REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 865
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 lipca 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013
Na podstawie art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) w § 3:
a) w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) objęte systemem rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub”,
b) w pkt 4:
– lit. b otrzymuje brzmienie:
„b) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub”,
– dodaje się lit. c w brzmieniu:
„c) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.”;
2) w § 5 uchyla się ust. 3 i 4;
3) w § 7:
a) w ust. 2:
– pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, dokonanego w roku złożenia wniosku albo w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku, albo”,
– w pkt 4 lit. b otrzymuje brzmienie:
„b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, albo”,
– dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
„5) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c:
a) kopię ważnego certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, albo
b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”.”,
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 4 lit. b oraz pkt 5 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.”;
4) w § 8:
a) w ust. 1:
– pkt 3 i 4 otrzymują brzmienie:
„3) zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 3 – w przypadku integrowanej produkcji, lub
4) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. b – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, lub”,
– dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
„5) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. b – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c.”,
b) w ust. 2:
– pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wynosi nie więcej niż:
a) 3200 zł – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,
b) 3000 zł – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,
c) 2750 zł – w przypadku integrowanej produkcji,
d) 1470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,
e) 2386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c;”,
– w pkt 2 lit. a otrzymuje brzmienie:
„a) kontroli, po przeprowadzeniu której wydaje się:
– certyfikat zgodności lub świadectwo jakości określone w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,
– certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,
– certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,
– certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,
– certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 5 lit. a – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, lub”;
5) w § 9 w ust. 5:
a) pkt 1–3a otrzymują brzmienie:
„1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:
a) kopię ważnego certyfikatu zgodności określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, lub
b) kopię ważnego świadectwa jakości określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a;
2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c – kopię ważnego certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008 w załączniku XII;
3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji;
3a) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;”,
b) po pkt 3a dodaje się pkt 3b w brzmieniu:
„3b) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Meat Program” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją;”;
6) w załączniku nr 2 do rozporządzenia pkt 5 otrzymuje brzmienie:
„5) aktu założycielskiego lub regulaminu używania znaku jakości lub innych dokumentów grupy producentów, dotyczących monitorowania produktu, pochodzenia surowców wykorzystywanych do produkcji oraz odbiorców pośrednich produktu – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b i c rozporządzenia.”.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. K. Plocke
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655, z 2009 r. Nr 20, poz. 105, z 2010 r. Nr 76, poz. 490 i Nr 148, poz. 993, z 2011 r. Nr 205, poz. 1202 oraz z 2012 r. poz. 243.
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 60, poz. 497 i Nr 199, poz. 1536 oraz z 2011 r. Nr 13, poz. 64.
- Data ogłoszenia: 2012-07-30
- Data wejścia w życie: 2012-08-14
- Data obowiązywania: 2012-08-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA