REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 63 poz. 327
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 4 marca 2011 r.
w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej
Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) żołnierzach – należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy:
a) odbywają:
– zasadniczą służbę wojskową,
– ćwiczenia wojskowe,
– przeszkolenie wojskowe,
b) pełnią:
– służbę przygotowawczą,
– służbę wojskową w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
2) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;
3) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5) turnusie rehabilitacyjnym z treningiem psychologicznym – należy przez to rozumieć proces adaptacji po powrocie do kraju żołnierzy, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa;
6) dyżurach bojowych – należy przez to rozumieć pozostawanie pododdziałów, zespołów, załóg i obsad w gotowości do natychmiastowego podjęcia realizacji działań wynikających z zadań postawionych jednostce wojskowej w planach jej użycia, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, połączone z przebywaniem w miejscu pełnienia służby, z wyłączeniem dyżurów etatowych;
7) dyżurach ratowniczych – należy przez to rozumieć planowe pozostawanie w gotowości wydzielonych sił i środków, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, w celu udzielenia pomocy załogom statków powietrznych, jednostek pływających lub udziału specjalistycznych grup ratowniczych w identyfikacji i likwidacji zdarzeń związanych z uwolnieniem toksycznych środków przemysłowych lub wypadków radiacyjnych i likwidacji ich skutków;
8) sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
9) szkoleniach w garnizonie – należy przez to rozumieć szkolenia taktyczne, taktyczno-specjalne oraz ogniowe, wynikające z programów szkolenia i zawarte w diagramach szkolenia;
10) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe z zakresu szkolenia dowództw i sztabów, ujęte w rocznym planie zasadniczych przedsięwzięć jednostki wojskowej, połączone z przebywaniem żołnierzy w miejscach pełnienia służby;
11) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć zasadniczą normę wyżywienia, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
12) stołówce wojskowej – należy przez to rozumieć stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy oraz obiekt żywienia na jednostkach pływających Marynarki Wojennej, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
1) zasadnicze:
a) żołnierską – 010,
b) szkolną – 020,
c) specjalną – 030,
d) operacyjną – 040 lub 044,
e) wojenną – 050;
2) dodatkowe:
a) ogólną – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) polowe:
a) paczkowaną indywidualną suchą – S,
b) skoncentrowaną lądową – PS-ląd,
c) skoncentrowaną morską – PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju.
2. Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3. Żołnierzom przysługuje wyżywienie w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1) w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków – do czterdziestu ośmiu godzin;
2) w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej – w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;
3) w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4. Normy wyżywienia niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację nie podlegają wydaniu.
1) 50% przysługującej im normy wyżywienia – jeżeli czas ćwiczeń wojskowych wynosi do 12 godzin;
2) 100% przysługującej im normy wyżywienia – jeżeli ten czas wynosi ponad 12 godzin.
1) odbywający zasadniczą służbę wojskową nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;
2) odbywający ćwiczenia wojskowe nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;
3) podoficerowie i szeregowi rezerwy nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;
4) konwojowani do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe, zatrzymani oraz osadzeni w izbach zatrzymań utworzonych przez Ministra Obrony Narodowej.
1) wchodzący w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej;
2) w czasie:
a) uczestniczenia w ćwiczeniach poza garnizonem i rekonesansach,
b) uczestniczenia w ćwiczeniach lub szkoleniach na terenie poligonów i w zgrupowaniach defiladowych,
c) pełnienia dyżurów bojowych, dyżurów ratowniczych, udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych lub likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu,
d) pełnienia dyżurów w ramach uruchomionego systemu zarządzania kryzysowego,
e) uczestniczenia w szkoleniach lub ćwiczeniach w garnizonie;
3) pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;
4) pełniący służbę w jednostkach wojskowych kawalerii powietrznej, powietrznodesantowych oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego;
5) pełniący służbę w jednostkach wojskowych kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego;
6) wykonujący skoki ze spadochronem bądź nurkowanie, zgodnie z planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie;
7) uczestniczący w kursach w ośrodkach szkolenia nurków i płetwonurków;
8) sportowcy wojskowi;
9) oficerowie, podchorążowie i kadeci rezerwy.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020 otrzymują również żołnierze:
1) pełniący służbę przygotowawczą;
2) odbywający przeszkolenie wojskowe;
3) szkoleni w związku ze skierowaniem do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych – przed wyjazdem, od dnia rozpoczęcia przygotowania do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
4) skierowani na turnus rehabilitacyjny z treningiem psychologicznym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach przebywania w ośrodku, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie.
3. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020, w wymiarze 200% tej normy otrzymują żołnierze w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych.
1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Wielkiej Nocy;
2) w dniu 31 grudnia albo 1 stycznia, Święta Narodowego Trzeciego Maja i Narodowego Święta Niepodległości;
3) w dniu Święta Wojska Polskiego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozformowania jednostki wojskowej;
5) w dniu przysięgi wojskowej.
1) wchodzący w skład zespołu lub grupy poszukiwawczo-ratowniczej – w dniach pełnienia dyżuru ratowniczego;
2) zaliczani do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonujący loty zgodnie z programem szkolenia;
3) etatowi instruktorzy spadochronowi wykonujący czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia – w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
1) wchodzący w skład załóg okrętów podwodnych – w czasie rejsów;
2) uczestniczący w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 6;
3) wyznaczeni do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji – od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia powrotu do jednostki, w której kontynuują służbę wojskową;
4) jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:
a) konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b) ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 6,
c) szkoleniu,
d) akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e) przedsięwzięciach reprezentacyjnych,
f) akcji zapobieżenia aktom terroryzmu lub ich skutkom;
5) zaliczani do personelu latającego wykonujący loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych;
6) sportowcy wojskowi delegowani na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
1) w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej – 010 i szkolnej – 020 – w dniach:
a) świąt i uroczystości, o których mowa w § 11 pkt 2–5,
b) wykonywania zadań określonych w § 8 ust. 1 pkt 2 lit. a–d oraz pkt 3–4,
c) wykonywania prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi;
2) według normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 w dniach, o których mowa w § 11 pkt 1 – w wymiarze 100% tej normy;
3) w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010:
a) w czasie pełnienia służby wartowniczej,
b) w czasie pełnienia całodobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych, niezależnie od uprawnień określonych w pkt 1 lit. a i pkt 2,
c) w przypadkach indywidualnych – na wniosek lekarza;
4) wchodzący w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100% tej normy jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów jednostek pływających Marynarki Wojennej – w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
5) nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą – w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020;
6) pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305, w czasie:
a) ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150% tej normy,
b) ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80% tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;
3) o których mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz w § 9;
4) sportowcy wojskowi w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych.
2. Napój w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju – 160 otrzymują żołnierze:
1) o których mowa w § 13 pkt 2–4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy – 044;
2) pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;
3) pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 – w dniach pełnienia dyżurów bojowych.
2. Równoważnik pieniężny odpowiada wartości pieniężnej normy wyżywienia będącej wartością środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład norm wyżywienia.
3. Równoważnik pieniężny ustala, zgodnie z ust. 2, Minister Obrony Narodowej w przepisach w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia.
1) w przypadku przebywania na:
a) całodobowej przepustce,
b) urlopie;
2) w okolicznościach uzasadnionych rodzajem wykonywanego zadania służbowego;
3) w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymali wyżywienie w naturze – w wysokości równej wartości pieniężnej 200% zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.
2. W przypadkach, o których mowa w § 22 pkt 1 lit. b i pkt 2–3, równoważnik pieniężny wypłaca się z góry, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.
3. Równoważnik pieniężny wypłaca żołnierzom jednostka wojskowa, która prowadzi dla nich gospodarkę żywnościową.
Minister Obrony Narodowej: B. Klich
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 277, poz. 2742, z 2005 r. Nr 180, poz. 1496, z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i 711 i Nr 220, poz. 1600, z 2007 r. Nr 107, poz. 732 i Nr 176, poz. 1242, z 2008 r. Nr 171, poz. 1056, Nr 180, poz. 1109, Nr 206, poz. 1288, Nr 208, poz. 1308 i Nr 223, poz. 1458, z 2009 r. Nr 22, poz. 120, Nr 97, poz. 801, Nr 161, poz. 1278, Nr 190, poz. 1474 i Nr 219, poz. 1706, z 2010 r. Nr 107, poz. 679, Nr 113, poz. 745, Nr 127, poz. 857, Nr 182, poz. 1228, Nr 217, poz. 1427 i Nr 240, poz. 1601 oraz z 2011 r. Nr 22, poz. 114.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 4 marca 2011 r. (poz. 327)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W CZYNNEJ SŁUŻBIE WOJSKOWEJ1)
Symbol grupy środków spożywczych | Nazwa grupy środków spożywczych | Normy wyżywienia | ||||||||
zasadnicze | dodatkowe | |||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | wojenna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 050 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | 52 | – | – | – |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | 112 | – | – | – |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 850 | 100 | 700 | – |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 446 | 83 | – | – |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | – | – | – | – |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | – | – | – | – |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | – | 370 | – | – |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | – | 20 | – | – |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | – | – | 25 (0,5)x | – | – |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | 60 | – | – | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | 100 | – | – | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | – | 50 | 65 | – | – |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 113 | 110 | – | – |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 81 | 420 | – | – |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 101 | 20 | – | – |
16 | Woda pitna butelkowana | – | – | – | – | (2,5)* | – | – | – | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* – w litrach.
1) Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.
- Data ogłoszenia: 2011-03-24
- Data wejścia w życie: 2011-04-08
- Data obowiązywania: 2018-05-01
- Dokument traci ważność: 2019-06-17
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA