgodności określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, lub

b) kopię ważnego świadectwa jakości określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a;

2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c – kopię ważnego certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII;

3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji;

3a) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;”,

b) po pkt 3a dodaje się pkt 3b w brzmieniu:

„3b) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Meat Program” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;”;

6) w załączniku nr 2 do rozporządzenia pkt 5 otrzymuje brzmienie:

„5) aktu założycielskiego lub regulaminu używania znaku jakości lub innych dokumentów grupy producentów, dotyczących monitorowania produktu, pochodzenia surowców wykorzystywanych do produkcji oraz odbiorców pośrednich produktu – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b i c rozporządzenia.”.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. K. Plocke

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655, z 2009 r. Nr 20, poz. 105, z 2010 r. Nr 76, poz. 490 i Nr 148, poz. 993, z 2011 r. Nr 205, poz. 1202 oraz z 2012 r. poz. 243.

3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 60, poz. 497 i Nr 199, poz. 1536 oraz z 2011 r. Nr 13, poz. 64.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA