REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 9 poz. 47
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2010 r.
w sprawie wymagań dla niektórych napojów spirytusowych z oznaczeniami geograficznymi odnoszącymi się do terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
Na podstawie art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. Nr 208, poz. 1539, z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368 oraz z 2009 r. Nr 3, poz. 11) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Zakres regulacji]
§ 2. [Definicje]
1) macerat – roztwór wodno-alkoholowy uzyskany przez ekstrakcję surowców roślinnych alkoholem etylowym pochodzenia rolniczego, stanowiący półprodukt do sporządzania napojów spirytusowych;
2) mors – sok surowy z owoców lub rozcieńczony sok z owoców uprzednio zagęszczony i utrwalony alkoholem etylowym pochodzenia rolniczego o zawartości alkoholu nie mniejszej niż 16 % objętości i nie większej niż 20 % objętości, stanowiący półprodukt do wyrobu napojów spirytusowych.
§ 3. [Napój spirytusowy "Wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej"]
1) produkowana z polskich surowców, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie w regionie Niziny Północnopodlaskiej;
2) uzyskana z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego o zawartości alkoholu nie mniejszej niż 96,5 % objętości, z którego jest sporządzana wódka, następnie poddawana aromatyzacji maceratem trawy żubrowej (Hierochloe odorata i Hierochloe australis) rosnącej na terenie Niziny Północnopodlaskiej;
3) o zawartości:
a) kumaryny nie mniejszej niż 7 mg/l,
b) cukru nie większej niż 4,5 grama na litr w przeliczeniu na cukier inwertowany.
§ 4. [Napój spirytusowy "Polish Cherry"]
1) wyprodukowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z morsu oraz maceratu z wiśni uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z możliwością niewielkiego dodatku morsów lub maceratów z innych owoców jagodowych uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz naturalnego olejku migdałowego;
2) o zawartości:
a) alkoholu nie mniejszej niż 24 % objętości,
b) ekstraktu nie mniejszej niż 180 gramów w litrze napoju;
3) o charakterystycznych cechach organoleptycznych, w szczególności barwie i smaku, pochodzących od owoców wiśni sokowych uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
§ 5. [Wprowadzanie do obrotu]
§ 6. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 stycznia 2007 r. w sprawie określenia wymagań dla niektórych napojów spirytusowych z oznaczeniami geograficznymi odnoszącymi się do terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 21, poz. 129), które utraciło moc z dniem wejścia w życie ustawy z dnia 24 października 2008 r. o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 216, poz. 1368).
- Data ogłoszenia: 2011-01-12
- Data wejścia w życie: 2011-01-27
- Data obowiązywania: 2011-01-27
- Dokument traci ważność: 2023-04-28
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA