REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 728
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 czerwca 2012 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych
Na podstawie art. 78 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Minister Zdrowia: B.A. Arłukowicz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych (Dz. U. Nr 97, poz. 976), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zgodnie z art. 126 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 czerwca 2012 r. (poz. 728)
WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH
Laboratorium referencyjne | Adres | Przedmiot badań | Rodzaje badań |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. Instytut Żywności | ul. Powsińska 61/63 | Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – tłuszcz ogółem – skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans – akryloamid – sztuczne środki słodzące, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna – kwas benzoesowy – kofeina – cholesterol – sterole roślinne – obecność termotolerancyjnych szczepów Campylobacter – zawartość bakterii probiotycznych |
Sól kuchenna | – jod (I) | ||
Żywność, w tym środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – wartość energetyczna – białko i jego skład aminokwasowy, wartość odżywcza białka – błonnik pokarmowy – popiół – składniki mineralne: wapń (Ca), fosfor (P), żelazo (Fe), magnez (Mg), miedź (Cu), cynk (Zn), mangan (Mn), sód (Na), potas (K) – witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina C, tiamina B1, ryboflawina B2, niacyna) – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, E) |
1 | 2 | 3 | 4 |
2. Regionalne Laboratorium Badań Żywności Genetycznie Modyfikowanej w Tarnobrzegu | ul. 1 Maja 5 | Żywność zmodyfikowana genetycznie | – zawartość materiału genetycznie zmodyfikowanego |
3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny | ul. Chocimska 24 | Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | – azotany i azotyny |
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety | – pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu), glin (Al) | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci | – mikotoksyny: aflatoksyny B1, B2, G1 i G2; ochratoksyna A; patullina; deoksyniwalenol: zearalenon; fumonizyny B1 i B2; toksyny T-2 i HT-2 | ||
Żywność, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w tym dla niemowląt i małych dzieci | – aflatoksyna M1 |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| Żywność | – barwniki: Sudan I–IV, Sudan Red 7B, Para Red |
Ryby i przetwory z ryb z obrotu | – histamina | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | – wykrywanie obecności: pałeczek Salmonella, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O:157, Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii) – wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Listeria monocytogenes – wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus i wykrywanie obecności enterotoksyn gronkowcowych – oznaczanie liczby Escherichia coli – oznaczanie liczby drożdży i pleśni | ||
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne | – oznaczanie liczby Clostridium perfringens | ||
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością | – badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością | ||
Żywność | – 3-monochloropropano-1,2-diol(3-MCPD) | ||
Żywność | – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) |
1 | 2 | 3 | 4 |
4. Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicz- | ul. Żelazna 79 | Żywność pochodzenia roślinnego – owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), grzyby, ziarno zbóż, produkty przetworzone (soki, koncentraty) i wieloskładnikowe | – pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych |
Żywność pochodzenia roślinnego – ziarno zbóż | – pozostałości bromku metylu – pozostałości amitrazu, 2,4-D | ||
Żywność pochodzenia roślinnego – konserwy warzywno-mięsne, produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci | – pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, azotoorganicznych, benzimidazoli, pyretroidów, karbaminianów, ditiokarbaminianów, innych grup chemicznych – pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62) | ||
Żywność pochodzenia zwierzęcego – mleko, masło, jaja, szynka, mięso | – pozostałości pestycydów z grupy chloroorganicznych, fosforoorganicznych, pyretroidów – pozostałości kamfechloru (kongenery nr 26, 50, 62) | ||
5. Instytut Chemii | ul. Dorodna 16 | Żywność | – jakościowe badania obecności napromienianych składników |
- Data ogłoszenia: 2012-06-28
- Data wejścia w życie: 2012-07-13
- Data obowiązywania: 2019-05-14
- Dokument traci ważność: 2021-01-21
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA