REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 23 poz. 121
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 21 stycznia 2011 r.
w sprawie wykonywania kontroli przestrzegania przepisów prawa celnego oraz innych przepisów związanych z przywozem i wywozem towarów
Na podstawie art. 49 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. Nr 168, poz. 1323 i Nr 201, poz. 1540 oraz z 2010 r. Nr 182, poz. 1228) zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1. [Zakres regulacji]
1) przestrzegania przepisów prawa celnego oraz innych przepisów związanych z przywozem i wywozem towarów w obrocie między obszarem celnym Unii Europejskiej a państwami trzecimi;
2) przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur zarejestrowanych we właściwej agencji płatniczej ustanowionej zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 30 lipca 2003 r. o uruchamianiu środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej (Dz. U. Nr 166, poz. 1611 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 93, poz. 890);
3) stosowania receptur, o których mowa w pkt 2, oraz prawidłowości deklaracji dotyczących surowców wykorzystywanych przy produkcji towarów wywożonych z refundacją wywozową;
4) działalności zakładów produkcyjnych i przetwórczych w zakresie prawidłowości deklaracji dotyczących surowców wykorzystywanych przy produkcji towarów wywożonych z wnioskiem o refundację wywozową;
5) prawidłowości wypłaty refundacji wywozowych przyznawanych w przypadku wywozu produktów rolnych do państw trzecich, realizowanych w ramach finansowania wspólnej polityki rolnej, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 485/2008 z dnia 26 maja 2008 r. w sprawie kontroli przez państwa członkowskie transakcji stanowiących część systemu finansowania przez Europejski Fundusz Rolniczy Gwarancji (Dz. Urz. UE L 143 z 03.06.2008, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 485/2008”, i na zasadach w nim określonych;
6) wywozu i przywozu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej towarów podlegających ograniczeniom lub zakazom.
1) ocenie cech zewnętrznych i treści dokumentów;
2) oględzinach znaków zabezpieczających, w szczególności hologramów lub kodów, jeżeli dokument został w ten sposób zabezpieczony;
3) uzyskaniu od organów lub osób, które wystawiły dokumenty, potwierdzenia ich autentyczności;
4) dokonaniu przez organ celny lub inny organ albo instytucję ekspertyzy laboratoryjnej dokumentów;
5) ustaleniu autentyczności podpisów, pieczęci i innych znaków urzędowych lub firmowych;
6) porównaniu dokumentów z ich kopiami lub uwierzytelnionymi fotokopiami, które są w posiadaniu organów celnych lub zostały bezpośrednio przekazane organom celnym przez organy lub osoby, które wystawiły te dokumenty.
Rozdział 2
Wykonywanie kontroli w urzędzie celnym albo miejscu wyznaczonym lub uznanym przez organ celny
§ 5. [Okazanie numeru znaku identyfikacji osobistej]
2. Kontrola towarów wprowadzanych na obszar celny Unii Europejskiej przed nadaniem przeznaczenia celnego jest wykonywana w szczególności przez weryfikację:
1) dokumentów wymaganych na podstawie przepisów prawa;
2) komunikatów przesyłanych w Systemie Kontroli Importu – ICS.
1) wyposażenia i środków pomocy przewożonych przez członków grup ratowniczych;
2) towarów przewożonych przez członków załóg pojazdów straży pożarnej, sanitarnych oraz towarów przewożonych przez osoby uczestniczące w akcjach ratowniczych;
3) autobusów w komunikacji międzynarodowej dokonujących regularnych przewozów osób;
4) środków transportu przewożących żywe zwierzęta, towary łatwo psujące się, niebezpieczne lub pomoc humanitarną;
5) towarów przewożonych przez upoważnionych przedsiębiorców, posiadających świadectwa AEO.
2. Kontroli poza kolejnością można dokonać także w innych szczególnie uzasadnionych przypadkach.
1) po dokonaniu zgłoszenia celnego;
2) przed nadaniem przeznaczenia celnego w przypadku, gdy nadanie towarom przeznaczenia celnego nie wymaga dokonania zgłoszenia celnego.
2. Jeżeli przepisy prawa uzależniają przywóz lub wywóz towaru od posiadania pozwolenia, funkcjonariusz w momencie przyjęcia zgłoszenia celnego jest obowiązany, w szczególności:
1) dokonać, na oryginale pozwolenia, adnotacji:
a) o ilości lub wartości przywożonego lub wywożonego towaru,
b) o całkowitym wykorzystaniu pozwolenia, jeżeli towar objęty pozwoleniem został w całości przywieziony lub wywieziony,
2) zwrócić oryginał pozwolenia zgłaszającemu
– chyba że przepisy odrębne określają inny sposób postępowania.
1) są autentyczne i odpowiednie;
2) nie są zniszczone lub uszkodzone.
2. W przypadku przywozu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyrobów akcyzowych, na które polskie znaki akcyzy nałożono za granicą, kontrola jest wykonywana również przez sprawdzenie, czy znaki te zostały wywiezione z kraju zgodnie z obowiązującymi przepisami, oraz sprawdzenie, czy został spełniony obowiązek określony w art. 136 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11, z późn. zm.2)).
2. Funkcjonariusz potwierdza złożenie towarów w magazynie czasowego składowania lub wyprowadzenie towarów z magazynu czasowego składowania w ewidencji towarowej prowadzonej w tym magazynie, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.
3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli z zatwierdzonego regulaminu prowadzenia magazynu czasowego składowania wynika odmienny sposób wykonywania tych czynności.
Rozdział 3
Wykonywanie kontroli w siedzibie, w miejscu prowadzenia działalności gospodarczej oraz miejscu zamieszkania podmiotu podlegającego kontroli
§ 12. [Kontrola uproszczeń w stosowaniu przepisów prawa celnego]
1) przepisów dotyczących uproszczeń w stosowaniu przepisów prawa celnego;
2) przepisów związanych z przywozem, przewozem lub wywozem towarów;
3) warunków określonych w pozwoleniu;
4) warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację prowadzonej przez podmiot podlegający kontroli dokumentacji lub przez porównanie stanu towaru z dokumentacją.
1) przechowanie ich u podmiotu podlegającego kontroli w oddzielnym, zamkniętym pomieszczeniu, na które zostały nałożone zamknięcia urzędowe;
2) nałożenie zamknięć urzędowych i oddanie za pokwitowaniem na przechowanie podmiotowi podlegającemu kontroli;
3) odebranie ich za pokwitowaniem.
Rozdział 4
Wykonywanie kontroli w miejscach innych niż urząd celny albo miejsce wyznaczone lub uznane przez organ celny oraz innych niż siedziba, miejsce prowadzenia działalności gospodarczej oraz miejsce zamieszkania podmiotu podlegającego kontroli
§ 14. [Okazanie legitymacji służbowej]
2. Legitymację służbową, w przypadkach o których mowa w art. 36 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej, zwanej dalej „ustawą”, okazuje się w sposób umożliwiający odczytanie i odnotowanie danych funkcjonariusza, w szczególności jego stopnia, imienia i nazwiska oraz nazwy organu, który wydał ten dokument.
3. W przypadku gdy w wyniku przeprowadzonych czynności kontrolnych nie stwierdzono nieprawidłowości, funkcjonariusz poucza podmiot podlegający kontroli o prawie złożenia wniosku o sporządzenie protokołu z wykonanych czynności.
Rozdział 5
Wykonywanie kontroli stosowania procedur celnych
§ 16. [Kontrola stosowania procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu]
2. Kontrole przeprowadza się w szczególności w przypadku, gdy towar został zwolniony z należności przywozowych ze względu na przeznaczenie lub cel przywozu albo pod warunkiem nieodstępowania towaru, a także, gdy ze względu na przeznaczenie towarów zostały zastosowane obniżone lub preferencyjne stawki celne albo inne środki taryfowe.
3. Kontrola dopuszczenia do swobodnego obrotu towarów z zastosowaniem zerowej lub obniżonej stawki celnej ze względu na ich przeznaczenie jest wykonywana przez sprawdzenie, czy podmiot podlegający kontroli prowadzi działalność zgodnie z przepisami prawa celnego, w tym:
1) towary nie zostały usunięte spod dozoru celnego przed otrzymaniem określonego w pozwoleniu przeznaczenia;
2) towary zostały użyte w celach określonych do zastosowania obniżonej lub zerowej stawki celnej;
3) przestrzega wyznaczonych terminów, w których towary dopuszczone do swobodnego obrotu z zastosowaniem zerowej lub obniżonej stawki celnej ze względu na ich przeznaczenie powinny otrzymać określone dla nich przeznaczenie;
4) przestrzega warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia oraz warunków określonych w pozwoleniu;
5) przestrzega procedury obiegu karty kontrolnej T5, o której mowa w art. 912a–912g rozporządzenia wykonawczego.
1) dokumentów wymaganych na podstawie przepisów prawa;
2) zamknięć urzędowych;
3) przestrzegania terminu dostarczenia towarów i dokumentów do urzędu przeznaczenia;
4) komunikatów przesyłanych w Nowym Skomputeryzowanym Systemie Tranzytowym (NCTS), w tym terminów ich przesyłania;
5) zgodności stanu faktycznego przewożonego towaru z danymi zawartymi w zgłoszeniu celnym oraz w dołączonych dokumentach.
1) towary, podczas ich pozostawania w składzie celnym, nie zostały usunięte spod dozoru celnego;
2) spełnia obowiązki wynikające ze składowania towarów objętych procedurą składu celnego;
3) przestrzega warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia oraz warunków określonych w pozwoleniu;
4) towary są poddawane zwyczajowym czynnościom, zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu;
5) towary są czasowo wyprowadzane ze składu celnego, zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez sprawdzenie faktycznego stanu składowanych towarów ze stanem wynikającym z dokumentów celnych, ewidencji towarowych lub wykazu towarów przedkładanego na podstawie art. 529 rozporządzenia wykonawczego oraz weryfikacji dokumentacji w zakresie niezbędnym do stwierdzenia przestrzegania warunków, o których mowa w ust. 1 pkt 3.
1) przestrzega terminu, w którym produkty kompensacyjne powinny zostać wywiezione, powrotnie wywiezione lub otrzymać inne przeznaczenie celne;
2) przestrzega terminu na złożenie rozliczenia procedury oraz wymogów, które rozliczenie takie musi spełniać;
3) warunki określone dla towarów ekwiwalentnych są spełnione;
4) przestrzegane są warunki niezbędne do udzielenia pozwolenia oraz warunki określone w pozwoleniu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację dokumentacji posiadanej przez podmiot podlegający kontroli, w zakresie niezbędnym do stwierdzenia przestrzegania warunków, o których mowa w ust. 1, oraz może być wykonywana przez oględziny towaru lub miejsca, w którym są wykonywane czynności w ramach procedury uszlachetniania czynnego, lub przez wykonanie czynności, o której mowa w art. 32 ust. 1 pkt 10 ustawy.
1) terminu, w którym produkty przetworzone powinny zostać dopuszczone do obrotu;
2) terminu do złożenia rozliczenia procedury oraz wymogów, które rozliczenia takie powinny spełniać;
3) warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia oraz warunków określonych w pozwoleniu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację dokumentacji posiadanej przez podmiot podlegający kontroli w zakresie niezbędnym do stwierdzenia przestrzegania wymogów, o których mowa w ust. 1, oraz może być wykonywana przez oględziny towarów lub miejsca, w którym są wykonywane czynności w ramach kontrolowanej procedury, lub przez wykonanie czynności, o której mowa w art. 32 ust. 1 pkt 10 ustawy.
1) wykorzystuje towar objęty procedurą odprawy czasowej zgodnie z przepisami prawa celnego;
2) przestrzega wyznaczonych terminów, w tym terminu, w którym towary przywożone powinny zostać powrotnie wywiezione lub otrzymać nowe przeznaczenie celne;
3) przestrzega warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia oraz warunków określonych w pozwoleniu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację posiadanej przez podmiot kontrolowany dokumentacji oraz może być wykonywana przez oględziny towaru, jak również miejsc, w których jest on wykorzystywany.
1) przestrzega terminu, w którym produkty kompensacyjne powinny zostać powrotnie przywiezione;
2) prawidłowo zastosował przepisy dotyczące całkowitego lub częściowego zwolnienia z należności przywozowych;
3) warunki określone dla produktów zamiennych zostały spełnione;
4) przestrzega warunków niezbędnych do udzielenia pozwolenia oraz warunków określonych w pozwoleniu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację dokumentacji posiadanej przez podmiot podlegający kontroli oraz może polegać na oględzinach i rewizji towaru.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest wykonywana w szczególności przez weryfikację:
1) komunikatów przesyłanych w Systemie Kontroli Eksportu (ECS), w tym terminów ich przesyłania;
2) zgodności stanu faktycznie wywożonego towaru z danymi zawartymi w zgłoszeniu celnym oraz w dokumentach stanowiących załączniki do zgłoszenia celnego.
Rozdział 6
Wykonywanie kontroli działalności składów celnych, działalności prowadzonej w wolnym obszarze celnym i składzie wolnocłowym
§ 24. [Kontrola działalności składu celnego]
1) stan pomieszczeń oraz wyposażenie składu celnego zapewniają odpowiednie warunki składowania towarów, umożliwiają prowadzenie kontroli i gwarantują pozostawanie towarów pod dozorem celnym;
2) towary są składowane zgodnie z ustalonymi warunkami, a zwłaszcza czy przestrzegane są wyznaczone terminy składowania;
3) ewidencja towarowa jest prowadzona zgodnie z przepisami prawa celnego oraz warunkami określonymi przez organ Służby Celnej;
4) operacje dotyczące:
a) składowania towarów wspólnotowych nieobjętych procedurą składu celnego,
b) poddania towarów niewspólnotowych w pomieszczeniach składu celnego procesom uszlachetniania pod procedurą uszlachetniania czynnego,
c) poddania towarów niewspólnotowych w pomieszczeniach składu celnego procesom przetwarzania pod kontrolą celną
– nie ograniczają możliwości sprawowania dozoru celnego;
5) objęcie towarów procedurą składu celnego bez ich przedstawienia organom Służby Celnej lub dopuszczenie do obrotu towarów uprzednio objętych procedurą składu celnego bez przedstawiania ich organom Służby Celnej następuje zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu;
6) ilość towarów znajdujących się w składzie celnym jest zgodna z ilością wykazaną w ewidencji towarowej oraz w dokumentach celnych;
7) usunięte zostały uchybienia stwierdzone w wyniku wcześniejszej kontroli składu celnego.
2. W uzasadnionych przypadkach organ Służby Celnej może zakazać wprowadzania towarów do składu celnego lub wyprowadzania towarów ze składu celnego na okres niezbędny do przeprowadzenia czynności kontrolnych w składzie celnym.
1) działalność gospodarcza w wolnym obszarze celnym lub składzie wolnocłowym prowadzona jest przez operatorów zgodnie z zakresem i warunkami ustalonymi w decyzji wydanej przez organ Służby Celnej;
2) stan towarów, którym nadano przeznaczenie wolny obszar celny, i stan towarów objętych w wolnym obszarze celnym lub składzie wolnocłowym dopuszczalnymi procedurami celnymi jest zgodny z dokumentami celnymi oraz zapisami w ewidencji towarowej;
3) ewidencje towarowe są prowadzone zgodnie z zasadami określonymi przez organ Służby Celnej;
4) spełnione są wymogi, od których przepisy prawa celnego uzależniają udzielenie zgody na prowadzenie działalności gospodarczej w wolnym obszarze celnym lub składzie wolnocłowym;
5) przestrzegane są terminy pozostawania towarów w wolnym obszarze celnym lub składzie wolnocłowym, jeżeli terminy takie zostały wyznaczone.
1) granice wolnego obszaru celnego lub składu wolnocłowego są zgodne z przepisami wydanymi na podstawie art. 27 ust. 2 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. – Prawo celne;
2) granice oraz miejsca wejścia i wyjścia do wolnego obszaru celnego lub składu wolnocłowego zapewniają możliwość skutecznego sprawowania dozoru celnego i zapobiegają nieprawidłowemu wyprowadzaniu towarów z tego obszaru;
3) spełnione są wymogi, od których przepisy prawa celnego uzależniają ustanowienie wolnego obszaru celnego lub składu wolnocłowego;
4) prace budowlane i modernizacyjne na terenie wolnego obszaru celnego lub składu wolnocłowego są realizowane zgodnie z zasadami określonymi w przepisach prawa celnego.
Rozdział 7
Wykonywanie kontroli wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej
§ 27. [Kontrola przystosowania zakładów produkcyjnych do rejestrowania i stosowania receptur]
1) zakład prowadzi działalność w zakresie produkcji produktów przetworzonych;
2) surowce wykorzystywane do wytwarzania produktów przetworzonych i wywożonych w celu uzyskania refundacji wywozowej są przechowywane oddzielnie od innych surowców lub zapewnione są warunki do prawidłowego lokalizowania i identyfikowania surowców na podstawie dokumentacji handlowej, produkcyjnej lub magazynowej;
3) producent posiada warunki do prowadzenia w zakładzie produkcyjnym stałej ewidencji surowców, z wyszczególnieniem ich pochodzenia, używanych półproduktów, produktów ubocznych, strat oraz gotowych produktów lub produktów przetworzonych, jak również dokumentacji handlowej dotyczącej wszystkich zgłoszonych i zarejestrowanych receptur;
4) producent posiada warunki do archiwizowania dokumentacji produkcyjnej, handlowej i magazynowej w porządku chronologicznym.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej.
3. Dokumentacja handlowa oznacza dokumenty określone w art. 1 ust. 3 lit. a rozporządzenia nr 485/2008.
1) spełnione są warunki, o których mowa w § 27 ust. 1;
2) receptura stosowana przez producenta jest zgodna z recepturą zarejestrowaną przez agencję płatniczą.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej oraz w szczególnie uzasadnionych przypadkach z urzędu.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana na wniosek agencji płatniczej oraz w szczególnie uzasadnionych przypadkach również z urzędu.
1) stan faktycznego wywożonego towaru jest zgodny z danymi zawartymi w dokumentach, na podstawie których następuje jego dostawa;
2) dane zawarte w zgłoszeniu celnym i wniosku o refundację wywozową są zgodne z danymi zawartymi w rejestrze oraz dokumentacji i ewidencjach księgowych.
1) są przestrzegane warunki określone w pozwoleniu;
2) towar wprowadzony do magazynu nie został usunięty spod dozoru celnego;
3) ilość, wartość, tożsamość oraz stan towaru złożonego w magazynie są zgodne z odpowiednią dokumentacją;
4) rejestry magazynowe są prowadzone prawidłowo;
5) towar wyprowadzany z magazynu dostarczany jest zgodnie z przeznaczeniem do miejsc wskazanych w art. 37 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 612/2009 z dnia 7 lipca 2009 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych do produktów rolnych (Dz. Urz. UE L 186 z 17.07.2009, str. 1, z późn. zm.);
6) przestrzegane są terminy przechowywania towarów w magazynie.
2. Organ Służby Celnej przeprowadza rocznie co najmniej dwie kontrole dotyczące stosowania procedury składowania. Obejmują one co najmniej 5 % ogólnych ilości produktów składowanych w dniu rozpoczęcia kontroli.
3. Funkcjonariusz sprawdza w szczególności stan rzeczywisty z danymi zawartymi w komputerowej bazie danych.
1) osoba, która dokonuje przetwarzania, prowadzi działalność zgodnie z zasadami wskazanymi w przepisach prawa celnego;
2) mięso przeznaczone do produkcji konserw jest przechowywane w oddzielnych pomieszczeniach w sposób wskazany w art. 3 ust. 1 akapit 3 rozporządzenia nr 1731/2006 i nie zostało usunięte spod dozoru celnego;
3) kwalifikujące się do refundacji konserwy produkowane są z mięsa objętego deklaracją objęcia kontrolą celną, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia nr 1731/2006;
4) kwalifikujące się do refundacji konserwy produkowane są z uwzględnieniem zasad wskazanych w art. 3 ust. 6 oraz art. 4 rozporządzenia nr 1731/2006 i nie zostały usunięte spod dozoru celnego;
5) prowadzony jest oddzielny rejestr przyjmowanej wołowiny i cielęciny przeznaczonej do produkcji konserw, który jest aktualizowany w odniesieniu do każdej partii produkcyjnej.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, polega w szczególności na kontroli dokumentów handlowych przedsiębiorców otrzymujących płatności, odnoszących się bezpośrednio lub pośrednio do systemu finansowania przez Europejski Fundusz Rolniczy Gwarancji (EFRG).
3. Kontrola, o której mowa w ust. 1, może polegać na sprawdzeniu warunków dotyczących:
1) cech produktu w odniesieniu do nomenklatury taryfowej CN;
2) cech produktu w odniesieniu do nomenklatury eksportowej ERN;
3) pochodzenia produktu;
4) jakości handlowej produktu;
5) ilości produktu;
6) dokonania formalności celnych wywozowych;
7) statusu celnego produktu;
8) dokonania formalności przywozowych w kraju przeznaczenia w przypadku zróżnicowanych stawek refundacji eksportowych;
9) składu produktu w przypadku towarów przetworzonych;
10) terminowego wywozu w stanie niezmienionym;
11) innych szczególnych kryteriów wynikających z przepisów prawa.
Rozdział 8
Przepisy końcowe
§ 36. [Wejście w życie]
Minister Finansów: w z. L. Kotecki
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 98, poz. 819, Nr 168, poz. 1323 i Nr 215, poz. 1667 oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 104, Nr 151, poz. 1013, Nr 226, poz. 1477 i Nr 238, poz. 1578.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703, z 2008 r. Nr 209, poz. 1320 i Nr 215, poz. 1355, z 2009 r. Nr 168, poz. 1323 oraz z 2010 r. Nr 106, poz. 673.
4) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 listopada 2004 r. w sprawie warunków wykonywania czynności kontroli celnej (Dz. U. Nr 255, poz. 2559 oraz z 2007 r. Nr 234, poz. 1719).
- Data ogłoszenia: 2011-02-02
- Data wejścia w życie: 2011-02-02
- Data obowiązywania: 2012-01-24
- Dokument traci ważność: 2013-02-05
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA