REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 62 poz. 318

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 10 marca 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 72, poz. 424) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 229, poz. 2273, z 2004 r. Nr 162, poz. 1694, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 251, poz. 1847 oraz z 2008 r. Nr 98, poz. 634.

Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 marca 2011 r. (poz. 318)

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

 Lp.

Wykaz produktów i grup produktów

Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)

Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych

dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego

dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego

dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego

1

2

3

4

5

6

1

Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone

24 sztuki

5

2

Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone

50 sztuk

80 sztuk

80 sztuk

5

3

Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone

2000 sztuk

4000 sztuk

4000 sztuk

5

4

Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone)

200 sztuk

400 sztuk

600 sztuk

5

5

Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone:

 

 

kurczaki lub

500 000 sztuk

5

kaczki, lub

4000 sztuk

5

gęsi, lub

4000 sztuk

5

indyki, lub

4000 sztuk

5

przepiórki, lub

4000 sztuk

5

perliczki, lub

4000 sztuk

5

strusie1)

500 sztuk

5

 

 1

2

3

4

5

6

6

Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone

4000 sztuk

5

7

Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

5

8

Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone)

1000 sztuk

5

9

Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

4000 sztuk

5000 sztuk

5

10

Jaja ptasie

500 000 sztuk

5

11

Mleko:

 

 

 

 

krowie,

100 000 litrów

100 000 litrów

100 000 litrów

5

owcze lub kozie

30 000 litrów

60 000 litrów

90 000 litrów

5

12

Miód naturalny lub inne produkty pszczele

50 000 zł

5

13

Kwiaty świeże – cięte, doniczkowe

800 000 zł

5

14

Ziemniaki świeże lub chłodzone

250 ton

500 ton

750 ton

5

15

Ziarno zbóż

200 ton

400 ton

600 ton

5

16

Nasiona roślin oleistych

300 ton

600 ton

900 ton

5

17

Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych

400 ton

800 ton

1200 ton

5

18

Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej2)

200 000 zł

5

19

Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych

500 000 zł

1 000 000 zł

1 500 000 zł

5

20

Buraki cukrowe

2000 ton

4000 ton

6000 ton

5

21

Len lub konopie – uprawiane na włókno

10 hektarów

20 hektarów

20 hektarów

5

22

Szyszki chmielowe

45 hektarów

7

23

Liście tytoniu suszone

380 ton

50

 

 1

2

3

4

5

6

24

Materiał siewny lub sadzeniaki

300 000 zł

600 000 zł

900 000 zł

5

25

Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego

50 000 zł

5

26

Produkty rolnictwa ekologicznego

40 000 zł

5

27

Owoce i warzywa3)

200 000 zł

5

28

Owoce3)

200 000 zł

5

29

Warzywa3)

200 000 zł

5

30

Owoce przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

31

Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

32

Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

33

Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych

100 000 zł

5

34

Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich

500 000 sztuk

5

35

Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

40 000 zł

5

 

 

1) Jeżeli grupa zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

2) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.

3) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup przed dniem 1 maja 2004 r.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA