REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 160 poz. 960
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 lipca 2011 r.
w sprawie zbieranych danych rynkowych
Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;
2) sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;
3) formę i terminy przekazywania danych rynkowych.
1) poziomu ceny:
a) skupu,
b) zakupu,
c) sprzedaży,
d) giełdowej,
e) targowiskowej,
f) hurtowej,
g) producenta,
h) importera;
2) wielkości obrotu.
2. Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, są zbierane w odniesieniu do rynku:
1) wołowiny, cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–e oraz pkt 2;
2) drobiu, jaj spożywczych oraz mleka – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz pkt 2;
3) baraniny – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz pkt 2;
4) cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2;
5) owoców i warzyw – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e–h oraz pkt 2;
6) kwiatów – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f;
7) roślin oleistych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz pkt 2;
8) chmielu i tytoniu – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2;
9) włókna lnianego i konopnego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2.
3. Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres danych rynkowych zbieranych dla tych artykułów są określone w załączniku do rozporządzenia.
1) 100 kilogramów mleka surowego;
2) tonę:
a) drobiu rzeźnego,
b) jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj;
3) kilogram:
a) szyszek chmielu, z podziałem na odmiany,
b) liści tytoniu, z podziałem na grupy odmian.
1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kilogramów:
a) liczoną jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych (Dz. U. Nr 28, poz. 180) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dorosłego określonej w załączniku V część A ust. III do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu;
2) liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w załączniku V część B ust. II do rozporządzenia nr 1234/2007 – w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w załączniku V część B ust. II do rozporządzenia nr 1234/2007;
3) poszczególnych gatunków zbóż;
4) nasion roślin oleistych;
5) owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, których tusze zostały sklasyfikowane według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz baranich określonej w załączniku V część C ust. III do rozporządzenia nr 1234/2007.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) koszty transportu własnego lub wynajętego związane z zakupem bydła rzeźnego ponoszone przez rzeźnię;
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1249/2008”, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 13 ust. 3–5 rozporządzenia nr 1249/2008.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w załączniku V część B ust. I i III do rozporządzenia nr 1234/2007. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 22 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 1249/2008.
7. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 1249/2008.
8. Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w załączniku V część B ust. IV do rozporządzenia nr 1234/2007, w art. 23 rozporządzenia nr 1249/2008 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego o parametrach określonych w art. 2 lit. b–d rozporządzenia Komisji (WE) nr 507/2008 z dnia 6 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1673/2000 w sprawie wspólnej organizacji rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. Urz. UE L 149 z 07.06.2008, str. 38);
2) kilogram:
a) cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań,
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego.
1) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;
2) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;
3) zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;
4) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych.
1) kilogram lub sztukę bydła żywego;
2) sztukę prosięcia;
3) decytonę lub kilogram warzyw;
4) tonę poszczególnych gatunków zbóż.
1) kilogram, sztukę lub pęczek owoców lub warzyw klasy jakości I określonej w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1), notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium;
2) sztukę kwiatów ciętych, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium.
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:
a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:
a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:
a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:
a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;
12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;
13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:
a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b) litrów sprzedanego mleka,
c) sztuk sprzedanych jaj,
d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;
15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.
1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła o masie powyżej 300 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,
b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła o masie powyżej 300 kilogramów i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach;
2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,
b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;
3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;
4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;
5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) cukru – przekazują producenci cukru;
7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;
9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczne;
10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;
11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym;
12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;
13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;
14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;
16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.
1) dobę – dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2) tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli – dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3) dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia – w odniesieniu do rynku kwiatów oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;
4) miesiąc kalendarzowy – w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz rynku mleka dla ceny skupu.
2. Dane rynkowe są przekazywane:
1) do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 – dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2) do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli – dla cen: producenta, targowiskowej i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3) do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4 – dla ceny importera;
4) do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 – dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;
5) do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 – w odniesieniu do rynku kwiatów;
6) do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 – w odniesieniu do rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz dla rynku mleka dla ceny skupu;
7) w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 – w odniesieniu do rynku pasz.
3. Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te są przesyłane w dniu roboczym przypadającym po tym dniu.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2002 r. Nr 135, poz. 1145, z 2004 r. Nr 34, poz. 292, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238 oraz z 2011 r. Nr 120, poz. 690.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 22 lipca 2011 r. (poz. 960)
ARTYKUŁY ROLNO-SPOŻYWCZE WCHODZĄCE W ZAKRES POSZCZEGÓLNYCH RYNKÓW ORAZ SZCZEGÓŁOWY ZAKRES DANYCH RYNKOWYCH ZBIERANYCH DLA TYCH ARTYKUŁÓW
I. Rynek wołowiny i cielęciny
1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena zakupu:
1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A – w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3;
2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B – w klasach R3, O3;
3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C – w klasach: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4;
4) tusze pochodzące od zwierząt kategorii D – w klasach: R2, R3, R4, O2, O3, O4, P1, P2, P3;
5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E – w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.
2. Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) ćwierci wołowe przednie od byków do 2 lat życia (kat. A);
2) ćwierci wołowe przednie od krów (kat. D);
3) ćwierci wołowe tylne od byków do 2 lat życia (kat. A);
4) ćwierci wołowe tylne od krów (kat. D);
5) ćwierci wołowe kompensowane od byków do 2 lat życia (kat. A);
6) ćwierci wołowe kompensowane od krów (kat. D);
7) mięso wołowe rostbef z kością;
8) mięso wołowe z udźca bez kości.
3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.
4. Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:
1) cielęta;
2) młode bydło opasowe (do 12. miesiąca życia);
3) krowy wybrakowane;
4) jałówki cielne;
5) krowy mleczne.
II. Rynek wieprzowiny
1. Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.
2. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i produkty mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) półtusze wieprzowe;
2) mięso wieprzowe z kością – schab środkowy;
3) szynka wieprzowa gotowana;
4) kiełbasa toruńska.
3. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:
1) półtusze wieprzowe;
2) mięso wieprzowe;
3) tłuszcze wieprzowe.
4. Prosięta o masie około 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.
III. Rynek owoców i warzyw
1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:
1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden Delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny Smith, Red Delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;
2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;
3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;
5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;
6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;
7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;
8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;
9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;
12) maliny przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;
13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;
14) porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
15) porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
16) agrest przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
17) aronia przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;
18) brokuły „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;
19) brokuły „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
20) pomidory „spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
21) pomidory „gruntowe” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
23) kalafiory „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;
24) kalafiory „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
25) cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;
27) kapusta biała „w główkach”, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 września do dnia 30 czerwca;
28) kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;
29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;
30) marchew przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;
31) ogórki „długie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;
32) ogórki „krótkie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;
33) ogórki „gruntowe” przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
34) ogórki „gruntowe” o długości 6–9 cm oraz 10–12 cm, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
38) fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
40) fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;
41) sałata pakowana;
42) pieczarki;
43) szparagi białe, fioletowe i zielone.
2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:
1) arbuzy;
2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton);
3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);
4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);
6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;
8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;
9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);
10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
11) maliny w opakowaniu jednostkowym;
12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);
14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;
16) truskawki w opakowaniu jednostkowym;
17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);
19) botwinka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;
20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
22) groch;
23) fasola;
24) kalafiory;
25) kapusta biała głowiasta wczesna;
26) kapusta biała głowiasta późna;
27) kapusta brukselska;
28) kasztany;
29) marchew wczesna – pęczek;
30) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
31) oberżyna;
32) ogórki „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
33) ogórki „spod osłon długie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
34) ogórki „spod osłon krótkie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
35) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
36) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
37) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
38) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
39) pietruszka wczesna – pęczek;
40) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
41) pomidory „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
42) pomidory „spod osłon” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
43) pory wczesne – pęczek;
44) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
45) rzodkiewka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;
46) sałata niepakowana;
47) sałata pakowana w folię;
48) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
49) szparagi;
50) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);
51) ziemniaki jadalne wczesne „myte” w opakowaniu jednostkowym;
52) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);
53) ziemniaki jadalne „myte” odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.
3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:
1) cebula biała – cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, o kształcie typowym dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, z dopuszczalnymi małymi plamami i powierzchniowymi pęknięciami zewnętrznych łusek;
2) ziemniaki jadalne – całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, o kształcie typowym dla odmiany.
4. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:
1) pomidory – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
2) ogórki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
3) karczochy – w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;
4) cukinia – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
5) pomarańcze – w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;
6) klementynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
7) mandarynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
8) cytryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;
9) winogrona – od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
10) jabłka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
11) gruszki – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
12) morele – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;
13) wiśnie – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;
14) brzoskwinie – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;
15) nektaryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;
16) śliwki – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.
IV. Rynek zbóż
1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:
1) jęczmień;
2) kukurydza;
3) owies;
4) pszenica;
5) pszenżyto;
6) żyto.
2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) mąka pszenna;
2) mąka żytnia;
3) otręby pszenne;
4) otręby żytnie;
5) śruta pszenna;
6) śruta żytnia.
V. Rynek mleka
1. Mleko surowe w klasie ekstra, dla którego jest ustalana cena skupu.
2. Przetwory mleczne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) masło ekstra – o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82% masy i maksymalnej zawartości wody 16% masy:
a) w blokach 25 kg,
b) konfekcjonowane 200 g–300 g;
2) mleko odtłuszczone w proszku spełniające wymogi jakościowe skupu interwencyjnego, w workach 25 kg;
3) mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową, w workach 25 kg;
4) mleko spożywcze pasteryzowane w folii lub kartonie:
a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,
b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8%,
c) o zawartości tłuszczu 2%,
d) o zawartości tłuszczu 3,2%,
e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;
5) mleko spożywcze UHT w kartonie:
a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,
b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8%,
c) o zawartości tłuszczu 2%,
d) o zawartości tłuszczu 3,2%,
e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;
6) jogurt naturalny;
7) kefir;
8) śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:
a) o zawartości tłuszczu 10–29%,
b) o zawartości tłuszczu powyżej 29%;
9) mleko zagęszczone w opakowaniach 500 g:
a) słodzone,
b) niesłodzone;
10) ser dojrzewający typu Edamski w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 40–45%;
11) ser dojrzewający typu Gouda w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45–50%;
12) ser dojrzewający typu Ementaler w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45–50%;
13) ser dojrzewający typu Cheddar w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45–50%;
14) ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski w blokach powyżej 2 kg;
15) ser dojrzewający typu Parmezan w blokach powyżej 2 kg;
16) ser dojrzewający typu Radamer w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;
17) sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;
18) sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:
a) serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%,
b) twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%;
19) ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30%;
20) ser typu Feta;
21) bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3%;
22) serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5%, w workach 25 kg;
23) laktoza;
24) kazeina i kazeiniany;
25) maślanka w proszku;
26) maślanka naturalna.
VI. Rynek drobiu
1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:
1) kurczęta typu brojler;
2) indory;
3) indyczki;
4) brojlery kacze;
5) brojlery gęsie;
6) gęsi tuczone;
7) kury nioski ze stad reprodukcyjnych;
8) kury nioski ze stad towarowych;
9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;
10) kury mięsne ze stad towarowych.
2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) drób świeży, schłodzony i mrożony:
a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65%) w klasie A,
b) tuszki indyków patroszonych (73%);
2) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:
a) z kurczaka:
– filety,
– połówki,
– ćwiartki,
– całe skrzydła,
– piersi i ich kawałki,
– nogi i ich kawałki,
– wątroby,
b) z indyka:
– filety,
– całe skrzydła,
– piersi i ich kawałki,
– podudzia i ich kawałki,
– wątroby.
VII. Rynek jaj spożywczych
1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.
2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.
VIII. Rynek roślin oleistych
1. Nasiona rzepaku o wilgotności 7% (+/-0,5%) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2%, oleju minimum 40% i zanieczyszczeń do 2%, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.
2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5%, substancji lotnych do 0,5% i zanieczyszczeń do 0,02% oraz o liczbie nadtlenkowej do 5%;
2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5% (+/-0,5%), wody do 12% (+/-0,5%), białka do 33% oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2%.
IX. Rynek baraniny
1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena zakupu:
1) jagnięta poniżej 12. miesiąca życia z podziałem na kategorie wagowe:
a) do 12 kg,
b) od 12,1 do 17 kg,
c) od 17,1 do 24 kg,
d) od 24,1 do 31 kg,
e) od 31,1 do 36 kg,
f) od 36,1 do 40 kg,
g) powyżej 40 kg;
2) pozostałe owce.
2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena zakupu:
1) tusze jagniąt poniżej 12. miesiąca życia i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:
a) masa do 7 kg,
b) masa od 7,1 do 10 kg,
c) masa od 10,1 do 13 kg;
2) według klasyfikacji EUROP:
a) tusze jagniąt do 12. miesiąca życia i o masie powyżej 13 kg,
b) tusze jagniąt powyżej 12. miesiąca życia.
X. Rynek kwiatów
Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o długości od 40 cm do 100 cm, dla których jest ustalana cena hurtowa:
1) goździki wielkokwiatowe – wszystkie odmiany;
2) goździki gałązkowe – wszystkie odmiany;
3) róże – wszystkie odmiany.
XI. Rynek cukru
Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży:
1) cukier wyprodukowany w ramach kwoty produkcyjnej cukru;
2) cukier wyprodukowany poza kwotą produkcyjną cukru.
XII. Rynek pasz
1. Mieszanki paszowe pełnoporcjowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) dla bydła:
a) dla krów mlecznych,
b) dla opasów,
c) dla cieląt,
d) preparaty mlekozastępcze,
e) uniwersalne – stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;
2) dla świń:
a) dla loch,
b) dla knurów,
c) prestarter lub starter,
d) grower lub finisher,
e) preparaty mlekozastępcze,
f) uniwersalne – stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;
3) dla drobiu:
a) dla brojlerów:
– prestarter lub starter,
– grower lub finisher,
b) dla niosek oraz kogutów:
– dla stad towarowych,
– dla stad reprodukcyjnych,
c) dla indyków:
– prestarter lub starter,
– grower lub finisher,
d) uniwersalne – stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.
2. Mieszanki paszowe uzupełniające oraz premiksy w przeliczeniu na 1%, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) dla bydła:
a) dla krów mlecznych,
b) dla opasów,
c) dla cieląt,
d) uniwersalne – stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;
2) dla świń:
a) dla loch,
b) dla knurów,
c) prestarter lub starter,
d) grower lub finisher,
e) uniwersalne – stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;
3) dla drobiu:
a) dla brojlerów:
– prestarter lub starter,
– grower lub finisher,
b) dla niosek oraz kogutów:
– dla stad towarowych,
– dla stad reprodukcyjnych,
c) dla indyków:
– prestarter lub starter,
– grower lub finisher,
d) uniwersalne – stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.
XIII. Rynek chmielu
Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 30 kwietnia, dla których jest ustalana cena skupu:
1) szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;
2) szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.
XIV. Rynek włókna lnianego i konopnego
Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.
XV. Rynek produktów rolnictwa ekologicznego
Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) mięso wołowe w elementach;
2) mięso wieprzowe w elementach;
3) mleko krowie, owcze i kozie;
4) jaja;
5) owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.
XVI. Rynek tytoniu
Liście tytoniu (wysuszone, nieprzetworzone), dla których jest ustalana cena skupu, z podziałem na grupy odmian:
1) grupa I – tytoń jasny suszony ogniowo-rurowo, odmiany typu Virginia;
2) grupa II – tytoń jasny suszony powietrzem, odmiany typu Burley;
3) grupa III – tytoń ciemny suszony powietrzem, odmiany typu Puławski i Mocny Skroniowski;
4) grupa IV – tytoń ciemny suszony powietrzem, z możliwością dosuszenia i wędzenia – odmiany typu Kentucky.
- Data ogłoszenia: 2011-08-03
- Data wejścia w życie: 2011-08-18
- Data obowiązywania: 2014-07-26
- Dokument traci ważność: 2015-08-24
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA